Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Rättsfrågor/Integritet

Polisen kritisk, grova brott mjäkas!

2016-04-30 08:53 #0 av: Bermudas

I dagarna har kritiska debattinlägg av poliser publicerats i två av landets större tidningar. I Expressen menar Patrik “Peppe” Larsson, verksam vid Göteborgspolisen, att svenska domstolar utdömer alltför korta straff till grova återfallsförbrytare. Larsson skriver bland annat:

"Jag blev så glad att ni grep honom. Nu kommer han väl få sitta i fängelse under en längre period? Jag var verkligen livrädd och känner mig fortfarande rädd för att träffa på honom’. Dessa ord kommer från en målsägare jag träffade några veckor efter att hon blivit utsatt för brott.

Ska jag vara uppriktig och ärlig eller ska jag snällt spela med för att inte göra henne mer orolig? Tankarna rör sig i huvudet.

Jag vet ju att brotten hon blivit utsatt för och det stora antalet andra brott som den aktuella gärningsmannen gjort sig skyldig till inte kommer rendera i speciellt många dagar bakom lås och bom.

Jag väljer att vara ärlig: ‘Nej tyvärr, vi lever i Sverige och här är upprättelsen för brottsoffret, eller att förhindra nya brott, av sekundär betydelse’."
http://www.expressen.se/debatt/fa-forstar-vad-folk-kan-gora-utan-att-straffas/

Problemet är, enligt Patrik “Peppe” Larsson, inte den svenska lagstiftningen, utan hur våra domstolar väljer att tolka lagarna. Han menar också att det finns alltför många kryphål som gör att kriminella i praktiken kan undgå straff, t.ex. den s.k. mängdrabatten vid domar samt möjligheten till villkorlig frigivning efter att 2/3 av strafftiden avtjänats. Larssons resonemang utmynnar i följande slutsats:

"Med bakgrunden att fem procent av de kriminella begår 50 procent av brotten, som det sägs: Tänk om vi utnyttjade straffskalorna lite bättre?

Och till de som hävdar att långa fängelsestraff inte minskar brottsligheten: Må så vara. För mig handlar längre fängelsestraff om en markering från samhällets sida, en upprättelse för brottsoffren men framför allt att dessa individer under sin tid i fängelse inte kan skörda nya brottsoffer, för det är på dem fokuset ska vara!

Svensk polis gör i många fall väldigt bra insatser, försöker gripa, lagföra och öka tryggheten i samhället. Som ni ser jobbar vi i uppförsbacke. Det skapar en frustration att vårt arbete inte alltid ger er en bättre och tryggare vardag."

Och
http://www.hd.se/min-mening/2016/04/28/jag-ar-stolt-over-mitt-jobb-som-polis-men-sedan-en-tid-ar-all-gladje-borta/
"Polisen är en organisation som just nu håller på att haverera och i Region syd är det som värst. Trafikpoliser försvinner, väntetiden till att få göra pass är så lång att folk ringer ner vår växel, specialgrupper som jobbat mot narkotika läggs ner, vår regionledningscentral klarar inte av att bemanna tillräckligt för att upprätthålla tidigare krav på svarstider på 112-samtal och radioanrop, antalet uppsägningar och tjänstledigheter ökar och för att klara den yttre akutverksamheten under semesterperioden i sommar tvingas bland annat områdespoliser lämna sitt nya uppdrag för att förstärka."

Och

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/--Sommeren-i-Gteborg-blir-het-og-kaotisk-8440374.html

Maktlös polis i Göteborg intervjuas i norsk tidning och spår kaos i sommar.

"Politimannen Peter Larsson patruljerer gatene i sentrum av Göteborg og føler seg maktesløs.

I vinter sto politimannen frem i svenske medier og fortalte om problemene med gjenger av kriminelle marokkanske ungdommer som herjer i byens sentrum.

- Nå har det vært stille en stund fordi mange har hatt opphold på barnehjem, men de kommer nok snart ut, sier Larsson, som spår en kaotisk sommer i Göteborg.

Aftenposten har den siste uken hatt en rekke reportasjer om parallellsamfun, terrorrekruttering og kriminalitet i Göteborg:"

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-04-30 09:07 #1 av: Bermudas

"Jag vet ju att brotten hon blivit utsatt för och det stora antalet andra brott som den aktuella gärningsmannen gjort sig skyldig till inte kommer rendera i speciellt många dagar bakom lås och bom.

