Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

"Majoriteten skräms till tystnad"

2016-02-01 11:30 #0 av: [Carpinus]

"Vi tycks inte tycka saker för att vi funderat på det, utan för att gruppen i vår närhet tycker likadant.

Så vad har detta för relevans för oss människor i den humanitära supermakten Sverige idag? Jag skulle vilja säga nästan allt. Det förklarar mycket av det vi kallar för kultur - till och med den svenska kultur som säger att Sverige inte alls har någon kultur. Och det förklarar varför vi är så rädda för att sticka ut och tycka annorlunda, även om vår avvikande uppfattning är rätt."---

"Man kan förklara många diktaturers fortlevnad med denna kollektiva rädsla för att påtala det uppenbart felaktiga och förtryckande. Något som också tycks gälla en hel del av det politiska skeendet i Sverige på senare tid. När en självutnämnt politiskt korrekt samling högljudda och fanatiska människor sätter agendan över vad de anser vara fint att tycka, är det lätt att vanliga människor helt enkelt håller tyst. Eller ännu värre, spelar med. Tills allt krackelerar och kejsaren visat sig vara naken.

Därför handlar debatten inte om fakta utan om känslor. För vem vågar vara nyanserad och eftertänksam när det gäller viktiga frågor som sjukförsäkring, könskvotering eller integration? Den som försöker vara det blir ju lätt utpekad av mediemobbarna som känslokall och elak. Men ett vitalt samhälle är beroende av att vi faktiskt vågar analysera och inte bara följa känslomobben. Så låt ingen skrämma dig till tystnad. Det är bara i diktaturer som alla måste tycka likadant."

David Eberhard i gästkrönika i GP


Anmäl
2016-02-01 11:34 #1 av: Tjeja

Bra citat! Jag håller med skribenten!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-01 12:24 #2 av: [Carpinus]

"Sverige är helt enkelt ett land som är fullt av åsiktskorridorer. Samma sak gäller förstås de allra flesta samhällen. Men priset för att invända mot gruppen, att ställa sig utanför korridoren, är extra högt i en konsensuskultur som vår."---

"Å ”Aftonbladetsidan”: Visst får man säga vad man vill i Sverige, vi debatterar till exempel invandring oavbrutet – men man får räkna med mothugg vilket inte är samma sak som censur.

Å ”Expressensidan”: Den som avviker från konsensus blir så nedsmetad med smädesord och rasistbeskyllningar, inte minst från Aftonbladet, att mycket relevant opposition förkvävs."---

"Aftonbladet har en poäng såtillvida att allt kan diskuteras, inom respektive korridor. Men Expressen är också rätt ute – om man betraktar traditionella medier som en av åsiktskorridorerna. Vilket de förstås är, dessutom ännu en av de viktigaste.

Det är svårt att glömma hur Aftonbladets ledar- och kulturskribenter regelbundet kopplat ihop anständiga högerdebattörer med Anders Behring Breivik och slängt rasistanklagelser omkring sig som konfetti. Radikala högerröster som Marcus Birro och Pär Ström mobbas bort ur debatten, radikala väns­terröster som Kakan Hermansson och Maria Sveland får jobb i public service. Föreställ er tonen hos Aftonbladet om det var tvärtom."---

Erik Helmersson i DN 150603


Anmäl
2016-02-01 12:40 #3 av: kamera0710

Undrar om Erik Helmersson vet att han skriver i Sveriges största morgontidning, apropå vilka röster som får utrymme i traditionella medier...

Anmäl
2016-02-01 13:26 #4 av: 72mm

"Det är bara i diktaturer som alla måste tycka likadant."

Fast här är ju Sverige ett utmärkt exempel på att så inte måste vara fallet. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-02-01 13:59 #5 av: kamera0710

David Eberhard efterlyser fakta i stället för känslor, men har inga som helst konkreta fakta att hänvisa till i någon fråga som är aktuell i svensk debatt...

Anmäl
2016-02-01 14:07 #6 av: 72mm

#5 Därför att han inte debatterar någon specifik, aktuell fråga. Därför att han ifrågasätter media, själva diskursen och det politiska klimatet i sig.

Det är oerhört vanligt att ledare och krönikor ligger på den här nivån. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-02-01 14:40 #7 av: Bermudas

#0 Bra tänkvärd krönika.
Jag är innerligt trött på dessa människor som tycks ha mutat in ordet empati. Dom slänger sig med ordet i tid och otid som för att dels gruppera sig själva som empatiska "allaharlikavärde" gruppen versus rasister, kallhamrade, själviska, "högerextrema". Jag tror inte på deras empati, jag tror dom mest är självförhärligande ( dom tror på det själva) och rädda för att själva hamna i kylan alltså slänger man ut förnuft och sund debatt för att istället köra med skammning och känslomässig utpressning på oliktänkande.

#2 "Det är svårt att glömma hur Aftonbladets ledar- och kulturskribenter regelbundet kopplat ihop anständiga högerdebattörer med Anders Behring Breivik och slängt rasistanklagelser omkring sig som konfetti"
Exakt!

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-02-02 10:51 #8 av: [Carpinus]

"Dagens politiskt korrekta åsiktskorridor dödar humorn.

