Ordet fritt. Fria diskussioner

"Sveriges öppna rum har kidnappats"

2016-01-28 14:15 #0 av: [Carpinus]

"I takt med att den sociala oron ökar skärps säkerheten på såväl badhus som bibliotek.

Vad händer egentligen med våra offentliga miljöer?

Förra året uppmärksammade Paulina Neuding, krönikör på denna ledarsida och tidigare chefredaktör för magasinet Neo, att något började hända på landets bibliotek (SvD 16/5 2015). Slagsmål, gängbråk och hot mot personalen hade blivit vanligare. Den trend som Neuding uppmärksammade har fortsatt, och intensitet har ökat."---

"Oroligheterna som började på biblioteken har nått ännu en miljö; Sveriges badhus. Tidigare har badhus förknippats med lek och avslappning. Nu rapporteras det allt oftare om hur flickor utsätts för sexuella ofredanden av tonårspojkar och män i rutschkanor, omklädningsrum och bubbelpooler."---

"Sverige håller på att förändras. Vem hade trott att det skulle krävas överfallslarm och väktare på biblioteken för tio eller tjugo år sedan? Vem hade förutspått att det skulle behövas övervakningskameror på badhus för att föräldrar ska våga ta sina unga döttrar till simhallen?

Utvecklingen är skrämmande. Sverige är ett land som har kännetecknats av hög tillit människor emellan. Mycket tyder på att det kommer att förändras när det krävs övervakning och larm i större utsträckning än tidigare. Något grundläggande går förlorat i ett samhälle som tvingas sätta en allt större tillit till att polisen upprätthåller ordningen på offentliga platser som tidigare har setts som trygga."---

"Vi ska inte vara beroende av att det ständigt finns väktare och polis runtomkring oss för att vara fredade från trakasserier och våld. Det ska inte heller vara hotet om straff eller rädslan för att bli ertappad som gör att människor sköter sig. Det ska inte behövas ständig övervakning för att folk ska bete sig hyggligt gentemot varandra.

Vad väntar härnäst?"---

"Det är ett nytt Sverige."

Naomi Abramowicz i GP

Se även bland annat

"Stor ökning av sexualbrott på Aquanova"

"Om oviljan att sätta gränser"

"Våldtäkt av flicka på bibliotek"

"Barn våldtogs på bad"


Anmäl
2016-01-28 14:24 #1 av: [AnimeV4]

Ja, fy tusan! Arg


Anmäl
2016-01-28 14:25 #2 av: Fia81

Skrämmande! 

Anmäl
2016-01-28 18:08 #3 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Tyvärr tror jag inte Sverige kan motsätta sig förändringen längre även om det gör mig ont att man inte ska kunna gå till bibilioteket utan att vara rädd. Däremot måste Sverige sätta ner foten.

 

Sverige behöver hårdare och snabbare åtgärder mot detta. Jag vill så gärna att Sverige är det land det tidigare varit härom som nämns av TS och att alla nykomna skall kunna njuta av detta. Vill man inte detta är Sverige inte ett land för dem. Sverige bör inte anpassa sig efter världen när det handlar om förtryck mot barn och kvinnor etc. 

Anmäl
2016-01-28 18:11 #4 av: Pysslan

Riktigt obehaglig utveckling! Arg

Anmäl
2016-01-28 20:01 #5 av: Tjeja

Storgråter

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-01-29 09:56 #6 av: gruvel

Läste också i NEO förut av Paulina Neudling om problemen på bibliotek, efter som jag själv är flitig besökare. Hon tog upp rätt många exempel (fler har tillkommit senare), ett var en dam som besökte en filial i en stadsdel i Västerås. Hon anpassade sig till att bara gå dit kl 10 när bibblan öppnade och det var lugnt, det funkade för henne.  Gänget av unga män var inte utsövda så tidigt på dagen utan dök väl upp efter 12 tidigast. Förnuftig "gilla-läget"anpassning?

Anmäl
2016-01-29 11:46 #7 av: Fillifjonkan60

Det är för satan sanslöst att "vi" låtit det gå så här långt! Fullständigt vansinnigt!

Jag är såååå förbannad på den här regeringen och även 7 klövern som sett till att förstöra Sverige. ArgArgArg

Anmäl
2016-01-30 08:20 #8 av: [Carpinus]

"I förra veckan beslutade biblioteket Fröet i Eskilstuna att hålla stängt på kvällarna, på grund av problem med stökiga ungdomsgäng. Fröet är det senaste i raden av bibliotek som fått ändra öppettider eller ta till åtgärder som larm och väktare.