Jag väljer att vara ärlig: ‘Nej tyvärr, vi lever i Sverige och här är upprättelsen för brottsoffret, eller att förhindra nya brott, av sekundär betydelse’."
http://www.expressen.se/debatt/fa-forstar-vad-folk-kan-gora-utan-att-straffas/

Varför har svenska myndigheterna bestämt sig för att mjäka med brottslingar?
Ser om och om igen grova brottslingar, män som våldtar grovt, får några år på sin höjd ( i bästa fall ofta händer inget alls) och sen en åklagare som inte yrkar ens på utvisning. Ett fall var en kille som några amnsesty-kvinnor ömmade så mycket för att han fick stanna trots grov våldtäkt, sen kom han ut och gjorde det igen. Vad är det för sjukt sinnelag som gör att man ömmar mer för grova våldsverkare än för brottsoffer.
Ska vi behöva beväpna oss själva? Är det det dom vill driva fram med denna cyniska hållning?

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-04-30 09:12 #2 av: Bermudas

"Kvinnans fisketur förvandlades till ren terror när en 34-årig somalier dök upp, drog en huva över hennes huvud och tvingade henne att krypa på alla fyra innan han våldtog henne under dödshot. Nu döms somaliern, som tidigare är dömd för en lång rad andra brott, till fängelse men slipper utvisning."

"På onsdagen dömdes somaliern till fem och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt och rån.

"De gärningar som [han] gjort sig skyldig till är av ytterst allvarlig karaktär", konstateras i domen."

Ett och halvt år!! Sen ska han ut igen och leva rövare. Tack så mycket.
Läste det här på nätet. Kan det vara denna kvinna som polisen talat med?
Media skriver inte om fallet verkar det som. Så jag kan inte bekräfta fallet . Men det verkar finnas en dom.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2016-04-30 09:52 #3 av: Huygens

Löfvenregeringen fortsätter samma politik som Reinfeldt gavs i uppgift av Vita Huset.

Målsättningen är att Sverige inom ett antal årtionden ska skaffa sej åtta gånger så hög brottslighet, lika hög som USA. För att Löfven och tidigare Reinfeldt ska lyckas med den politik som dirigeras från Vita Huset, måste polisen bli mer ineffektiv.

Brotten måste också ges lindrigare straff så att nyrekryteringen känns lockande för unga förbrytare.

Allt i en mycket målmedveten politiskt strategi av både vänstern och Alliansen.

Anmäl
2016-04-30 11:15 #4 av: Bermudas

#3 lustigt att du säger det där! Jag satt och tänkte.....gör dom det med flit????
Det finns ingen logik helt enkelt.
Började tänka på att frimurarkåren är gödslad med folk från rättsväsendet...jurister domare åklagare etc etc
Har dom fått direktiv att medvetet släppa lös dessa kriminella element? ( I någon slags ide om att medlen helgar ändamålet, ett ändamål som de svurit sin ed för?)
Och på det hela så lockar man hit ytterligare kriminella lycksökare för gratis "alltmöjligt"
Däremot tror jag inte politikerna är medvetna om vad de gör....de är snarare mest bara personligheter som vill "följa John". Så OM det finns det en bakomliggande agenda så är det nog en mindre grupp som vet vad dom gör i såna fall.
I vilket fall så är vi på god väg att bli ett kaotiskt kriminellt land. Våra politiker och makthavare har gjort ett duktigt jobb.

"In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti."

Anmäl
2017-11-15 08:50 #5 av: Carpinus

#0 Har Liberalerna lyssnat på Peppe?

"Den som döms för ett brott ska avtjäna hela strafftiden, inte två tredjedelar som nu. Det föreslår Liberalernas partiledning i en motion inför partiets landsmöte i Västerås som börjar på fredag. 

– Det är en väldig konstig ordning att om man döms till ett visst antal år i fängelse, exempelvis sex år, då är väl det normala att man ska sitta i sex år. Att alla släpps ut efter fyra år är ju ganska konstigt, säger partiledaren Jan Björklund till Ekot."---

https://www.expressen.se/nyheter/liberalerna-vill-att-domda-ska-sitta-hela-strafftiden-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-15 18:09 #6 av: Carmarino

#5 Alla normalt tänkande människor har länge tyckt att det är konstigt att inte sitta av hela det straff man döms till. Av vilken anledning ska alla få straffrabatt? Från början var det väl bara till för dem som skött sig i fängelset? Då kan man lika bra döma brottslingarna till två tredjedelars straff och så får de sitta hela tiden.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl