Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Politiska partier

Kan Sossarna kollapsa?

2016-01-03 11:51 #0 av: [helga21]

Kommer samma sak händer i Sverige som hänt i stort sett i övriga Europa där sossarna varit starka. PASOKIFIERING.

"Samtidigt finns det gemensamma nämnare. För pasokifiering verkar drabba socialdemokratiska partier som:
1. Har blivit alltför teknokratiska och utvecklats till politiska eliter.
2. Har varit ovilliga eller oförmögna att formulera ett trovärdigt ekonomiskt alternativ till de senaste decenniernas marknadsfundamentalism.
3. Har varit ovilliga eller oförmögna att tala med väljare som dragits till nya nationalistiska, populistiska eller främlingsfientliga partier.
4. Har ett ledarskapsproblem och leds av personer som under europeisk socialdemokratis bättre dagar aldrig hade kommit i närheten av en parti­ledarpost.
5. Har utgått från den felaktiga logiken att eftersom de historiskt sett har varit stora partier kommer de att fortsätta att vara stora partier."

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinemarcal/article22031593.ab

Anmäl
2016-01-03 12:04 #1 av: Schnauzertik

Kort svar Ja det är inte omöjligt.

S har en lång resa och måste börja genast eller ännu hellre i går för att inte marginaliseras.

Lite bekymmersamt, vi behöver ha med åsikter från många håll i politiken.

Värd för Pensionärer

Anmäl
2016-01-03 12:18 #2 av: 72mm

Kollaps antyder ett relativt snabbt förlopp, och det tror jag inte på. Däremot tror jag definitivt socialdemokratin har gjort sitt i Sverige (och Europa). 

Min gissning är att det är mycket goda chanser att jag kommer slippa se en ny socialdemokratisk statsminister på överskådlig tid. Jag ser inget som skulle kunna bryta sossarnas marginalisering mer än en fullständig reformation av deras politik.    

Anmäl
2016-01-03 12:18 #3 av: kallepudas

Har en del bekanta som är inom Socialdemokraterna & min uppfattning är att deras sätt att försöka värva väljare består i av att smutskasta andra partier......sd står ju högst på deras smutskastarlista sedan Moderaterna & sedan resten av allianspartierna. 

hade ju varit bättre om dessa socialdemokrater berättat & lagt ner energi på den egna politiken istället för att visa att det här är vi och detta är vad vi vill göra & åstadkomma. Alldeles för mycket tid & energi läggs på smutskastning istället. 

Detta speglas ju även ända upp till partiledarna när dom har sina debatter. 

Väldigt mycket smutskastning fram & tillbaka från alla partier vilket leder till att jimmy åkesson faktiskt kunnat stå ganska neutral & bara fånga upp röster när dom dom andra käbblar.....ja ni komemr väl ihåg när annie skulle ge stefan löfven en rapport i debatten där han säger det är bara käbbel.  

Anmäl
2016-01-03 12:20 #4 av: KimE

Nej jag tror inte de kommer att kollapsa därimot så kommer riksdagen och regeringar i framtiden vara mer splittrade och svaga. Soc. var som störst då inte miljöpartiet och FI fanns, nu konkurrerar de med dessa samt SD om vänster-mitten väljarna. Högern har liknande problem med att mitten partiernas väljare gått till antingen moderaterna eller sd, moderaterna kannibaliserar på C, KD och L så de kan förlora regerings möjligheter om ett av dem åker ur riksdagen. SD har aviserat att de helst vill samarbeta högerut så då är det moderaterna de måste få samarbete med det kan stöta bort en del av SDs vänstertraditionella väljare.  Så en gissning är att även nästa regering blir en svag minoritetsregering. 

Anmäl
2016-01-03 12:37 #5 av: eskils

Håller med #1. Röstar inte på sossarna men tror och hoppas ändå att de håller sig kvar, för balansens och debattens skull. Däremot skulle jag inte bli ledsen om Vänsterpartiet (med rötter i kommunistdiktaturen) packade ihop...


Anmäl
2016-01-03 13:05 #6 av: [Carpinus]

Jag tycker att åren i opposition visar krisen inom  SAP. Istället för att reformera partiet skakades man av interna konflikter, och när man ändå till sist återfick makten var det på gamla meriter plus makttrötthet hos Alliansen. Kanske hade Alliansen redan insett vad som väntade den närmaste mandatperioden och steg undan på relativt lätta fötter?

Socialdemokraterna skulle nog för att lugna sina anhängare redan nu börja flagga för en nytänkare, en ungdomlig kraft inför nästa mandatperiod. Fast personligen tror jag dessvärre att det blir Magdalena Andersson som är huvudspåret inför 2018. Ygeman och Morgan Johansson orkar nog inte ta striden efter de här turbulenta åren och Wallström har väl bevisat att Göran Perssons distanstagande till  henne inte var obefogat.


Anmäl
2016-01-03 18:47 #7 av: 72mm

#6 "Kanske hade Alliansen redan insett vad som väntade den närmaste mandatperioden och steg undan på relativt lätta fötter?"

Det tror jag definitivt. Jag skulle vilja veta om Reinfeldt bestämde sig för att lämna in innan eller efter sitt "öppna era hjärtan"-tal...

"Fast personligen tror jag dessvärre att det blir Magdalena Andersson som är huvudspåret inför 2018. Ygeman och Morgan Johansson orkar nog inte ta striden efter de här turbulenta åren och Wallström har väl bevisat att Göran Perssons distanstagande till  henne inte var obefogat."

Mikael Damberg? 

Anmäl
2016-01-03 18:51 #8 av: [Carpinus]

#7 Mikael Damberg vore nog den bästa lösningen (tycker jag, som oinvigd).


Anmäl
2016-01-03 22:02 #9 av: Zepp

Mnjae.. hoppas kan man ju alltid.. men det krävs att det kommer en ny vänsterkraft/bildas ett nytt parti oxå.

Som i Grekland, Spanien, Tyskland!

Partiet har förlorat sina rötter.. då räcker det inte att göra en före detta svetsare till partiledare.. resten behöver bytas ut oxå.

Löfven sitter där mest som en gisslan tagen av kanslihusbyråkraterna.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-01-03 22:18 #10 av: [helga21]

Zepp För en gång skull så håller jag med dig i din analys.

Anmäl
2016-01-03 22:28 #11 av: 72mm

#10 Hur var det nu med blinda hönor och korn igen? Skämtar

Förlåt Zepp, kunde inte hålla mig! (även jag håller med dig) 

Anmäl
2016-01-04 07:45 #12 av: KimE

Löfven är en fackföreningsman jag tror inte han har socialdemokratiska värderingar och det spelar ingen roll tiden för toppolitiker med annan bakgrund än yrkespolitiker är över. 

Anmäl
2016-01-04 11:03 #13 av: [helga21]

# 112 Du har fel. En förutsättning för ha nå dit han nått som metallbas är just sossevärderingar. Däremot så är han ingen politiker.

LO startades 1898 av SAP för att föra den fackliga kampen medan SAP tog den politiska. 

Anmäl
2016-01-04 12:22 #14 av: kamera0710

Tror de behöver ta ett rejält kliv åt vänster och tydliggöra skillnaden mellan dem och allianspartierna. 

Har sedan ansökan till EU noterat en väldig ovilja att ta debatt i bland annat EU-frågan. Detta gynnar knappast partiet och när det gäller EU-frågan får jag säga att de borgerliga partierna tar debatten mer rakryggat, även om jag inte sympatiserar med dem politiskt.

Anmäl
2016-01-04 12:46 #15 av: 72mm

#14 "Tror de behöver ta ett rejält kliv åt vänster och tydliggöra skillnaden mellan dem och allianspartierna."

Finns det utrymme då? Det är inte fara att de då skulle parasitera på både MP och V? 

Fan, jag vet allvarligt talat inte vad tusan de ska göra. Droppa de vansinniga idéerna om internationell solidaritet och hitta tillbaka till att vara ett arbetarparti? I dagens Sverige finns det väl knappt några "arbetare" kvar, men i framtidens Reinfeldska utopi så kommer det nog finnas åtskilligt med klassklyfor man kan utnyttja. Storgråter 

Så kanske har du rätt, kanske vägen framåt för S går åt vänster.      

Anmäl
2016-01-04 12:47 #16 av: kamera0710

#15 Knappt några arbetare kvar? Ja, det är en vanlig myt att så är fallet.

Anmäl
2017-06-27 19:08 #17 av: [Carpinus]1

Mer i ämnet:

http://politik.ifokus.se/discussions/5661c74dce12c42534000012-socialdemokraterna-har-halverats-pa-20-ar?discussions-1

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-16 09:48 #18 av: [Carpinus]1

Den socialdemokratiska rörelsen har det tufft i Europa - nu senast miste man makten i Österrike.

https://www.fokus.se/2017/10/s-markt-skymning/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-16 20:39 #19 av: Zepp

Mah.. nog inbillar jag mig att min gamla IF-Metallordförande är Socialdemokrat ut i fingerspetsarna?

Inget som jag har något bekymmer med.. snarare tvärt om.. allt för få från fackföreningsrörelsen har inflytande inom SAP.

Sen så den andra grejen, mest historiskt, det var fackföreningarna ihop med andra arbetarföreningar och andra proggresiva som startade SAP som sin politiska plattform, för allmän rösträtt och litta annat!

" Bakom bildandet 1889 stod fackföreningarsjuk- och begravningskassor och olika socialistiska grupper."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialdemokraterna_(Sverige)

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-10-16 22:03 #20 av: landsbygdsbo

Jag tvivlar på att sossarna som part kollapsar. Därtill har man alltför många anhängare i den offentliga sektorn. Men ingenting talar för att S ska uppnå samma dominerande position som man hade efter kriget. Dels har vi ett annat system (enkammarriksdag)  och dels har vi haft ett systemskifte hos folket. Idag äger en majoritet av oss aktier antingen i direkt form eller via fonder. Och dels har en stor del skaffat sig en förmögenhet iom att man äger sina bostäder. Det gör att vi blivit mer kapitalistiska i vårt sätt att tänka.

Anmäl
2017-10-21 15:54 #21 av: [Carpinus]1

En socialdemokratisk annons med bild på gränsvakter och texten  "Vi slår vakt om Sveriges säkerhet" med undertexten: "Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas" vållar kritik, såväl inom som utom partiet. Kvällspostens ledarskribent Csaba Perlenberg skriver: 

"Tyvärr finns det inga gränskontroller för osmaklig politisk retorik utanför Sveavägen 68. Men Juholt visste: Antingen är något sönder, eller så måste det slås vakt mot ett hot utifrån som riskerar ta sönder det vi har.

 I mars 2015 ratade Löfven de danska Socialdemokraternas hårt kritiserade kampanj med budskapet: "Kommer du till Danmark, ska du arbeta". Som om flyktingar inte vill arbeta. Till TT sade Löfven att: "För oss är det en tillgång att ha människor från olika länder och det är upp till oss att se till att det fungerar."

 Två år senare är flyktingar ett hot mot den svenska modellen. De ska hindras vid Hyllie station. 

 Visst har något gått sönder. Dess namn är Socialdemokraterna."

https://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/nagot-har-gatt-sonder-igen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-21 19:31 #22 av: Zepp

Mycket ord och liten verkstad!

Juholt och Sahlin var vådaskott av S, skjuta sig själva i foten!

Löfven är trots allt en "före detta svetsare", dvs kommen ur folkdjupet, via IF Metall och senare LO, till skillnad mot kanslibyråkraterna.. som det ioförsej inte behöver vara något fel på som byråkrati!

Och alla regeringar har att reagera på för landet uppkomna situationer, med antingen den ena eller andra åtgärden.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-02-02 12:10 #23 av: [Carpinus]1

Widar Andersson slits mellan hopp och förvivlan om Socialdemokratins framtid. Trots allt tror han på en framtid för partiet - under förutsättning att man sliter av sig några gamla tvångströjor och övergår till konservativ reformism i socialdemokratisk tappning. Men inledningen går i moll:

"Det som gör mig pessimistisk är socialdemokratin. Det är hårda ord att skriva för mig som sedan cirka hundra år tillbaka – farmor/farfar/mor/far/jag – är just socialdemokrat. Det här handlar inte om så simpla saker som partibyten. Det här handlar om genuin oro för att det är kört för ett av den fria världens mest framgångsrika politiska partier. Det som ligger socialdemokratin i fatet är just dessa historiska framgångar.