Fortfarande stannar rapporteringen ofta i lokalpress, trots att det rör sig om ett nationellt fenomen. I början av januari fick exempelvis en kvinnlig bibliotekarie i Jönköping föras till sjukhus efter ett knytnävsslag i ansiktet. Hon hade försökt avvisa ett gäng stökiga killar. Samma bibliotek har tidigare fått ändra öppettider efter problem med ungdomsgäng. I Göteborg beslutade man för drygt ett år sedan att hålla biblioteket i Hjällbo stängt på kvällstid, på grund av ett tjugotal störande ungdomar."---

"Så vad kan göras? För det första måste biblioteken åter bli just bibliotek. För det behövs en nationell strategi. Problemen med hot och våld har blivit så omfattande att det är uppenbart att det varit ett misstag att låta biblioteken fungera som allmän mötesplats, ungdomsgård och socialkontor. För det andra måste personalen kunna porta stökiga besökare, vilket också kommer att kräva politiska initiativ på riksnivå. Det kan inte vara upp till ungdomsgäng att avgöra när bibliotek överhuvudtaget kan hålla öppet. Genom att låta ungdomarna dominera lokalerna bidrar man dessutom till att göra unga människor dysfunktionella. Man behandlar dem som barn, och tolererar ett självdestruktivt beteende som avskys av omgivningen. Det är inte att vara empatisk eller generös, och det är inte att släppa in människor i samhället."

Paulina Neuding, gästkrönikör GP


Anmäl
2016-01-30 14:49 #9 av: eskils

#8 "För det andra måste personalen kunna porta stökiga besökare, vilket också kommer att kräva politiska initiativ på riksnivå. Det kan inte vara upp till ungdomsgäng att avgöra när bibliotek överhuvudtaget kan hålla öppet."

Just precis!


Anmäl
2016-11-27 13:54 #10 av: [Nomen Nescio]

"Stadsbiblioteket i Halmstad har än en gång tvingats ta in ordningsvakter på grund av stök och skadegörelse i lokalerna.
Tanken var, efter förra gången kommunen satte in väktare i lokalerna, att bibliotekspersonalen själva skulle lösa problemet genom att prata med ungdomar som for runt och väsnades, men det har inte funkat.

Håkan Olsson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Halmstad, säger att det på sistone varit stökigare än vanligt.
– Det är ungdomsgäng, rätt så unga ungdomar som varit här och busat och stökat och varit lite otrevliga, säger han.

-Dom har varit högljudda, lite skadegörelse, bränt saker och ting och har inte lämnat lokalen när man sagt till dem. Så vi har fått tillkalla väktare eller polis ibland.---"

SR


Anmäl
2016-11-27 14:08 #11 av: Hayabusa

#10 Det är viktigt att biblioteken är inkluderande för alla yttringar. Den unkna tysthetsnormen bör & skall omvärderas.

Anmäl
2016-11-27 15:53 #12 av: Carmarino

#11 Det finns väldigt många platser i samhället där man kan "fara runt och väsnas", så varför kan inte biblioteken få fortsätta att vara en plats där man kan uppleva lugn och ro? Nu menar jag inte att det ska vara knäpptyst, men ljudnivån bör i alla fall vara dämpad. Det anser inte jag vara en "unken tysthetsnorm" utan bara helt vanligt hyfs.

Om biblioteken ska vara inkluderande för alla yttringar så gäller det väl även de yttringar som säger att man vill ha lugn och ro där. Varför ska de högljudda vara norm överallt?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2016-12-20 10:11 #13 av: [Nomen Nescio]

#6 "Nu, drygt ett år senare, har Västerås stadsbibliotek beslutat att biblioteket i Bäckbyhuset ska få minskade öppettider. Man har fått för stora problem med ungdomar som stör och beter sig hotfullt. Även i det intilliggande Råby har man dragit ner på öppettiderna.

På de båda biblioteken är det bara en anställd som vill låta sig intervjuas, mot löfte att hon får vara anonym. Hon berättar om gäng som tar över lokalerna, skriker könsord och kastar möbler. Ungdomar har hotat och kastat böcker på henne.
– Senast i fredags kom det fram en kille till mig med ett papper där det stod hur många gånger han polisanmälts för hot och misshandel. Bara för att visa upp.
– En annan sa att han kunde ringa hit 50 killar om vi hörde av oss till polisen, att det inte skulle ’se så snyggt ut här’. De är bra på att uttrycka sig underförstått.
Hon uppfattar flera av ungdomarna som kriminella.
– De kan sitta och berätta högljutt hur de spöat upp någon. Det är ju inget man vill att barn ska behöva höra på biblioteket."---

