Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Norska mitt - och vänsterpartier för slöjförbud

2016-08-11 14:27 #0 av: [Nomen Nescio]

"Nu har ett nytt förslag tagits fram av Norges politiker från center- och vänsterpartierna Ap (Arbeiderpartiet), KrF (Kristelig Folkeparti), V (Venstre), S (Senterpartiet) och SV (Socialistisk Vensterparti), skriver norska NRK.

Initiativet till förslaget togs av partierna redan förra hösten och nu presenteras det femtio sidor långa dokumentet som berör flera olika punkter. En av dem handlar om huruvida man ska få bära slöja, niqab eller burka i skolan och på offentliga arbetsplatser. Förslaget är att förbjuda bärandet av ovannämnda plagg. Anledningen till detta handlar enligt partierna om integration.
- För att förbättra integrationen måste vi få ett större deltagande i det offentliga, då kan vi inte täcka ansiktet, sa Jette F. Christensen, vice partiledare för Ap på presskonferensen där förslaget presenterades enligt NRK."---

"Fremskrittspartiet har inte deltagit i samarbetet med förslagen, men menar att de själva föreslog samma sak för flera år sedan.
- Hjärtligt välkomna, en så där tio år efter Fremskrittspartiet. Det är glädjande att det kommer nu, även om det är tio eller elva år efter att vi föreslagit samma sak, sa Mazyar Keshvari, Fremskrittspartiets invandringspolitiske talesperson till NRK.

Sveriges Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har valt att inte kommentera förslagen men hennes pressekreterare Natali Sial sa till Expressen att det inte är en fråga som överhuvutaget finns på tapeten i Sverige."


GP


Anmäl
2017-10-06 12:36 #1 av: Carpinus

#0 Frågan har aktualiserats även i Danmark...

"Danmark är på väg att införa förbud mot de heltäckande plaggen burka och niqab. Det största Regeringspartiet, borgerliga Venstre, har i dag meddelat att de är för ett sådant förbud och även det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna öppnar upp för en ny lag."---

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6793132

...men den är långt ifrån ny där:

http://politik.ifokus.se/discussions/4d716fdab9cb462239080d23-kraver-slojforbud-i-danmark

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-06 12:39 #2 av: Carpinus

Lite uppseendeväckande att norska Arbeiderpartiet och Socialistisk Venesterparti och danska Socialdemokraterna står så långt från sina svenska syskonpartier i den här frågan.

"Det är kvinnoförtyck och inget annat och därför är vi redo att förbjuda burka om det som ska till försäkra ett Danmark där det inte finns burka", säger Mette Fredriksen, Socialdemokraternas partiledare i Danmark.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-06 14:15 #3 av: papa-bear

venstre i danmark är ett konservativliberalt mittenparti, så lita inte så mycket på partinamnen i våra grannländer.

sedan funderar jag över om man exkluderar eller inkluderar om man inför slöjförbud, om kulturen är så stark, vad händer med de som vägras att ta av sig slöjorna, får de mer eller mindre chans att vara ute i "vår" värld?

Anmäl
2017-10-06 14:33 #4 av: Carpinus

#3 Socialistisk Vensterparti i Norge lär vara som det låter som, Arbeiderpartiet är socialdemokrater och Socialdemokraterna i Danmark är också vad det låter som.  (Och att Venstre är borgerligt står i #1.) 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-06 17:06 #5 av: Hayabusa

"-Utmaningarna med parallellsamhälle har blivit större och det är vi tvungna att ta på allvar. Och det är burka och niqab en del av" Säger Nicolai Wammen (politisk ordförande för S).

http://www.dr.dk/nyheder/politik/s-skifter-holdning-til-maskeringsforbud-det-handler-om-hvilket-land-vi-oensker

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.