Socialdemokratins självuppfattning är omedvetet grandios i ordets psykologiska betydelse. Vilket inte är så konstigt. Mellan 1932 och 2006 har den svenska regeringen under alla år utom nio krönts med en socialdemokratisk statsminister. Väldigt få levande varelser och organismer undgår att påverkas av sådan lång era av dominans. Det är begripligt att känslan av att vara ett väldigt speciellt och utvalt parti sätter sig i generna."---

"Hundra år efter det att partivänstern och kommunisterna 1917 kastades ut ur det självmedvetet spirande socialdemokratiska partiet känns det som om vänstern har återkommit till partiets kontrollrum.
Det har uppriktigt talat känts rätt visset att uppleva hur vänsterns symbolpolitik har tagit över i tunga frågor som företagande och invandring. Inga större samhälleliga eller partimässiga skador har dessbättre inträffat. Det mesta har gått bra dels därför att S-MP-regeringen är parlamentariskt svag, dels därför att ekonomin under flera år har gått på minusräntiga högvarv vilket sporrat bostadsbyggande och andra investeringar, dels därför att Sverigedemokraternas storlek har handlingsförlamat och splittrat de borgerliga partierna."---

https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=3547

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-10 07:33 #24 av: KimE

Efter 8 år med en socialdemokratisk statsminister i minoritetsregering kommer vi troligtvis att byta till en borgerlig i en minoritetsregering. Därefter kommer vi åter att byta tillbaka till en socialdemokratisk statminister efter 4-8år oavsett hur det gått för regeringen. Ytterst få kommer att bli nöjda med kommande minoritetsregering, får se hur det går för kristdemokraterna.

Anmäl
2018-02-10 16:30 #25 av: Zepp

#23

I princip ger jag inte ett skit för Widars kritik eller analys.. utan vad vi behöver är en stor depression.. som då gör att många står utan försörjning/svälter/blir vräkta från sina bostäder/förlorar allt hopp om sin framtid/att deras barn skall få leva iallafall ett rätt hyfsat liv!

Och då skall jag till Widars fördel säga.. vi skall f*n vara jävligt glada för att vi ännu inte har utsatts för detta.. osådåså.. då får S fortfarande glömma sitt ursprung i just sådana förhållanden som jag beskrev och sen fundilera på vilka skatteintäckter/subventioner man kan tänkas dela ut/ta ut för att vi bästa samförstånd skall kunna njuta av vårt välstånd!

Och vem är då jag att ropa att "vargen kommer".. grejen är att den inte alltid gör detta!

Sådåså.. man kanske skulle fundilera litta mer inom S om vem som är den potentiella vargen?

Iallafall så har inkomst och förmögenhetsklyftorna ökat i mellanmjölkens land, de rikare har blivit rikare och de fattigare fattigare!

Summa summarum.. så nu så har vi 2 högerpartier.. S+M, 4 mittenpartier, SD+L+C+MP och fucking bara ett (1) vänsterparti (V).. som för övrigt har allt annat att önska som vänster!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-02-10 20:35 #26 av: VSK

På tal om sossarna, så läste jag en rolig historia härom dagen. Den går så här:

En man kommer in på en bar och beställer en drink. Bartendern, som är en robot, serverar mannen en perfekt blandad drink. Robot-bartendern frågar mannen:

– Vad är din IQ?

– 150, svarar mannen.

Roboten börjar konversera med mannen om global uppvärmning, kvantfysik, religion, kloning, internationella miljöproblem och nano-tekologi.

Mannen blir förbluffad och tänker:

– Det här var verkligen cool, och beslutar sig för att testa roboten.

Han går ut från baren, för att en stund senare komma tillbaka för en ny drink.

Återigen serverar roboten honom en perfekt drink och frågar:

– Vad är din IQ?

– Omkring 100, svarar mannen.

Roboten börjar omedelbart konversera men nu talar han om fotboll, bilar, öl och kvinnor.

Verkligen imponerad, lämnar mannen baren och beslutar testa roboten ytterligare en gång.

Mannen återvänder till baren, får sin perfekta drink och roboten frågar:

– Vad är din IQ?

– Eh, 50, tror jag

Och roboten säger långsamt:

– Så .. du .. tänker .. rösta .. på .. Stefan Löfven .. igen?

Gapskrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-04-27 08:31 #27 av: Göstage

Torbjörn Nilsson i Expressen tror att Socialdemokraterna är ett utrotningshotat parti - kanske för att de glömt varifrån de kommit:

"Den stora politiska berättelsen våren 2018 handlar inte om Ulf Kristerssons försök att låtsas som om alliansen finns eller Jimmie Åkessons ansträngningar för att byta ut sitt egen partikader.
Det stora handlar fortfarande om rosorna.
Om hur världens mest framgångsrika socialdemokratiska parti ska möta den torka som i land efter land drabbat rörelsen. Hotet om utrotning är reellt, och med det hängande över sig går Stefan Löfven in i valrörelse.
Märkligt nog ägnas här i Sverige mer kraft åt att utvärdera effekterna av hans strategi –katastrofmätningar i Göteborg och Västernorrland – än åt att ta reda på vad den innebär.
Vad är det här för socialdemokratiskt parti?"----

Vad Nilsson kommer fram till kan läsas här:

https://www.expressen.se/nyheter/stefan-lofven-leder-ett-utrotningshotat-parti/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-27 08:40 #28 av: VSK

#27

Är inte alla större partier förutom SD utrotningshotade då de glömt sin egen identitet, då de kopierar SD i mångt och mkt Funderar

(Har ej läst länken).

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-04-27 08:44 #29 av: Göstage

#28 Ett problem för just sossarna är kanske att de försöker sitta på två stolar samtidigt, om man skall tro den här tolkningen:

"Socialdemokraterna kämpar emot en trend som har setts i många europeiska länder där stödet sviktar för partier som tidigare har haft en dominerande ställning.

De svenska socialdemokraterna försöker enligt David Ahlin*  möta detta genom att bygga en bred väljarkoalition bestående av väljargrupper med motstridiga värderingar. Det handlar dels om att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna med en tuff retorik kring invandring och kriminalitet.
– Samtidigt hoppas man behålla progressiva väljare som ser ett värde i invandring och mångkultur. Det är en formidabelt utmanande uppgift, säger David Ahlin ."---

https://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-har-tappat-stod-infor-valet/

(* Opinionschef på Ipsos)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-27 08:50 #30 av: VSK

#29

Två stolar och ett knä menar du väl. MP´s knä. 

Sossarna tokrasar i väldigt många länder i Europa nu Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-04-27 09:04 #31 av: Hayabusa

För dryga tre år sedan kunde man läsa följande:

"Sedan millennieskiftet har drygt 160.000 industrijobb i Sverige försvunnit – och fler jobb kan vara hotade. IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe varnar för en avindustrialisering som på sikt kan hota välfärden, rapporterar Sveriges Radio."

https://www.svt.se/nyheter/160-000-svenska-industrijobb-borta

Gissar att trenden inte har vänt och här finner vi, möjligen, en stor del "arbetare" som röstade på S bara därför att. Som var trogna S alldeles oavsett vad de gjorde eller inte gjorde. Typ den trogna fotbollssupportern som håller på sitt lag oavsett om de förlorar varje söndag. "Man byter inte lag, så är det bara". Men en supporter har inte evigt liv och tiderna ändras.  

Anmäl
2018-04-27 09:05 #32 av: Hayabusa

Sista delen i förra inlägget verkar ha blivit lite knas, utseendemässigt. Kör det i repris:

Gissar att trenden inte har vänt och här finner vi, möjligen, en stor del "arbetare" som röstade på S bara därför att. Som var trogna S alldeles oavsett vad de gjorde eller inte gjorde. Typ den trogna fotbollssupportern som håller på sitt lag oavsett om de förlorar varje söndag. "Man byter inte lag, så är det bara". Men en supporter har inte evigt liv och tiderna ändras. 

Anmäl
2018-04-27 09:19 #33 av: VSK

#32

Tror du träffar ganska rätt där (därför för att).

Med den erfarenhet jag har av att diskutera politik med sossar så finns det bara två kategorier sossar. 

1. De som säger att det inte hade blivit bättre med annans politik.
2. Avstår att rösta för att de är så besvikna (när sanningen kommit ifatt de).

Menar nu de sossar som är missnöjda med sossarnas politik. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-04-27 13:22 #34 av: Carmarino

#32 Min farmor precis som en fotbollssupporter. Glömmer aldrig valet 1976 när det blev borgerlig regering för första gången på jag vet inte hur många år.

Några månader efter valet så råkade hennes grannar ut för en vattenläcka i trädgården. Min farmors kommentar var "det hade aldrig hänt om vi hade haft en socialdemokratisk regering". Jag trodde hon skojade, men nej, det var på fullt allvar. Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-04-28 21:57 #35 av: Göstage

#29 Ja, de har det bakhalt.

"I de flesta större länder i Europa backar de socialdemokratiska partierna. I Frankrike och Tyskland nådde S-partierna bottennivåer vid de senaste parlamentsvalen. Storbritannien är det stora undantaget."---

#32 "De gamla socialdemokratiska kärnväljarna blir allt färre och attraheras av andra partier i allt större utsträckning."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/socialdemokratiska-partier-i-kris-i-manga-lander-i-europa

#34 Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-29 10:05 #36 av: Göstage

En veteran vädrar ofärdsår för Socialdemokraterna:

"Lars Engqvist är orolig för sitt parti. Att i två val på raken hamna på 31 procent ansågs vara en katastrof. Med mindre än ett halvår kvar till valet ligger S och skvalpar osäkert under de usla nivåerna. I Göteborg tycks det vara riktigt illa ställt; där, i ett av socialdemokratins starkaste fästen, fick partiet 15 procent i en lokal Sifomätning.

Tror du att Socialdemokraterna riskerar att bli ett 15-procentsparti?

– Ja, om man inte bryter ny mark de kommande 4–5 åren, då blir man ett parti som alla andra, säger Lars Engqvist."---

https://www.fokus.se/2018/04/maste-hitta-vaxtnaring/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-29 10:11 #37 av: 72mm

– Ja, om man inte bryter ny mark de kommande 4–5 åren, då blir man ett parti som alla andra, säger Lars Engqvist.

Har de inte alltid varit "ett parti som alla andra"? Socialdemokratisk exceptionalism har verkligen gått dem åt huvudet.  

Anmäl
2018-04-30 07:20 #38 av: Hayabusa

#34 Haha, den känner man igen!

Anmäl
2018-05-07 16:17 #39 av: Göstage

Efter Löfvens insats i gårdagens partiledardebatt och de interna reaktionerna på den nya  migrationspolitiken på toppen känns det åtminstone för tillfället som om det inte längre är frågan "om" Socialdemokraterna kollapsar utan "när".

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/oro-i-s-efter-stefan-lofvens-svaga-insats/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/migrationen-delar-socialdemokraterna

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/s-ordforande-i-vaxjo-vi-ar-besvikna-och-upprorda

https://www.dn.se/nyheter/politik/s-riksdagsledamot-hoppar-av-i-protest/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-07 23:11 #40 av: Zepp

Mnjae.. jag håller med om att Lövfen inte vann debatten.. han kanske inte ens är den bästa debattören?

Oandrasidan var hans regeringskompis sämst!

Iallafall det finns knappast några tecken på en ny vänster som kan spräcka partiet.

Och alla som de facto sitter i regering kan inte lova för mycket, dvs det hade varit hur lätt som helst för Lövfen att lova allt möjligt.. grejen är bara att det då slår tillbaka mot en själv, dvs som MP.. lösa klimathotet och skolan.. lätt att säga men när man själv sitter där med ansvaret så har man en massa problem att lösa!

Och Åkesson har heller ingen lösning på de sexuella övergreppen.. förutom att utvisa några tusen unga Afghanska män.. varav jag inte ens vet om ens några är anklagade för sexuella övergrepp?

Varför inte samtidigt utvisa Svenska akademin till Kabul iomed att de haft samröre med en person som många kvinnor menar just pysslar med sexuella övergrepp.. iallafall så vore det en frisk fläckt och lite nytänkande inom politiken?