"Fenomenet med ungdomar som trakasserar bibliotek är inte isolerat till Västerås. Bara i år har bibliotek i bland annat Staffanstorp, Halmstad, Lidköping och Eskilstuna dragits med stora problem, och i Jönköping misshandlades en kvinnlig bibliotekarie när hon försökte avvisa några killar."---

"Men det är inte första gången offentlig verksamhet i Bäckby stänger på grund av ordningsproblem och brottslighet bland ungdomar. Fritidsgården i Bäckbyhuset stängde några dagar i somras, efter att anställda hade hotats och förföljts på vägen hem. Man öppnade inte igen förrän personalen hade utrustats med bärbara personlarm. Hösten för tre år sedan attackerade ungdomar bussar med grön laser och brinnande kundvagnar, vilket ledde till att busstrafiken tillfälligt drogs in under helgkvällar. Biblioteket på Bäckby reagerade på trakasserier med minskade öppettider redan för tre år sedan, och personalen både där och på Råby har larmknappar under disken.
– Majoriteten i kommunen har blundat för integrationsproblemen här. Så fort jag har öppnat munnen om detta har kommunstyrelsen ordförande, Anders Teljebäck, svarat: "Gör inte politik av Bäckby", säger Haddad."---

"Det är bara drygt ett år sedan Anders Teljebäck höll tal vid invigningen av Bäckbyhuset, ett projekt han har beskrivit som ett led i att göra Bäckby tryggare. Sedan dess har alltså både fritidsgården och biblioteket i huset fått inrätta sig efter ungdomsgäng."

Paulina Neuding på Expressen kultur


Anmäl
2017-04-03 17:28 #14 av: eskils

#8-9 Nu har det äntligen kommit ett politiskt initiativ, inte på riksnivå men åtminstone på kommunal nivå:

"Förra året rapporterades 412 fall av hot, våld, ordningsstörningar och tillbud på biblioteken i Stockholms stad. Nu vill Liberalerna porta störande personer. (…)

I morgon tisdag lägger Liberalerna en skrivelse i kulturnämnden. ”Vi kan inte acceptera att biblioteken blir till 'uppehållsrum' för personer som kränker andra, stör eller begår brott”, skriver de."

http://www.dn.se/sthlm/l-porta-personer-som-stor-pa-biblioteken/


Anmäl
2017-04-03 17:43 #15 av: Hayabusa

#14 Trist utveckling. Här är ett annat exempel:

Anmäl
2017-04-03 17:45 #16 av: Hayabusa

Knapp två år senare står detta att läsa i Kristianstadsbladet:

"Vilans fritidsgård stänger omedelbart och tills vidare. Skälet är ett kärvare klimat med upprepade inbrott, stölder, skadegörelser, kastade gatstenar och beskjutning mot fritidsgårdens fönster, samt ungdomars hotfulla attityd mot personalen."

http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/fritidsgard-stangs-efter-en-langre-tids-stokig-situation/

Anmäl
2017-04-03 17:45 #17 av: [krutgubben]

12# Bra skrivet!

Anmäl
2017-04-03 17:51 #18 av: Hayabusa

Vill poängtera att mitt inlägg #11 skrevs med ironi. Anledningen är att det finns vissa individer som anser att det finns en tyshetsnorm (i Sverige) och att denna norm är en styggelse.

Anmäl
2017-04-03 18:24 #19 av: eskils

#16 Sorgligt!

På bibliotek SKA det vara tyst. NördOch på fritidsgårdar SKA det vara tryggt.


Anmäl
2017-04-03 19:37 #20 av: Hayabusa

#19 Precis. Sorgligt när det gnälls på att det inte satsas pengar i "sämre" område, men vad gör invånarna med en nyrenoverad fritidsgård? Jo, demolerar den.

Anmäl
2018-03-09 22:28 #21 av: Göstage

Ett antal ungdomar besökte Hässleholms bibliotek i veckan. Syftet verkar dock inte ha varit att låna böcker.

"Vid 16.56 på onsdagseftermiddagen larmades polisen till ett bibliotek på Vattugatan i Hässleholm. En samling ungdomar hade då kommit in och betett sig illa.
– De sparkade på inventarier och spottade på bibliotekspersonalen, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Polisen vet fortfarande inte vad som föranledde ungdomarnas beteende men personalen kände sig hotade och tryckte på överfallslarmet. "---

https://www.expressen.se/kvallsposten/ungdomsgang-spottade-pa-bibliotekspersonal/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-10 00:02 #22 av: 72mm

"personalen kände sig hotade och tryckte på överfallslarmet"

Någon har alltså installerat ett överfallslarm på ett bibliotek? Det behovet säger väl allt. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2018-03-10 08:01 #23 av: Göstage

#22 Googlar man på överfallslarm bibliotek så får man en rätt bra bild av läget...

