Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

Militären försöker ta makten i Turkiet

2016-07-15 22:51 #0 av: [Nomen Nescio]

"Sent på fredagen meddelade Turkiet premiärminister Binali Yildirim att delar av landets militär ligger bakom ett försök till statskupp.

Militären har själv meddelat att man tagit kontroll över landet."---

Skriver SVT, som liveuppdaterar.


Anmäl
2016-07-15 23:05 #1 av: KimE

http://www.hurriyetdailynews.com/group-in-military-attempted-uprising-turkish-pm-says-top-general-may-be-held-hostage.aspx?pageID=238&nID=101669&NewsCatID=341

Anmäl
2016-07-16 00:13 #2 av: hankans91

Det är ju bra att militären får väck Erdogan. Men det är ju mindre bra om Turkiet till följd förvandlas till en diktaturisk miltärjunta:/

Anmäl
2016-07-16 00:17 #3 av: KimE

Civila skjuts på en av broarna över Bosporen.

En stridsvagn har skjutit mot parlamentet.

Anmäl
2016-07-16 09:10 #5 av: KimE

#4 Du är tokig.

90 döda 1100skadade.

http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/live-militarkupp-i-turkiet/

Anmäl
2016-07-16 11:41 #7 av: Tjeja

Diktatur som diktatur...

På något vis känns en millitärdiktatur och erdogan inte som speciellt stor skillnad egentligen till annat än sminket... 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-07-16 14:29 #9 av: Tjeja

Kupp eller inte lika illa oavsett. Löven har tydligen idag yttrat sig om hur hemsk "kuppen" är mot folkrätten..

Men turkiet har ingen folkrätt de har Erdogan, och påstår någon där att erdogan liknar smegol eller kermit åker den personen i fängelse med risk för att bli råka ut för en dödsolycka på vägen...

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-07-16 16:42 #10 av: [helga21]

Finns det något som modererar här?

Anmäl
2016-07-16 19:10 #11 av: Tjeja

Jag är här, till och från idag.

Jag tycker att även folk som ifrågasätter om politiska ageranden har ärliga uppsåt och om allt som rapporteras i media rapporteras korrekt ska få utrymme också så väl som de som är starkt invandrarkritiska eller för multikulturalism.

Försöker att hålla sidan som sådan öppen och bred istället för en smal korridor som är typisk för svensk åsiktsetikett annars brukar hålla. Man får inte vara rädd för olika åsikter utan bemöta dem istället.

Däremot håller jag med om att trådar som startas skall få hållas on topic utan att kapas till helt andra ämnen och sidospår.

Att hela tiden hålla efter alla trådar från alla sidospår får vi hjälpas åt med att visa varandra respekt och jag försöker rensa när jag hinner och orkar.

Men det är nästan bara jag just nu för tillfället och jag har inte varken ork eller tid att moderera varje liten dispyt eller åsiktssärskillnad. 

Så snälla alla som skriver, försök bevara respekt för varandra och försök att inte kapa varandras trådar med sidospår och ämnesbyten utan starta då gärna en ny tråd för det/de ämnen som intresseras er istället i så fall.  Glad

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-07-16 21:39 #14 av: eskils

#12 I det här fallet kan det kanske ligga något i dina konspirationsteorier, för Erdogan är ju inte vilken president som helst. SkämtarMen du kallar Gülen för en "turkisk präst" - mannen är en islamistisk imam, en viss skillnad. Här är en analys som verkar trovärdig:

”Gülenrörelsen hjälpte Erdoğan till makten och samarbetade tätt med regimen fram till 2013, då splittring uppstod när Erdoğan ville ha mer makt och kontroll.

– Gülenrörelsen var strategerna i regeringen, hjärnan bakom, säger Helin Sahin på Olof Palme Center.

Enligt henne står Gülenrörelsen, som hon beskriver som en islamistisk högerrörelse, och Erdoğan varandra mycket nära ideologiskt, trots maktstriden.

Nu anklagar Erdoğan rörelsen för att ligga bakom kuppförsöket natten mot lördagen, något som rörelsen förnekar. Fetullah Gülen har fördömt kuppen.

Helin Sahin tror inte att Gülenisterna har tillräckligt stort inflytande i militären för att kunna få till stånd ett kuppförsök. Hon pekar också på att Gülenrörelsen är mer islamistisk än regeringspartiet AKP, medan militären historiskt stått för sekularism. Kuppmakarna sa också i sitt uttalande att de anser att Erdoğans regim urholkat sekulär rättsäkerhet.

– Det kan vara så att Erdoğan skyller på Gülenrörelsen för att han vill passa på att få slut på den, säger Helin Sahin.

Hon pekar på att tusentals militärer har gripits.

– Man har också passat på att arrestera domare och åklagare som står nära Gülenrörelsen, vilket är märkligt. Varför arresterar man dom efter en militärkupp? Erdoğan kan ha tagit det här som ett tillfälle att tysta ner oppositionella röster inom militären och rättsväsendet, säger Helin Sahin, som poängterar att det rör sig om spekulationer.

