Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

"Hedersförtryck vanligt i Stockholmsförorter"

2016-03-06 12:30 #0 av: [Carpinus]

"Unga tjejer kontrolleras hårt hemifrån och får inte ha en relation med någon av en annan etnicitet, visar en undersökning gjord av föreningen Varken Hora eller Kuvad.
I rapporten, som publicerades i torsdags, har föreningen Varken Hora eller Kuvad frågat 1100 ungdomar mellan 12 och 18 i segregerade Stockholmsförorter om hur de upplever sin egen frihet.
Resultatet är nedslående.
28 procent av de tillfrågade tjejerna säger att de är mycket hårt kontrollerade hemifrån. Tillsammans med de som uppger ”mycket” så är det mer än 50 procent.
– Det är väldigt sorgligt och fruktansvärt, men tyvärr inte överraskande att en så hög andel flickor är utsatta. Trots hundramiljontals satsningar på området årligen sedan Fadime mördades för fjorton år sedan är problemet fortfarande stort och växande. Carin Götblads rapport från 2014 visar att 100 000 ungdomars liv och frihet är begränsade, säger Amineh Kakabaveh som också är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Hon undersökte problemet redan för elva år sedan, då i Botkyrka, och ser hur det går längre ned i åldrarna.
– Killarna börjar lära sig från nio, tio års ålder att systrarna och kusinerna inte ska umgås med killar, eller sitta bredvid dem i skolan. Det är en hög andel flickor som är utsatta och deras friheter är begränsade. De får inte delta i aktiviteter i till exempel skolan, eller välja partner och bli kär i vem de vill, säger Amineh Kakabaveh."---

"Undersökningen visar också att ungdomarna ofta uppfattar sig själva som mer konservativa och religiösa än sina föräldrar. Killarna är anser sig i högre utsträckning än tjejer vara mycket religiösa. Förutom föräldrar så håller även grannar i boområdet koll på ungdomar.

– Även släktingar i hemlandet styr. De kan ringa och säga hur de tycker att det ska vara, säger Amineh Kakabaveh."---

Aftonbladet

Mer i samma ämne bland annat  i tråden "Fundamentalismens skugga allt tyngre över Husby".


Anmäl
2016-03-06 12:35 #1 av: [helga21]

Detta tål att påpekas!

Anmäl
2016-03-06 12:47 #2 av: [Carpinus]

#1 Ja, det är en lång och avslöjande artikel, och eftersom flera vänsterpartister står bakom rapporten den lär det väl inte bli så ihärdigt viftande med rasistskyltarna i det här fallet...


Anmäl
2016-03-07 09:38 #3 av: [Carpinus]

#2 Fast det finns ett pris även för vänsterpartister som inte väjer för problemen. Så här skriv Alice Teodorescu i GP i juli förra året:

"Vem lyssnar på dessa kvinnor? Allt fler, i varje fall från den liberala sidan. Från vänsterhåll är tongångarna annorlunda, vilket riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) som lyft frågan om radikaliseringen fått erfara. Kakabaveh har anklagats för att främja rasism och islamofobi. Kritiken har bland annat kommit från de egna partikamraterna. Att flera av dem framhärdar i att det inte existerar någon åsiktskorridor gör det hela än mer pikant. Priset för hyckleriet betalas av samhällets kanske mest utsatta kvinnor."


Anmäl
2016-03-07 13:14 #4 av: gruvel

Vi ska ju enligt riksdagsbeslut ha mångkultur, en riksdags- och folkmajoritet vill.  Hur är proceduren och medlen dessa majoriteter vill använda för att välja vilka bitar man vill ha och vilka inte, från olika håll.  Går det alls att sovra ut utan att trampa på känsliga tår? Att peka på svensk lag kanske inte tar skruv när konflikt med syn på typ barnäktenskap, religiös bindning, människors liberala frihet och rättigheter inträffar. Man får lov acceptera ta det "goda" med det "sämre"?

Anmäl
2016-03-13 08:43 #5 av: [Carpinus]

"Vänsterpartiet borde välkomna den nya rapporten om hederskulturens offer. I stället går partiet till angrepp."---

Rossana Dinamarca är partiets feministiska talesperson. I somras, när kvinnor larmade om ofrihet och ökad islamistisk närvaro i förorter, gick bland annat hon och partisekreteraren Aron Etzler ut i debatten och angrep – kvinnorna. I stället för att lyssna på till exempel partikamraten Kakabaveh valde de att anklaga. Och det fortsätter än.
I veckan skrev Dinamarca ett Facebookinlägg där hon kritiserade Varken hora eller kuvads nyutkomna rapport, ”Elvahundra”, om hederskulturen i Stockholms förorter.
Hon skrev i inlägget att ”studien”, inom citationstecken, är värdelös och att de som står bakom rapporten ”har som enda syfte” att påstå att förtryck bara är kulturellt och isolerat till vissa grupper."---

