Livskvalitet

Rätten att få bestämma över sin död

2016-02-23 15:22 #0 av: kamera0710

Frilansjournalisten Inga-Lisa Sangregorio skriver om dödshjälp i Aftonbladet.

"I oktober förra året undertecknade guvernörJerry Brown en lag som ger Kaliforniens 38 miljoner invånare samma rätt till dödshjälp som funnits i Oregon i arton år. Den ger psykiskt friska personer som lider av en sjukdom som väntas leda till döden inom sex månader rätt att få ett medel utskrivet som de själva kan inta när (och om!) de känner att det är dags att avsluta livet. Även de som från början var motståndare till lagen medger att den lett till en förbättrad palliativ vård. Men den viktigaste effekten är ”den sinnesfrid den skänker människor som aldrig kommer att utnyttja den men som vet att den existerar som en möjlig utväg”.

Den sinnesfriden hade jag gärna velat ha under de dryga fyra år som gått sedan jag fick mitt eget cancerbesked. Jag anser att den modell som tillämpas i Oregon är så okontroversiell och så väl utprövad att den skulle kunna införas i Sverige utan långa utredningar.

In i det sista var det osäkert om Jerry Brown, som är katolik, skulle underteckna lagen. I ett brev förklarar han varför han valde att skriva under:

'Jag vet inte vad jag skulle göra om jag var döende och plågad av ett långdraget, outhärdligt lidande. Men jag är övertygad om att det skulle vara en hjälp att kunna överväga de möjligheter som denna lag erbjuder. Och jag skulle inte neka andra den rätten.'”

Själv håller jag med om att vi ska få bestämma själva om vi vill dö. Vad säger ni andra?

http://www.aftonbladet.se/kultur/article22310561.ab

Anmäl
2016-02-23 15:28 #1 av: Aleya

Jag säger hurra. Bra idé!
Smart tänkt.

Är man ändå döende så tycker jag att man ska få säga stopp själv. Har sett släktingar som legat i plågor på sjukhus som inte sett så bekväma ut med att dö där. Så ja jag tycker man ska få hjälp om utsikten ändå är åt fanders.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-02-23 16:33 #2 av: Tjeja

Jag håller helt med. Tycker att oregon är ett bra föredömme att följa gällande den lagen.
Önskar att sverige ville införa samma möjlighet här till palliativa patienter som närmar sig slutskedet.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-23 23:22 #3 av: [helga21]

# 1 och 2 Ni är unga och friska förstår jag. Själv är jag vare sig det ena eller det andra. Men ni kanske ändrar er med tiden som jag gjorde.

Anmäl
2016-02-24 01:50 #4 av: Aleya

#3 ung är väl att ta i. Frisk är också att ta i då jag har en sjukdom som är kronisk.
Sen tycker jag att jag har lika lite rätt att döma folk som är döende och mår skit av detta ska måste fortsätta leva för att samhället "tycker så".

Varför ska inte en vuxen få bestämma att nu är det nog?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-02-24 06:08 #5 av: kamera0710

#3 Men den som nu inte ändrar sig utan vill kunna somna in, om man exempelvis lider av en obotlig sjukdom där det hela tiden blir sämre?

Anmäl
2016-02-24 06:11 #6 av: kamera0710

Ännu ett citat ur artikeln: "Ty varje gång dödshjälpsfrågan aktualiseras börjar samma rituella dans, där de vanliga invändarna kommer med de vanliga invändningarna. Representanter för de handikappade låtsas tro att det är de som ska avlivas mot sin vilja, de proffsreligiösa mobiliserar sina gängse argument och palliativläkarna försäkrar att de har så många attraktioner att erbjuda att det i stort sett är ett rent nöje att dö under deras överinseende."

Anmäl
2016-02-24 12:46 #7 av: Aleya

#6 det är så sant det du skriver. Jag förstår inte egentligen varför döden både är helig och "äcklig".
Att man ska dö på sjukhus sakta men säkert. Men att få bestämma själv att nu vill jag dö, ne det är oheligt nästan. Det är fult och vidrigt nästan.

Jag tyckte redan som barn att döden är det alla ska få bestämma om. Och om vi kan ta beslut om att ett husdjur lider så kan vi lika gärna bestämma att vi ska sluta lida.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-02-24 23:38 #8 av: [helga21]

Att få bestämma när man ska dö kan vara relativt. Dödshjälp ges passivt idag på sjukhus. Samla på dig så många narkotiska preparat du kan och sätt i dig dessa så dör du. Så enkelt är det.

Anmäl
2016-02-25 09:56 #9 av: Thiah

Absolut ska människor ha rätt att få aktiv dödshjälp.
Såg en dokumentär från Oregon om dödshjälpen och det såg otroligt harmoniskt och lugnt ut.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2016-02-25 10:45 #10 av: Aleya

#8 fast det blir ju inte samma sak. Hur ska folk som inte kan inta sin medicin själv då få hjälp om dom vill dö tänkte du?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-02-25 12:35 #11 av: [helga21]

# 10 Vad jag men ar är att det är fler som tar livet av sig än vad som dör i trafiken per år. Ofta i ganska ung ålder men även äldre män som inte är sjuka utöver depression Kunde vi sätta in åtgärder där så skulle flera må bättre. De som vill dö självmant är inte så många och som sagt passiv dödshjälp existera alla redan. Har du cancer så f år du smärtstillande i form av morfin och det påskyndar också döden.

Anmäl
2016-02-25 15:06 #12 av: Skymning

Passiv dödshjälp kan väl vara okej, som det handlar om här. Däremot måste det vara tydligt att patienten själv måste inta preparatet.

Jag skulle nog tycka att det kunde vara tryggare, att få möjligheten att ta mitt eget liv, under ordnade former, med mina nära och kära, i stället för att försvinna inför deras ögon.

Sen är ju problemet med de som inte har den fysiska förmågan att använda en sådan här tjänst. Ska vi införa ett "Ja till aktiv dödshjälp" som vi gjorde med donationskorten för att någon ska kunna ta livet av oss om vi får en sjukdom eller skada som gör oss oförmögna att ta vårt eget liv?

Vad är skillnaden mellan mord och aktiv dödshjälp? Vem ska ta beslutet?

Anmäl
2016-02-25 15:35 #13 av: Aleya

#11 fast detta förslaget handlar om personer som ÄR sjuka redan. Inte deprimerad eller något annat. Döden väntar dom redan. Så jag förstår inte hur du svävar ut i dina tankar, det handlar om att ge döende rätt att avsluta sitt lidande. Inte att unga som mår skit ska bli uppmuntrade att avsluta sitt liv.

