Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Energifrågor

Energiöverenskommelsen

2016-06-10 20:52 #0 av: 72mm

Jaha, vad säger panelen om detta då? 

http://www.regeringen.se/contentassets/b88f0d28eb0e48e39eb4411de2aabe76/energioverenskommelse-20160610.pdf

"Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Målet år 2040 är 100% förnybar elproduktion. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut."

Tja, man får nog bestämma sig för vilket av de två målen man vill ha en chans att pricka. 2045-målet skulle väl vara görligt om man satsar på kärnkraft. 2040-målet är givetvis helt hopplöst och kommer bara fungera om vi blir netto-köpare av utländsk (kol-)el. 

"En stor utmaning är att förändra energipolitiken från att nästan enbart fokusera på levererad mängd energi (TWh) till att även se till att det finns tillräckligt med effekt (MW)."

Kan man gissa sig till att någon fått en föreläsning om skillnaden på effekt och energi samt skillnaden på bas- och regler-kraft? Cool

"Kärnkraften ska bära sina egna kostnader och principen om att kärnkraft inte ska subventioneras består. Principerna från regeringens proposition 2008/09:163 En sammanhållen klimat- och energipolitik kvarstår. Det innebär bland annat att:

  •  Avvecklingslagen har avskaffats och kommer inte att återinföras.
  •  Kärnkraftsparentesen är förlängd genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintliga platser.
  •  Tillstånd kan ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de når sin ekonomiska livslängd.
  •  Tillstånd för nya reaktorer kommer att prövas enligt lagstiftningens krav på bästa tillgängliga teknik.
  •  Något statligt stöd för kärnkraft, i form av direkta eller indirekta subventioner, kan inte påräknas."

Vad detta innebär rent konkret vete tusan. Man får bygga 10 nya reaktorer, och straff-skatten på kärnkraft tas bort, men med fortsatta subventioner av vindkraft kommer det troligtvis inte byggas nytt iaf. 

Motsägelsefullt och virrigt.   

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-06-10 22:02 #1 av: Tjeja

Som svensk regering o riksdag i övrigt, tragisk mesigt! Ett beslut att ordbajsa för att slippa göra något åt varken ena eller andra hållet utan istället bevara status Q dvs bevara nationen i en status av förfallande..

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-06-11 11:00 #2 av: 72mm

#1 Ja, lite så. Läser man lite vad folk tycker så verkar det som om alla är ganska nöjda, både kärnkrafts-förespråkare och miljömuppar. Konstigt. Det är ju som du säger i princip bara status Q, eller "vi har beslutat att det ska vara som verkligheten nu tvingar oss till" Skämtar

Hur MP ska ursäkta sitt kappvändande i kärnkraftsfrågan (också!) övergår mitt förstånd. Hur motiverar man en röst på ett parti som kompromissar med precis allt för att få sitta kvar vid makten? 

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-06-11 12:07 #3 av: Tjeja

Ja men eller hur? Att miljöpartiet har något förtroende kvar alls hos befolkningen är märkligt.  De står ju inte ens för sina åsikter och politik i något. T o m SD som vänder kappan efter vinden i alla andra frågor utan migrationen (för att få mer gehör) är bättre på den biten. De håller i alla fall fast vid och står för sin kärnfråga.

MP känns mer som en nyckel till förfall än gör någon som helst nytta i miljösamanhang som är deras kärna.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-06-11 14:14 #4 av: 72mm

MP är troligen det mest miljöfarliga Sverige har fått fram. Skrattar

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2016-06-11 16:41 #5 av: Tjeja

Ja i detta fallet är det ju uppenbarligen bara Liberalerna med Björklund i spetsen kan man tolka som miljöpolitiskt parti i detta fall.... 

Köpa brunkolsel som avtalet kommer leda till.. jo tjena!

MPs folk förtjänas att kallas miljömuppar tycker jag. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-06-12 09:51 #6 av: KimE

Liberalerna/republikanerna är bara  sur att de inte kom på det här förslaget själva.

"vi har beslutat att det ska vara som verkligheten nu tvingar oss till" 

Ja en kompromiss de flesta kan leva med, ingen katastrof för industrin och ingen behöver avgå från regeringen.

Anmäl