"En feministisk talesperson borde koncentrera sig på att hjälpa hederskulturens offer. Vänsterpartiets gör det motsatta."

http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/vansterpartiet-sviker-hotade-forortskvinnor/


Anmäl
2016-03-13 09:30 #6 av: Bermudas

#5 hon förråder alltså sitt eget kön för att till varje pris krama multikulturen som ideologi, en ideologi som inte vill erkänna problemen med vissa kulturer.
(förlåt inte "problem" utan "utmaningar" som det heter numera på nyspråk)

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-04-05 17:15 #7 av: [Carpinus]

"Utskottet* begär att regeringen ska se över lagarna för så kallad hedersrelaterad brottslighet för att öka antalet åtal för, och motverka, sådana brott. Utskottet anser att individuella fri- och rättigheter är universella och inte ska kunna inskränkas utifrån motiv som har med kultur eller tradition att göra.

Ett enigt utskott vill att regeringen utvärderar om de skärpta straffen för kvinnofridskränkning har givit effekt."

TT

* Riksdagens justitieutskott.


Anmäl
2016-04-30 22:11 #8 av: eskils

#7 Bra!

Nog borde demokratiska kvinnor och män över alla partigränser kunna enas om att det är hög tid att ta kampen mot extremism och för jämställdhet i våra förorter.  Regeringen är för tafatt, skriver Gulan Avci (L). Några citat:

”I dag när de liberala värdena utmanas behöver vi mer än någonsin betona demokratins grundvärderingar.

Den senaste tidens skandaler som avlöst varandra i Miljöpartiet visar hur viktiga värderingar är för att hålla ihop Sverige. Politiker har det yttersta ansvaret att försvara jämställdheten mellan män och kvinnor. Vi måste ta kampen mot all form av extremism, oavsett om den yttras av kulturrelativister på vänstersidan, högerextremister eller islamister.

Det är ingen lätt uppgift att integrera alla. Det måste vi våga erkänna! Men det får inte innebära att vi ursäktar kvinnoförtryck, parallella samhällen och religiösa dogmer som får allt strakare fäste i vårt sekulära samhälle.

Liberala Kvinnor är oroade över den tafatthet regeringen uppvisat inför de utmaningar vi står inför. Utanförskapet växer och delar vårt land. Att inte se hedersoffren och deras utsatthet är ett stort svek mot dem.

Den otrygghet och det kvinnoförtryck som utvecklats i många svenska förorter är vår tids viktigaste jämställdhetskamp. Miljöpartiets kris är inte bara ett problem för partiet. Den berör oss alla och den bild som sätts av vårt land. Det är dags för statsminister Stefan Löfven att bryta tystnaden och agera innan fler offer skördas i hederns namn.”

SvD


Anmäl
2016-07-04 09:15 #9 av: [Nomen Nescio]

 "Sverige har "balkongflickor" blivit ett vedertaget begrepp. Unga kvinnor som "faller" från balkongen. Vi vill nu se en förändring i svensk lag, så att heder betraktas som en försvårande omständighet, skriver Annie Lööf (C)."---

"Hedersbrott handlar om att begränsas. Att inte få ha vilka kläder man vill. Inte få gå ut själv. Inte få delta i några aktiviteter utanför hemmet. Vara övervakad. Kontrollerad. Det innebär att känna rädsla för sin egen pappa. Sin egen bror. Att familjen blir fienden och hemmet ett fängelse. Det innebär att vara rädd för att de val man gör, att längta efter frihet, att det straffas med döden. Det innebär också att många pojkar känner sig pressade att kontrollera sina systrar. Att unga män och kvinnor, pojkar och flickor, tvingas in i arrangerade äktenskap. Detta kan vi aldrig acceptera."---

Därför föreslår Centerpartiet:

  • Skärpt straff för hedersbrott. Vi vill se en förändring i svensk lag så att heder betraktas som en försvårande omständighet. På så sätt kan rättsväsendet skicka en tydlig signal om att detta brott tas på allvar.
  • Hedersutredning. Vi vill fortsätta att arbeta systematiskt för att förhindra att hedersbrott sker. Men för att våra åtgärder ska vara effektiva måste vi få en större kunskap om hur vi kan bemöta och stoppa dessa. Därför föreslår vi också att det tillsätts en ordentlig utredning som kan ge svar på hur brett hedersförtrycket är i Sverige och komma med konkreta åtgärder för hur hedersvåld kan förebyggas."---

Annie Lööf på Expressen debatt


Anmäl
2016-07-04 09:17 #10 av: [Nomen Nescio]

#9 Vad gäller utredning så är det en typisk fisklirsåtgärd. Lööf vet givetvis att det finns en stor befintlig utredning presenterad av förre länspolismästaren Carin Götblad för två år sedan som nu ligger och samlar damm. Den citeras i TS: "Carin Götblads rapport från 2014 visar att 100 000 ungdomars liv och frihet är begränsade."


