Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Moderat självrannsakan om invandringspolitiken

2015-12-10 12:28 #0 av: [Carpinus]

"Moderaterna anser att det var ett misstag att inte driva en hårdare linje i invandringspolitiken tidigare. Det skadade partiet i valet 2014, enligt partisekreteraren Tomas Tobé.

– Det var ett misstag av regeringen att inte hantera invandringsfrågan i regeringsställning. Det hade behövts, inte bara för att Moderaterna och Alliansen hade haft bättre förutsättningar att vinna det valet, utan även för Sveriges del, säger Tobé på en pressträff."---

SVT

Fast nog hanterade väl Moderaterna invandringsfrågan i regeringsställning? Det förbättrade nog inte förutsättningarna att vinna valet...


Anmäl
2015-12-10 13:19 #1 av: 72mm

"Fast nog hanterade väl Moderaterna invandringsfrågan i regeringsställning? Det förbättrade nog inte förutsättningarna att vinna valet..."

Vid den tidpunkten hade Reinfeldt redan förstått att det inte skulle gå vägen. Jag tror att han med det uttalandet bara ytterligare ville cementera sin vansinnespolitik så att efterföljare skulle ha svårare att lägga om. Jag är övertygad om att Reinfeldt var driven av en inre ideologi och vision som han inte nödvändigtvis delade med partiet, än mindre med allmänheten. Jag skulle tro att det Sverige vi har idag är helt enligt den Reinfeldska planen.   

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2015-12-10 18:27 #2 av: [helga21]

# 2 Ja någon Moderat politik var inte flyktingmottagandet i varje fall.

Anmäl
2015-12-11 08:24 #3 av: KimE

Det var Moderat politik Tobis Billström fick en offentlig tillrättavisning i media när han hade en avikande fortfarande rimlig åsikt om att man borde se över hur många flyktingar som var rimligt att ta emot.

Anmäl
2015-12-11 15:17 #4 av: [helga21]

# 3 Det var Reinfeldts personliga politik.

Anmäl
2015-12-11 16:08 #5 av: KimE

En statminister lägger inte fram några privata politiska åsikter som inte stämmer med partiets och regeringens uppfattning.

Anmäl
2015-12-11 19:16 #6 av: [helga21]

# 5 Jo det gör han visst men han blir inte omvald och avgår efter valet.  Resten av moderaterna hade en helt annan uppfattning.

Anmäl
2015-12-11 22:20 #7 av: gruvel

Tobés yttrande känns som en sågning av Reinfeldts styre och vissa idéer.  Nu vågar man ta bladet från mun.

Anmäl
2015-12-11 23:28 #8 av: [helga21]

# 7 Hela M upplägg numera är väl en sågning av Reinfeldt?

Anmäl
2016-11-26 15:33 #9 av: [Nomen Nescio]

"Under sina åtta år som statsminister hade Reinfeldt ofta skyhöga förtroendesiffror. Men i dag är läget annorlunda - framför allt inom borgerligheten. Både ledarsidor och Facebook-trådar fylls med hårda attacker från moderater mot Reinfeldt och hans gärning. Mycket av kritiken rör den öppna migrationspolitik som hans regering förde, som dagens M-ledning lämnat bakom sig."---

"Även Karin Svanborg-Sjövall, vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro, har reagerat på att bilden av Reinfeldts på kort tid har förändrats inom högern.

– Hans person och gärning är helt bortsopad i dag. Förkastandet av hans liberala syn på flyktinginvandring är väl det mest uppenbara exemplet. Men det handlar också om hela hans bygge av Alliansen. Formellt finns det kvar, men i praktiken är det helt uppenbart i upplösning."---

Aleksandra Boscanin, ledarskribent på liberala Göteborgsposten, lyfter fram att medan Reinfeldt tappat popularitet i sitt eget parti så har han blivit mer populär på andra håll, bland annat inom Centerpartiet."---

"Hon tror däremot att det inte är ett problem att Reinfeldts ord om "öppna era hjärtan" inte lever vidare.

– Jag tycker inte att hans regering hanterade migrationsfrågan på ett bra sätt. Om det arvet förkastas innebär det att man erkänner att man behöver förändra. I grund och botten är det bra att man kan ompröva gamla inställningar."