Hur som helst så såg jag några antydningar från min förre fackföreningsordförande som jag håller med om, dvs vi har i det här landet kommit så långt att kvinnor som lever med män som misshandlar dem/våldtar dem kan lämna personen i fråga och ta eventuella barn med sig, det skall vi vara stolta över, dvs de kan som regel försörja sig själva/sina barn.. iallafall med akut hjälp från samhället!

Om man säger som så, de männen kan som regel inte försörja varken sig själva eller sina barn som regel!

Så varför inte utvisa dessa till Kabul.. tillsammans med de unga männen?

Oandrasidan.. vi kanske skulle utvisa vissa svenska män till Kabul och behålla de bästa av de Afhganska unga männen som nu iallafall fått möjlighet att gå ut gymnasiet?

Iallafall så har kent ekeroth dragit till Ungern, så honom slipper Åkesson att utvisa.

Och jag vet lixom inte vem som är gladast, jag eller Åkesson?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-08 05:51 #41 av: Göstage

Ingen avundsvärd situation för Stefan Löfven att under ett valår  diskutera inte endast med åsiktsmotståndare utanför partiet, utan även nödgas lägga tid och kraft på att diskutera migrationspolitiken med medlemsorganisationer i det egna partiet.

"Partiets samtliga fem sidoförbund, som S-kvinnor och ungdomsförbundet SSU, går emot den egna ledningen – och vill göra det lättare för personer som har flytt till Sverige att återförenas med sina familjer."---

"Socialdemokraterna har fem sidoförbund, förutom SSU, är det kvinnoförbundet, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater. Alla går emot ledningen – och vill att partiet ska stå upp för permanenta uppehållstillstånd och att det ska bli lättare för familjer att återförenas."---

"Men både SSU och S-kvinnor poängterar att flera delar i den nya migrationspolitiken är bra.
– Jag är glad över att Socialdemokraterna, som det stora statsbärande partiet, orkar fortsätta att stå upp för asylrätten, säger SSU:s Philip Botström.
Även utanför sidoförbunden finns det besvikna socialdemokrater. Invändningarna handlar inte bara om de konkreta förslagen, utan också om "tonfall och retorik".---

"Samtidigt sluter tunga socialdemokrater upp bakom ledningens linje. Den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson är ordförande i Göteborgs partidistrikt.
– Om vi vill fortsätta att ha ett system där alla som finns här och har rätt att vistas här omfattas samma trygghetssystem, så kan vi inte ha en invandring på de nivåer som vi haft de senaste åren, säger hon."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-08 07:36 #42 av: Göstage

Kanske är det en ny version av Rosornas krig som håller på att blomma upp?

Lite OT: en bekännelse från den tiden av Eva Franchell, idag ledarskribent på Aftonbladet : "Om jag ska vara ärlig var det vi kvällstidningsjournalister som eldade på rosornas krig och vi tyckte att det var riktigt roligt."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-08 17:05 #43 av: KimE

"Oandrasidan.. vi kanske skulle utvisa vissa svenska män till Kabul och behålla de bästa av de Afhganska unga männen som nu iallafall fått möjlighet att gå ut gymnasiet?"

Nu har socialdemokraterna släppt igenom riskdagsförslaget att man inte behöver asylskäl för att kunna stanna i Sverige trots att många inte ens lyckats styrka sin identitet. Samtidigt så tänker de strama åt flyktinginvandringen och arbetskraftinvandringen vilket deras regerings kollegor inte vill. Det slutar med att de förlorar trovärdigheten totalt.

Anmäl
2018-05-09 14:38 #44 av: Göstage

#41 Hur skall Löfven lyckas blidka vänsterfalangisterna i partiet?

"Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU har infört en gemensam politik. Det sade statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Helene Fritzon på en pressträff i fredags. Det innebär till exempel att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel även i fortsättningen – och rätten till familjeåterförening begränsad. Omsvängningen riskerar att inte bara ge valarbetare whip-lash skador, den riskerar att få partiet att vittra sönder. Mitt i en valrörelse."---

"Att ett sidoförbund eller flera går emot partiledningen i olika frågor är inte ovanligt. Det ovanliga är att alla fem nu ser ut att göra revolt samma år som det hålls val till riksdagen. Revolt i den fråga som på olika sätt påverkar i praktiken alla andra politikområden och den fråga som rankas högst eller i topp tre i alla väljarundersökningar."---

 "I praktiken hela Stockholms Stads och Läns partidistrikt är i grunden motståndare till den nya migrationspolitiska inriktningen. De två partidistrikt som utgör basen för såväl den politiska staben i Rosenbad samt personalen som är anställd vid partikansliet.
Dessa personer, som en gång rekryterats just för sina åsikters skull, är nu de som skall vägleda resten av partiet in på den nya vägen. Och senare, utan att ha bytt åsikt i egentlig mening, ansvara för de konkreta propositionerna och lagförändringarna.
Oavsett valutgång så har de inte bytt åsikt den dagen den nyhårda linjen skall bli genomförd politik."

https://ledarsidorna.se/2018/05/de-snabba-forandringarna-pulvriserar-socialdemokratin/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 18:56 #45 av: Zepp

#41

Det är nästan så att man får lust att gå med i partiet?

Iallafall när ordföranden/verkställande utskottet/partiledningen hur som helst sätter ner foten och anpassar politiken till realitetier!

Dvs jag är lite förvånad över hur högt det är i taket.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 19:13 #46 av: Göstage

Ytterligare avhopp:

"Fler socialdemokrater följer nu riksdagsledamoten Sara Karlssons exempel och lämnar sina uppdrag i protest mot partiets allt hårdare migrationspolitik.
”Jag skäms över mitt parti och häpnas över dem som försvarar den politiken”, skriver Emma Lidell, som hoppar av sina uppdrag i Stockholms läns landsting."---

"En tredje avhoppare är Göran Eriksson, som fram till nu har stått på tionde plats på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Haninge.
"Det är uppenbart att vårt parti alltmer vrider och vänder sig för att anpassa sig till en nationalistisk retorik. Presskonferens efter presskonferens leder till förslag om att ställa krav på asylsökande och nyanlända utifrån en retorik som beskriver våra medmänniskor som kostnader eller bördor", skriver han."---

https://www.expressen.se/nyheter/fler-s-avhopp-efter-skarpt-migrationspolitik/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 19:29 #47 av: Göstage

Och irritationen över partiets valorganisation tycks växa:

"Men det är inte bara i migrationspolitiken det finns kritik.
Aftonbladet har talat med en rad S-företrädare som är missnöjda med partiets kommunikation – och lägger skulden på valgeneralen John Zanchi.
– Det är alldeles för hårt som det är nu. Vi måste byta ut Zanchi och förändra vår kommunikation, säger en S-källa.
Missnöjet fanns redan för flera månader sedan när S valstrategi arbetades fram. Många var irriterade över att valledningen förordade dubbla huvudmotståndare, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Men också på att partiet skulle gå fram med lag och ordning och integration som viktigaste valfrågorna tillsammans med mer klassiska S-frågan välfärden."---

"Nu handlar irritationen främst om att det är för mycket hårda tag i det som kommuniceras."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/jPJzxw/ilska-inom-s-mot-for-tuffa-tag--vill-att-valgeneralen-byts-ut

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 19:54 #48 av: VSK

Om man anser att sossarna står för en destruktiv farlig politik, så är det här rena julafton Skrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-05-09 21:30 #49 av: Zepp

Om man anser att det fortfarande finns folk med humanistiska värderingar inom socialdemokratin så blir man inte lika oroad!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 21:52 #50 av: VSK

Gapskrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-05-10 16:10 #51 av: KimE

Det största problem är bara att de måste ha stöd av andra partier för att kunna regera vilket gör att de förmodligen måste vika sig i flera stora frågor. S, Miljöpartiet och vänstern kommer inte att räcka för en majoritet. Inte heller alliansen får majoritet. Ett eller två partier kan hamna utanför riksdagen. Det kan bli en enpartiregering med 25-30% stöd och alla budgetändringar måste läggas fram i 4år framöver vilket skapar en handlingsförlamad regering.

Anmäl
2018-05-10 20:47 #52 av: 72mm

#48 "Om man anser att sossarna står för en destruktiv farlig politik, så är det här rena julafton"

Det är nästan en underdrift. Sossarna ÄR ett korrupt parti som har mycket att stå till svars för. Att de nu dessutom har en fullständigt inkompetent "ledare" gör inte saken bättre. 

Det är uppenbart att Löfven bara kan haspla ur sig förutbestämda "talking points" och klyschor. I klippet ovan skrattar publiken åt honom. Att han blir barnsligt nöjd då han tror att han "satt dit" Åkesson genom att upprepa  en förprogrammerad rad om "hardu inte följt miitoo?" gör haveriet smärtsamt tydligt.  

Anmäl
2018-05-10 21:44 #53 av: VSK

#52

Kan bara hålla med dig där, men jag försökte vara lite snäll i "mun" Glad

Lööfven är en katastrof för landet och det är inte bara publiken som skrattade ut han, utan det görs i många länder utanför Norden. Vet folk som jobbar utomlands, och när de får frågan vart de kommer ifrån så säger de Norge. Behöver nog inte säga nåt mer.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-05-11 16:30 #54 av: Zepp

#51

Prexis.. S kan inte regera ensamma.. Alliansen faller samman!

)omed SD så faller i princip blockpolitiken samman.

Egenligen så ligger S och M närmast varandra.. problemet är snarare att bägge aspirerar på statsministerpositionen.

Så då har de skapat olika block!

I värsta fall får vi en Italiensk situation, där det ena valet avlöser det andra?

Får det fortsätta på samma väg så lär även S spricka?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-12 06:42 #55 av: Göstage

Framtiden kan vara alldeles i närheten om det vill sig illa, och om man skall tro Alice Teodorescu.

"Om politikerna inte får ordning på sådant som skolan, vården, polisen och framväxten av en etnifierad underklass vars situation riskerar att gå i arv kommer Sverige inom kort att bli ett väldigt annorlunda land. En sådan utveckling kommer att gynna krafter långt värre än SD samtidigt som forna statsbärande partier som Socialdemokraterna och Moderaterna kommer att implodera totalt."---

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-förändra-er-eller-dö-1.5958435

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-16 17:42 #56 av: Göstage

"Fler än 100 folkvalda socialdemokrater överväger att lämna partiet efter att Stefan Löfven meddelat att de vill strama åt migrationspolitiken. Det visar en webbundersökning som Expressen skickat ut till S-företrädare runtom i landet.
”Socialdemokraterna är ett parti i upplösning”, lyder en av kommentarerna."---

"Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) säger att hon känner till att det finns personer inom partiet som är missnöjda med den nya migrationspolitiken.
– Att vi har medlemmar som tycker att den omläggning vi gjort i migrationspolitiken är jobbig tycker jag är fullt förståeligt, men vi är ett brett och stort parti och det måste finnas utrymme för olika åsikter. Sedan är det naturligtvis tråkigt om folk lämnar och jag hoppas naturligtvis att de vill vara med och fortsätta utveckla Sverige. Min uppfattning är också att det finns ett brett stöd för den politik vi lagt nu fram."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/105-politiker-overvager-att-lamna-socialdemokraterna/

"Fortsätta att utveckla Sverige", säger LRB. Förmodar att hon menar "avveckla"? 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-16 17:57 #57 av: Göstage

April 2018: "I en rad länder i Västeuropa har de gamla traditionella socialdemokratiska partierna tappat väljarstöd. På många håll har högernationalister gått framåt och nya partier har bildats, vilket medfört svårigheter att bilda regeringar. De gamla socialdemokratiska kärnväljarna blir allt färre och attraheras av andra partier i allt större utsträckning."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/socialdemokratiska-partier-i-kris-i-manga-lander-i-europa

#17 Profetian  från juni förra året verkar fortfarande tänkvärd:

 "Socialdemokratin, som länge var det nordiska folkhemmets ideologiska stenfot, har nu levt ut sin guldålder, konstaterar både forskaren Ann-Cathrine Jungar och journalisten Bengt Lindroth. Sannolikheten att de socialdemokratiska partierna försvinner är därför större, tror båda.
Nu är det de patriotiska och värdekonservativa högerpopulisterna som agerar det nordiska folkhemmets och välfärdssamhällets portvakter."--- 

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/25/de-kom-de-radikaliserades-de-normaliserades-ar-populisterna-nordens-nya

Citerad tidigare i tråden

http://politik.ifokus.se/discussions/5661c74dce12c42534000012-socialdemokraterna-har-halverats-pa-20-ar?discussions-1

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-16 19:06 #58 av: 72mm

#56 Jag hörde en analys enligt vilken Löfven var smart som med det senaste utspelet både lockade tillbaka tidigare S-väljare som nu hotar med att rösta SD samtidigt som han stöter bort de mest fanatiska multikulturalisterna så de kan rösta på MP (och V) och på så vis rädda vänster-samarbetet. Ett MP som ramlar ur riksdagen vore en katastrof för S.  

