Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Politiska partier

Socialdemokraterna har halverats på 20 år

2015-12-04 18:03 #0 av: sanna70

"S-debattören och chefredaktören Göran Greider tillhör dem som sätter likhetstecken mellan partiets historiskt låga 27,6 procent och SD:s rekordsiffror: ”Stefan Löfven upplevdes som handfallen. Fältet lämnades helt öppet. Jag tror att den mätning som nu ger SD dessa 19,9 procent i huvudsak avspeglar det läge som länge rådde.” (Dala-Demokraten 1/12).

Väljarstödet har i princip halverats sedan 1994. Raset inleddes samma år som Jimmie Åkesson blev byxmyndig. Det är sant att SD de senaste 20 åren har blivit ett alternativ för många tidigare S-väljare. Däremot är SD:s intåg i riksdagen inte den primära orsaken till vingklippningen av S. De största tappen har kommit perioderna 1994-1996 och 2007-2010."

http://hallandsposten.se/asikter/ledare/1.4518536-socialdemokraterna-har-halverats-pa-20-ar

Anmäl
2015-12-04 18:07 #1 av: VSK

Är ju inte speciellt konstigt. Det märkliga är att inte sossarna begriper det själva och gör nåt åt saken. Men vem är förvånad egentligen.. 

33 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 1 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2015-12-04 22:58 #2 av: [helga21]

S är inte längre ett  parti för arbetare som vill göra rätt för sig och kräva sin rätt när de behöver. Det är därför som folk går till SD. Inte heller är SD en del av den politiska klassen som väljarna upplever det som de andra i 7-klövern. SD har samma verklighetsuppfattning som folk i allmänhet har.

Anmäl
2017-06-27 09:17 #3 av: Carpinus

Kommer Socialdemokratin att dö i sin nuvarande form och återfödas som det populistiska parti det en gång var? Ja kanske, om man skall tro de här tänkarna:

"Populism är ett sätt att nå ut till och mobilisera missnöjda och arga medborgare. Populismen är därför här för att stanna. Antagligen är den mera långlivad än något enskilt parti. Regeringar komma och gå, men missnöjet kommer att bestå.
Så länge invandringsfrågor är viktiga, och så länge det finns ett missnöje med det politiska etablissemanget, finns det också en beställning på populism.

Det samma kan inte sägas om de socialdemokratiska partierna. Socialdemokratin, som länge var det nordiska folkhemmets ideologiska stenfot, har nu levt ut sin guldålder, konstaterar både forskaren Ann-Cathrine Jungar och journalisten Bengt Lindroth. Sannolikheten att de socialdemokratiska partierna försvinner är därför större, tror båda.
Nu är det de patriotiska och värdekonservativa högerpopulisterna som agerar det nordiska folkhemmets och välfärdssamhällets portvakter.
Men populismen kan alltid skifta färg och form - det ingår i dess natur.
Den dag högerpopulismen definitivt blir en del av etablissemanget, när den har lyckats normalisera sitt urvattnade budskap, och sitter bekvämt på sina höga hästar, då ser vi kanske en ny våg av vänsterpopulism."

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/25/de-kom-de-radikaliserades-de-normaliserades-ar-populisterna-nordens-nya

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-27 19:06 #4 av: Carpinus

Mer i samma ämne:

http://politik.ifokus.se/discussions/5688fd308e0e744410000744-kan-sossarna-kollapsa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.