Anmäl
2016-07-05 09:23 #11 av: [Nomen Nescio]

#10 "Länsstyrelsen i Östergötland förser oss med rapporter om hedersförtryckets olika former, Migrationsverket meddelar att de känner till hundratals fall där barn har gifts bort, Socialstyrelsen säger att vi har 19 000 flickor i riskzonen för könsstympning och föreningen Varken hora eller kuvads undersökning visar att en majoritet av bröderna i dessa förorter bevakar sina systrars kyskhet.

Vi har nu ett bibliotek av utredningar, kartläggningar och undersökningar om hur hedersförtrycket ser ut och vet att över 100 000 ungdomar saknar rätten att fritt välja sitt eget liv och partner."---

GP

Så man ju undra över vad mer Annie Lööf vill ha utrett?

Mer i samma ämne bland annat i tråden "Fundamentalismens skugga allt tyngre över Husby".


Anmäl
2016-07-19 20:19 #12 av: eskils

"I stadsdelen Spånga-Tensta är det få tjejer som går till fritidsgårdarna. En anledning är att det finns stor risk för ryktesspridning och kränkningar. Nu får tjejerna i stadsdelen en egen fritidsgård. (...)

I rapporten framkommer att en starkare kontroll av flickor i området brer ut sig allt mer.

Sahra Bargadle som är verksamhetsledare på Tensta kvinnojour delar den bilden.

”Hederskulturen större”

– I mitt arbete möter jag tjejer som berättar att de inte kan vara varsomhelst, att de har bröder eller släktingar som säger till dem att de måste vara hemma. Det möter jag ganska ofta, säger hon.

Sahra Bargadle startade Tensta Kvinnojour år 2002 och hon säger att läget har förvärrats de senaste åren.

– Jag märker att hederskultur, eller vad jag ska kalla det, har blivit större. Man kontrollerar tjejer mycket, säger Sahra Bargadle."

SVT


Anmäl
2016-07-20 09:04 #13 av: Bermudas

Den gemensamma nämnaren för hederskultur är MÄN.
Nu får ni killar skärpa er!
(Ironiskt inlägg)

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-07-20 09:26 #14 av: [Nomen Nescio]

#13 Ja, vi kan se ironiskt på det, men dessvärre är det ju precis så det officiella strutsbeteendet fungerar här i landet. Som efter Gothia Cupledarens häktande, då GC  går ut med följande kommentar:

"– Kan inte alla vi män och killar en gång för alla inse att vi måste respektera kvinnor och tjejer, att de inte ska behöva riskera att bli utsatta för övergrepp i något sammanhang."---

Svepande drar man då alla över en kam i stället för att fördjupa sig i vad som ligger bakom just det här fallet i form av bristande normer och ålderstigna värderingar. Det finns svenska män och killar som bär sig grisigt och värre än så mot kvinnor. Men då skall man ta upp detta i rätt sammanhang och inte hänge sig åt urvattnade uppmaningar.


Anmäl
2016-07-20 10:12 #15 av: Bermudas

Ja dessa svepande kommentarer upprepas med papegojliknande envishet överallt. Fullkomligt värdelöst! Intelligensbefriat!
Kan dom inte lika gärna konstatera att den gemensamma nämnaren är däggdjur. Tvåbenta varelser kanske?

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-07-29 16:36 #16 av: [Nomen Nescio]

"Den 24-åriga kvinnan hittades död, gömd under en gardin, med sin hals avskuren. Den 21-årige mannen låg mördad med flera knivhugg.
Nu åtalas kvinnans make och hans vän för det brutala dubbelmordet i Södertälje."---

"Enligt åtalet ska de båda ha mördats den 15 januari – nio innan polisen gick in i lägenheten och våldet de utsattes för var massivt med skär- och stickskador över hela kroppen. Kvinnans hals var avskuren.