Två helt olika saker.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2016-02-25 15:36 #14 av: [helga21]

# 12 Problemet är att detta är en svår fråga. Man kan skriva på ett kort när man är frisk men ångra sig när man blir sjuk.

Anmäl
2016-02-25 15:48 #15 av: Tjeja

Helga, du missar hela poängen som artikeln bygger på!

Man har inte på något vis avsagt sig sin rätt att ångra sig ända in i sista sekunden om man vill fortsätta leva sin möjliga tid ut! Det är just det som är poängen!

Det handlar inte om att deprimerade sjuka eller självdestruktiva ungdomar skall få hjälp till självmord, utan det handlar om personer som redan är i slutskedet av en dödlig sjukdom! De skall själv kunna få besluta att nu, NU vill jag avsluta här och nu istället för i plågor om en vecka eller om 2 månader. Döden skall vara nära förestående och förväntad inom en snar framtid.

Att som förhållandevis frisk "spara ihop" droger för att ta självmord är inget som helst alternativ i en sådan situation! Att dö i en okontrollerad intox av ett hopkok av sparade läkemedel är inte vad man vill uppleva, utan en fridfull kontrollerad död i värdighet efter eget önskemål när man själv vill.

Det handlar om att när en eller två läkare bedömt att döden är nära förestående skall patienten i fråga kunna få tillgång till läkemedel, ett piller i detta fall, som hen kan begära få tillgång till när slutet närmar sig och hen inte längre vill vara kvar för att uppleva slutkrämporna.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-02-25 16:02 #16 av: Skymning

#14 Ja, mina frågor om aktiv dödshjälp var rent hypotetiska. Jag tror inte det kommer att bli aktuellt. Men man vet ju aldrig..

Anmäl
2016-02-25 22:54 #17 av: annia1

Morfin är ingen garanti för en smärtfri död. 

Jag vakade när min bror dog av för nåt år sen. Han fick både morfin och lugnande medel, men han vakande var och varannan timme av smärtorna så han fick extra morfin. Dom höjde dosen och intervallen undan för undan, men det räckte inte utan han fortsatte vakna av smärtorna. Det var hemskt att se hur min bror hade det de sista dagarna av sitt liv, så ska man inte behöva ha det när man ska dö.
Och en kompis vars pappa dog av cancer hade liknande. 
Så morfin är definitivt ingen garanti för en smärtfri död.

När det gäller att själv bestämma när man ska dö, så är jag för och alltid varit. Man får bestämma över allting annat i sitt liv, men inte sin egen död. En kvinna får dessutom bestämma över ett ofött liv för en gravid kvinna kan välja att göra abort, men samma kvinna får inte välja över sin egen död. För att det inte ska bli några missförstånd, kvinnor ska ha rätt att bestämma om dom vill göra abort eller inte. Men det visar bara lite på hur konstigt det är.

Man får bestämma över allt annat i sitt liv, men när man ska dö då tas bestämmanderätten ifrån en.

Det finns andra ställen i världen som har dödshjälp tex holland. Men det finns även i schweiz och till schweiz kan även utlänningar åka och få hjälp att avsluta sitt liv. 

Vill du diskutera politik och andra samhällsfrågor.
Kika då in på debatt

Anmäl
2019-05-04 19:53 #18 av: Göstage

Läkaren Kajsa Dovstad i en färsk GP-artikel i ämnet: (ej betalbelagd i nuläget)

"Som läkare ägnar jag mitt yrkesliv åt att bekämpa döden. Jag och mina kollegor i sjukvården gör allt för att människor varken ska dö i förtid eller lida av sjukdomar. Men ibland finns det inte något att göra. Livet har trots allt hundra procents dödlighet. Vissa tycker att dödshjälp inte är förenligt med läkaretiken. Jag håller inte med. Läkare måste ha respekt för patients självbestämmanderätt i alla andra medicinska frågor. Vi borde respektera de människor som inte vill uppleva döendets lidande lika mycket som de som vill ha vår hjälp att klara av den sista tiden. När slutet närmar sig kan inte principen om patientens rätt att bestämma över sig själv upphöra."---

"Den som är för frihet livets alla andra dagar måste också ta strid för att friheten ska innefatta även den sista. Människor ska själva få bestämma över sina liv, och de ska också få besluta över sin död."

https://www.gp.se/ledare/ge-svårt-sjuka-människor-rätt-till-dödshjälp-1.14856089

Instämmer med henne.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-04 20:40 #19 av: kamera0710

Ja, man kan kanske hoppas på en droppen-urholkar-stenen-effekt i frågan.

Anmäl
2019-05-06 08:16 #20 av: JonasDuregard

#4 "Varför ska inte en vuxen få bestämma att nu är det nog?"

Ett sätt att få svar på den frågan kan ju vara att ställa dig själv frågan varför du förespråkar alla de begränsningar lagen har (psykiskt frisk, redan döende med mera). Hade den enda vägledande principen varit att alla bestämmer själva skulle inte de begränsningarna finnas. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2019-05-06 10:27 #21 av: LBB

Tanken är mig egentligen inte främmande. Att själv få avgöra när det är dags. Men myntet har även en baksida, dels de som inte kan avgöra och de som utsätts för påtryckningar så att de tar beslutet.. Hur långt blir sedan steget till att andra tar avgörandet, åt dem som inte kan?..

Anmäl
2019-06-14 06:22 #22 av: kamera0710

Hoppas att det här leder till att debatten kommer igång igen. Jag blir allt mer övertygad om att det är dags att ändra lagen och tillåta dödshjälp för den som exempelvis lider av en svår sjukdom.

"Den 62-årige man från Nordingråområdet i Ångermanland som gav sin fru en dödlig dos morfin och oxikodon åtalas för dråp.

Det trots att handlingen, enligt både mannen och parets barn, skett i samförstånd och enligt kvinnans eget önskemål.

– Svensk lag tillåter inte dödshjälp, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/gav-frun-dodshjalp-atalas-for-drap?mobilmeny=1

Anmäl
2019-06-14 07:06 #23 av: Magi-cat

Länk här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/gav-frun-dodshjalp-atalas-for-drap?

Att ändra lagstiftningen skulle vara kontroversiellt, minst sagt.

