Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Göran Greider: "Sluta ge pengar till tiggare"

2016-08-22 22:33 #0 av: Aniara14

"Panelen" är ett stående inslag i programmet "Godmorgon, världen!" som sänds i P1 varje söndagsmorgon med repris på kvällen.

Det första ämnet som diskuterades igår var ifall tiggeriförbud borde införas i Sverige, och dom tre deltagarna Göran Greider, Dalademokraten, Anna Dahlberg, Expressen och Erik Helmersson, Dagens Nyheter, hade lite olika åsikter om saken.

Det som förvånade mig mest var nog att den inbitne och övertygade vänsterdebattören Göran Greider ansåg att den bästa lösningen på problemet vore om medborgarna helt enkelt slutade ge pengar till tiggarna.

Vad tycker ni? Vore det effektivare än ett förbud? Om ja, vilka åtgärder borde vidtas, och av vem, för att få folk att inse detta?

Anmäl
2016-08-23 04:52 #1 av: landsbygdsbo

#0 Han inser att tiggarna agerar utifrån samma principer som all annan verksamhet. När kostnaderna överstiger inkomsterna väljer man att avsluta.

Anmäl
2016-08-23 07:47 #2 av: Magi-cat

Enkelt och lättfattligt. Dessa EU-medborgare får åka hem till sina hemländer och svälta ihjäl utan att de syns. Precis som det alltid har varit.Vilar huvudet i handen

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-08-23 08:19 #3 av: [Nomen Nescio]

Även om det från de som verkligen bör veta, tiggarna själva, sägs att det blivit mindre i muggarna så är nog givandet en svår fråga för att få människor att ändra beteende. De som aldrig lagt något lär inte börja nu, medan de som gjort till en vana att lägga något i muggen fortsätter och kanske t.o.m. lägger mer - det finns ju uppmaningar till det på sina håll.


Anmäl
2016-08-23 08:48 #4 av: landsbygdsbo

Jag säger inte att vi ska förbjuda tiggande. I Danmark har man ju försökt och med dåligt resultat.

Vad som däremot måste underlättas är att möjligheterna för butiksägare/markägare/fastighetsägare att hålla rent på sina fastigheter/parkeringsplatser/företag.

Till att börja med, konfiskera alla fordon på allmän plats som inte är skattade/besiktade o försäkrade.

Konfiskera alla fordon som är långtidsparkerade utan lov.

Det skulle innebära att en bil, husvagn som står på en dygnsparkering mer än ett par dygn skulle få transporteras till närmaste skrot

Stå där en vecka så att ägaren får tid att visa upp giltiga papper, om inte skulle fordonet skrotas på myndigheternas bekostnad.

Och detta skulle inte innebära att man bryter mot EU:s friheter. Man kan fortfarande resa mellan EU länder för att söka jobb.

För regelverket säger väl att man ska ha resurser att ordna boende, mat och ev sjukvård själv.......

Anmäl
2016-08-23 08:55 #5 av: [Kullblom]

#2

Tror du verkligen att det är de som lever på svältgränsen som har möjlighet att ta sig hit?  

Anmäl
2016-08-23 09:08 #6 av: [Kullblom]

"Hjälp finns. Rumänien har en omfattande plan för att stötta och integrera romer i samhället. Att vissa av dem lockas att tjäna pengar i Sverige utan att arbeta försvårar det arbetet. Nu måste Sverige och Rumänien samarbeta i frågan om gatutiggeriet, skriver Rumäniens ambassadör i Sverige."

"Vår grundinställning är att de rumänska romerna först och främst måste integreras in i det rumänska samhället och inte tigga på gatorna någon annanstans. De är rumänska medborgare och, oberoende av sin etnicitet, lika viktiga för Rumänien som övriga medborgare. De borde inte luras med löften om lättförtjänta pengar utan arbete i andra länder. De romer som är medborgare i ett EU-land och därmed är europeiska medborgare, har rätt till allt vad detta innebär, även att slå sig ner i ett annat EU-land förutsatt att de har ett arbete och inte ligger samhället till last."

http://www.dn.se/debatt/att-tillata-tiggeri-forsvarar-for-romerna-att-integreras/

Anmäl
2016-08-23 09:10 #7 av: landsbygdsbo

#5

Tyvärr så är det nog det. Man lånar pengar av någon lokal lånehaj för en horribel ränta och skjutsas sedan upp hit. Klarar man inte av att betala så får man själv eller ens barn betala i blod....