#57 Att SD kommer ta sossarnas roll i svensk politik har väl stått klart ganska länge? Det är ju bara en fråga om vilken tid det kommer ta.  

Anmäl
2018-05-16 19:12 #59 av: Göstage

Statsvetaren och S-debattören Stig-Björn Ljunggren har sett dem förut, godhetsapostlarna i sitt parti. Och nu verkar de vara fler än förr, och mer aktivistiska. Så här skriver han på Aftonbladet debatt:

"Socialdemokratins unika historiska framgångar gjorde att de länge betraktats av statsvetare som en sol, kring vilken andra planeter cirkulerar. Den positionen fick de på grund av sin intensiva längtan efter att göra svåra vägval. Och ta positioner som innebär uppoffringar och ideologiska problem. Men allt som oftast nöjda väljare.

Priset för regeringsduglighet har varit att det egna politiska programmet ofta haft en kompromisskaraktär som fått kritik av alla ideologiskt renläriga godhetsapostlar.
Dessa finns i alla partier och vill följa partiprogrammets andemening till punkt och pricka. Hellre i opposition med oskulden kvar än makthavare med solkiga händer."---

"Nu är vi där igen. En besvärlig situation, föranledd av globalisering, en ny folkvandringstid och uppsving för populism, tvingar Socialdemokraterna att göra besvärliga vägval.
Och som vanligt klagar godhetsapostlarna. Som i högre grad än förr verkar vara representerade bland Socialdemokraternas aktivister. Vilket kokar ner till att väljarna inte vet om de ska lita på partiledningens till synes fasta pekande med hela handen – eller kritikerna som kräver kursomläggning."---

"Och de som vill slippa politik som besvärliga kompromisser bör rösta på något av femprocentspartierna.
Partiet bör få pedagogisk undervisning av partiledningen i denna fråga. Som raskt bör ta fler beslut som visar att socialdemokratin lyssnar på folket. Inte godhetsapostlarna."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Kv7rBX/godhetsapostlarna-har-ingen-plats-i-s

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-16 23:14 #60 av: Zepp

#56

Mnjae.. om det bara är 100 som tänker lämna så är det betydligt färre än vad det brukar vara, dvs betydligt fler lämnar politiken ett vanligt år av en massa skäl!

Men hur som helst.. oavsett om färre lämnar, de som inte gillar den nya anpassningen.. egentligen retoriken, för flyktingströmmarna har avtagit hur som helst!

Så av de över hundra  som inte gillar retoriken så kommer väl några att lämna utav retoriska/principiella skäl.

Oså tebaxs till retoriken och praktiken, dvs gränskontrollerna lär fortsätta iallafalall ytterligare ett tag, lika bar det, de borde hur som helst alldrig lagts ner.. prata  om den bästa världar där andra länder/EU tar sitt ansvar!

Men så handlar det då oxå om att vinna röster i val och det gör man genom att visa handlingskraft.. iallafall genom retorik!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-16 23:28 #61 av: Zepp

#57

Mnja.. ett högerpopulistiskt parti har redan bildat och kommit in i Sveriges riksdag.. dvs SD!

Iallafall så är det inget nytt utan det är mest en travestering utav 30talet!

Inte nog med det.. för i Ungern, Polen, Tjeckien, Italien ser det i princip lika dant ut.. och alla vill gå ur EU samt närma sig Ryssland... ett annat land  med en högerpopulistisk regim!

Och det finns antydningar om att även SD står nära Ryssland?

Soo WTF handlar det då om, jo om att vi inte längre har några fördelar, dessa var ju folk vana vid, men nu så är de borta!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-17 08:27 #62 av: Hayabusa

#59 Stig-Björn har en poäng, helt klart.

Anmäl
2018-05-17 09:36 #63 av: 72mm

#61 "Mnja.. ett högerpopulistiskt parti har redan bildat och kommit in i Sveriges riksdag.. dvs SD!"

Bara för att de står några millimeter till höger om sossarna gör det inte SD till ett högerparti. Snarare tvärt om. 

"Iallafall så är det inget nytt utan det är mest en travestering utav 30talet!"

Försök med en jämförelse med sossarna på 50 och 60-talet istället. Om du återuppväckte Tage Erlander och presenterade honom partiprogrammen för S och SD skulle han troligen välja "fel" parti. 

"Inte nog med det.. för i Ungern, Polen, Tjeckien, Italien ser det i princip lika dant ut.." 

Menar du de länder som faktiskt vet vad socialism kan leda till och har haft kontakt med totalitära ideologier både från vänster och höger och därför har en helt annan inställning till det kulturkrig som sänkt sig över Europa? Eller menar du helt enkelt att allt till höger om svenska mitten är fascism?    

"och alla vill gå ur EU samt närma sig Ryssland..."

Ja, och det är dåligt därför att? 

Anmäl
2018-05-17 09:52 #64 av: VSK

Ser väl ljust ut Glad

"Över 100 S-politiker överväger lämna partiet: ”Socialdemokraterna är ett parti i upplösning”

https://nyheteridag.se/over-100-s-politiker-overvager-lamna-partiet-socialdemokraterna-ar-ett-parti-i-upplosning/

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-05-17 19:58 #65 av: Göstage

#46 Upproret bland sossarnas godhetsapostlar fortsätter. 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/a2x44A/kommunalrad-kritiska-till-lofvens-migrationspolitik

Hellre i opposition med oskulden kvar än makthavare med solkiga händer", är väl deras syn på läget om man skall tro Stig-Björn L. (#59). Annars har vi ju lärt oss av Vilhelm Moberg att "Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer: att ta makten, och att behålla den," så nu gäller det för Stefan Löfven att  "samla ihop de yra hönsen, utan att knäcka alltför många ägg. Det är det som är hemligheten i allt politiskt ledarskap."

De två sista citaten kommer från tråden "Vassa citat-2".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 20:10 #66 av: Göstage

Det blir allt mer uppenbart att vi ser ett rosornas krig, med bara fyra månader kvar till valet. Enda hoppet för Socialdemokraterna nu är nog en större nationell eller internationell kris. Man kan ju hålla sig fast vid makten genom en koalition med Moderaterna, men vad säger godhetsapostlarna om det?

Expressen ikväll:

"Sprickan inom Socialdemokraterna efter den stramare migrationspolitiken fortsätter att växa. Flera personer i partiet sätter nu ner foten mot de företrädare som lämnat eller överväger att lämna partiet."---

"S måste rensa upp bland aktivister i partiet som har egna agendor", skriver en företrädare, som utvecklar det:
– S har blivit för polariserat och det ställer till problem när man ska ta viktiga beslut. Migrationsfrågan är bara ett exempel. 
"De som lämnar har nog aldrig varit socialdemokrater", skriver en annan.  
"Om någon överväger att lämna sitt parti för en enda frågas skull, är det ingen större förlust för den representativa demokratin", skriver ytterligare en"---

"Samtidigt menar många av de som är kritiska till den stramare migrationspolitiken att det inte bara är den de är kritiska mot, utan att de känner sig överkörda av partiledaren Stefan Löfven. Vissa av de interna kritikerna menar till och med att det är just det som är det värsta, och alltså inte förändringen av migrationspolitiken."---

"På torsdagen publicerade Dagens Arena en essä skriven av tre forskare: Kirsti Jylhä, Jens Rydgren och Pontus Strimling. I den konstaterar de att S möjlighet till att få flera väljare – särskilt när det kommer att få tillbaka väljare från SD – är ytterst liten genom den nya migrationspolitiken, som de i essän kallar för "valstrategi". Däremot är riskerna desto större med denna nya strategi, konstaterar de.
 "Den riskerar att så splittring inom partiorganisationen och alienera partiaktivister, vilket vi i viss utsträckning redan har sett tecken på", skriver de." 

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/efter-avhoppen-s-maste-rensa-upp-bland-aktivister/

Se även tråden https://politik.ifokus.se/discussions/59b13d8ece12c450ff002e90-sd-forslag-i-moderat-forpackning?discussions-1#37

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-17 21:08 #67 av: Zepp

Jaja, rosornas krig, blåklintarnas krig, maskrosornas krig, de röda nejlikornas krig, de blå nejlikornas krig.. dvs det är inget annat än krig.. förutom möjligen bland klövern.. för tillfället?

Iallafall så har S redan splittrats, det skedde rätt tidigt och det partiet går nu under benämningen V!

Hur som helst så är det normalt och ju större parti ju fler konkurerande viljor/åsikter/folk som vill driva politiken i sin egen inriktning!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-17 21:12 #68 av: Zepp

#63

När vi ändå är inne på sådana spörsmål så kan du väl fråga Alf Svensson om vad han tycker om utvecklingen inom KD?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-18 10:00 #69 av: Göstage

Klart att det måste smärta för sossar som sett partiet=landet att nu se sitt parti skakas i sina grundvalar. 

Torbjörn Nilsson i Expressen skriver:
"Det kan vara ett journalistiskt nederlag också, att det fortfarande inte har publicerats en omfattande kartläggning och beskrivning av hur socialdemokratin splittrades i väljarnas viktigaste fråga fyra månader före ett val."---

 "De rörelser som nu sker i det tysta utgör existentiella hot mot partiet.
 Att få socialdemokrater att tala om oenigheten är inte så svårt, något stort är i rörelse, de nämner ordet partisplittring i dess riktiga innebörd, alltså att det föreligger en risk att partiet blir två partier, men exakt vad konflikten rör eller hur den ska förstås, där blir det svårare.
Är det beskedet i sak? Att tillfälliga uppehållstillstånd kan hävdas bryta mot kompromissen från kongressen? Retoriken? Själva kappvändandet?
Oklart."---

https://www.expressen.se/nyheter/ulf-kristerssons-basta-valarbetare-ar-akesson/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-18 11:00 #70 av: eskils

#61 Zepp, världen har förändrats. Får idé Vänster-högerskalan är inte längre den viktiga i politiken. Det som nu gäller är snarare "realister" kontra "skygglappar".

SD är inte ett "högerpopulistiskt" parti, som du skriver. SD är det parti i Sverige som mest realistiskt och rakryggat, trots all smutskastning och mobbning, vågat och orkat förhålla sig till den nya situation som Sverige och Europa numera befinner sig i, med de enorma migrantströmmarna från Afrika, Mellanöstern och Centralasien. Ett realistparti helt enkelt. Det har ingen likhet med 30-talet, som du påstår.

Däremot håller jag med dig om att det ligger en fara i om europeiska partier eller länder börjar tumma på sina demokratiskt traditioner och lierar sig med Ryssland. I Ryssland var den kommunistiska diktaturen så stark och långvarig att demokratin inte kunnat få riktigt fäste där, och kanske aldrig får det.


Anmäl
2018-05-18 17:29 #71 av: Göstage

Lite märkligt att samtidigt som den interna  oppositionen mot Löfven och hans partilednings hårdare nypor främst verkar komma från kvinnorna så finns det det enligt den senaste opinionsundersökningen tendenser till att just kvinnor söker sig från Socialdemokraterna till SD.

"I en ny undersökning från SvD/Sifo tappar Socialdemokraterna drygt tre procentenheter och landar på 25,2 procent av väljarstödet i majmätningen.
Stödet för S är rekordlågt – samtidigt som SD får sin näst högsta siffra någonsin."---

"Stefan Löfven lyckas inte locka tillbaka väljarna som har gått till Jimmie Åkesson. I stället går framför allt kvinnliga väljare från S till SD, visar mätningen.
SD får nu 18,7 procent, sin näst högsta siffra någonsin i en undersökning från SvD/Sifo. I förra mätningen nådde de 14,8."

https://www.expressen.se/nyheter/ny-matning-rekordlagt-stod-for-s-och-rekordhogt-for-sd/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-28 20:07 #72 av: Göstage

Frågan ställs allt öppnare, och citationstecknen kring "kollaps" har försvunnit.

