Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

"Var är vänstern som brukar stå på barrikaderna?"

2016-05-15 13:03 #0 av: [Carpinus]

Peter Kadhammars krönika i Aftonbladet kommer nog inte att mottas nådigt på samma tidnings kulturredaktion...

"Jag sitter i en hörsal och lyssnar på en kortväxt man med sorgsna ögon och ­rufsigt hår.
Han heter Mustafa Dzhemilev och är ledare för folkgruppen krimtatarer.
Han befinner sig på Utrikespolitiska ­institutet i Stockholm eftersom den ukrainska halvön Krim har ockuperats och annekterats av Ryssland i strid mot internationell rätt."---

"Jag vänder mig om och ser på publiken. Några journalister. Akademiker. Pensionärer.
Var är alla de som brukar vara med på barrikaderna, de som ropar solidaritet, frihet, broderskap? Särskilt vänstern brukar vara bra på det och observera nu att jag inte är ironisk."---

"Så varför finns det ingen stor och bred solidaritetsrörelse med Ukraina och det ockuperade Krim? För några veckor sedan besökte jag ett fullsmockat solidaritetsmöte för Palestina i Göteborg. Men Ukraina är ju betydligt närmare oss på alla vis än Palestina, Östtimor och västra Sahara.
Därför att det saknas en sida som vänstern kan glorifiera och beundra. Ukraina är ”bara” om en svag och korrupt stat med en del vettiga politiker och en hel del skurkaktiga, en stat som lutar mer åt höger än åt vänster och som slits sönder av sin mäktiga granne.
Därför att den som solidariserar sig med Ukraina i just detta fall ­ställer sig på samma sida som USA. Då är det bekvämare för så kallade vänstermänniskor att måla upp en amerikansk konspiration i Ukraina och Centraleuropa.
- Vi hoppas att sanktionerna förmår ockupanten att lämna Krim, säger Mustafa Dzhemilev.
Publiken applåderar och går ut i vårsolen och jag ser inte en enda representant för dem som alltid ­talar om solidaritet."

Peter Kadhammar i Aftonbladet


Anmäl
2016-05-15 13:07 #1 av: Fialialej

Det är en väldigt ntressant frågeställning. Men jag tror att det enkla, tråkiga, och lite sorgliga svaret är att man kan inte göra allt.. Engagemang måste fokuseras i "kampanjer" för att göra någon skillnad. Folk byr sig säkert, men det är omöjligt att fronta varje lands, grupps, och persons rätt..

Anmäl
2016-05-15 13:12 #2 av: kamera0710

Verkar inte vara något större engagemang från höger heller, av Kadhammars beskrivning att döma. Den som anser att det är viktigare att engagera sig för Ukraina än för Palestina är som bekant fri att göra det.

Har ibland i andra sammanhang när jag haft "miniengagemang" i någon fråga fått kommentaren "det måste väl finnas viktigare saker att engagera sig i". Har då ställt motfrågan "menar du så'nt som du engagerar dig i?"

Då blir det märkligt tyst...

Anmäl
2016-05-15 13:23 #3 av: [Carpinus]

#2 Tror att det kändes naturligt för Kadhammar att jämföra med det "smockfulla solidaritetsmötet för Palestina". Det var säkert inte många från högern på det mötet heller, så det är väl vänsterns selektering av sin solidaritet som är ögoninfallande.


Anmäl
2016-05-15 13:24 #4 av: eskils

De som kränker Ukraina idag är Putins Ryssland, som beter sig likadant som den sovjetiska kommunistdiktaturen.

Sanningen är väl att det fortfarande finns en del kommunister i Vänsterpartiet, fd VPK. Då blir det ju lite besvärligt om man ska mopsa upp sig mot chefen i Moskva. Ropen på solidaritet och frihet för alla gäller liksom inte längre då.


Anmäl
2016-05-15 13:27 #5 av: Zepp

Varför skall vänstern angagera sig i frågan om Ukraina och Krim.. en uppgörelse mellan två olika höger/center-inspirerade regimer?

För det första så var det en statskupp i Ukraina där den demokratiskt valda presidenten avsattes, för det andra så gav det Ryssland utmärkt tillfälle att blanda sig i Ukrainas inre angelägenheter.