Den bedömningen gör den gamla Monthy Pyton-stjärnan, John Cleese.

– Vi är på väg mot samhället i ”1984”, säger han och syftar på George Orwells dystra framtidsroman.

Cleese, 76, uppger i en video för Big Think att han fått rådet att inte uppträda på universitet eftersom kraven på politiskt korrekt humor har gått så långt att varje form av kritik nu ses som ”grym”.

Han anser att personer som inte kan kontrollera sina känslor försöker kontrollera andra.

– Om du börjar tänka, ”åh, vi får inte kritisera dem eller förolämpa dem”, är humorn borta. Och med humorn försvinner en känsla av proportioner och då tycker jag att vi lever i 1984."---

Aftonbladet

"Han anser att personer som inte kan kontrollera sina känslor försöker kontrollera andra" - stämmer rätt bra med läget här hemma...

Mer Cleese: "Filmen som ingen skulle våga göra"


Anmäl
2016-02-02 11:15 #9 av: Hayabusa

#8 Sannerligen.

Anmäl
2016-02-02 12:22 #10 av: kamera0710

Då antar jag att John Cleese ser Pia Kjærsgaard som en representant för detta 1984-samhälle...

http://www.svd.se/danska-smyckeslagen-ett-foredome

Anmäl
2016-02-02 12:28 #11 av: Hayabusa

*

Anmäl
2016-02-02 12:34 #12 av: kamera0710

Det är väl drift med Sverige snarare än med Löfven (som personen som lagt ut klippet påstår).

Anmäl
2016-02-02 12:36 #13 av: Hayabusa

#12 Det är upp till var & en att avgöra. Dock är det Löfvén som sitter i stolen. Hur som helst så tycker jag att det är roligt Skrattar

Anmäl
2016-02-02 12:39 #14 av: Hayabusa

Liksom den här Skrattar

Anmäl
2016-02-02 14:25 #15 av: [Carpinus]

#10 Kjærsgaards förmåga att tåla skämt är dock jämförelsevis gott. De här grabbarna var stingsligare...

"Enligt PET var de åtalade männens avsikt att ta tillfånga medarbetare på Jyllands-Posten och skära halsen av så många som möjligt. Attacken skulle bli en hämnd för att tidningen 2005 publicerade karikatyrteckningar av profeten Muhammed". (Sydsvenskan.)

Så här har dessa gentlemän uppträtt under sin fängelsetid. Om två år kan de vara ute...

Utöver dessa fyra dömdes Daood Sayed Gilani (a.k.a. David Coleman Headley)  i USA till 35 års fängelse bland annat för planeringen av JP-attacken och Bombaydådet. Straffskalan talade för dödsdom, men han fick lindring  eftersom han tjallade på ytterligare en medverkande, Tahawwur Rana, som i sin tur fick 14 år.

Källa.


Anmäl
2016-02-02 14:37 #16 av: kamera0710

#15 De verkar betydligt värre, ingen tvekan om det och jag tänker inte försvara dem. Man måste få göra satirteckningar av såväl muslimer som politiker. Och för den delen även visa Jesus bland homosexuella, även om KD-fundamentalister inte gillar det.

Anmäl
2016-02-02 14:47 #17 av: [Carpinus]

Ja, där ju förhållandena rätt lika: "Ecce Homo" premiärvisades i Uppsala Domkyrka  och Muhammedteckningarna visades i...nte i någon moské.


Anmäl
2016-02-02 14:51 #18 av: kamera0710

#17 Ja, flertalet kristna inom Norden är väl rätt beskedliga, även om man undrar när det gäller vissa av dem, se youtubeinslaget. Men ta gärna en titt i Richard Dawkins bok Illusionen om Gud, om de kristna fundamentalisterna på andra sidan Atlanten.

Anmäl
2016-02-02 15:05 #19 av: Bermudas

#16 och #18 När det gäller kristna så kan man väl göra det mesta...som ett glaskors fyllt med urin och döpa det till "piss christ"...såna klämmiga saker i finrummet.

Tänk däremot ett konstverk med Koranen flytande i en tank med kiss...och man döpte verket till "piss quran", arga gubbar skulle plocka fram stora halskniven direkt!
Så låt oss konstatera att det är MYCKET farligare att driva med islam än med kristendomen. Eller sitter det långt inne? Vi kanske kan damma av någon sydstatsfundamentalist som hotat abortläkare så är vi på plusminusnoll.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-02-02 15:08 #20 av: [Carpinus]

#18 Känns som ökenvandringen är påbörjad - längre och längre bär det ut i periferin! Det sitter säkert något kristet pelarhelgon på en stolpe någonstans, skall vi hälsa på honom också för att dra jämförelserna till ännu en ytterlighet?   


Anmäl
2016-02-02 15:09 #21 av: Hayabusa

Jag vill nog påstå att Sveriges befolkning till allra största del inte bryr sig om skämt/hån/karikatyrer kring religion. Alldeles oavsett. Jag vet ingen i min bekantskapskrets som upprördes över "Ecce Homo" t ex.

Anmäl
2016-02-02 15:14 #22 av: Bermudas

#20 Rena spikifoten golgata! Been there, done that!

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.