"Krisen i Socialdemokraterna sprider nu skräck internt för att partiet är på väg mot en total kollaps. Flera befarar att S på sikt går mot en utveckling som den som drabbat systerpartier i Europa.
– Det ser ganska dystert ut för Socialdemokraterna, säger statsvetaren Jonas Hinnfors."---

"– Det som händer lokalt i Göteborg kan vara en föraning om vad som väntar även på riksnivå, säger en S-källa.
Enligt vad Aftonbladet erfar är oron i S-ledningen mycket stor över situationen i Göteborg. Det värsta tänkbara scenariot, en total kollaps för partiet i Sveriges andra största stad, kan inte uteslutas, framhålls det. Sedan 2010 har S halverats i staden och är i mätningarna i dag nere på 15 procent.

I S-ledningen finns bland annat uppfattningen att Göteborg styrs av socialdemokrater som inte fullt ut ställer upp på den nya hårdare linjen. Vilket, enligt vad Aftonbladet erfar, har gjort det svårt att där nå ut bland annat med utspelet kring arbetskraftsinvandring, som ses som ett av de mer lyckade S-utspelen på senare tid."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/9mQ0O9/s-skracken-total-kollaps 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-29 00:10 #73 av: Zepp

#70

För det först så måste jag hålla med dig om två saker, dvs höger-vänsterskalan är inte längre aktuell i politiken och det menar jag då är ett av de allvarliga probllemen!

Den andra grejen att jag beskriver SD som högerpopulistiskt är mer kutym/vedertaget.. fast de är de fakto mer mittenpopupilister lixom Putin och Nya Ryssland, samma barn samma agenda.. därav kopplingen till 30-talet, dvs inget nytt under solen.

Mnjae.. altså.. alla mittenpopulister förenen eder, det lixom inte så svårt att begripa, att forna Östländer känner mer samhöre med Ryssland än med Väst när Ryssland ändrat riktning och erbjuder bra villkor.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-01 08:28 #74 av: Göstage

För oldtimers som jag, som växte upp med en stark och sällan ifrågasatt socialdemokrati, är det intressant att höra att för senare generationer är sossarnas krisande det normala tillståndet i partiet. Så här skriver Torbjörn Nilsson i Expressen:

"Socialdemokraterna är det parti som har lägst andel låginkomsttagare bland sina riksdagskandidater, visade Ekot i veckan. Det säger något om kontakten med marken, något om förankringen.
En organisation som upplever sig förbisedd och förskjuten – kanske bortglömd – har själv ett ansvar för den saken.

Socialdemokraterna har inte förmått förnya sig, skifta generation, finna en aktuell mening med föreningen. För människor i min ålder är det här inga nyheter, vi har vuxit upp i berättelsen om socialdemokratins kris. Sakfrågorna har skiftat, men storyn känns igen, som stegen i trappan hos Sherlock Holmes.
Migrationen och internbråket om omsvängningen handlar egentligen om livskraften i rörelsen."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/enorma-klyftor-i-skolorna--gustav-fridolin-ett-svek/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-01 11:03 #75 av: Göstage

Bagdad Bob... Botström, SSU:

"I dag samlas Socialdemokraternas partistyrelse i för möte i partihögkvarteret.
Trots usla opinionssiffror vill inte SSU:s ordförande tala om kris.
– Det finns ingen krisstämning. Den enda krisstämning som finns är i media, mediekris och nyhetstorka, säger Philip Botström."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/Eo9AKl/ingen-krisstamning-i-s--ar-nyhetstorka-i-media

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-01 11:10 #76 av: VSK

Gapskrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-06-01 23:33 #77 av: Zepp

Krisstämningen kommer för när de förlorat valet!

Dvs det är knappast något problem med kris, för då blir man om inte förr tvungen att utvärdera sina ställningstaganden.

Iallafall vi som mins är uppvuxna med den ena krisen efter den andra.. dvs kriserna är det konstanta.

Oså vem mins inte när Moderaterna gick ner katastrofalt.. resultatet blev att Reinfeldt blev partiordförande/statsminister/osv!

Likaså Sahlinkrisen/Juholtskrisen.. iallafall ledde det till att Lövfen blev statsminister.

Ett parti i ständig kris är väl det som Majoren är partiledare för.. vilket uppenbarligen gör att de inte förändras alls utan behåller samma partiledare som hållit dem på nära gränsen för 4%-spärren? 

Iallafall.. vill man spela på SDs planhalva får man räkna med att SD har trumfen på hand.. utan då handlar det mer om att formulera sin egen politik och vinna väljare för den.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-05 13:07 #78 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-06-05 14:45 #79 av: VSK

Blomma

Skrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-06-05 15:16 #80 av: Hayabusa

Verkade inte Greider lite tagen? Ja, närmast svarslös? Att prata om folkrörelse år 2018...jag vet inte, verkar det inte lite förlegat? Åtminstone när det gäller politik.

Anmäl
2018-06-06 19:33 #81 av: Zepp

Joförviisso.. Greider är nästan fortfarande min husgud.. även om han verkar försvarslös !

Problemet som Greider/andra på den kanten/inte så mycket jag iförsig/men drabbas utav problemet hur som helst, har att hantera är när politiken och därmed S rört sig allt mer höger ut !

Dvs när alla vill fiska röster på SDs planhalva.. ja då gynnra det främst SD!

Menna.. menna invandringen då och alla kostnader den innebär.. jo då det är en kostnad.. likaså bristen på arbetskraft.. WTF vi har världens högkonjunktur och brist på arbetskraft för närvarande!

For sure,, vi kanske skall vara lite lyckliga för att det råder krig i mellanöstern samtidigt som vi har brist på arbetskraft?

Aså det hade varit betydligt värre om vi hade  haft lågkonjunktur.. och folk flytt hit på grund av krig eller annat elände!

Då hade det förmodligen kostat mer.. för att inte tala om hur lång tid det tagit för att integrera alla som flyr hit!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-11 17:01 #82 av: Göstage

Dyster läsning för sossar.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-11 20:04 #83 av: VSK

Lite smått komiskt för jag läste nyss detta (kan ej länka tyvärr).

Stefan Löfvén har nu i juni 2018 varit statsminister i 45 månader. Under den tiden har:

• Kronan fallit med -26,1% mot dollarn (31 maj-2018) !!!

• Kronan fallit med -12,0% mot euron (31 maj 2018) !!

• Invandringsrekord slagits 2015, 2016 och 2017 med 134.240, 163.005 respektive 144.489 personer, dvs totalt 441.734 vilket är den största invandringen på 3 år i Sveriges historia!! (jämför mot det tidigare årsrekordet 2014 om 126.966 invandrare under Fredrik Reinfeldt). Det blev således ingen reducering av invandringen som S+Mp påstod och påstår.

• Kostnaderna migration & integration landade förra året på 71,2 miljarder kr eller 7,4% av statsbudgeten i höständringsbudgeten 2017 (jämför försvarets 50,2 miljarder kr eller rättsväsendets 43,9 miljarder kr).

• Skatterna höjts 2015-2018 med +113,9 miljarder kr eller +12,8% på 3 år till den rekordhöga statsbudgeten 1.000,5 miljarder kr 2018 (43,7 miljarder kr 2016, 38,5 miljarder kr 2017 och nu 28,1 miljarder kr i budget 2018).

Skattehöjningarna som S+Mpregeringen genomfört resulterar bl a i att Sverige 2018 nu har:

• Världens högsta marginalskatt (60,3%)

• De högsta kommunalskatterna någonsin (g-snitt 32,12%)

• Näst högsta moms inom EU (25%)

• Högsta sociala avgifterna inom EU (45,82%)

• 5:e högsta kapitalbeskattning inom EU (30%)

• De högsta punktskatterna på bensin & diesel (63,9 & 57,4%)

• Den högsta konsumtionsskatten på el någonsin (41,38%)

• Ett totalt skattetryck om 43,9% av BNP !

• M m

Ytterligare exempel: Genomförda och aviserade skattehöjningar, summerade och sorterade efter storlek i miljoner kronor:

- Höjda arbetsgivaravgifter för unga, 18,730 miljarder kr

- Försämrat ROT- och RUT-avdra samt slopat läxrut, 5,770 miljarder kr

- Slopad avdragsrätt för pensionssparande, 4,460 miljarder kr

- Höjd bensinskatt (3,87 + 0,35 mdr), exkl. indexeringen, 2017-2018; 4,220 miljarder kr

- Försämrad brytpunkt för statlig inkomstskatt, 2,930 miljarder kr

- Höjd skatt på sparande i ISK och kapitalförsäkring, 2,790 miljarder kr

- Höjd marginalskatt (avtrappat jobbskatteavdrag), 2,710 miljarder kr

- Höjd energiskatt på el, kommande skatteförändringar på energiområdet (helårseffekt 2018) - men skatteväxling då skatten för kärnkraftverk och vattenkraft minskar lika mycket (redovisas därför även under sänkningar), 2,380 miljarder kr

- Höjd resolutionsavgift (dold bankskatt), 2,180 miljarder kr

- Ny kemikalieskatt på vissa elektroniska produkter, 1,980 miljarder kr

- Höjd skatt på tobak och alkohol, 1,890 miljarder kr

- Höjda arbetsgivaravgifter för äldre (den särskilda löneskatten), 1,770 miljarder kr

- Höjd bensinskatt, indexering 2017-2018, 1,731 miljarder kr

- Bankskatt – (avdragsförbud för ränteutgifter på vissa efterställda skuld-förbindelser), 1,650 miljarder kr

- Höjd fordonsskatt för lätta fordon, 1,555 miljarder kr

- Slopad avdragsrätt för representation vid måltider, 1,035 miljarder kr

- Flygskatt (helårseffekt 2019=1,37 mdr), 1,020 miljarder kr

- Sänkt intäktsränta i skattekontot, 0,730 miljarder kr

- Höjd koldioxidskatt, 0,600 miljarder kr

- Förmånsbeskattning, privata sjukvårdsförsäkringar (helårseffekt 2019=1,17 mdr) 0,590 miljarder kr

- Malus- förhöjd fordonsskatt för nya bilar 1juli, (helårseffekt 2019=1,34 mdr), 0,450 miljarder kr

- Slopad avdragsrätt för förvaltningsutgifter, 0,180 miljarder kr

- Höjning av försenings- och kontrollavgifter, 0,110 miljarder kr

- Slopad slussningsregel moms, 0,100 miljarder kr

- Ändrad beräkning av bilförmån, 0,084 miljarder kr

- Höjd koldioxidskatt i värmesektorn, 0,080 miljarder kr

- Personalliggare i fler verksamheter, 0,060 miljarder kr

- Fortsatt sänkt energiskatt för företag och hushåll i Norrlandskommuner – men begränsad skattenedsättning för vissa 0,048 miljarder kr

- Punktskatt på e-cigaretter, 1 juli 2018, 0,030 miljarder kr

- Anpassning av investeraravdraget, 0,018 miljarder kr

- Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ, 1aug 2018, 0,010 miljarder kr

- Höjd SINK-skatt för utlandsboende, 0,370 miljarder kr

- Höjdskatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer och höjda skatter på naturgrus och bekämpningsmedel, 0,350 miljarder kr

- Höjd beloppsgräns vid avdrag för resor, 0,338 miljarder kr

- Höjd biomoms (6 till 25 %) och omläggning av filmstödet, nettohöjning 0,265 miljarder kr

- Slopad skattereduktion för gåva till välgörenhet, 0,250 miljarder kr

- Höjd skatt "elektrisk kraft", 0,190 miljarder kr

- M m.

Om man räknar in ALLA skatter (kommunalskatt, marginalskatt, moms, sociala avgifter, vägtrafikskatt, bensin-/dieselskatt, elskatt, alkoholskatt, tobaksskatt, osv) så betalade varje sysselsatt person i genomsnitt 76,1% i skatt under 2017. Konkret så innebär detta att svensken arbetar från måndag kl 08.00 till torsdag kl 15.26 för betalning av skatter till staten medan arbetstiden torsdag kl 15.26 till fredag kl 17.00 ger den egna inkomsten efter skatt!


34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-06-12 13:11 #84 av: 72mm

SD är de nya sossarna. Det går bara lite snabbare än väntat. 