Aftonbladet


Anmäl
2016-11-26 16:10 #10 av: m2studio

Man ska inte glömma att även om man stänger landets portar, då flyktingar samlas i första land i EU, man inte kan stoppa deras flyttväg, första EU landet påtryckningar i EU kommission, tvingar andra länderna att helt med sin viljan tar emot del av flyktingarna. Världens politik går åt mera krig och anarki i Mellan Östen och därifrån ännu mera flyktingar och räknades upp till 11 miljoner i 2017, så enda chans att stå av detta är att kom ut ur EU.

Turkiet hotar att öppna sina gränser mot EU och man inte tar acceptera dem i EU. Båda resultatet är samma, om man acceptera Turkiet inom EU, då ännu flyktingar har nåt EU genom att sätta foten i Turkiet, och Turkiet vill ha ännu mera pengar för att ta hand om en del av dem och förstås skickar ut en annan del mot EU. Man inte ska glömma heller att Turkiet´s regering är en nybörjare Islamisk regering som kommer att blir liknande diktator som Iransk regim mot sitt folk så fort regeringen når alla makt punkterna inom kort. Då man har ännu ett stort problem bredvid EU.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Anmäl
2016-11-26 16:58 #11 av: [Nomen Nescio]

#10 Fast diskussionen i just den här tråden gäller väl den förändrade synen inom Moderaterna  på Fredrik Reinfeldts politik.


Anmäl
2017-05-14 22:01 #12 av: Carpinus

Paulina Neuding skriver i ett debattinlägg på GP att när Moderaterna signalerar en omläggning av sin migrationspolitik så bör de rannsaka den egna rollen i att det blivit som det nu är och faktiskt be om ursäkt för det sätt man bemötte kritiker av deras politik - Neuding menar att det var frågan om offentlig mobbning och bagatellisering av allvarliga invändningar. Neuding:

"Inga av dagens allvarligaste problem – gängskjutningarna, antisemitismen i Malmö, sekteristiska konflikter, hedersvåld, det yrkesmässiga tiggeriet – var omöjliga att förutspå redan för flera år sedan. Och Moderaterna bidrog i högsta grad till ett samtalsklimat där sådant skulle förtigas."---

Vidare:

"Moderaterna har på ett än så länge diffust sätt signalerat att man avser att lägga om sin linje i migrationspolitiken. Men för sin trovärdighets skull behöver partiet erkänna att dagens problem på migrations- och integrationsområdet gått att förutse. Och man måste erkänna att man begick ett misstag inte bara i den offentliga mobbningen av dem som varnade för dagens situation, utan i att vifta bort de varningar man fick.
För det måste man be om ursäkt – och det på ett sådant sätt att det tydligt framgår att det är resultatet av en ärlig och kompromisslös självrannsakan."

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-14 22:08 #13 av: Hayabusa

Saxat från HD, Tobias Billström:

"Tvärtemot vad Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven sagt under senare år påstår Tobias Billström att regeringen i god tid före 2015 års flyktingkris var väl medveten om att EU-länderna förr eller senare skulle bli destinationen för en massflykt från Turkiet av syrier och irakier.

– Redan 2012-2013 visste vi som var ansvariga för migrationsfrågorna på justitiedepartementet att allt fler människor samlades i Turkiet som ett resultat av konflikterna i Syrien och Irak. Förr eller senare skulle det ske en väldigt stark inströmning av människor till EU, säger Tobias Billström.

– Det var också därför jag menade att det var viktigt att Moderaterna inför valet 2014 tog fram en politik för en sådan situation. Vi borde tala om för väljarna att vi ville föra en annan migrationspolitik.

Tobias Billström försökte övertyga statsminister Fredrik Reinfeldt om en omsvängning där regeringen såg över de möjligheter som fanns för att förmå färre människor att söka asyl i Sverige. Reglerna för familjeåterförening kunde skärpas. Permanenta uppehållstillstånd kunde ersättas med tillfälliga.

Men redan innan 2014 års valrörelse inleddes fick Tobias Billström en offentlig utskällning av Reinfeldt för att han dristat sig till att diskutera asylsökande i termer av "volymer".

– Vi hade olika uppfattning, säger Tobias Billström idag."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.