Ska alla som säger sig vilja dö få "bestämma själva"? Det finns många problem med det. Så, nej, det tycker jag inte.

Människor med t.ex. lång och svår sjukdom ska givetvis få all tillgänglig hjälp att underlätta tillvaron i livet, men inte aktiv hjälp att avsluta det.
Samhället måste skydda den svaga. 
En gammal och sjuk person kan också utsättas för påtryckningar att "vilja" avsluta sitt liv och det vill vi inte medverka till.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-06-14 07:57 #24 av: Göstage

"Under 2017 avled totalt 1 182 personer i åldern 15 år eller äldre till följd av suicid i Sverige", enligt Folkhhälsomyndigheten, till detta kan nog fogas ett ganska stort mörkertal. Anledningen till det drastiska beslutet att avsluta sitt liv är givetvis många, vissa av dem är planerade, andra tagna oöverlagt. (Som en jämförelse omkom 253 i trafiken samma år, flera av dem sannolikt  i arrangerade men ej registrerade självmord.)

Sättet att möta självmordsdöden varierar också, från att göra det i avskildhet från världen i hemmet, till att begå det i offentligheten eller dess närhet. Många fler människor än den som begår självmordet drabbas då: räddningspersonal som får plocka kroppsdelar längs banvallen, tågföraren eller långtradarchauffören som tvingas möta offrets blick i dödsstunden, familjen på badutflykt som hittar en upplöst kropp på stranden - det finns många som får leva med traumatiska minnen resten av livet efter sådana upplevelser.

Många av offren, troligen de flesta, ville säkert inte tillfoga andra denna smärta, men de såg uppenbarligen ingen annan utväg. Om de istället åtminstone beretts möjligheten till att möta döden på ett mer välordnat sätt tror jag att många hade valt det alternativet. En del av dem hade sannolikt också fått möjlighet att genom stöd och hjälp överväga att avstå från att  ta det där oåterkalleliga beslutet.

Jag vet för lite om det nu aktuella fallet för att ha någon avsikt, men debatten pågår ju sedan lång tid oavsett den händelsen. Jag är inte längre medlem i organisationen "Rätten till en värdig död", men jag sympatiserar med deras kamp. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-14 07:59 #25 av: LBB

#23 Du pekar just på den baksida av myntet jag flaggade för i #21..  Håller med andra ord med. Man bör noga avväga hur och inom vilka vilkor det hela ska tillåtas.

Anmäl
2019-06-27 17:53 #26 av: Tjeja

Att behovet av att "noga avväga hur och inom vilka vilkor det hela ska tillåtas." finns är ingen godtaglig ursäkt till att förbjuda något helt. Utan i min mening snarare tvärt om visar att rätten till sin egen död behövs! Men under reglerade former.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2019-08-02 21:29 #27 av: Maria

Reglerade former innebär ju med andra ord att det inte kommer att gälla alla.
Antingen borde alla ha samma rättighet eller också kan vi ha det som idag med. Förbjudet med aktiv dödshjälp men tillåtet med passiv dödshjälp.

/Maria

 

Anmäl
2019-08-08 12:25 #28 av: Gronstedt

#20: Vem som helst kan ta livet av sig när som helst, det är inte längre vare sig förbjudet eller straffbart. Vad det här handlar om är att under vissa omständigheter ger vissa personer möjlighet att göra det utan kladd och utan att åsamka till exempel räddningspersonal eller lokförare traumatiska upplevelser. 

#23: Den som tvingats stå hjälplös bredvid i en älskad människas obevekliga färd ned i förnedring och smärta, där inga läkemedel lindrar eller lugnar, sätter  inte så stor tro till den palliativa vårdens förmåga att ge "all tillgänglig hjälp att underlätta tillvaron i livet". 

#27: Inga rättigheter eller skyldigheter gäller "alla" i vårt samhälle - varför skulle denna göra det? På samma sätt som man till exempel prövar assistansbehov kan man pröva behov av möjlighet att välja en värdig sorti.

Anmäl
2019-10-10 09:08 #29 av: Göstage

Frågan verkar aktualiseras igen.

Nu lyfts krav i motioner både inför Moderaternas stämma och Liberalernas landsmöte om att legalisera eller utreda frågan om dödshjälp, något som i dag inte är tillåtet i Sverige.
Liberala riksdagsledamoten Barbro Westerholm driver tillsammans med två partikollegor i riksdagen på för en utredning. Dödshjälp är en frihetsfråga, säger hon."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-10 12:04 #30 av: kamera0710

Bra att frågan lyfts igen.

Farsan somnade in i våras, glädjande nog fick han vara ganska pigg in i det sista. Sedan gick tre veckor på sjukhus och sedan var det över. Hoppas man får sluta på samma snabba sätt om nu dödshjälp förblir förbjuden.
 

Anmäl
2019-10-15 09:53 #31 av: Tjeja

#27 Vad menar du egentligen?

Tänker du att alla som vill dö, även om de fysiskt är helt friska, ska ha rätt till aktiv dödshjälp också då? Så som 19-åriga William som inte vill leva längre för att flickvännen gjort slut...

Givetvis innebär reglerade former att det inte gäller alla i alla situationer utan bara dem som bedöms vara medicinskt motiverade situationer! Det vill säga till exempel svårt sjuka som vill slippa sista tiden av enbart lidande före sin död. En död som ändå snart kommer att inträffa. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2019-10-15 10:01 #32 av: Maria

#31 Den varianten har vi ju mer eller mindre idag genom passiv dödshjälp och palliativ sedering.

/Maria

 

Anmäl
2019-10-15 11:13 #33 av: JonasDuregard

#31 "Givetvis innebär reglerade former att det inte gäller alla i alla situationer utan bara dem som bedöms vara medicinskt motiverade situationer! Det vill säga till exempel svårt sjuka som vill slippa sista tiden av enbart lidande före sin död. En död som ändå snart kommer att inträffa. "

Kanadas lagstiftare hade samma avsikt, men nyligen ledde ett beslut i högsta domstolen till att lagen breddades att omfatta även icke-döende. 

https://www.bioedge.org/bioethics/a-judge-loosens-canadas-euthanasia-belt-another-notch-or-two/13219

Kanske en läxa om att när man korsar vissa gränser kan det bli svårt att dra nya?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2019-10-17 16:55 #34 av: Tjeja

#33 Jonas. Ja gränsdragningar är svåra, och svårare ju mer samhället och medicin utvecklas. Just därför man hela tiden har lagprövningar med olika prejudicerande fall etc. Lagen är ett levande dokument som ändras och omformuleras hela tiden efter behov och insikter efter prövningar etc. Det är så det fungerar (ska fungera) i vårt demokratiska samhälle! Detta är absolut INTE en andledning till att inte förändra redan gamla förlegade lagar utan snarare tvärt om!  Lagförändringar går trögt ändå och sedan tillkommer att en lag kan ha ett syfte men sedan visar det sig att den slår annorlunda än avsett beroende på hur majoriteten lagprövningar tolkar lagen.