Anmäl
2018-06-25 08:47 #85 av: Göstage

Vad menar Socialdemokraterna egentligen med välfärd, och vems välfärd är det de vill prioritera? Malcom Kyeyune på Dagens Samhälle påminner om arbetarpartiets historia.

"Den tidiga socialdemokratin var helt på det klara med att det var arbetarnas egenintresse, inte deras humanism, som fick dem att rösta på S.

Idag är välgörenhetsanspråken dock oändliga. Vårdköerna växer, polistätheten sjunker, klasserna blir större och lärarna saknas – allt för att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt. Och häri ligger knorren: det finns inte en utan två sorters välfärd. Välfärd 1.0 konkurrerade ut den privata sjukförsäkringen och den lokala A-kassan med hjälp av skattsedeln. Välfärd 2.0 har snarare ambitionen att göra det jobb som Erikshjälpen eller Frälsningsarmén sysslar med. Även denna gång genom skattsedeln.

Visst kommer valet 2018 att bli en omröstning om välfärden. Men här finns det ingen enkel räddning för socialdemokratin, bara mer vånda och konflikt. Den gamla socialdemokratin samlade sina väljare på basis av egenintresse, inte humanism. Till vilken sida hos väljaren vill då den moderna socialdemokratin vädja? Med åttio dagar kvar till valet borde det kanske vara dags att försöka bestämma sig."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/det-finns-ingen-enkel-raddning-socialdemokratin-22736

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-05 08:15 #86 av: Göstage

"Nyckeln till S framgång var vändningen från klasskampsparti till folkparti. Men socialdemokratins klassiska berättelse baserad på nationalstat och medborgarskap har slagits sönder. De som var hjältarna i arbetarrörelsen utses idag stundtals till vita demoner som ses som bärare av en kollektiv arvskuld", skriver Lars Trägårdh som är professor i historia i en gästkrönika på GP:s ledarsida.

Den debatten hade man önskat att Socialdemokraterna själva hade tagit och fört ut i offentligheten. I stället har gamla trogna Socialdemokratiska väljare fått se ett parti förfalla till något man inte längre känner igen. Det är inte konstigt att Sverigedemokraterna kunnat överta folkhemsidealet, för sossarna har tuggat sönder den delen av sin historia och spottat ut den. Trägårdh igen:   

"I takt med att man förlorat mark vad gäller den ekonomiska politiken har man istället premierat tankefigurer som mångfald och mångkultur. Andra kulturer har getts ett positiv värde medan svensk kultur setts som exkluderande och förtryckande. Kopplat till detta har föreställningen om Sverige som en moralisk stormakt inneburit att delar av Socialdemokratins ledarskikt premierat mänskliga rättigheter över medborgerliga rättigheter, och biståndspolitik över landets militär- och civilförsvar."--- 

"Den kritiska udden har riktats mot ”vithetsnormer”, ”heteronormativitet” och ”patriarkala strukturer”. Mänskliga rättigheter har blivit ett kodord inte bara för postnationella utopier utan även ett begrepp där alla människors lika värde främst avser de som inte är vita män. Istället för att hålla fast vid den sammanbindande alliansen mellan staten och (alla) individer har socialdemokratin kommit att fastna i en polariserande politik där man ständigt försöker härbärgera grupptänkande och identitetspolitik, å ena sidan, och den flummiga postnationella MR-retoriken, å den andra.

Deras klassiska berättelse baserad på nationalstat och medborgarskap har slagits sönder. De som var hjältarna i arbetarrörelsens gamla berättelse utses idag stundtals till vita demoner som ses som bärare av en kollektiv arvskuld. Att detta har skapat en öppning för Sverigedemokraterna som inte minst LO nu måste hantera borde inte förvåna någon."

http://www.gp.se/ledare/trägårdh-socialdemokraterna-har-övergivit-sin-berättelse-1.7501026

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-13 13:02 #87 av: Göstage

Jan Bohman, Socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge:

"Jag tror att socialdemokratin levde väldigt mycket på framtidstron och framtidsoptimismen. När ett parti som vårt faktiskt försämrar sina egna reformer för att pengarna inte räcker till, då blir det så otroligt mycket krångligare. Då kan en socialdemokratisk ståndpunkt helt plötsligt tvingas vara en helt annan året därpå.”

https://kvartal.se/artiklar/nar-vad-som-helst-kan-handa/

Som man bäddar får andra ligga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-19 18:52 #88 av: eskils

Gissar att många väljare i år överger sossarna därför att de har misslyckats så totalt med att värna om medborgarnas trygghet under den här mandatperioden. Tidningarna är ju fulla av berättelser om nya skjutningar, bilbränder, stenkastningar, åldringsrån, etc. varje dag.

Gissar också att många genomskådar sossarnas tomma prat när de ser valaffischerna med en stor bild på Stefan Löfvén och texten:
"JAG VILL HA ETT STARKARE SAMHÄLLE OCH ETT TRYGGARE SVERIGE"

Man får nästan lust att klistra dit en lapp med texten

"Det vill vi också - det är därför vi INTE röstar på dig." Nörd


Anmäl
2018-08-19 22:05 #89 av: KimE

"Gissar att många väljare i år överger sossarna därför att de har misslyckats så totalt med att värna om medborgarnas trygghet under den här mandatperioden. "

Det är inte något som hänt under den här mandatperioden det har fler regeringar ställt till med.

Anmäl
2018-08-19 22:30 #90 av: eskils

#89 Tror dock att den grova våldsbrottsligheten har ökat markant under de senaste fyra åren, samtidigt som antalet poliser som lämnar yrket har ökat. En mycket olycklig kombination.


Anmäl
2018-08-20 10:06 #91 av: Carmarino

#88 Men Löfven blir ju alltid förbannad på riktigt när det händer något. Konstigt att det inte hjälper? FunderarSkämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-08-20 10:16 #92 av: Göstage

Intressant är att när frågeställningen gjordes i trådstarten i januari 2016 var det med ett citat av närmast akademisk natur från Aftonbladets ledarsida. Sedan dess har utvecklingen gjort att citattecknen nog kan plockas bort - partiet är absolut i gungning och pasokiferingen ett faktum. Det manifesteras väl bland annat av rubriken i samma tidning idag.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-20 10:19 #93 av: VSK

#92

Man skulle kunna säga att Stefan Löfven är en modern Edward John Smith. 

Hade Edward John Smith gett fan i och chansa och vänt skutan i tid så hade aldrig olyckan hänt. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-08-20 17:01 #94 av: KimE

"Tror dock att den grova våldsbrottsligheten har ökat markant under de senaste fyra åren, samtidigt som antalet poliser som lämnar yrket har ökat. En mycket olycklig kombination."

Vilket beror på beslut som togs innan den här mandatperioden.

Anmäl
2018-08-20 18:06 #95 av: eskils

#94 Dan Eliasson (s) tillsattes som Rikspolischef efter valet 2014, och fick mycket kritik från poliser, polischefer och polisfacket. Troligen en starkt bidragande orsak till de många avhoppen bland poliserna. Se gärna den här tråden:
https://politik.ifokus.se/discussions/56bf9c0dce12c40b2a0075ad-rattssystemet-hotas-av-kollaps?discussions-2

Nog får S/MP- regeringen stå för de beslut som de själva har tagit - eller inte tagit - under sina fyra år vid makten! Inte kan de skylla allt på föregående regering, det vore ju absurt.


Anmäl
2018-08-20 23:28 #96 av: Zepp

#94

Prexis.. dvs Alliansen och nuvarande S+MP är de skyldiga.. men kanske främst väljarna som inte insåg att populistisk politik förr eller senare kunde ha konsekvenser!

Så vilka återstår då att rösta på, SD eller FI, jag föredrar då i så fall FI.. även om de oxå verkar lite tokiga!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-09-09 19:47 #97 av: Göstage

”Inget av blocken kommer få egen majoritet, det innebär att vi måste sträcka oss över blockgränserna för att kunna ha ett anständigt samhälle", sade enligt Expressen Stefan Löfven när han anlände till Socialdemokraternas valvaka. Är det här hans "anständiga samhälle"?

Bildkälla Rebecca Weidmo Uvell, fri att återge.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-26 10:46 #98 av: Göstage

Csaba Perlenberg, fristående medarbetare på Expressens ledarsida, skriver om både Malmö och Göteborg och tycks se svårigheter för sossarna i båda städerna. Detta samtidigt som partiet förlorade makten i Stockholm (plus att väljarna i norr söker sig till V och SD). Blir storstäderna början till slutet för sossarnas makthegemoni?

Malmö:
https://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/en-mot-alla-alla-mot-s/

Göteborg:
https://www.expressen.se/gt/ledare/csaba-perlenberg/s-knappt-ett-parti-bland-andra/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-08 10:32 #99 av: Göstage

Lotta Gröning, socialdemokratisk krönikör i liberala Expressen, ser sprickorna växa i sitt parti:

"Stefan Löfven balanserar på slak lina. Den kritik som finns när det gäller kommunernas utsatta läge och regeringens åtgärder för att minska klyftorna är starkast från de egna leden. Socialdemokraterna håller på att slitas itu och det är svårt för lokala politiker att vara lojala när de inte längre kan uppehålla en rimlig offentlig service."--- 

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/sverige-faller-med-kommunernas-ekonomi/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-18 19:13 #100 av: Göstage

#99 Idag kan vi läsa S-reaktioner ute i landet efter höstbudgetpresentationen:

"Regeringens budget möts av svidande kritik bland socialdemokratiska kommunalråd runtom i landet. Pengarna till kommunerna är helt otillräckliga, menar de – och det interna missnöjet i partiet växer.

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

– Vi klarar något år till, men sedan går det inte längre, säger Filipstads kommunalråd Per Gruvberger (S)."---

https://www.expressen.se/nyheter/svidande-kritik-inom-s-mot-anderssons-budget/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-03 20:23 #101 av: Göstage

Löfvens sossar är nere på lägre opinionssiffror  hos Demoskop än sina sämsta under Juholt.

"S har backat med 4 procentenheter sedan i juni, och sedan valet uppgår tappet till hela 5,2 procentenheter."--- 

"Och de är från partiets kärnväljargrupper som läckaget i stor uträckning sker: äldre personer och låginkomsttagare.
– Nedgångarna är störst i grupper som är strategiskt viktiga för S, säger Peter Santesson.
För Stefan Löfven betyder det fortsatta tappet att han fört ned Socialdemokraterna till lägre nivåer än Håkan Juholts sämsta notering strax innan han avsattes. Och S har bara i en enda mätning från Demoskop presterat marginellt sämre: Under den akuta flyktingkrisen, i början av 2016."---

https://www.expressen.se/nyheter/historisk-matning-s-och-sd-jamnstora-for-forsta-gangen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-04 12:42 #102 av: kamera0710

Kanske bra med lite historik också. Expressen hade förra året en artikel med medial självrannsakan strax efter valet och påminde om hur det gick kontra hur det lät innan. Den är värd att läsas i sin helhet, för det var ju även då många spekulationer om att SD kommer att bli största parti.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sa-lurades-vi-att-tro-att-sd-skulle-bli-storst/

Anmäl
2019-10-04 12:55 #103 av: Göstage

#102 Det har väl förutspåtts ganska länge att SD skulle bli största parti? Fast här tror jag ämnet är socialdemokraternas tillbakagång.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-04 17:53 #104 av: LBB

#103  ett partis bas är det som ger det dess väljare. Sossarnas bas är inte längre de lägre tjänstemännen, yrkesarbetarna och folkskolelärarna. Eftersom dessa grupper har gått från kulturintresserade hyresgäster utan större egen förmögenhet till husägare, aktieägare och därför både medvetna och insatta i de villkor ekonomin behöver för att skapa arbete och välstämd. Man köper inte längre de socialistiska tongångarna.

Anmäl
2019-10-04 19:08 #105 av: Hayabusa

#103 Sossarnas tillbakagång skojar man inte bort :)

Anmäl
2019-10-04 21:03 #106 av: Göstage

Socialdemokraten Widar Andersson i Folkbladet tror inte att man skall räkna bort Socialdemokraterna ännu, men att ett stålbad kan vänta dem de närmaste åren. Han skriver: 

"Jag tror att det är några avgörande år för Socialdemokraterna här framöver. Sedan Mona Sahlin tvingades att ta med Vänsterpartiet i den MP-gemensamma utmaningen mot Reinfeldtregeringen 2010 så har det myrsteg för myrsteg gått bakåt.

