Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Tyst i luren på nationella stödlinjen

2016-03-14 11:37 #0 av: [Carpinus]

Då: "Röda Korset startar en nationell stödtelefon för att förebygga våldsbejakande extremism.
Stödlinjen riktar sig till dem som är oroliga för att en person i dess närhet ska ansluta sig till våldsbejakande extremistiska rörelser i Sverige eller utomlands. Den dras i gång på uppdrag från Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

”Som nationell samordnare identifierade jag tidigt ett stort behov av stöd till den som befinner sig i närheten av personer involverade i våldsbejakande extremism. Det kan exempelvis röra sig om mamman, brodern, fotbollstränaren, läraren eller socialsekreteraren” säger hon i ett pressmeddelande."---

SVT 151028

Nu: "Fyra månader har gått sen Röda Korset startade sin stödtelefon för frågor om våldsbejakande extremism, men ännu har inga samtal vidarekopplats till Malmö stad. Lika tyst är det i kommunens egen nystartade stödtelefon."---

"Röda Korset vill inte ge ut hur många som sammanlagt ringt till den nationella stödtelefonen "förrän den ska utvärderas längre fram". Enligt pressekreteraren Maude Fröberg "får stödtelefonen löpande samtal".---

SR 160314

"Stort behov?"


Anmäl
2016-03-14 12:46 #1 av: [helga21]

De skulle kanske istället ha haft telefonen hos Röda halvmånen?

Anmäl
2016-09-01 14:11 #2 av: eskils

Mona Sahlins stödtelefon var visst inte tänkt att göra någon större nytta i verkligheten, var väl mest ett spel för gallerierna som så mycket annat nuförtiden. Dit ringde en gymnasierektor som var orolig för att några elever höll på att radikaliseras:

"Den nionde december ringde hon därför till regeringens stödtelefon om våldsbejakande extremism, där anhöriga och yrkespersoner kan få rådgivning.

Först möttes rektorn av en anonym röst som sade att ”det är många som ringer just nu”. Rektorn förvånades inte bara över telefonkön, men också över den käcka tonen i meddelandet. Upplysningen att ”många” ringde kändes oroväckande.

Efter sex minuter svarade ändå en kvinna. Rektorn förklarade situationen, men fick veta att kvinnan inte kunde svara på hennes frågor.

– Hon bad att få ringa tillbaka. Jag upplyste henne då om att hon inte kan se mitt telefonnummer eftersom man ringer anonymt till stödtelefonen. ”Javisst ja!” sa hon då.

Kvinnan gav rektorn rådet att ringa till kommunen, men meddelade sedan – efter att ha bläddrat bland några papper – att den person som var ansvarig för frågorna i Stockholm hade slutat. Något som inte stämde – vid den tidpunkten fanns ännu en samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholm.

Rektorn fick slutligen rådet att ringa igen på fredag, fyra dagar senare, då en bättre informerad kollega skulle finnas på plats.

– Jag var helt i chock. Hon hade ingen aning om vad hon var satt att göra där, menar rektorn."

SvD


Anmäl
2016-09-01 14:22 #3 av: [Nomen Nescio]

#2 Tragikomiskt...Galen


Anmäl
2016-09-01 17:50 #4 av: [helga21]

Snacka  om spel för galleriet Gapskrattar

Anmäl
2016-12-16 10:18 #5 av: [Nomen Nescio]

"Den stödtelefon som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism inrättade i fjol får motta svidande kritik. En ny rapport, som genomförts på uppdrag av regeringen och som Ekot tagit del av, visar på flera allvarliga brister i verksamheten.
Under det år som stödtelefonen funnits har mindre än hälften av samtalen besvarats - och det är oacceptabelt säger Per Olsson Fridh, statssekreterare på Kulturdepartementet."---

"Men sedan starten för ett drygt år sedan har verksamheten kantats av problem - med samtal som inte kommer fram och brister när det kommer till att slussa oroliga anhöriga vidare ut i kommunerna.
En ny rapport som tagits fram på uppdrag av regeringen stärker den bilden och visar på flera allvarliga brister. Av totalt 701 samtal har mindre än hälften besvarats, av dem kom 61 samtal från anhöriga till personer som riskerade radikalisering.
Få vet att stödlinjen finns, enligt rapporten. Dessutom saknas rutiner för hur information om brott ska föras vidare till polisen. Till det kommer att personerna som svarat i telefonen saknat kunskap om just våldsbejakande extremism."---

SR

"Den förra samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, fick hård kritik i P1 Morgon. Både ministern Alice Bah Kuhnke och den nuvarande samordnaren Hillevi Engström var kritiska.
– Om den dåvarande samordnaren hade följt regeringens direktiv, som självklart ska följas, så hade resultatet sannolikt blivit bättre, sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke."---

"Den tidigare samordnaren, Mona Sahlin, har avböjt att kommentera kritiken.
Hon har i stället hänvisat till kansliet på myndigheten Nationella samordnaren mot våldbejakande extremism, till Röda korset som myndigheten hade ett avtal med och till regeringen.
– Jag tycker att det är viktigt att säga att om man är chef på en myndighet så ska man inte skylla ifrån sig på ett kansli, det är inte bussigt, sa Hillevi Engström."---

SR


Anmäl
2016-12-16 19:21 #6 av: Huygens

Ni som följer den här myndighetscharaden, tror ni att spelet görs med avsikt eller att fasaden är ett resultat av ej tidigare skådad politikerinkompetens?

.

Vad tror ni Löfven säger när det väl "händer" något kritiskt? Blir resultatet att Löfven säger:

"Vi har varit naiva.

Sverige har varit naivt.

Den här händelsen visar hur oerhört sårbart samhället är och hur viktigt arbete är med våldsbejakande extremism. Regeringen planerar att inleda samtal med berörda myndigheter på måndag.

Jag förväntar mej att något görs. Det är allas ansvar."

.

Vad tror ni?

Enligt plan eller enligt inkompetens?

Anmäl