Ska vi följa forskningens framgångar och insikter eller skall vi hålla kvar vid historien i evighet utan att vara öppna för nya möjligheter och alternativ?

#32 Tyvärr fungerar sällan palliativ sedering så som avsett, då lagen samtidigt säger att en sederad patient regelbunden måste väckas ur sin sedering för att få frågan om de ångrar sin sedering. Vilket har visat sig leda till stor ångest och plåga för majoriteten av de sederade patienterna som helst bara vill få hjälp ifrån sina smärtor och ångest. Storgråter

Kanske en lagändring där man tar bort kravet på att väckas upp varje dygn för "kontroll" skulle underlätta för dessa patienter? En kompromiss mellan aktiv hjälp och den plågande "ickehjälp" som vissa tyvärr utsätts för i dagsläget?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2019-10-17 23:32 #35 av: JonasDuregard

"Kanske en lagändring där man tar bort kravet på att väckas upp varje dygn för "kontroll" skulle underlätta för dessa patienter?"

Är du säker på att det är så idag?

Är palliativ sedering ens specifikt reglerat i någon lagtext? Här finns etiska riktlinjer från läkarsällskapet, de nämner dock inte någon sådan gräns.

https://www.nrpv.se/wp-content/uploads/2012/10/Etiska-riktlinjer-f%C3%B6r-palliativ-sedering-i-lives-slutskede-2010-Svenska-L%C3%A4kares%C3%A4llskapet.pdf

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2019-10-19 05:19 #36 av: Göstage

#29 Beslut togs på moderatstämman att partiet inte skall verka för tillsättandet av en statlig utredning om legalisering av dödshjälp.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-20 17:39 #37 av: kamera0710

#36 Ser att en arbetsgrupp i partiet ska se över det hela i alla fall. Någonstans känns det ändå som det med myrsteg går mot en ökad rätt för den enskilde individen att bestämma själv i denna fråga.

Anmäl
2019-10-20 17:54 #38 av: Maria

Vem kommer att bestämma över barn? Föräldrarna?

/Maria

 

Anmäl
2019-10-21 07:59 #39 av: Gronstedt

#38: Det sannolika är väl att det kommer att handla om att individen själv måste kunna fatta ett informerat och juridiskt godtagbart beslut och tydliggöra det för omgivningen. Det skulle innebära att omyndiga personer och personer som till exempel är medvetslösa eller inte kan meddela sin vilja till följd av exempelvis förlamning inte kommer att kunna åtnjuta denna förmån.

Anmäl
2019-10-21 08:33 #40 av: Maria

Så en ex 17-årig svårt cancersjuk person ska exkluderas ?

/Maria

 

Anmäl
2019-10-21 08:57 #41 av: Gronstedt

#40: Det är inte säkert, det finns ju ett antal olika åldersgränser för när man får göra det ena och det andra. Jag har för mig att det är (eller i alla fall har varit) 25 år för till exempel sterilisering. Men om 18 år ska anses vara gränsen så ja, 17-åringen skulle varken kunna ta körkort. köpa öl på krogen eller ta del av dödshjälp. Vissa grejor får man inte göra innan man har åldern inne. Det betyder inte att ingen annan får göra dem.

Man kan förstås tjafsa om denna som om alla åldersgränser, men gränser måste placeras någonstans även om det inte leder till millimeterrättvisa i allas ögon. I detta avseende som i andras. 

Om nu något slags åldersgräns skulle komma att ingå i det eventuella förslaget till eventuell lag någon gång i framtiden, om det blir utrett.

Anmäl
2019-10-21 09:00 #42 av: Maria

Fast jämförelsen körkort och dödshjälp känns makaber.
Svårt sjuka barn ska alltså inte få denna ynnest?

/Maria

 

Anmäl
2019-11-07 19:25 #43 av: Göstage

I "Opinion live" ikväll (SVT1 22.00) diskuteras dödshjälp.

"Ska svårt sjuka personer kunna få hjälp av sjukvården att avsluta sina liv? Patienter och anhöriga möter läkare och debattörer. Med bl.a. överläkare Gunnar Eckerdal och Kajsa Dovstad, läkare och debattör."

Kommer även att kunna ses på SVT Play.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-08 14:46 #44 av: Gronstedt

#42: "Svårt sjuka barn ska alltså inte få denna ynnest?"
Det är väl för den eventuella utredningen att komma fram till? Men om man tillämpar en metod där det krävs en myndig persons informerade och medvetna val är svaret fortfarande nej. Om någon annan metod tillämpas, skulle givetvis förutsättningarna bli andra.

Jag kan för övrigt inte se något makabert i att förklara hur åldersgränser fungerar genom att använda exempel.  Jag tror att det där är ett av skälen till beröringsskräcken inför dödshjälpsdebatten - att man inte kan diskutera problemen sakligt utan att det kallas makabert - eller, ännu värre, avvisas för att det "känns" makabert.

Anmäl
2019-11-08 16:01 #45 av: Maria

Jag använde ordet "makaber" om jämförelsen, inte om själva frågan vi pratar om. Trodde det framgick.

Varför tror du ämnet inte går att diskutera sakligt?

/Maria

 

Anmäl
2019-11-10 00:57 #46 av: gudilondon

Min mamma fick Demens genom en hjärnblödning. Hon kunde inte ta vara på sig själv så hon kom till ett hem . Jag var och hälsade på henne och hon kände inte igen mig. Det verkade som om jag fanns i minnet långt borta. Sista tiden åt hon inte, hon bara gick fram och tillbaka i korridorerna. Hon vägde omkring 100 kg när hon kom in och 45 kg när hennes hjärta inte orkade längre.  

Jag vill inte uppleva samma sak. Det är ju ingen tvekan om att hon led av en stark ångest då hon inte kunde äta, bara gå i korridorerna. Så vill inte jag ha det, absolut inte. 

