Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Övrigt

Bra diktatur?

2016-05-13 17:22 #0 av: lövsångare

Visste inte riktigt vad detta tillhörde för iFokussida så det fick hamna här.

Jag håller på med en uppgift i samhällskunskapen där jag ska jämföra demokrati och diktatur. Jag menar, rent teoretiskt sett skulle väl diktaturer vara bra, eller? Men finns det en diktatur i historien som faktiskt har varit bra och vars invånare har behandlats väl? Kan inte komma på en enda...

Anmäl
2016-05-13 17:31 #1 av: lövsångare

"skulle väl diktaturer kunna vara bra" menar jag såklart...

Anmäl
2016-05-15 16:56 #2 av: Ebolaa

Ja, det som är bra med en diktatur är att det "händer" saker och ting. Det krävs inte val som i en demokrati, var en majoritet måste rösta FÖR att ett beslut ska kunna tas. Sen ska vissa beslut i en demokrati även kunna genomföras först efter nästkommande regeringsperiod - var de i sin tur måste i majoritet rösta för beslutet - för att med säkerhet veta att befolkningen verkligen tycker att det är ett bra beslut. I en diktatur kan presidenten (ofta) med en järnhand bestämma vad som ska ske och det NU - inget snack, mycket verkstad :P

Kan inte heller komma på riktigt någon diktatur som haft en president som har verkat för "allas bästa", många gånger handlar de istället för egenintresset och för att skapa möjligheter i samma anda.

Anmäl
2016-05-16 11:39 #3 av: 72mm

Hur definierar ni demokrati? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-16 12:10 #4 av: kamera0710

#3 Hur definierar du demokrati?

För mig som står till vänster bör även den ekonomiska sfären omfattas av demokratin. Där vet jag att exempelvis liberaler inte alls håller med mig, de vill ju att betydligt mer ska överlåtas till fria marknadskrafter.

Anmäl
2016-05-16 12:27 #5 av: Halvdansken

#4. Det svarar inte på #3s fråga.
Hur definierar ni demokrati.

Själv definierar jag den med "en person en röst". Alltså i tillfälle av val.  Problemet är att man väljer sina representanter, och sen gör de vad de själva har lust med och inte vad de lovade i valkampanjen.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-05-16 12:30 #6 av: kamera0710

#5 En person, en röst är för mig en grundbult i vad som definierar demokrati.

Anmäl
2016-05-16 12:58 #7 av: Cragan

en bra diktatur vet inte om det någonsin funnits då människans natur är mer för egot som ordspråket absolut makt korrumperar absolut 

Sajtvärd på  http://fjaderfa.ifokus.se  http://djurskydd.ifokus.se/

Anmäl
2016-05-17 07:06 #8 av: kamera0710

I antologin En liberal utrikessyn kan man i förordet läsa följande: ”Det ter sig därför ingalunda givet att ett demokratiskt system av västerländskt snitt i alla samhällen är den bästa lösningen. Enpartistater kan i vissa fall vara lika väl skickade att genomföra ytterst krävande uppgifter, samtidigt som medborgarna kan utöva ett betydande inflytande.”

Det är undertecknat av bland annat DN:s tidigare politiske chefredaktör Hans Bergström. Denne Bergström hyllar i samma bok Maos Kina. I dag ser han bara kommunister till vänster om sig själv, men har hela tiden kallat sig liberal...

Anmäl
2016-05-18 15:17 #9 av: kamera0710

Ett citat till av Hans Bergström, ur ovannämnda antologi: ”Mao Tse-tung framstår som förkroppsligandet av den kinesiska självhävdelsen, ledaren för det arbete som gjort Kina till ett exempel för världen. Hans person och hans ideologi har medverkat till att framskapa den nödvändiga moraliska uppslutningen i ett läge med oerhörda problem av framför allt ekonomisk art.”

Anmäl
2016-05-18 17:00 #10 av: Hayabusa

"En av, om inte rentav den, sak som ledde till flest dödsfall under 1900-talet var tveklöst kommunism"

Ingnas Jurkunas-Scheynius

Anmäl
2016-05-19 06:30 #11 av: kamera0710

#10 Undrar om Kamprad funderade på detta, när IKEA gladeligen köpte billiga möbler som tillverkats av politiska fånga i dåvarande DDR?