Hittade även den här lägesrapporten från november 2015 - jag tror inte situationen är bättre idag:

 "Arbetsmiljön på många bibliotek är ohållbar. En av fem har blivit hotade i sin roll som bibliotekarie, fyra av tio har antingen blivit utsatta för våld eller sett våldsamma situationer på sin arbetsplats. 84 procent svarar att de upplevt aggressivt beteende från besökare och två tredjedelar har upplevt skadegörelse. En av fyra upplever oro och oordning minst en gång i veckan. Hälften har svarat att de utsätts för kränkande tillmälen på jobbet och många attackeras på grund av sitt kön och får sin kompetens ifrågasatt."---

Uppenbart att larmen behövs - de kan visa sig vara livsviktiga.

https://www.dik.se/media/1466/vi-ar-bibliotekarier-inte-psykologer-eller-socialarbetare.pdf

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-08 06:59 #24 av: Göstage

"Allt fler anställda inom Eskilstuna kommun har personlarm på sig när de arbetar, visar en undersökning som SVT Nyheter Sörmland har gjort. Bland annat är personlarm numera obligatoriskt på biblioteken.

– Det blir en extra säkerhet så klart att veta att vi alltid kan nå kollegor, säger bibliotekarien Malin Andersson."---

"– Det är en oroligare tid. Samhället förändras och det har skett ett par incidenter som gjorde att vi bestämde oss för att skaffa larm, säger bibliotekschef Birgitta Edvardsson."---  

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/allt-fler-personlarm-pa-biblioteken

Ja, som Naomi Abramowicz uttryckte det i TS: "Sverige håller på att förändras. Vem hade trott att det skulle krävas överfallslarm och väktare på biblioteken för tio eller tjugo år sedan? "

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-08 07:09 #25 av: Hayabusa

#24 Galet.

Anmäl
2018-05-09 15:26 #26 av: Göstage

"Biblioteket i Olofström har problem med drogpåverkade barn och ungdomar som är stökiga i lokalerna. Nu tvingas verksamheten ha personal från socialtjänsten på plats regelbundet."---

 "– Barnen skolkar från skolan och hänger här. De är högljudda och inte speciellt trevliga när personalen ber dem om att dämpa sig eller gå därifrån, säger Izabela Szabo, socialsekreterare Olofströms kommun till BLT."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/bibliotek-har-problem-med-stokiga-och-drogade-ungdomar

Kanske läge att kalla dit föräldrar och skolpersonal för att visa vad "barnen" håller på med istället för att vara i skolan?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-09 19:53 #27 av: gruvel

#24  Som Abramowitz uttryckte det: Sverige förändras och vem hade för decennier sedan trott att...    - Liksom någon gång förut anknyter jag till en i en viss region rätt stor tidning (vill inte namnge) jag läser.  Varje gång den skriver om nya kameror på olika ställen som skolor, vissa torg, nya väktare/ordningsvakter här och var, nytt LOV-3 område upprättat, larm av olika slag som införts , så är tonen lätt positiv, vändningar som "ökad säkerhet", "mer trygghet" är legio. Läsaren får intrycket att förändringarna som sker är steg i en positiv utveckling som man närmast bara kan applådera. Från mörkret stiga vi stadigt mot ljuset. All retrospektiv jämförelse mellan då och nu avs. behovet av skydds-/säkerhetsåtgärder är otänkbar, likaså kostnadsaspekter eller orsaksanalyser.  För all "politisk korrekthet" - om uttrycket förstås -  är det helt rimligt att se de av Abramowitz åsyftade förändringarna som tydliga utvecklingsframsteg.  Den dag då den stad där tidningen har sin bas, får sin första "gated community", kommer säkert tidningen göra intresserade reportage om de framsteg och den ökade trygghet som byggandet medför. Nöjda invånare kommer till tals. 

Anmäl
2018-05-09 20:14 #28 av: Göstage

#27 Tror jag förstår vad du menar, även om jag blir lite desorienterad av den anonyma tidningen, plus att jag får det till att du ifrågasätter Abramowicz åsikt (  "För all "politisk korrekthet" - om uttrycket förstås -  är det helt rimligt att se de av Abramowitz åsyftade förändringarna som tydliga utvecklingsframsteg.") Men så skall det väl inte tolkas - eller? 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.