Jag skulle önska att det fanns någon form av dokument som man kunde skriva på med vittnen, att när den dagen kommer så vill jag ........ osv. Jag vill inte bli som henne, jag är nu 72 år gammal och min mamma dog 2005 - 86 år gammal.

Jag tror man förstår bättre när man börjar närma sig.................. så döm inte!

Anmäl
2019-11-11 11:55 #47 av: Gronstedt

#45: Precis, du förutsatte en jämförelse som inte existerade och talade om att den "kändes" makaber. När den ena kontrahenten fördömer jämförelser som inte finns utifrån sin personliga känsla, i stället för att diskutera en fråga sakligt, så går det inte att diskutera frågan sakligt.

#46: Jag håller så innerligt med dig. Vissa dementa personer lider mycket svårt. Tyvärr kommer nog aldrig demens att omfattas av rätt till dödshjälp sådan den diskuterats här, då det inte är en sjukdom där man kan förutspå att den drabbade kommer att dö av den inom en viss tid.

Anmäl
2019-11-11 14:48 #48 av: Maria

#47 Menar du att jag inte får skriva vad jag tycker? Jag tycker fortfarande att det är makabert att jämföra åldersgräns på att få ta körkort med åldersgräns för dödshjälp.
Dödshjälp är en oerhört komplex fråga och ju mer man funderar ju mer frågor kommer upp. Bland annat denna med ålder som jag tycker är väldigt viktig.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-11 18:32 #49 av: Magi-cat

Det är ju omöjligt att frikoppla sina känslor och sätta känslor i motsättning mot att "diskutera sakligt"! Få frågor är väl så förknippade med känslor som just frågor runt döden och oundvikligen också frågeställningar runt att förkorta livet.

Innerligt hoppas jag att ålderdom och/eller demens aldrig blir en självklar orsak att förkorta någons liv. 
Det är så lätt att när man är ung och vid full vigör uttala sig om när livet någonstans långt i framtiden inte är värt att leva, men när vi väl är där eller närmar oss så vet vi nog inte lika säkert.

Frågan om åldersgräns är ett exempel på hur svårt det här är och jag är väldigt rädd för ett sluttande plan där "rationella argument" tar överhanden och man resonerar bort rätten att leva livet till sitt naturliga slut, för att gamla kostar för mycket t.ex. (Jag tycker mig ha sett sådana tendenser i kommentarsfält på sina ställen.)

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-11-14 08:40 #50 av: Göstage

Aktuell mediadebatt (ej betalartiklar i nuläget):

"Min far var fram till sina sista levnadsår en självklar motståndare till dödshjälp när frågan kom upp. Han menade att första veckan på läkarutbildningen lär du dig att din uppgift är att bota, lindra och trösta, inte att förkorta livet på din patient. Men i takt med att sjukdomen tog över kroppen och livet ändrade han sin uppfattning. Han önskade tydligt att slippa lida, han bad oss se till att hjälpa honom om det skulle bli svårt, vilket vi lovade – men vi misslyckades att uppfylla detta löfte."---

"Hans sista tid präglades av smärtor och ångest, hans sista veckor var mycket plågsamma där vi trots bra palliativt omhändertagande med bästa möjliga smärt- och ångestlindring inte kunde hjälpa honom. Det var en enorm maktlöshet och frustration som infann sig de sista veckorna, där vi trots alla tillgängliga verktyg inte kunde hjälpa honom till ett värdigt livsslut."--- 

"Varför fick han inte bestämma själv, och vem tycker du ska bestämma över ditt livs slut?", frågar Anna Rundcrantz, anhörig, efter pappans plågsamma bortgång. 

https://www.svd.se/vem-ska-bestamma-over-ditt-livs-slut

"En fråga som förtjänar ett genomtänkt svar är denna: När ska en myndig människa få bestämma över sitt eget slut?"--- 

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/svart-sjuka-borde-fa-valja-att-do-utan-smarta/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 09:18 #51 av: Maria

#50 Och hur ska en omyndig människa få ett " värdigt" slut vid svår sjukdom?

/Maria

 

Anmäl
2019-11-14 09:58 #52 av: Göstage

#51 Du får kanske komplettera var  "omyndig" kommer i frågeställningen i de länkade artiklarna.

Om du med "omyndig" avser vuxna människor ej längre vid sina sinnens fulla bruk lär det kanske vara försent att försäkra sig juridiskt om deras medgivande även om de ber om hjälp att avsluta lidandet. Där är det nog bara att löpa linan ut och låta dödskampen fortgå. Fallet det relateras i SvD-artikeln rör ju en myndig och fullt medveten men svårt lidande person.

Personligen tycker jag att det precis som ifråga om organdonation (i dess hittillsvarande utformning) skulle kunna finnas en lapp i plånboken där man i det här fallet uttrycker sin vilja i fråga om livsuppehållande behandling respektive förkortande av lidandet om man genom plötslig sjukdom eller olyckshändelse hamnat i ett ohjälpligt tillstånd där man inte längre kan kommunicera med omvärlden. Givetvis måste det om det inträffat kompletteras med någon form av attest från expertis som fastställer tillståndet.  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 10:06 #53 av: Maria

#52

"En fråga som förtjänar ett genomtänkt svar är denna: När ska en myndig människa få bestämma över sitt eget slut?

Då undrar jag var barnen kommer in? De som är under 18 år.

För mig är det en viktig fråga.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-14 10:12 #54 av: Göstage

#52 Jo, det är uppenbart, men här framgår det ju tydligt av det du själv citerar att diskussionen i just det här fallet rör myndiga personer. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 10:16 #55 av: Maria

#54 Jag trodde diskussionen handlade om rätten att få bestämma över sin egen död.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-14 10:36 #56 av: Göstage

Ja, och den gör den ju! Men i länkfallen redogör man för specifika fall med vuxna myndiga. 

Det går ju att föra parallella diskussioner om myndiga respektive omyndiga, eftersom förutsättningarna är olika.  Min åsikt är att det är bra att de är just olika, eftersom man som myndig förväntas vara införstådd med konsekvenserna av sitt val. "Att vara myndig ger individen möjlighet att, utan någon annans godkännande, bestämma över sitt liv, sin egendom och att agera självständigt", som det uttrycks på Wikipedia.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 10:43 #57 av: Maria

#56 Jag vet vad myndig innebär. Du behöver inte citera Wikipedia.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-14 10:53 #58 av: Göstage

#57 Det var en förklaring till varför jag anser att förutsättningarna är och bör vara olika för myndiga respektive omyndiga  personer.

