Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Jämställdhet

Jämställdhet, beslutfattare

2016-06-07 15:31 #0 av: taylor__lambert

Provar att ställa min fråga här, jag blir inte klokare av att googla för jag förstår mig inte på något av detta ämne öht.
Jag måste göra ett skolarbete, i detta skolarbete så finns det en fråga:

FN:s femte globala mål handlar om att nå jämnställdhet mellan könen. Bland delmålen återfinns följande: Mål 5. Uppnå jämnställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt

Delmål 4 handlar om att kvinnor ska ha lika stora möjligheter som män på alla beslutsnivåer i det offentliga livet. Leta reda på en trovärdig källa som beskriver hur detta ser ut i Sverige.  Finns samma möjligheter för kvinnor och män att nå alla beslutsnivåer i Sverige? Hur många av våra beslutsfattare är män respektive kvinnor? Hur stor procentsats kvinnor finns i Sveriges bolagsstyrelse?

Någon som kan hjälpa? :)

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-06-07 17:48 #1 av: 72mm

"Finns samma möjligheter för kvinnor och män att nå alla beslutsnivåer i Sverige? Hur många av våra beslutsfattare är män respektive kvinnor? Hur stor procentsats kvinnor finns i Sveriges bolagsstyrelse?"

Jag är starkt kritisk mot den formuleringen. Om frågan handlar om samma möjligheter så följer det inte ens att fördelningen är ett relevant mätetal. Vet du hur de korrelerar? Vet vi ens åt vilket håll de korrelerar? Är det verkligen som så att mindre skillnader i möjligheter automatiskt ger en jämnare (närmare 50/50) fördelning? 

Som jag ser det så ställer man en fråga för att sedan talar man om hur (med vilket mätetal) som den ska besvaras. Passa dig för sådant. Fördelningen kan mycket väl vara av intresse som en indikator men var mycket försiktig med att anta saker om hur det korrelerar. 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.