Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Välfärdssystem

Stöd till ensamkommande

2016-03-30 19:56 #0 av: [helga21]

En dom i Hösta förvaltningsdomstolen har sänkt kraven för att få stöd ifall du saknar en eller bägge föräldrarna. Detta dra iväg med pengarna från Premiepensionsmyndigheten. Se inslaget från TV 4.

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/st%C3%B6d-till-ensamkommande-%C3%B6kar-kraftigt-3321592

Anmäl
2016-03-30 22:40 #1 av: eskils

#0 Det handlar tydligen om över 700 miljoner kronor som  Pensionsmyndigheten ska betala ut till ensamkommande barn och ungdomar.

Kommentatorn Ulf Kristofferson säger i TV-inslaget att man är naiv om man tror att det inte kommer att missbrukas. Allt som behövs är en namnteckning på ett papper, och inga kontroller görs om föräldern verkligen är död. Många av de ensamkommande har stora skulder till flyktingsmugglare och många förväntas skicka pengar till sina hemländer, säger han. "Det är berättigat att fråga sig hur myndigheterna handskas med våra gemensamma pengar."


Anmäl
2016-03-30 23:42 #2 av: Tjeja

FörskräcktStorgråter

Om vi ändå hade råd att ge så till alla som inte har båda föräldrarnas positiva närvaro i sina liv.

"ser inte att det finns några incitament för fusk eller missbruka systemet"... Hjälp!

Självklart kommer det missbrukas till MAX av dem som har minsta möjlighet till det!

Tänk att få ut extra 70+k att skicka hem till släkt och familj eller bara att ha som extra buffert för att man kan. Eller rent ut av leva lite bättre på utan att  behöva anstränga sig. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-03-31 00:54 #3 av: hankans91

Hörde om detta idag med säger bara daltar Sverige. Det var en i tv4 inslaget som sa har jag för mig att de inte skulle ljuga om en sådan sak. Det är naivt att tro det när en del flyktingar ljuger om sin nationalitet och ålder. Varför skulle de då inte kunna ljuga om att de deras föräldrar har gått bort?:/

Anmäl
2016-03-31 08:47 #4 av: Bermudas

Orkar knappt ens kommentera det här. Blir bara trött på dessa naiva idioter som håvar iväg surt förvärvade pengar utan att ens kolla upp folks utsagor.
Svenskar kan inte få ett ruttet lingon från sociala om han/ hon inte uppger och dokumenterar inpå bara kalsongerna. Man litar inte ett skit på svenskar, men har fullkomligt förtroende för folk utifrån som har sin lojalitet någon annanstans och som tror att svenskar har outsinliga resurser att ösa ur.

Men föralldel, världens alla ev föräldralösa, kom hit och kräv era rättigheter! Sverige är allas!
Och glöm inte det finns egentligen inget som är svenskt det är bara en konstruktion.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-03-31 12:27 #5 av: Petunia

Fullkomligt vansinnigt.

Bidraget ska betalas ut till barn upp till 18 år som förlorat en eller båda föräldrarna.

Säg att en afgansk pojke , vars mor eller far är död, ansöker om och får 2000 -3000 kr per månad. På vilket sätt behöver han detta tillskott jämfört med en jämnårig afgansk pojke vars båda föräldrar lever?  Här i Sverige har de ju gratis boende, mat, fickpengar, osv. 

Kanske är avsikten att dessa pengar ska skickas hem till den kvarvarande föräldern och ev syskon för att bidra till deras försörjning och/eller bekosta deras resa till Sverige. Barn har ju rätt att få hit sin familj.

Anmäl
2016-03-31 12:36 #6 av: Staffan

Äh, det är bara skattepengar...

Anmäl
2016-03-31 12:55 #7 av: eskils

#6 Visst, det är ju bara att höja skatterna. Det var väl Mona Sahlin som sade att "det är häftigt att betala skatt" - ju mer desto häftigare... Galen


Anmäl
2016-03-31 18:48 #8 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 0 då hoppas jag dem även sänker kraven för svenska medborgare som behöver eknomiskt stöd, sjukpensisioner, arbetslösa, pensionärer mfl?

