Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Politiska partier

V-toppen ställs till ansvars av sina veteraner

2016-08-19 09:48 #0 av: [Nomen Nescio]

Knappt har Miljöpartiet i det närmaste havererat efter Kaplanaffären (bland annat) innan det andra hycklarpartiet, V,  skakas av en välförtjänt förtroendekris. Det är en samling veteraner som i en debattartikel ifrågasätter partitoppens ställningstaganden i debatten om utsatta invandrarkvinnors situation i förorterna och behandlingen av dissidenten  Amineh Kakabaveh. Rubriken är "Sitter Vänsterpartiet i knät på islamister?"

Källa.

Vänsterpartisternas åsikter i förortsproblematiken har diskuterats bland annat i denna tråd samt här. Kakabaveh omnämns i flera trådar, bland annat denna.


Anmäl
2016-08-19 09:52 #1 av: Hayabusa

Etzler: ”Hedersvåld finns överallt”

Han menar att hedersvåld finns både i förorter och på andra ställen.

– Det är inte kopplat till religion, kultur eller etniskt ursprung. Det finns en del debattörer som vill göra det här till en invandrarfråga.

Anmäl
2016-08-19 10:21 #2 av: landsbygdsbo

Hedersvåld" är ett resultat av att en enskild individ eller grupp vill kontrollera en annan individ.

Använder man det epitetet så har "hedersvåld" alltid funnits i landet.

För

Kvinnor har alltid misshandlats och mördats när de inte velat/kunnat anpassa sig eller velat bryta upp...

Förskräckt

Anmäl
2016-08-19 10:28 #3 av: [Nomen Nescio]

#2 Man kan givetvis etikettera olika företeelser enligt sin personliga åsikt. Dock kanske det finns skäl att se hur Riksorganisationen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) definierar begreppen innan vi tar saker förgivna? GAPF om några bör ju veta vad det rör sig om.

http://gapf.se/hederskultur-och-hedersvald/ 

För övrigt diskuterar vi företeelsen hedersvåld i flera andra trådar*, det intressanta här är väl kanske ändå hur Vänsterpartiet hanterar sina interna stridigheter i frågan?

(*I denna tråd om hederskultur kommer även de till tals som vill jämföra det med äktenskapliga slitningar och fyllebråk inom familjen.)


Anmäl
2016-08-19 10:42 #4 av: Hayabusa

#3 Sant. Det blir, återigen, en debatt där replikerna lyder: "Ja, men du då? Är du bättre!". 

Anmäl
2016-08-19 12:28 #5 av: eskils

Bra artikel, härlig rubrik: "Sitter Vänsterpartiet i knät på islamister?" Några citat:

Att partiets ledande instanser tar upp denna fråga till behandling är en politisk skandal som saknar motstycke i partiets historia.

Amineh Kakabaveh bildade långt innan hon kom in i riksdagen en organisation för att bekämpa hederskulturen - Varken hora eller kuvad (Vhek). Både som socialarbetare och aktivist har hon bedrivit ett mycket förtjänstfullt arbete för de kvinnor och flickor som utsätts för denna form av könsförtryck.

Detta har inte vunnit gehör hos Vänsterpartiets ledning. I riksdagsgruppen har hon i stället fått hård kritik.
(…)
I diskussionerna talas stundom om ”respekten för andra folks kulturer” utan att man definierat vad man menar med ”kultur”, Definitionerna är många. ”Respekten för andra folks kulturer” kan dock knappast bestå i att man låter vissa grupper praktisera traditioner från sina ursprungsländer såsom månggifte, tvångs- och barnäktenskap, könsstympning och hedersvåld och därmed ställa sig över svensk lag.
(…)
Ser man på delar av partiledningens uppträdande i ljuset av detta framstår kravet på uteslutning av Amineh Kakabaveh i ömklig dager.”

Ömklig var ordet!! Looser 

(Fetstil i artikeln redan.)

 #3 Nej vi glömmer inte Pela och Fadime.


Anmäl
2016-08-30 08:42 #6 av: [Nomen Nescio]

Marianne Eriksson, mångårig EU-parlamentariker och toppnamn för V, lämnar partiet efter 37 år."---

"Beslutet beror bland annat på hur ledningen hanterat frågan kring Amineh Kakabaveh och kvinnoförtrycket i förorterna, men det är inte den enda anledningen."---

"– Den här cementerade konflikten har naturligtvis bidragit. Av någon outgrundlig anledning har partiledningen hamnat fel i frågan när det gäller kvinnornas situation i förorterna. Flera i ledningen fortsätter att förneka problemen.

I helgen slog V-ledaren Jonas Sjöstedt fast i Ekots lördagsintervju att kritikerna har fel och att partiet arbetar hårt mot hedersförtryck var det än dyker upp.
Marianne Eriksson säger att det finns människor i partiet som gör just det.
– Men de sitter inte på några centrala poster i partiet, säger hon."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-08-30 08:49 #7 av: Hayabusa

Vibbar från DDR...

Anmäl
2016-08-30 13:34 #8 av: [helga21]

Vad finns det för heder i detta våld? Hämnd är väl ett bättre ord.

Anmäl
2017-10-04 15:51 #9 av: Carpinus

Ytterligare en veteran lämnar. Det är Wivi-Anne Johansson, riksdagsledamot sedan 2006 (tidigare journalist på Västnytt) som lämnar riksdagsgruppen i protest mot vad hon kallar toppstyrningen av partiet.

http://www.expressen.se/nyheter/v-ledamot-lamnar-protest-mot-sjostedt/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.