Snabbt riktades misstankarna mot den unga kvinnans 27-årige make och en 31-årig vän till honom. Han, hade liksom sin hustru, flytt till Sverige bara månader innan hon sedan hittades död och ganska snart efter att de flytt till Sverige ska hon ha velat lämna honom på grund av hotbilden. Den 24-åriga kvinnan ska enligt vänner och familj ha varit livrädd för sin make."---

"31-åringen har enligt vittnen sagt att han var på plats när maken mördade de båda offren och att skälet till att maken mördade dem var för att hans heder hade kränkts."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-09-19 16:43 #17 av: [Nomen Nescio]

"Att det finns ungdomar i Malmö som utsätts för begränsningar, tvång eller våld av familjemedlemmar, släktingar eller grupper utifrån idéer om heder är sedan länge välkänt.
I samband med skolsatsningen presenterar Malmös ledande tjänsteman mot hedersproblematik Margot Olsson första gången en bedömning av problemets storlek. Enligt, Margot Olsson, som är samordnare mot våld i nära relationer, lever mellan 3 000 och 4 000 av Malmös 16-24-åringar i en hederskultur.
- I runda slängar motsvarar det sex procent av stadens unga befolkning, säger hon.
Margot Olsson klargör att bedömningen är en grov uppskattning snarare än en egen beräkning.
- Alla frågar efter siffror. Frågan hur stort problemet är återkommer hela tiden, säger hon."---

"I sin bedömning har hon utgått från en nationell kartläggning som Ungdomsstyrelsen gjorde 2009 och justerat upp siffran eftersom hon bedömer att problemet är större i Malmö än i övriga landet.
- Jag har tagit hänsyn till att Malmö har betydligt fler invånare från områden i världen där det finns hedersnormer och klanstrukturer, till exempel Mellanöstern, Nordafrika, Balkan och Turkiet."---

"Malmö stad har hittills inte gjort någon lokal kartläggning av hedersproblematik. För fyra år sedan drev Moderaterna frågan och fick stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Men den dåvarande rödgröna majoriteten röstade nej."---

"Moderaten Anja Sonesson blev inte imponerad.
– Vänstern är inte intresserad av att undersöka för de är rädda att resultatet ska stigmatisera vissa folkgrupper. Då väljer man inte att ta de utsattas parti. Det är en rent ideologisk ställning, sade hon."---

http://www.sydsvenskan.se/2016-09-16/upp-mot-4-000-unga-i-malmo-utsatta-for-hedersfortryck


Anmäl
2016-09-19 16:44 #18 av: [Nomen Nescio]

#17 "De styrande socialdemokraterna och miljöpartisterna ska snart formulera nästa års budget för Malmö stad. Inför förhandlingarna lanserar kommunalrådet Nils Karlsson (MP), som ansvarar för jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati, en ny hjärtefråga: Kampen mot hedersproblematik."---

"– Hedersstrukturer är en av de viktigaste frågorna för en stad som Malmö.
Nils Karlsson hänvisar till den bedömning som kommunens ledande tjänsteman Margot Olsson har gjort: Uppemot 4 000 av Malmös 16-24-åringar kan vara drabbade av hedersförtryck.
– Det är en jättestor del av Malmös befolkning. Det är inte acceptabelt. Det är inte heller enbart ett ungdomsproblem."---

"När Nils Karlsson ger sin syn på hedersproblematik i Malmö säger han:
– Man måste våga säga att människor från vissa områden i världen löper större risk att få sin frihet begränsad av hedersstrukturer.
På frågan vilka områden det gäller svarar han:
– Främst Nordafrika, Mellanöstern, Turkiet och Balkan."---

"– Jag får signaler om att hederskontrollen börjat sträcka sig utanför den närmaste familjen. Det gör mig skärrad. Vi måste ta reda på om det stämmer, säger han.
Han tar upp frågan om det skulle vara rasistiskt att säga att hedersstrukturer är vanligare bland människor från vissa delar av världen. Hans svar blir nej.
– Så länge vi tänker att människor kan förändras och släppa hederskulturer kan jag inte se att det är en rasistisk föreställning. Vi måste tro att vuxna kan fatta egna moraliska beslut och inte befästa strukturer."

http://www.sydsvenskan.se/2016-09-17/nils-karlsson-mp-radsla-for-rasiststampel-har-hammat-insatser-mot-hederfortryck


Anmäl
2016-09-19 16:48 #19 av: [Nomen Nescio]

#18 Verkar som om klarsynen ökat i det rödgröna styret i Malmö sedan Vänsterpartiet lämnade trojkan och gick i opposition.


Anmäl
2016-11-11 19:00 #20 av: [Nomen Nescio]

#11 "Övergreppen började med att brodern ville komma åt sin 19-åriga systers mobiltelefon. Detta för att söka bevis på en relation hon ska ha haft med en kille. När hon vägrade blev han rasande.

Mannen, som var 17 år när brotten begicks, döms till ungdomsvård för misshandel och olaga hot. Han måste också betala ett skadestånd till systern på 36 200 kronor. Enligt Blekinge tingsrätt är brotten hedersrelaterade."---

TT


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.