Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Arbetsmarknad

Stängd arbetsmarknad?

2016-02-19 08:01 #0 av: Hayabusa

Är arbetsmarknaden stängd? Nej, det är den i teorin inte men att vissa grupper har det kämpigare än andra är ingen hemlighet. Helsingborgs Dagblad har tillsammans med SCB tagit fram siffror på hur det ser ut i regionen (Hbg-Malmö) och i övriga landet. En rejäl utmaning att komma till rätta med och visar på, enligt min mening, hur dåligt integrationen fungerar i verkligheten.

Läs & begrunda:

  http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2016/02/20/unika-siffror-bara-halften-har-jobb-efter-tio-ar/

Anmäl
2016-02-19 09:42 #1 av: [Carpinus]

"Organisationer och arbetsplatser är slimmade, och toleransen har minskat kraftigt för det udda och icke högproduktiva. De människorna sorteras bort, om inte vid anställningstillfället, så senare via sjukskrivningar och avtalspensioner.

Inget av det här förändras för att det är krig i Syrien, eller för att svenska politiker inte kan ta ansvar för en fungerande flykting- och migrationspolitik. Att det nu finns nära 100 000 vuxna mellan 20 och 64 år inskrivna i Migrationsverkets system förändrar inte den svenska arbetsmarknaden ett dugg. Den är lika krävande som tidigare.
Nu verkar en rad politiker ta på sig uppgiften att fixa fram 100 000 jobb. Hur ska det gå till?
I valrörelsen var 30 000 traineejobb för unga en av de viktigaste punkterna för Socialdemokraterna. Ett och ett halvt år senare har 70 personer fått sådana jobb."---

Britta Svensson i Expressen


Anmäl
2016-02-19 09:51 #2 av: Hayabusa

#1 Exakt så. Det är verkligheten. Likaså kan staten höja skatter, avgifter, låna pengar etc - det förändrar inte verklighetens arbetsmarknad.

Anmäl
2016-07-06 08:45 #3 av: [Nomen Nescio]

"Arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka – men inte bland utomeuropeiskt födda, där fortsätter den upp. Utrikesfödda utgör en allt större del av de arbetslösa, visar nya månadssiffror från Arbetsförmedlingen."---

"Arbetslösheten i Sverige sjönk på totalen från 7,5 till 7,2 procent i juni år. Totalt var 346.000 personer arbetslösa i juni, vilket är 8.000 färre jämfört med juni förra året, enligt Arbetsförmedlingen."---

"Det är framförallt bland inrikes födda som arbetslösheten minskar – med 20.000 sedan förra året. Antalet inrikes födda som i juni var inskrivna på Arbetsförmedlingen var 161.000.

Antalet inskrivna arbetslösa som är utrikes födda var i juni 185.000. För dem har arbetslösheten tvärtom ökat med 11.000 jämfört med juni förra året.
Ökningen hade varit större om inte arbetslösheten bland utrikes födda inom Europa samtidigt minskade något. Mer än hälften av de inskrivna på Arbetsförmedlingen är utrikesfödda, och det är bland de som är födda utanför Europa som arbetslösheten ökar."---

SVT

Sedan kan man ju ställa sig frågan om hur många jobb för inhemsk arbetskraft som skapats inom asylindustrin? Socionomer, tolkar, boendepersonal etc. behövs för att hålla de hjulen rullande, men det är ju bara rundgångspengar i statskassan och viss hjälp att hålla deflationen stången genom ökad omsättning. Det är exportindustrin som ger de friska pengarna, och där är vi ju beroende av omvärlden.

Sverige är på väg in i en högkonjunktur, men vi lånefinansierar oss till den enligt KI. Vad händer vid en lågkonjunktur eller ett större ras på finansmarknaden? Inom asylindustrin kan man inte möta en nedgång med några nedskärningar, boendena måste ju hållas igång oavsett konjunkturerna. Så sett är det "säkra jobb", men det genererar inte så mycket till stat och skattebetalare.


Anmäl
2016-07-06 10:11 #4 av: landsbygdsbo

Med dagens teknik så är det lättare att slimma ett företags verksamhet.

Täckningsbidraget för varje enskild maskin, personalinsats, transport kan lättare lyftas fram.

Det gör att icke effektiva maskiner fasas ut. Transporter effektiviseras och personalen tingas göra skäl för lönen på ett annat sätt än tidigare.

Orkar en individ inte med de krav som ställs ändras arbetsuppgifterna, hjälper inte det så finns det till slut inga uppgifter kvar och individen får gå pga arbetsbrist.

Den som söker jobb kontrolleras hårdare och dyker en historia av omplaceringar upp så får han inte jobbet.

Och sossarnas senaste ide om att arbetsgivarna ska belastas ytterligare av höjda kostnader för sjukskrivningar förbättrar ju knappast dessa individers situation

Anmäl
2016-07-06 10:53 #5 av: Hayabusa

Sverige har tagit emot fler människor än vad man kan erbjuda jobb. Situationen i t ex Malmö är ett bra (eller rättare sagt dåligt) exempel på facit från verkligheten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.