Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

"Välj ut de mest behövande redan i lägren"

2016-05-04 18:25 #0 av: eskils

”Snålare välfärdspolitik avskräcker inte flyktingar. Det visar forskning gjord av Timothy Hatton, ekonomiprofessor vid Essex universitet i Storbritannien. Det avgörande är möjligheten att få asyl.

Europa bör välja vilka som får komma. De mest behövande ska få asyl, säger Hatton i tredje delen i DN:s serie ”Efter flykten” om de ekonomiska effekterna av invandring.

– I pressen ser vi ofta bilder på mammor och barn. Men över 70 procent av de som kommer är unga män.

Förutom att de flyr kriget i Syrien konstaterar han att många andra också passat på att ta chansen.

Det är dessutom fel att unga, starka och modiga blir överrepresenterade bland dem som kommer. Det är inte denna grupp som bör prioriteras – och det är inte dem som vi har stöd från allmänheten att hjälpa.

– Vi borde hjälpa kvinnor och barn. Men det är inte de som kommer hit, de tar sig inte från lägren.

– EU måste träffa en ny överenskommelse om en gemensam asylpolitik som inte bara rör själva asylprocessen, utan också reglerar vilka som släpps in och vart de får åka.

Vad bör ingå i ett nytt EU-avtal?

– EU behöver ta tre steg. Det första är att skärpa gränskontrollerna. Till havs, på land och vid flygplatser bör bevakningen av vilka som tar sig in i landet öka.

Steg två handlar om att förbättra förhållandena i flyktinglägren.
– Förhållandena där är hemska, stora städer av tält. Hälsovården är eftersatt, kvinnor och barn utsätts för hotfulla situationer och UNHCR håller på att få slut på pengar. Vi borde bidra till att förbättra situationen där.

Det är också redan i flyktinglägren som det bör avgöras vilka som ska få asyl i Europa, enligt Hatton. Genom samarbete med FN ska de som allra mest behöver hjälp väljas ut för att sedan genom ett kvotsystem, det tredje steget, fördelas i de olika EU-länderna.

– Europa bör välja ut de mest behövande redan i lägren. Då skulle vi hjälpa dem som mest behöver vår hjälp och inte bara de som har resurserna, energin, styrkan eller ambitionen att göra den farliga resan till Europa.”

DN

Låter väl som en bra idé att välja ut de mest behövande, eller vad tycker ni? Friska unga män har vi ju redan tagit emot hundratusentals av.


Anmäl
2016-05-04 19:00 #1 av: eskils

Från tråden: http://politik.ifokus.se/discussions/55c591e2ce12c431ce000933-var-ar-de-ensamkommande-flickorna :

"Statistiken från Migrationsverket visar att de senaste åren utgör ensamkommande unga män eller pojkar 80 procent av dem som kommer till Sverige för att söka asyl och uppehållstillstånd. Vad gäller andra asylsökande är majoriteten män."---


Anmäl
2016-05-11 11:12 #2 av: eskils

Här är en annan bra idé för att sluta slösa tid och pengar, och effektivisera insatserna till dem som behöver mest hjälp:

"... vi är ett land som erbjuder människor betald vistelse under flera år bara för att de lyckats ta sig hit och sökt en troligen omöjlig asyl. Vi bygger upp en förväntan för att sedan – efter en lång tidsutdräkt i asylprocessen – besluta om avslag och utvisning. (...)

 Bättre vore att ge Migrationsverket resurser för att snabbt kunna fatta ett avslags­beslut för de personer som inte är skyddsbehövande och saknar förutsättningar för att få permanent uppehållstillstånd. Naturligtvis måste beslutet meddelas före påbörjad integration.

Med en sådan förändring skulle vi kunna fokusera vår hjälp till de personer som har störst chans att få uppehållstillstånd och minska flyktingkostnaderna."

Carina Erlandsson (M)

SvD


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.