S möjligheter att på allvar ta sig an de tunga frågorna tiggeri/invandring har försvagats genom de konstellationer som man valt att ingå i och genom den fascism/rasism/nazism-retorik man valt att stödja och upprätthålla och premiera.

Gjort är gjort och spilld mjölk är spilld och allt det där. Och det är sannolikt inte kört. Socialdemokratins fenomenala regeringsrekordinnehav i Sverige handlar inte om ideologier av något slag. Däremot är framgångarna ett resultat av att ligga nära stora och breda medborgaruppfattningar om viktiga frågor. Det är det man har missat på senare tid. Man förväxlade sunt medborgarmotstånd mot tiggeri och höga invandringstal med Hitler och rasism. Då går det som det går."

Folkbladet.se (betalsida)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-05 09:38 #107 av: LBB

#106  Vad S måste göra är att anpassa sig till de nya förutsättningarna som råder. Folkhemstanken är förlegad (trots att SD försöker hålla den vid liv)  Istället måste man hålla den nya medelklassen nöjda. Tjänstemän, småföretagare, lärare och kvalificerade jobbare som skaffat sig eget boende och en liten fond/aktieportfölj.

En hemul beskattning, vettiga villkor för uppbyggande av kapital. Kanske en hårdare beskattning av inkomst av kapital. Men själva kapitalet lämnas ograverat som idag. Den som lägger undan pengar till pension, antingen via arbetsgivare eller själv ska ha solitär kontroll över dessa konton. Bil/vägskatt enligt den modell som norrmännen diskuterar nu. (väg/tid o platsrelaterade avgifter med hjälp av gps-puck)

Ett program för skyddsnät värd namnet. Och att detta endast ska gälla dem staten frivilligt tagit ansvar för. Det betyder att papperslösa, individer med utvisningsbeslut och EU-migranter inte ska kunna nyttja detta nät.

Med ett dylikt program skulle man få tillbaka majoriteten av de väljare som lämnat båten

Anmäl
2019-10-13 15:08 #108 av: Göstage

 "– Vi ser att det är stora blödningar i Socialdemokraternas kärngrupper: äldre väljare, låginkomsttagare och också LO-kollektivet. Så strategiskt är detta något som naturligtvis är väldigt bekymrande för Socialdemokraterna, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson."---

Tänkvärd analys  om läget med Widar, Greider med flera.

https://www.expressen.se/nyheter/s-splittring-om-migrationen-allt-handlar-om-sverigedemokraterna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-13 16:28 #109 av: LBB

som jag tidigare skrev, detta är det pott varur s ska hämta väljare " Istället måste man hålla den nya medelklassen nöjda. Tjänstemän, småföretagare, lärare och kvalificerade jobbare som skaffat sig eget boende och en liten fond/aktieportfölj."

Anmäl
2019-10-15 00:49 #110 av: 72mm

#107 Men snälla söta, (S) har väl inga ambitioner att försöka hålla någon "medelklass" nöjda, de har för länge sedan gått all in på en bidrags-beroende importerad röstboskap. 

Du uttrycker dig som om du fortfarande trodde att svenska politiker faktiskt försökte göra något bättre för svenskar. Naivt, som vår clown till statsminister skulle säga. 

Anmäl
2019-10-15 11:01 #111 av: LBB

#110  Vad jag skrev var "Vad S måste göra är att anpassa sig till de nya förutsättningarna som råder."  Att man måste se vilka grupper man måste fjäska för, för att få röster, krasst uttryck. Man kan välja dem med låg allmänbildning och låg förmåga att skärskåda fakta (enligt Trump;s modell) Eller så lägger man förslag som gynnar flertalet, tänkbara väljare. .  Att inte ta bort räntesubventioner ( Majoriteten har lån idag) att förbilliga underhåll o reparationer på egna bostäder (en stor del av oss har ju egen ägd bostad) som exempel, det finns fler..nu senas kom väl en grej, man skulle halvera asylinvandringen( anhörig o arbetskraftsinvandring som idag är den stora biten berördes inte)

Den röstboskap du talar om har ju till övervägande del inte rösträtt till den kammare där nationella beslut tas..så du skjuter som vanligt bredvid målet (rekommenderar nya glasögon) dels för träffsäkerhetens skull och dels för din kommentars skull (Men snälla söta,)

Anmäl
2019-10-15 15:17 #112 av: 72mm

Det är till stor del (S) som skapat de "Nya förutsättningarna" som råder. Röstboskapet har importerats för just detta ändamål, det hela är per design. Att LO-medlemmar och medelklassen röstar SD är ett nödvändigt ont, ett problem som Löfven & Thorwaldsson försökt att stävja med sitt enfaldiga tjat om högerextremism och försök till brunsmetning av i princip alla åsiktsmotståndare. 

Skulle (S) söka stöd hos icke bidrags-beroende delar av befolkningen skulle de tappa i princip hela sin väljarbas. Det är inte ens tänkbart. De har gått all in på att köpa klan-röster. Varför tror du de har så förtvivlat svårt att få någon ordning på brottsligheten? 

Anmäl
2019-10-15 15:22 #113 av: kamera0710

#112 Vilka belägg har du för att i stort sett hela väljarbasen för sossarna är bidragsberoende?

Anmäl
2019-10-15 21:35 #114 av: 72mm

#113 Det är givetvis en överdrift, men det är väl uppenbart att det är just att få stora grupper bidragsberoende som är målet med deras politik? Det är det som är deras maktbas. 

Förutsatt att allt inte kraschar på ett spektakulärt sätt innan dess kommer vi att få uthärda ett par mandatperioder där det kommer krävas alltmer drakoniska sätt att beskatta befolkningen med argument i stil med "att resurser behövs i landets utanförskapsområden". Det kommer inte finnas någon ände på hur mycket man kommer kunna utöka statens "ansvar" och budget för att komma tillrätta med alla problem man själv flitigt konstruerat. 

Notan för tjugo års fullständigt vansinnig politik kommer inte bli rolig. 

Anmäl
2019-10-16 05:30 #115 av: kamera0710

#114 Lyssna på detta.

Anmäl
2019-10-16 08:12 #116 av: 72mm

#115 Jaha, och vilken är din poäng? Att en partiledare som man för 8 år sedan gjorde sig av med med hänvisning av dåliga opinionssiffror (förövrigt i samma nivå som Löfven åtnjuter nu - bör han också avgå?)  i ett par meningar i en debatt på något vis skulle bevisa att sossarna inte har konstruerat och byggt hela den ineffektiva och korrumperade byråkrati som man kallar "svensk välfärd"?

Skulle inte tro det. 

Anmäl
2019-10-16 09:00 #117 av: LBB

#114  tja det är väl ingen underdrift, den att ditt påstående om  röstboskap är en överdrift.

Majoriteten av de som kommit sedan 2010 har inte rösträtt till nationellt parlament( undantag den stora andel som utgörs av återvändande svenska medborgare)

Att partier tar fram förslag som gynnar deras väljare alternativt anpassar sina förslag för att vinna röster är väl inget nytt. Detta gör väl alla partier. Den mest markanta förändringen står ju V och SD för. Båda tar ju avstånd från sin historia och de åsikter man kan se från tidigare generationer.   För att anpassa sig och nå bredare grupper. Vilket framförallt SD lyckats med.

Anmäl
2019-10-16 12:24 #118 av: 72mm

#117 Nu var det ju inte mitt påstående utan kamera som skrev om/tolkade (som han alltid gör) vad jag skrev på det viset. Hans påstående om  sossarnas väljarbas är en överdrift, jag står fast vid mitt ursprungliga påstående - sossarna verkar ha mycket litet intresse av de produktiva delarna av befolkningen.  

Klarare nu?

Anmäl
2019-10-16 14:57 #119 av: kamera0710

#118 Dina egna ord i #112: "Skulle (S) söka stöd hos icke bidrags-beroende delar av befolkningen skulle de tappa i princip hela sin väljarbas."

Bra att du medger att det var en överdrift.

Anmäl
2019-10-16 15:03 #120 av: LBB

#119  kan bara instämma Skämtar

Anmäl
2019-10-17 08:19 #121 av: Göstage

#101ff Anders Ericson (SD-motståndare)  i en gästledare i GP.

"Var fjärde LO-medlem röstade 2018 på SD, en fördubbling jämfört med valet innan. När det gäller utsatta grupper som socialdemokraterna ofta försöker nå, som arbetslösa och sjukskrivna, är andelen lika hög eller högre.

Det här är ett existentiellt hot mot socialdemokratin".--- 

https://www.gp.se/ledare/vilket-parti-blir-s-när-de-ska-ta-tillbaka-sina-väljare-från-sd-1.19217066

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-17 08:35 #122 av: Hayabusa

#121 Ja, ta mig tusan...

Anmäl
2019-10-17 08:58 #123 av: LBB

#121 Många av de långtidsarbetslösa /sjukskrivna ser dagens situation som ett direkt hot. De svenskar som idag sitter med kvasi ingen eller bristfällig utbildning får allt svårare att hitta jobb när konkurrensen om dessa jobb ökar.  Till det kommer att många av de invandrare som verkligen vill jobba och tar dessa handräckningsarbeten (som ofta ligger långt under deras kompetens) uppvisar större effektivitet o arbetsmoral än de svenskar som söker samma jobb. Detta gör att man röstar på partier, som enligt dem, vill värna om svenskars rätt till dessa jobb. Frågan är väl om SD kan svara upp på dessa förväntningar.  Jag som arbetsgivare ger blanka den i nationalitet på dem jag hyr in. Bara de gör det jobb vi kommit överens om.  Och med den inställningen är jag inte ensam.  S:s problem är ju att deras gamla målgrupper sitter i en helt annan situation än för 50 år sedan. Kompetenta industriarbetare, lärare och lägre tjänstemän har till stor del eget ägt boende, man sparar i olika aktieformer vilket gör att man börja tänka blått. De ensamstående föräldrarna, arbetslösa och långtidssjukskrivna kan inte fullt ut kompensera för den väljarflykt detta resulterat i., eftersom många av dem missnöjesröstar på SD.

Anmäl
2019-10-17 10:13 #124 av: 72mm

#123 Det du beskriver är bara vanlig konkurrens från just det bidragssystem som jag kritiserar. Varför ska jag jobba för dig och ha "bra arbetsmoral" när jag kan få samma pengar gratis från staten? 

Inte heller lär du få det lättare i framtiden, korrumperade sossar, fega sverigedemokrater och ryggradslösa moderater kommer fortsätta på inslagen väg. Har du möjlighet att flytta verksamheten utomlands? 

Anmäl
2019-10-17 10:51 #125 av: Hayabusa

*

Anmäl
2019-10-17 11:23 #126 av: Göstage

SCB:s stora väljarundersökning som kommer två gånger om året brukar vara riktkarl för media ifråga om underlag och bredd. Nedan är ett klipp från majundersökningen i år. Sedan dess har sympatierna förskjutits en aning, men grupptillhörigheten bland väljarna är väl relativt intakt. Då såg det ut som följer, vilket väl stämmer med den gängse spridda bilden om utbildningsnivå och könstillhörighet i respektive partis väljarunderlag.

Utan att dra för stora växlar på det framgår det att S och SD ligger närmast varandra ifråga om utbildningsnivån, vilket styrker teorierna att de "slåss om samma väljare". (Statistik om i vilken kategori sjukskrivna och arbetslösa är högst kan hämtas på annat håll.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-17 12:21 #127 av: LBB

#124 Är du så naiv att du tror att samma sak pågår utomlands?   Vi har förhållande vis bra villkor idag i Sverige som företagare,som arbetare och som tjänstemän.

Den fattigdom många orerar om är fiktiv. Statistik bevisar att ca 2% av den svenska befolkningen lever i akut fattigdom, dvs har inte pengar att betala räkningar/hra/mat för. Samma siffra för EU genomsnitt är 6%

Så vart tror du att du ska flytta för att få det bättre? Utopia? Cool

Anmäl
2019-10-17 12:25 #128 av: LBB

#126  vad det gäller utbildning på högre nivåer och stöd till SD, så har ju pekat på det tidigare. Det är ju en av orsakerna till att SD har vuxit på landsbygden eftersom just utbildningsnivån överlag är lägre där..Det har visserligen börjat ändra sig..men begreppet äldre missnöjda män passar nog fortfarande.