Anmäl
2016-05-19 07:55 #12 av: Hayabusa

#11 Undrar om CH Hermansson tänkte på det? Eller Åsa Linderborg?

Anmäl
2016-05-19 07:59 #13 av: kamera0710

#12 Åsa Linderborg har framfört en del självkritiska reflektioner om detta, ja. CH Hermansson får vara osagt.

Anmäl
2016-05-19 08:04 #14 av: Hayabusa

#13 Tveksamt, Linderborg har jag inte mkt till övers för. Hennes vurm för Stalins Sovjet går inte att missta, så faktum kvarstår. Det finns fler exempel: Jerry Wiiliams, Sven Wollter etc.

Anmäl
2016-05-19 11:58 #15 av: sanna70

#0 Jag har försökt komma på någon diktator som faktiskt varit bra för sitt land men kan inte komma på någon. Dem diktator som har funnits och finns har bara skapat kaos, fattigdom , våld ,krig och elände. Det är vanligt förekommande att kritiska röster "råkar försvinna" eller utsätts för  tortyr och livslånga fängelsestraff .

Diktatur är aldrig bra för det innebär att man tar bort demokrati och är helt beroende av själva diktators goda vilja, folket har inget att säga till om. 

"Problem är inga stoppskyltar,det är vägvisare" 

Anmäl
2016-05-19 12:02 #16 av: kamera0710

Vår käre kung kunde för några år sedan inte tänka sig ett mer öppet samhälle än diktaturen Brunei.

Anmäl
2016-05-19 13:25 #17 av: Hayabusa

Sven Wollter & Jerry Williams har hyllat Stalin i SVT Wollter ansåg t om att en enpartistat var att föredra. CH Hermansson höll ett hyllningstal till Stalin. Linderborg har en något skev uppfattning om Sovjets roll under WWII. Hon verkar glömt att Stalin hjälpte Hitler att bygga upp sin militära apparat. Sovjets behandling av Polen, under såväl som efter WWII, verkar hon ha glömt. Eller att Sovjet tog över driften av koncentrationslägren efter 1945. Ny ledning och andra offer, typ. 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Men för att återgå till den ursprungliga frågan. Min uppfattning är: Nej, det har det inte. Diktaturstater har alltid inneburit mer negativt än positivt för landets invånare.

Anmäl
2016-05-19 16:07 #18 av: 72mm

"Men för att återgå till den ursprungliga frågan. Min uppfattning är: Nej, det har det inte. Diktaturstater har alltid inneburit mer negativt än positivt för landets invånare."

Jo, kanske. Men det är inte enkelt. Man kan argumentera för att Irak var ett bättre land för majoriteten under Sadam än vad det är idag. Likaså har Libyen fullständigt rasat ner i avgrunden efter vi ("vi" som "vi i väst" :) hade ihjäl Gaddafi. Om det var ett bättre land innan han tog makten vet jag inte. 

Pratar man med kristna från Syrien är de ofta livrädda för att Assad ska falla. Får de välja så väljer nog de en sekulär (någorlunda iaf) diktator än en demokratiskt tillsatt teokrati. 

Om man bortser från Hitlers sjuka idéer om vissa folkgrupper så måste man nog erkänna att han var extremt bra för Tyskland. Hade han hållit sig till det egna landet och inte börjat bygga imperium så... 

En teori kan vara att diktaturer försämrar ett land både när de tillkommer och när de faller. I längden blir det väl sällan bra. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-05-19 17:54 #19 av: JonasDuregard

#0 "Men finns det en diktatur i historien som faktiskt har varit bra och vars invånare har behandlats väl? Kan inte komma på en enda..."

Det beror på vad som menas med bra. De bästa diktaturerna har antagligen varit bättre än de sämsta demokratierna. 

Men tar man vilken diktatur som helst kan man ju alltid säga att det hade varit ännu bättre där om det var likadant fast med demokrati. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.