Den här trådens ämne är (var?) precis som sägs i rubriken rätten att få bestämma över sin död, ingen annans, och där är bör förutsättningarna vara olika för myndiga respektive omyndiga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 11:29 #59 av: Maria

En lag om ett sådant oerhört viktigt ämne som kommer att innefatta en massa undantag känns inte som genomtänkt.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-14 11:38 #60 av: Göstage

#59 Vilken "massa undantag" tänker du på som skulle särskilja Sverige från där dödshjälp tillämpas idag, exempelvis Oregon?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 12:23 #61 av: Göstage

En person i min närhet fick besked från läkare att tiden var utmätt, sjukdomen hade gått för långt, och den nådatid som läkaren angav visade sig stämma rätt väl. Trots det utsattes X för en mängd behandlingar enligt principen "finns det liv finns det hopp", och man försökte ingjuta förhoppningar som visade sig sakna relevans. Behandlingarna i sig och effekterna av dem innebar på sin höjd förlängt lidande.

X som såg vartåt det lutade försökte beröva sig livet på en sjukhustoalett, men räddades till fortsatt lidande av personalen. Sin sista tid tillbringade X som ett vandringskolli mellan olika sjukhus som ville bli av med problemet, man skickade X som "Svarte Petter" mellan sig med skäl som platsbrist eller väntande behandlingar.

Sista femtonmilaresan transporterades X till Sahlgrenska med ambulans från ett annat sjukhus under förevändningen att man skulle ge nya behandlingar, men vi närmaste insåg att det var ett mer eller mindre konstlat sätt att bli av med problemet. Det fick bli en sista pratstund med en utmattad X på telefon innan avfärden.  Under resan förlorade X medvetandet och avled på Sahlgrenska påföljande dag.

Med kännedom om X är jag helt övertygad om vad valet skulle ha blivit om det funnits ett sådant, och mitt eget val i samma situation hade blivit detsamma.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 12:39 #62 av: Maria

Ledsamt att höra om din bekant.

Man har däremot rätt att avsäga sig behandling och medicinering. Ingen kan tvinga dig till något. Att rädda någon på en sjukhustoalett får man väl ändå se som helt korrekt.

Alla människor kan nog relatera till personliga händelser när det kommer till ämnet dödshjälp men har skilda uppfattningar ändå.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-17 11:02 #63 av: Göstage

 Liberalernas landsmöte röstade ja till ett förslag om att driva på för en utredning om aktiv dödshjälp, vilken effekt det nu kan få.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-18 11:37 #64 av: kamera0710

"Richard, 63, gav sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin på hennes egen begäran. Nu döms han till ett och ett halvt års fängelse för dråp. Påföljden blir i enlighet med åklagarens yrkande mildare än den gällande straffskalan får dråp, med hänsyn till omständigheterna.

Richard säger till SVT att han inte vill kommentera domen i nuläget.

– Det här är juridik och jag väljer att avstå, säger han och hänvisar till sin advokat Thomas Bodström."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/richard-i-nordingra-gav-fru-dodlig-injektion-har-ar-domen-fran-tingsratten

Anmäl
2019-11-22 08:08 #65 av: Magi-cat

Tänkvärd artikel:

"Det är knappast förvånande att Liberalerna väljer att lyfta upp frågan om dödshjälp just nu. Den dyker upp varje gång landet är i kris. Tidigare i höstas beslutade Moderaterna att ta fram ett internt underlag i dödshjälpsfrågan. Även Miljöpartiet vill utreda det känsliga ämnet."

"När dödshjälpen var uppe till diskussion någon gång under 90-talskrisen intervjuade jag Jerzy Einhorn. Han överlevde Förintelsen och kom till Sverige där han blev cancerläkare och professor på Radiumhemmet. Jag frågade honom om han någon gång mött en människa som verkligen ville dö.

Han satt tyst ganska länge, men till sist svarade han mig med ett enda ord:

– Nej.

Han berättade att han sett mycket lidande, men hans absoluta uppfattning var att även plågade människor ville leva åtminstone ett litet tag till."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/6jMwO0/foraldrarna-vill-do-for-att-skona-barnen

Det får inte bli så att dödshjälp ens finns i tankevärlden för att man blir gammal och sjuk, funktionshindrad, deprimerad, långvarigt sjuk eller bara inte kan klara sig själv eller får tillräcklig smärtlindring eller palliativ vård ...

Hur ska man kunna vara säker på att personen önskar detta, av egen vilja, inte för att hon t.ex. är deprimerad? Inte får tillräcklig hjälp? Inte vill "ligga samhället till last"?

Det känns som en risk för en otäck utförsbacke.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-11-27 16:58 #66 av: Lona

#65 och flera andra inlögg: Fast där snuddar man också vid något som är rätt luddigt, både sett ur medicinsk, etisk och juridisk synvinkel. Vad gäller deprimerade - och nu menar jag inte "deppiga"/nedstämda personer utan svårt sjuka patienter med kronisk psykisk sjukdom - så lider de lika mycket som någon med en fysisk sjukdom.
Vad säger att en fysisk sjukdom ger dig "rätten" till att dö innan det sker på naturlig väg men inte en psykisk? Det finns psykiska sjukdomar som de facto har hög dödlighet och där patienten kan tänka klart.
Det där är nog nästan en egen fråga, det handlar även om samhällets inställning i stort till psykiska sjukdomar.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-11-28 08:40 #67 av: Magi-cat

#66 Exempelvis att viljan att inte leva ingår i själva sjukdomsbilden?

Jag tror det vore förödande om depression skulle bli en anledning till dödshjälp.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-11-28 11:41 #68 av: Lona

#67, Jag vet att det är en otroligt vansklig situation som förmodligen inte går att reglera, dessutom har jag kanske svårt för att se situationen objektivt men samtidigt är det något jag tycker behöver ventileras och funderas över i de här sammanhangen.
Dock är det kanske en så stor fråga att det blir för komplicerat att diskutera den i den här tråden?

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-11-28 18:31 #69 av: LBB

Naturligtvis ska en mentalt sett frisk person ha rätt att välja. Men om sjukdomsbilden gör, att personen i fråga inte längre kan betraktas som mentalt frisk?

Nästa fråga blir, om en mentalt sett frisk person, inte har den fysiska förmågan, ska han/hon då ha rätt till hjälp..och vem ska utföra detta.

