Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Om iFokus och sajten

Finns yttrandefrihet på ifokus?

2016-06-14 17:08 #0 av: [Klave]

(Jag lägger detta här eftersom det är den enda ifokus sajten jag inte tror inlägget kommer bli borttaget ifrån.)

Jag har hängt på ifokus från och till i 3 år nu och en del sajter är verkligen fyllda med jätte fina människor men har dock stött på antal gånger personer som missbrukar sin makt som sajt värd eller medarbetare genom att censurera saker av personliga skäl.

Självklart måste man följa svenska lagar och även sajtregler (fast än det på många sajter är förbjudet att ifrågasätta åsikter och värderingar även ifall detta görs på ett korrekt sätt dvs. Att man argumenterar moget och inte sänker sig till personangrepp ellerliknande). Jag har fått inlägg och kommentarer borttagna med meddelanden från sajtvärdar eller medarbetare som säger att de är pga. Att de inte håller med det jag skriver eller att jag inte håller med om deras åsikter.

Självklart säger jag inte att jag är perfekt och aldrig uttryckt mig på ett sätt jag ångrar men jag tycker att frågan behövs ställas. Finns yttrandefrihet på hela ifokus eller endast på vissa sajter?

Anmäl
2016-06-14 17:15 #1 av: Zadeira

Är det inte så att varje sajtvärd är ansvarig för sin sajt och i princip kan bestämma exakt hur den vill att sajten ska se ut, vem som får skriva, vad osv?


Anmäl
2016-06-14 17:21 #2 av: Hera

Sajter kan ses som sajtvärdens hem. Du är där som gäst och vill sajtvärden får denne be dig gå eller inte prata om en viss sak.

Yttrandefrihet är inte samma sak som att sajtvärden måste publicera åsikter.

Anmäl
2016-06-14 17:21 #3 av: OlgaMaria

Ja sajtvärdarna får bestämma över sina egna sajter. Alla sajter är väl kanske inte tänkta att vara allmänna diskussionsforum, utan mer en samlingsplats för likasinnade. 

På min egen sajt har jag endast tagit bort obscena inlägg. Vill verkligen att det ska vara en öppen sajt där alla kan komma till tals, men det är också ett okontroversiellt ämne sajten handlar om så det blir sällan några problem.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-06-14 17:34 #4 av: Niklas

Yttrandefrihet råder i hela Sverige. Däremot finns det ingen publiceringsplikt.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2016-06-14 17:35 #5 av: Inkanyezi

Som du säkert redan har förstått, kan sajtvärden hantera yttrandefrihet efter eget skön. Begränsning kan ske på två sätt:

  1. Inlägg kan tas bort (eller redigeras).
  2. Användaren kan stängas av.

Om man blir avstängd från att skriva, får man inte heller läsa på sajten.

Det är egentligen likadant på i stort sett alla nätforum. Den som driver forumet bestämmer enväldigt vad som tolereras. Så ett forum är vad sajtvärden gör det till.

Anmäl
2016-06-14 18:05 #6 av: Ebolaa

Precis så som ovanstående redan har antytt råder det en form av dikatur på varje sida, eftersom det är ett par individer som bestämmer och styr så som det passar dem. Detta är för det mesta av välvilja - eftersom de vill att alla ska trivas och att detta forum inte ska likna mer oseriösa forum. Men visst ibland finns det förstås bristande kunskap hos sajtvärdarna - och det kan man inte klandra dem för heller eftersom man inte kan veta allt. Detta medför då att de kanske inte vill se vissa åsikter komma på tal - eftersom de har en syn på saken medan en annan har en annan syn på saken. Tyvärr är det bara att gilla läget, här råder subjuektiva bedömningar.

Men visst, det finns en sida som jag är bannad på och det har bara av personliga skäl att göra och därmed använder den sajtvärd makten att "tysta" mig genom att stänga av mig från sidan. Och det här får man bara ta som medlem. I början gjorde det mig faktiskt förbannad (har haft fler duster med samma individ) - eftersom jag själv ansåg det jag skrev som skäligt men också av medkänsla osv, medans sajtvärden inte kunde se saker ur mitt perspektiv och ansåg (förmodligen) att jag var alldeles för icke-konventionell. Den gången tipsade jag en användare om meditation vid ångest. Det var droppen för sajtvärden.

Men det finns absolut sajtvärdar som själva går över gränser och så vidare, jag vet två - samma som ovan och en annan. Tänk på att det är deras tillkortakommanden när de mår bra av ett maktövertag - det säger en hel del om dem - och låt dem få denna lilla fristad här så kan man bara önska att de inte trycker ned andra utanför iFokus. Även om det är rätt så otroligt.

Ciao!

Anmäl
2016-06-14 18:10 #7 av: Inkanyezi

Jag tänker mig att man kan tillägga till det Ebolaa nämner om sajtvärdar som själva går över gränser och inte tolererar "fel" åsikter, att de kanske inte själva är medvetna om vad de gör. De behöver inte alls "må bra av ett maktövertag" - kan till och med egentligen må ganska dåligt av det. Men de är ändå den som bestämmer, och det får man bara foga sig efter.

Anmäl
2016-06-14 18:14 #8 av: Ebolaa

#7 Det var precis det jag skrev. Se första stycket.

Jag har dock sett båda delarna - såna som gjort det av okunskap (att de inte vet bättre), men också såna som verkligen vill se andra lida och faktiskt vara rentav jävliga mot andra användare.

Och jag hoppas verkligen att de mår dåligt över det.

Anmäl
2016-06-14 20:03 #9 av: Hayabusa

Ett, i mitt tycke, ständigt återkommande beteende är hur svårt människor har att acceptera en avvikande åsikt. Då utbryter ett käbbel som går ut på att "vinna" en diskussion. Man gör allt för att "besegra" sin motståndare med påstående & fakta etc. Fullständigt meningslöst - typ: "Grattis, du vann en diskussion på ett forum". I verkligheten förändrades absolut ingenting.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.