Det finns spekulationer om att Erdoğan själv iscensatt kuppen. Helin Sahin tror att det är mer troligt att regimen fick underrättelseuppgifter om att den skulle ske, men valde att inte stoppa den för att Erdoğan ville utnyttja situationen till att stärka sin makt.”

SvD


Anmäl
2016-07-17 12:26 #18 av: Tjeja

Ibland är det motiverat att vara skeptisk till vad världens ledare har för sig egentligen! Erdogan är en typisk sådan! Jag förvånas inte ett öre om det visar sig att allt faktiskt var iscensatt honom! Det liksom passar väl in i hans "gärningsmannaprofil" om man säger så..

Millitärens agerande på bilderna där de ger upp så lätt är typiskt bevis för att de inte var medvetna om vad dem "egentligen" "stred för" så att säga. Ville de vara med i en kupp och ta över landet från Erdogan hade de ju förstås fortsatt kämpa och inte gett upp för att de fick höra utifrån att deras kupp var en kupp.

Det hade liksom inte varit någon nyhet för dem då. Stackars soldater och turkiska folket. För att inte tala om rättsväsendet som kanske inte heller är ett dugg medvetna om vad de har försökt utföra någon "kupp".

Alldeles för mesig "kupp" för att kännas som något ens halvhjärtat äkta "kuppförsök". Erdogan vill vara ensamhärskande, det har han inte gjort någon hemlighet av. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-07-17 12:33 #19 av: KimE

De gav upp för att de inte villa skjuta civila.

Anmäl
2016-07-17 12:54 #20 av: eskils

I SvD-artikeln som jag länkar till i #14 beskrivs Gülen-rörelsen som mer islamistisk än Erdogans parti AKP. Men i denna DN-artikel beskrivs Gülen som det "mindre fanatiska" alternativet än AKP. Och man kan ju fråga sig varför en fanatisk islamistledare som Gülen (om han nu är det) skulle välja att bosätta sig i USA.

Troligen är de ungefär lika goda kålsupare båda två och är bara intresserade av att ta makten till varje pris. Diktatur som diktatur.

#18 Håller med dig.

"Men Erkam Tufan säger sig vara mer bekymrad än rädd för egen del. Som vice ordförande i den Gülenanknutna Journalist- och författarstiftelsen, befinner han sig i riskzonen för att bli arresterad. Efter kuppförsöket är sannolikheten ännu större.

Han var tidigare programledare för en politisk pratshow i kanalen Bugün TV, ägd av en Gülen-anhängare. Men i slutet oktober 2015, några dagar före parlamentsvalet, stormade kravallpolis utrustad med vattenkanoner tv-stationen mitt under sändning.

Det var bara början. Sedan dess har tidningskoncernen Zaman och andra Gülen-medier satts under tvångsförvaltning av staten.

Erkam Tufan uppger att det varje dag grips 15 affärsmän och journalister, anklagade för att stödja en terroristorganisation.

– Det sker trots att det inte finns något domstolsbeslut om att Gülens rörelse är en terrorgrupp. Det finns bara ett sådant påstående från regeringen och det sker på order av Erdogan.

De som stödjer Gülens rörelse ser den som en moderat och fredlig muslimsk välfärds- och folkbildningsrörelse som förföljs av en allt mer diktatorisk nationalistisk-islamistisk regim.

– Regimen betraktar nu alla oppositionella som antingen terrorister, spioner eller förrädare, säger Erkam Tufan som berättar att samma morgon DN är på besök kom turen till den Gülenanknutna Bank Asya. Polisen gjorde räder på 65 olika adresser och 25 personer greps.

Är Turkiet på väg mot diktatur?

– Vi har redan passerat den punkten, vi har inte längre någon stat, inga normer och lagar. Allt sker helt godtyckligt, ingen vet vad som väntar. Men Erdogan har knutit domarna till sig, som nu tar direkta order från presidenten. De oliktänkande är avskedade eller fängslade, och resten har tystnat."


Anmäl
2016-07-18 13:34 #24 av: eskils

Erdogan är en islamistisk diktator som kallar sig demokrat. Ingen går väl på den bluffen längre, utom kanske vissa politiker i Sverige och EU som var såå glada att kuppförsöket mot honom misslyckades. "Han har ju faktiskt vunnit i ett demokratiskt val", säger de. Jovisst kan man vinna val om man slänger journalister i fängelse och kontrollerar media så att bara ens egen bild av verkligheten kommer ut till väljarna.

Här syns Erdogan göra muslimska brödraskapets hälsning, samma som vår lyckligtvis sparkade bostadsminister Kaplan (MP) gör här. Kräks

Muslimska brödraskapets motto är: Allah är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Allahs ära är vår högsta strävan. Wikipedia  Här är deras emblem:


Anmäl
2016-07-18 15:49 #26 av: eskils

Kurdiska riksförbundet i Sverige: "Vi uppmanar hela världen att stoppa den här diktatorn"   


Anmäl
2016-07-18 22:50 #28 av: eskils

#24 SVT har av någon anledning tagit bort bilden där Erdogan gör Muslimska brödraskapets tecken, så länken fungerar inte längre. Men om man bildgooglar på "erdogan hand sign", så finns där flera bilder där han gör det, alltså håller upp handen med tummen invikt.


Anmäl