Är inte risken stor då att man öppnar en dörr som egentligen borde förblivit stängd?

Anmäl
2019-11-28 18:55 #70 av: Maria

Personligen skulle jag aldrig klara av att be någon annan om hjälp att dö. Varken anhöriga eller annan. Det är ju en oerhörd begäran som jag inte vill belasta någon med.

/Maria

 

Anmäl
2019-11-30 06:33 #71 av: Göstage

"Sluta med skrämseltaktiken om dödshjälp", skriver läkaren och debattören Kajsa Dovstad i en gästledare i GP.  "Dödshjälp är inget enkelt spörsmål. Farhågorna är relevanta, men debatten tjänar knappast på skrämseltaktik utan stöd i verkligheten." 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-30 08:59 #72 av: LBB

#71 men att just de fakta som krävs för en saklig diskussion kring ämnet , är så skrämmande kan man ju inte göra ngt åt.  Det är verkligen ett mynt med två sidor. Att värdigt få avsluta ett liv som man inte vill eller orkar fortsätta leva  skulle ju vara den positiva sidan. Men om själva sjukdomen lyfter fram en dödsönskan (djup depression, mental instabilitet) ska man då fråntas rätten, och i så fall, vem ska avgöra detta?

Anmäl
2019-11-30 09:45 #73 av: Göstage

Gäller diskussionen "Rätten att få bestämma över sin död" som rubriken lyder, eller gäller den specifikt sådana som vill avsluta sitt liv på grund av livsleda/depression? Det verkar som om debatten kantrat över på det senare alternativet.

Dovstedt skriver bland annat: "Två läkare måste bekräfta bedömningen med minst 15 dagars mellanrum.Dödshjälp enligt Oregonmodellen är därmed inget som riskerar att ske på impuls, vilket palliativläkaren Gunnar Eckerdahl varnar för (GP 17/10).

Inte en enda person har heller fått dödshjälp för depression, något barnpsykiatrikern Sven Román felaktigt påstår kan ske (DN 8/4). För att få dödshjälp ska du ha maximalt sex månader kvar att leva."--- (Enligt den modell som Dovstedt refererar till.)  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-07 06:11 #74 av: Göstage

Den 18 november dömdes  Richard Lundgren av Ångermanlands tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för barmhärtighetsdråp av sin svårt MS-sjuka hustru. Nu skriver han själv på GP debatt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-07 10:27 #75 av: LBB

Exemplet du nämnde i #74 är ett bra exempel på när man ska acceptera och möjliggöra dödshjälp.

Anmäl
2019-12-07 20:41 #76 av: Lona

#70, Helt ärligt kan jag säga att under rätt omständigheter så hade jag absolut kunnat göra det yrkesmässigt. Jag är faktiskt ganska säker på att jag hade kunnat göra det även på en anhörig.
Faktum är att jag varit snubblande nära att göra det, ställdes jag inför samma situation och då hade lagligt stöd samt tillgång till en lämplig metod så hade jag gjort det. ❤️

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-12-07 21:11 #77 av: Maria

#76 För mig är det väldigt främmande att önska en sådan sak av någon nära men jag kan inte svara på hur jag hade reagerat på om någon frågat mig att ut föra själva handlingen. Svårt när det handlar om kärlek.

Jag hade däremot varit helt på det klara med att det skulle ge konsekvenser och jag är fortfarande emot laglig aktiv dödshjälp.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-08 06:26 #78 av: LBB

#77  Idag praktiseras väl redan dödshjälp, helt lagligt på våra sjukhus. En form av passiv dödshjälp där man helt enkelt slutar ge livsuppehållande vård. Och låter patienten dö.

Anmäl
2019-12-08 08:17 #79 av: Maria

Passiv dödshjälp har vi haft länge och det tillsammans med palliativ sedering. Det brukar vara mycket lugnt och fint.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-08 10:48 #80 av: LBB

Och vad är den principiella skillnaden mellan att stänga av vätsketillförseln och stänga av ex syretillförseln, förutom tidsaspekten?

Det senare kan ju göras med en förlamande spruta.

Anmäl
2019-12-08 11:06 #81 av: Magi-cat

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3566521

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-12-08 11:08 #82 av: Maria

Skillnaden är ju att man avslutar livsuppehållande behandling och kroppen får dö naturligt.
Skillnaden med aktiv dödshjälp är hårfin och handlar om det lilla ordet "aktiv".
Därför tycker jag den passiva dödshjälpen vi har idag är bra som den är lagligt.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-08 11:21 #83 av: LBB

Hm så att låta ngn törsta/svälta ihjäl är ok men inte att ge en överdos morfin som snabbt och smärtfritt avslutar det hela.

Bara en tillägg, livsuppehållande behandling ges ju från dag ett och sedan under många år därefter. om en förälder med en ungdom som är i behov av livsuppehållande hjälp (Föda/vatten) ex , slutar ge denna..är det då aktiv dödshjälp?

Anmäl
2019-12-08 12:23 #84 av: Maria

Ja såklart att det är aktiv dödshjälp om man som förälder på eget bevåg avslutar att ge ex. sondmat i hemmet.

Nu är det knappast så att någon dör av att törsta eller svälta ihjäl (mer än i praktiken) eftersom man samtidigt har möjlighet till palliativ sedering eller ser till att patienten är så "bedövad" av läkemedel att det inte ger något lidande. Allt under medicinsk kontroll såklart.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-08 13:07 #85 av: Lona

Dessvärre innebär det ofta ett lidande, palliativ vård eller ej. Döden är, enligt min erfarenhet, sällan det där fridfulla som vi gärna vill tro.
Min pappa dog för all del stilla och lugnt - respiratorn stängdes av när han förklarats hjärndöd efter en olycka i hemmet. 😏
De flesta andra jag mött i livets slutskede, vare sig det gäller anhöriga eller via jobbet, har oftast haft det svårt den sista tiden. Smärtlindring räcker inte alltid till och när kroppen gradvis stänger av upplever många ångest trots medicinering. Även med passiv dödshjälp kan det ta lång tid - tid som upplevs som en oändlighet.❤️

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-12-08 13:26 #86 av: Maria

I så fall tycker jag att pengarna ska läggas på att se till att vi har en exemplarisk palliativ vård. Den kan säkert bli bra mycket bättre på många håll.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-08 13:57 #87 av: Magi-cat

#86 Instämmer!

