Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Sveket mot de ensamkommande asylkvinnorna

2016-06-02 09:21 #0 av: [Nomen Nescio]

"Kvinnor som knappt vågar lämna sina rum, flickor som utsätts för övergrepp och personal från Migrationsverket som rycker på axlarna. Tisdagens Kalla Fakta om läget på asylboendet Trängslet utanför Älvdalen var både skrämmande och upprörande.

Dessvärre verkar det inte handla om ett enskilt fall. Tina Morad på Refugees Welcome Stockholm vittnar i programmet om att frivilligorganisationen varje vecka tar emot kvinnor som flyr från sina asylboenden. Ja, hon uttrycker sig så: kvinnorna flyr.

En liknande bild gav Sveriges Television när man i veckan granskade situationen för kvinnor på sju asylboenden i Jämtlands län. En kvinna berättar hur hon i praktiken suttit på sitt rum i ett halvår. "En kvart utanför rummet och man får hundra tillsägelser och hårda blickar."

En annan kvinna berättar hur hon klär på sig en lång rock som täcker hela kroppen när hon ska gå ut till de gemensamma utrymmena. Så behövde hon aldrig klä sig i hemlandet.

En del kvinnor som flytt till Sverige tvingas alltså leva mindre jämställt än vad de gjorde hemma. Det är ett fruktansvärt svek mot kvinnor som trodde sig ha kommit till ett jämställt land."---

Ledare i Expressen


Anmäl
2016-06-02 10:26 #1 av: [Kullblom]

Om det var så att människor lade sina hemländers strukturer bakom sig när de kom hit så skulle vi inte se det här eller andra fenomen som växer fram. Alltså behöver vi ta med det i beräkningen. Det är inte rasistiskt utan realistiskt. Det som annars händer är detta. Svaga och utsatta blir än mer utsatta. Man kan ju bara föreställa sig vilket mörkertal det också borde finnas i just dessa sammanhang. 

Dessa män (-niskor) kommer inte heller att sitta på asylboenden resten av livet utan bli både min och din granne om det blir som politikerna vill. Är det verkligen försvinnande få som beter sig så här? Ska jag verkligen inte ha något att oroa mig för vad gäller mig och mina barn? Och hur blir det med motsättningar? Rasism? Vad är det vi skapar? Det är ju inte bara "Avpixlat" som står för den här typen av reportage längre. 

När slutar de bete sig så här? När de får lära sig våra regler? Är det någon som på allvar tror att de har tagit sig ända hit utan att ha en aning om vad det här är för ett land och hur våra strukturer ser ut? Finns det några exempel på att något motsvarande (omvändelse av människosyn) skett tidigare - vi har ju ändå ett slags facit att tillgå? Eller kan det vara så att de tycker att vi har fel? Att det är vi - "landet som bara består av kvinnor" - som behöver läxas upp med de medel man har att tillgå? Att då även moralen kring tillvägagångssätt kan skilja sig från vår?

Det är inte små barn det handlar om. Däremot ofta starkare ideologiskt inlåsta än vi. Att inte se den utmaningen är bara aningslöst.  

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.