Anmäl
2019-10-17 12:31 #129 av: Göstage

#128 Nu har jag i ärlighetens namn inte läst dina inlägg särskilt ingående, men min uppfattning är att du i den här diskussionen mest har talat om att S måste hålla målgruppen medelklassen nöjda, du har t.o.m. citerat dig själv (#109). Detta som lösning (?) på konstaterandet att  Socialdemokraternas kärngrupper blöder.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-17 14:48 #130 av: LBB

#129 S:s kärntrupp har idag andra levnadsvillkor och andra ekonomiska förutsättningar än nr partiet var som störst. För att återta en del av dessa måste man anpassa sig till deras önskemål. Den grupp som av missnöje gått till V och SD lär man knappast vinna tillbaka utan att belasta nationalekonomin kraftigt + se över migrationspolitiken. Nu är ju de svenska sossarna/etablerade klassiska partierna inte ensamma om problemen. Missnöjespartier över hela Europa växer sig starka med en stark polarisering i samhällena som följd.

Anmäl
2019-10-17 15:31 #131 av: Hayabusa

#126 Kan det vara så att S inte längre har någon plats i dagens samhälle? Det homogena kollektiv som en gång utgjorde deras bas ser, sannolikt, helt annorlunda ut idag.  Hur som haver - S har definitivt en negativ utvecklingskurva vad det gäller väljarstöd. 

Anmäl
2019-10-17 15:47 #132 av: Göstage

#126 Det är ju rätt intressant att ta del av Katrine Marçals fem punkter från januari 2016 som citeras och som det länkas till från TS. Där föll nog en del viktiga korn på hälleberget...

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/QlaGMq/socialdemokraterna-kan-kollapsa-ocksa-i-sverige

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-17 17:01 #133 av: Hayabusa

#132 Ja, de fem punkterna innehåller en del beska. Särskilt punkt nr. 5

Anmäl
2019-10-20 10:16 #134 av: 72mm

#131 Jo, så är det nog. Det är väl det som är själva grunden för den pasokifiering som det talas om? Man är helt enkelt inte längre relevanta. 

Blir det förresten inte så automatiskt när partier inte längre är ideologiskt förankrade? Sossarna verkar numer bara agera utifrån vad som ger dem makt. Det där gäller även övriga partier till stor del. Se på moderaterna under Reinfeldt eller hur centern agerade efter valet. Den enda röda tråden man kan se är globalistiska motiv. Folk börjar väl vakna upp och se igenom farsen mer och mer kanske? 

#130 "Missnöjespartier över hela Europa växer sig starka med en stark polarisering i samhällena som följd."

Är du helt säker på att du inte fått orsakssambandet där bak o fram? 

Anmäl
2019-10-20 12:45 #135 av: LBB

#134   Nej.

Missnöjespartier har använt just polariseringsprocessen med en sådan framgång att även "etablerade partiet" använt metoden. I USA (Trump) GB(Boris) och i de forna öststaterna.

Man söker syndabockar. Och de fall där man inte hittar syndabockarna i den egna nationen så hittar man dem utomlands.

Moskva har verkligen lyckats..De nyttiga idioterna i Europa polariserar och försvagar de fria Europeiska staterna vilket öppnar för Rysslands revansch. Krim och östra Ukraina är bara början. Före murens fall stod de kommunistiska partierna som mottagare av Moskva:s checkar, nu är det de populistiska partierna.

Och de okritiska bara lallar med...

Anmäl
2019-10-22 19:25 #136 av: Göstage

#121 Svart på vitt...

"Stödet för Socialdemokraterna faller kraftigt bland LO-medlemmar, och för första gången är SD nu ikapp i den för S så viktiga väljargruppen. Det visar siffror som Sifo sammanställt för Expressen.
På marginalen är SD, som får 31 procent, till och med något större än S, med 30,6 procent.
Och de som framför allt lämnar S är LO-kvinnorna, där SD tidigare haft svårt att nå fram, men där partiet nu gör stora inbrytningar.
– LO-medlemmarna har alltid varit Socialdemokraternas bas, så när de försvinner är det såklart mycket bekymmersamt för S, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo."---

https://www.expressen.se/nyheter/sd-for-forsta-gangen-ikapp-s-bland-lo-medlemmar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 07:13 #137 av: Göstage

#136 Johan Westerholm på Ledarsidorna med god inblick i socialdemokratin skriver att det är vad han kallar Bommersviksvänstern som fört partiet ner till kärnväljarnivå.

"Bommersviksvänstern ligger mycket nära Aftonbladets Ledarsida med ”allt åt alla, alla problem är någon annans fel och allt till höger om miljöpartiet är rasistiskt”. Det blev under dessa år viktigare att åsiktsposera mot rasism och Sverigedemokraterna än att ha en arbetarbakgrund eller föra en politik som gynnade LO-medlemmarna. Det är detta som kännetecknar Bommersviksvänstern. Åsiktsposerandet. Inte den traditionella socialdemokratiska sociala ingenjörskonsten. Samhällsbygget."---

https://ledarsidorna.se/2019/11/bommersviksvanstern-forseglar-socialdemokraternas-ode/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 17:00 #138 av: Jimmy.L

#137

Hos normala människor hade man sänt ett SOS -meddelande när fartyget S/S Socialdemokraterna börjar ta in vatten men Löfven försöker ösa med en hink trots att fartyget nu börjar sjunka. Frågan är om han tar på sig flytvästen nu eller går under med fartyget S/S Socialdemokraterna. Valet 2022 kan dom drunkna om inte Löfven lär sig radion.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-16 17:54 #139 av: LBB

Dålig jämförelse..alla som varit på sjön vet att en rädd man med en hink är ngt av det effektivaste man kan ha till att länsa en båt med  Skrattar

Anmäl
2019-11-21 07:04 #140 av: Göstage

Frågorna som Karin Pihl ställer på GP:s ledarsida kan nog inte längre viftas bort, ens av de mest inbitna Socialdemokraterna.

"Inom S verkar det råda en nästan häpnadsväckande brist på krisinsikt. I stället hattas det fram politiska budskap. Vad händer om Socialdemokraterna aldrig återhämtar sig?"---

"Det finns så klart tid att komma tillbaka. Men om S inte gör det, vad blir Sverige för land då? Om S blir ett 15-procentsparti? Om Socialdemokraterna inte längre är den politiska solen som alla andra partier kretsar runt?"--- 

"Ytterligare något som ligger S i fatet är att den yngre generationen är politiskt otrogen. Andelen väljare som alltid kommer att rösta på S oavsett vad blir bara färre och färre för varje val. Socialdemokraternas kris är djupare än den usla intervjun med Löfven i Agenda." 

https://www.gp.se/ledare/vad-blir-sverige-för-land-utan-socialdemokraterna-1.20584172

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-21 17:14 #141 av: LBB

De socialdemokratiska partierna i Europa liksom de traditionella konservativa partierna har förlorat i både mandat och styrfart. För att inte tala om de traditionellt liberala folkpartierna. Istället har opportunistiska, främlingsfientliga och protektionistiska partier vunnit röster. Endast i det forna östblocket med deras brist på tradition i demokratisk politik verkar dessa kunna nå makten utan att förlora i mandat o röster.  Vi får se om detta upprepas i Sverige.  För så som det ser ut nu, kommer SD förmodligen att ingå i den nästa regeringskonstellationen.

Det alltid lättare att skälla på domarna från läktaren än att själva stå på planen, ta beslut och ansvar.

Därför kommer den nästa valperioden bli synnerligen intressant och spännande. För då ska ju våldet i Malmö fixas, övergreppen mot kvinnor och äldre, stölderna på landsbygden osv osv.  Faan trot...när han ser det  Cool

Anmäl
2019-11-21 18:23 #142 av: Jimmy.L

#140 Gästerna börjar överge  S/S Socialdemokraterna och hon börjar få slagsida. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-25 08:35 #143 av: Göstage

"Ruta ett" igen för det vacklande partiet som tar stående räkning just nu.

"Fredagens partistyrelsemöte i Socialdemokraterna gav ingen vägledning på när partiledningen inser krisens vidd. Såväl vad avser kriminalitet som opinionssiffror för statsministern. Tvärtom har partiet visat alla tecken på kollektivt vansinne genom att gå tillbaka till perioden innan flyktingkrisen för att möta Sverigedemokraternas tillväxt och för att hitta lösningar.

Att pröva samma lösning och retorik gång på gång, trots att den inte fungerar, är första tecknet på vansinne. Socialdemokraterna har drabbats av kollektivt vansinne…."

https://ledarsidorna.se/2019/11/socialdemokraterna-drabbade-av-kollektivt-vansinne-kasta-ut-bommersviksvanstern/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-25 08:42 #144 av: Jimmy.L

#143 Besättning börjar snart göra myteri ombord på S/S Socialdemokraterna, kan kapten Löfven få ordning på skorven.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-25 09:12 #145 av: Göstage

#144 "Statsministrar träder fram i kris – Löfven tar bakvägen", noterar Lotta Gröning (S)  i  Expressen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-04 07:39 #146 av: Göstage

SCB:s stora undersökning av partisympatierna ger ingen tröst för Socialdemokraterna, som nu närmar sig "kärnväljarnivå". Johan Westerholm på Ledarsidorna skriver:

"Socialdemokraterna noterar 26,3 procent och minskar återigen i en SCB-undersökning. Partiet närmar sig kärnväljarnivån som tidigare bedömts till 22 procent. Med kärnväljare menas väljare som röstar på partiet oavsett vad som händer. Oavsett politik och företrädare. 

Att inte Socialdemokraterna har rasat mer beror på att desto närmare det bedömda golvet på 22 procent de närmar sig, desto trögare går det. Väl under ”golvet” kan det komma att gå snabbt ner till nästa bedömda tekniska nivå som kan ligga runt 15 procent. Om raset fortsätter till att lägga sig intervallet 15-22 procent innan nästa partikongress  som äger rum 2021 måste ett partiledarbyte behöva forceras. Detta kommer endast kunna genomföras genom att kalla till en extra kongress om skiftet skall ske under kontrollerade former."--- 

https://ledarsidorna.se/2019/12/tre-av-atta-partier-krisar-i-svensk-politik-bara-tva-vet-om-det/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-04 08:51 #147 av: LBB

Jag skulle nog ta de senaste (liksom alla) opinionssiffrorna med en nypa salt. Det är ju till syven och sist de lagda rösterna vid ett val som gäller.  Och, varken SD eller S lär få egen majoritet vid nästa val. Man blir alltså tvungna att kompromissa. Att S har gjort det under årtionden och trots det lyckats behålla stora delar av sin valmanskår visar ju att man är beredd till kompromisser.  Rädslan gentemot SD gör ju att MP, V(pk) och nu C och L uppvisar samma vilja.

Svänger majoriteten över till SD/M/KD så ställer jag mig frågande till hur de missnöjesväljare som lagt sina röster på SD kommer att agera om och när SD tvingas kompromissa i en regeringsställning Jag ställer mig bakom en konservativ politik. Frågan är exempelvis om SD;s före detta socialdemokratiska väljare gör detsamma. Eftersom (om man ser till vilka val SD gjort i riksdagen) en majoritet inom SD är konservativa.

Allt är med andra ord bäddat för en synnerligen intressant nästa valperiod.

Anmäl
2019-12-09 07:51 #148 av: Göstage

Är det en kamp för den politiska överlevnaden som skapar den aggressiva hållning som Socialdemokraterna nu uppvisar åt såväl vänster som höger? Ann Heberlein ser tecken i tiden:

"Det sparas inte på krutet i de socialdemokratiska leden. Allt är tillåtet – halvsanningar, propaganda och direkta lögner. Ni förstår allihop vad det handlar om, eller hur? Den isande insikten om att makten kan gå förlorad – kanske för många mandatperioder framåt – har nått det parti som tidigare agerat som om Sverige var en enpartistat. Tiden då socialdemokratin samlade stora skaror och satt mer eller mindre ohotade i regeringsställning med några få avbrott, är för alltid förbi.

Den utveckling vi sett i några år i Europa har nu nått Sverige – socialdemokratin är döende. Det började 2012, med Pasoks katastrofsiffror i det grekiska valet och har drabbat land efter land."---

https://nyheteridag.se/heberlein-smutskastandet-av-hogern-ar-socialdemokratins-dodsryckningar/ 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.