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2019-12-08 14:11 #88 av: Göstage

"Jag vill dö. Jag ber för att dö", sade  paralympicsstjärnan Marieke Vervoort, som valde aktiv dödshjälp på grund av sina smärtor. Borde man rent allmänmänskligt ha förnekat henne detta? (Bortsett alltså från det faktum att det är legalt där hon genomförde det.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-08 14:25 #89 av: Gronstedt

#48: Självklart får du skriva precis vad du tycker. Men när du bemöter andra inlägg med att de "känns makabra" i stället för att bemöta deras sakinnehåll har du lämnat den sakliga diskussionen och gått över till den emotionella.

#65: "Det får inte bli så att dödshjälp ens finns i tankevärlden för att man blir gammal och sjuk, funktionshindrad, deprimerad, långvarigt sjuk eller bara inte kan klara sig själv eller får tillräcklig smärtlindring eller palliativ vård ..." Detta är ett fläskben som brukar dras fram för att kväsa varje diskussion om dödshjälp, men man hemfaller då åt den bisarra uppfattningen att vilket liv som helst alltid är bättre än död och att det aldrig kan vara rationellt att vilja upphöra att leva utom möjligen om man är praktiskt taget död redan och bara har en plågsam dödskamp kvar.

Självklart måste rätten att under ordnade former avsluta sitt liv finnas även för dem som föredrar att sluta leva framför att bli ett sluddrande, ångestfyllt kolli som skyfflas runt av stressad, underbetald  personal på ett vårdboende! Att föredra sin egen värdighet framför andras oönskade intimitet bör vara ett val som varje vuxen ska ha rätt att träffa. Om inte i form av aktiv dödshjälp, så i alla fall i form av möjlighet att göra sin sorti utan kladd och stigma.

Anmäl
2019-12-08 15:50 #90 av: Maria

#89 Jag kopierar vad jag skrev 

"Jag tycker fortfarande att det är makabert att jämföra åldersgräns på att få ta körkort med åldersgräns för dödshjälp".

Jag står för det men om du vill så kan jag byta ordet makabert till märkligt, konstigt osv.

Tycker du själv att jämförelsen är bra? 

/Maria

 

Anmäl
2019-12-08 20:05 #91 av: LBB

#84  om man underlåter (fast man har möjlighet) att ge näring och/eller dryck så blit ju resultatet att personen i fråga svälter och eller dör av törst.

Anmäl
2019-12-08 21:55 #92 av: Maria

#91 Ja såklart. Det skriver jag ju också eller vad menar du?

Törstar eller hungrar ihjäl gör man knappast då man är såpass  nerdrogad och då inte kan känna dessa tillstånd. Däremot så avlider man till slut av uttorkning (svält)

/Maria

 

Anmäl
2019-12-09 08:13 #93 av: Göstage

”Lova mig att du tar en kudde om jag blir ett vårdpaket”, sa min mormor nyligen. Jag vägrade att lova någonting sådant. Hon är 86 år och har lovat att åtminstone leva till 92. Men av 13 syskon är det bara hon kvar. Jag tror att det är därför som hon har börjat tänka så mycket på döden. Och som sjuksköterska är hon obekvämt frispråkig om vad som kan hända. Att dö kan vara en smärtsam process", skriver Linda Jerneck på Expressens ledarsida

Nu var det förvisso länge sedan Jernecks mormor lämnade sjuksköterskejobbet, men mötet med döden kan nog fortfarande vara ganska så obarmhärtig. Och så var det där med "kudden" - klart att det föder frågor när en person som varit verksam inom sjukvården tar upp det som en möjlig "lösning", om än för egen del.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-09 08:41 #94 av: Lona

#86, Det kan jag för all del hålla med om och det gäller inte enbart palliativ vård.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-12-09 10:35 #95 av: LBB

#92 ?? vad har medvetande eller icke medvetande för roll när kroppen rent fysiskt stänger av pga av närings och/eller näringsbrist. Har du en tonåring som är så hjärnskadad att han(hon inte är medveten om vad som händer så befinner den sig i samma situation som någon som är drogad till medvetslöshet.

Anmäl
2019-12-09 10:42 #96 av: Maria

#95 Medvetandet spelar en jättestor roll.

En vaken människa som inte får vätska eller näring svälter ihjäl med det lidande det innebär.

En "nerdrogad" människa kan inte känna hunger eller törst.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-09 12:52 #97 av: LBB

#96  Det finns rätt många barn o ungdomar med så kraftiga hjärnskador att de kan liknas vid neddrogade människor.  De ska alltså kunna förvägras hjälp med näring o vatten så vi "blir kvitt dem" då ?

Anmäl
2019-12-09 13:12 #98 av: Maria

#97 Jag är emot aktiv dödshjälp på grund av bland annat exemplet du gett.

Jag är också emot det på grund av att svårt sjuka under 18 år inte har rätt till sin egen kropp.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-09 13:35 #99 av: LBB

#8 Du undviker frågan. en svårt handikappad individ med i stort sett ingen hjärnfunktion är, oavsett ålder, i mina ögon att jämställa med en neddrogad individ.

Oavsett personens ålder.

Passiv dödshjälp i båda fallen är då att låta dem dö pga vätske/näringsbrist.

Eller?

Aktiv dödshjälp vore att medelst en överdos av ex. morfin avsluta det hela.

Anmäl
2019-12-09 14:02 #100 av: Maria

#99 Passiv dödshjälp är att inte ge några som helst livsuppehållande åtgärder utan däremot se till att människan har det så bra som möjligt den sista tid det handlar om.

/Maria

 

Anmäl
2019-12-09 15:45 #101 av: LBB

# 100 Ja då konstaterar jag att du , som jag bedömer, anser att det är passiv dödshjälp i de båda fall jag beskrev i #))

Anmäl
2019-12-17 09:27 #102 av: Göstage

"Smärta kan te sig på olika sätt. För mig är smärta den outhärdliga funktionsnedsättning som gör att jag inte längre kan ägna mig åt vad som tidigare brukade berika min tillvaro. Samma lidande har gjort att jag har fått söka mig till Schweiz för att uppfylla min sista önskan", skriver läkaren Elisabet Abelin-Norell på GP debatt.

Abelin-Norell skriver hon om på egen begäran om någon månad kommer att avsluta sitt liv  hos Dignitas i Schweiz vid 84 års ålder. Hon lånar rubriken ”Är en utredning verkligen för mycket begärt?” från Harald Norbelie och riktar den till landets riksdagsledamöter.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.