Ska vi vara så generösa bör väl vi ändå gå på mer än vad "barnen" skriver, så de verkliga barnen får hjälpen och inte de vuxna som "leker" yngre.

Sverige - meshetens land på jorden Arg

Anmäl
2016-04-02 19:54 #9 av: Fillifjonkan60

Är alla i den här regeringen helt sinnessjuka eller? Lallar bort pengar som om det är monopol-pengar och inte våra (skattebetalarnas) Arg

Anmäl
2016-04-02 20:53 #10 av: snigelpiga

#9 Men denna regering har folket valt, röstat på.  Så måste det finnas många "sinnessjuka" i detta land. Förskräckt

(Själv tillhör inte jag dom.)  

Anmäl
2016-04-03 17:02 #11 av: Aniara14

#9 "Är alla i den här regeringen helt sinnessjuka eller?"

Ja, ibland verkar det nästan så, tyvärr. Men det är ju lätt att vara generös med andras pengar. Om det gällde deras egna pengar så skulle det garanterat vara helt annorlunda.

Även Eko-reportern, "Sveriges" Radio P1, som rapporterade om denna nyhet lät så storbelåten och förnöjd på rösten, så det är ju i så fall fler ställen än bara regeringen som lider av samma sinnessjukdom...

Anmäl
2016-04-03 17:22 #12 av: [helga21]

Det är faktiskt inte regering sin ska skälla på i detta fall utan på Högsta Förvaltningsrätten som sagt att man inte få ha för höga krav och Pensionsmyndigheten är de som börjat anpassa sig efter detta.

Anmäl
2016-04-03 18:57 #13 av: Aniara14

#12 Men Högsta Förvaltningsrätten har säkerligen fått sina åsikter från alla våra främlingsälskande invandringspositiva politiker som tyvärr haft makten i landet i många år nu.

Anmäl
2016-04-03 19:03 #14 av: eskils

#12 Högsta Förvaltningsrätten kan knappast ensamma bestämma att Sverige ska ge bort 700 miljoner kronor till utländska medborgare. De har väl lagar att arbeta efter, lagar som stiftats av politiker, och som kan ändras av politiker.


Anmäl
2016-04-03 19:18 #15 av: Aniara14

#14 Ja, så måste det väl vara, att alla domstolar, inkl. Högsta Förvaltningsrätten, Högsta Domstolen, Migrationsdomstolen m fl bara följer dom lagar och regler som skapas av landets politiker.

Hur som helst så är det ju helt vansinnigt att genast tro på nån som påstår att deras föräldrar är döda utan att kunna kolla om det är sant eller ej.

Men det är väl samma sak som det länge varit med alla dessa överåriga "ensamkommande flyktingbarn", som låtsas att dom är mycket yngre än dom egentligen är för att få alla fördelar med barnstatus. Det är ju totalt tabu att ens visa minsta tvivel på att deras historier stämmer.

Anmäl
2016-04-03 19:30 #16 av: [helga21]

Ni har fel! Lagar stiftas av Riksdagen men för att de ska få prejudicerande verkan krävs att den hösta instansen i varje domstol gör ett prejudikat. Den dömande makten är helt skild från den lagstiftande. Passar det inte lagstiftarna att en domstol tolkar en lag på ett visst sätt så måste Riksdagen ändra just den lagen. Inga politiker får lägga sig i domstolarnas tolkning av lagen när det gäller prejudikat, det är enbart juridik.

"Prejudikat (av lat. praejudicatusprae, "före, på förhand", ius, "rätt, lag", dicio, "myndighet, välde"), ett inom juridiken vanligt begrepp som innebär att tidigare dom, beslut eller utslag i en domstol fungerar som regel eller vägledning i senare inträffade mål eller ärenden med likartade omständigheter."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Prejudikat

Prejudikat

En dom från regeringsrätten eller högsta domstolen (eller annan högre domstolsinstans) som förväntas ha en vägledande verkan i liknande rättegångar.

Regeringsrätten heter numer Hösta Förvaltningsdomstolen.

http://www.juridikfokus.se/ordlista/prejudikat/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.