Iomed att de lixom NATO/EU har folkrättsliga principer att luta sig mot.. typ i detta fallet en stor rysk etnisk befolkning och deras vilja.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-15 15:52 #6 av: eskils

Sovjetunionens illdåd mot Ukraina får inte falla i glömska. Lika många människor som hela Sveriges befolkning mördades, i fredstid! Ur en artikel från 2009:

Stalin begick svältmord i Ukraina
I helgen visas filmer på den internationella dokumentärfestivalen i Stockholm som anknyter till EU-parlamentets nya deklaration om det europeiska samvetet och diktaturen. En av dem är Sergiy Bukovskys
The living . Den handlar om Holodomor , den stora svälten i Ukraina 1932-33 i vilken 7-10 miljoner människor mördades.

Inför den skandinaviska premiären träffar jag Kateryna Jusjtjenko, Ukrainas first lady , men också ordförande för stiftelsen Ukraina 3000 som är en av producenterna bakom filmen.

CA : Hur påverkade det dig?

KJU : Det är en del av min uppväxt. Min far berättade om folk som låg döda på gatorna, döda av svält. Jag drömde om det. Holodomor påverkade allt som min familj gjorde. Det var förbjudet att slänga mat.

CA : Ukraina 3000 verkar för att hedra offren för Holodomor och upplysa om vad som hände. Ukraina vill få svälten erkänd som folkmord. Varför är det viktigt?

KJU : Därför att det är ett faktum. Det var inte bara ett led i tvångskollektiviseringen av jordbruket, utan en del av försöken att knäcka den ukrainska nationen.

Hela regioner spärrades av och allt togs ifrån människorna. Inte bara utrustning och djur, utan till och med bestick. Man tog all mat. Barn som ertappades med att ha lite spannmål mördades. Alla som stod fria från regimens ideologi försvann.

Det kan låta bra att tala om kollektivet, men kommunismen offrar individens rättigheter på bekostnad av kollektivet. Och om man gör det blir vad som helst möjligt.

Det viktigaste är att lära läxan. Om vi inte vet hur det kunde hända, kan det hända igen.”

SvD


Anmäl
2016-05-15 15:58 #7 av: eskils

#6 "Ukrainas parlament antog 2006 en lag som säger att Holodomor var ett sovjetiskt folkmord mot det ukrainska folket. Sammanlagt 233 av 450 ledamöter röstade för lagen. Bland de partier som röstade mot var Kommunistpartiet och Regionernas parti. Dåvarande premiärministern Viktor Janukovytj röstade mot lagen med motiveringen att det kunde skada relationerna med Ryssland.[19] Europaparlamentet erkände 2008 Holodomor som ett brott mot mänskligheten, vilket de menade genomfördes avsiktligt av den sovjetiska regimen för att kunna kollektivisera jordbruket mot befolkningens vilja.[20]"

Wikipedia


Anmäl
2016-05-15 17:02 #8 av: Zepp

#4

Du har nog missat att det är SDs kompisar som styr i Moskva i dag?

Dvs ett populistiskt center-högerparti vid namn Enade Ryssland!

"Enade Ryssland (ryska: Единая Россия, Jedinaja Rossija) är ett politiskt parti i Ryssland. Det grundades den 1 december 2001. Partiet kallar sig självt ett mittenparti och inkluderar både populistiska och konservativa element."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Enade_Ryssland

Vs förra partikompisar är förbjudna i Ryssland!

Spillrorna av det partiet sitter i opposition i Duman.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Ryska_federationens_kommunistiska_parti

Såå.. åter till frågan.. varför angagerar sig inte SD och deras svans mer i Ukrainafrågan?

Joo.. några fåtal har faktsískt gjort detta.. men bara ett fåtal, de har gått med i en uttalad fasictisk militär enhet i Ukraina.

Såå.. åter igen.. varför skall vänstermäniskor angagera sig i en uppgörelse mellan olika populistiska till del fasicstiska högerpartier?Galen

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-05-15 17:34 #9 av: [Carpinus]

"8 Det är Peter Kadhammar som ställer frågan, och det som, "lixom", gör det lite pikant är att hans tidnings kultursida anses vara mycket Moskvaorienterad. Frågeställningen har inget med SD att göra - den är rak och kan inte missförstås om man inte är ute för att skapa egna konspirationsteorier.

Kadhammar svarar själv på varför han tror att vänstermänniskorna inte engagerar sig. Han skriver: "Därför att det saknas en sida som vänstern kan glorifiera och beundra. Ukraina är ”bara” om en svag och korrupt stat med en del vettiga politiker och en hel del skurkaktiga, en stat som lutar mer åt höger än åt vänster och som slits sönder av sin mäktiga granne.
Därför att den som solidariserar sig med Ukraina i just detta fall ­ställer sig på samma sida som USA. Då är det bekvämare för så kallade vänstermänniskor att måla upp en amerikansk konspiration i Ukraina och Centraleuropa."


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.