Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Skola / Utbildning

Nyanlända & utbildning

2016-05-06 10:39 #0 av: Hayabusa

Många nyanlända går, efter språkintroduktionen, inte vidare med utbildning/skola. Ett stort problem, så klart, eftersom utbildning är en avgörande faktor för den som vill etablera sig i landet Sverige. Utan, eller med väldigt låg, utbildning är chanserna för att lyckas oerhört små. 

"Nyanlända i gymnasieåldern placeras nästan alltid på språkintroduktionsprogrammet. Det senaste året har språkintroduktion växt till att bli det tredje största programmet i den svenska gymnasieskolan. Av eleverna i årskurs ett går var tionde elev på språkintroduktion."

"Meningen är att eleverna ska lära sig svenska så att de sedan kan gå vidare till ett annat program på gymnasiet."

"Men så blir det alltför sällan, konstaterar Skolverket i en ny rapport. Bara 30 procent av eleverna har gått vidare till ett nationellt gymnasieprogram tre år efter att de började på språkintroduktion. Nästan hälften hade slutat gå på gymnasiet helt och hållet, vilket betyder att de inte får en gymnasieutbildning om de inte läser in den på Komvux. Det kan jämföras med var tionde svensk elev.

Av dem som började språkintroduktion 2011 - det första året programmet fanns - hade bara nio procent gått ut ett vanligt gymnasieprogram fyra år senare. Att inte ha en gymnasieutbildning betyder en kraftigt ökad risk för arbetslöshet, ekonomiska och hälsomässiga problem."

Hela texten här:

http://www.hd.se/nyheter/sverige/2016/05/06/tva-av-tre-hoppar-av-skolan/

Anmäl
2016-05-06 17:55 #1 av: Tjeja

Ledsen

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.