Anmäl
2016-08-23 09:43 #8 av: [Kullblom]

#7 Tycker inte det är samma sak som svält även om båda kan resultera i ett grymt öde. 

Ska vi uppmuntra det hur som helst? Måste vi ta hit hela världens elände och göra vårt land till ett elände (också) för att vi ska förstå hur eländigt det är i de andra delarna av världen? Det finns ganska mycket misär som vi i så fall behöver göras uppmärksamma på. De är ganska många som svälter i världen. 

Är inte vår uppgift som humanitär stormakt att behålla vår styrka och bidra till andras uppbyggande istället för att uppmuntra misär här hos oss? Hur ska vi bidra när vi själva inte längre vågar gå ut på gatan efter mörkrets inträde? Vad är vi då för ett exempel? Det är så förbaskat kortsiktigt att se det så här. Vi måste ju klara av att se hela bilden om vi ska kunna kalla oss i närheten av upplysta.

870 miljoner människor lever med kronisk hunger. Ska vi uppmuntra dem att komma hit och tigga? Är det verkligen det enda sättet att få oss att reagera på? Kan man inte komma på något lite klokare?

Anmäl
2016-08-23 10:47 #9 av: landsbygdsbo

#8

Man måste ha klart för sig att det är människor det handlar om. Människor som gör val utifrån deras egen situation och egna behov.

Med det i åtanke så måste vi göra våra val. Utifrån de förutsättningar och önskemål vi har.

Och där ingår att vi, alla, ska ha en någorlunda rättssäker situation.

En de resurser o den egendom vi har inte bara får tas av andra utan att vi har möjlighet att göra ngt åt det.

Anmäl
2016-08-23 12:02 #10 av: gruvel

#4 Väl skrivet. Såg också att i Danmark - Köpenhamn ökar nu trots förbudet tiggarnas antal. Dina förslag borde motverka detta. -  Annars är det väl som påpekats att skulle folk sluta ge,  borde antalet minska då det ger föga försörjning. Polisen själv kan nog inte göra mycket av jobbet att utvisa, de har skäppan full av arbete ändå. Bara tidsåtgången att ta hand om personer med oklar identitet och kanske ålder är nog för mycket. 

En förändring har skett som väl globalister och internationalister gillar: om jag vill vistas i kanske Tyskland mer än tre månader behövs tydligen ett uppehållstillstånd med ev. tidsbegränsning, man måste ansöka, legitimera sig, svara på frågor om försörjning. Men enklast verkar vara nu att skippa allt sånt och stanna så länge man vill och kan, snuten har annat göra. Ett körkort i skorna kan vara bra ha nån gång men skulle ordningsmakten fråga efter leg så har det kommit bort, sorry, försöker ordna ett nytt senare.

Anmäl
2016-08-23 13:12 #11 av: [Kullblom]

Jag är inte heller övertygad om att ett förbud skulle hjälpa. Om man ändå inte bryr sig om lagar i övrigt så vet jag inte vad det skulle hjälpa. Men man skulle kunna ta ett gemensamt beslut kring hur man ska förhålla sig till tiggare av det "organiserade" slaget.

Får man avslag på asylansökan idag så kan man bara hålla sig borta och dyka upp med en ny ansökan (utan identitetshandlingar). Får man inte tigga på en plats så går man till en annan. Och sen tillbaka. Vem är egentligen rädd för den svenska polisen eller rättssystemet? 

Problemet är att vi inte bara är oense kring hur vi ska se på detta utan dessutom hjälper till att hysa in dessa människor som vistas här illegalt. För att värna deras tiggeri. Det är ett haveri enligt mig. Vi ger dem fri sjukvård. Man hävdar att Rumänerna inte får ta del av den. De har en egen sådan. Och de kan kasta sina id-handlingar så får de vård här. Det är så vansinnigt inkonsekvent ur människosyn(punkt) så vi inte ens själva förstår det.

Det är alltid människor det handlar om. Problemet består ju i om vi ska se till många människor eller till ett fåtal. Om vi ska uppmuntra kriminella ligor som skor sig på lycksökande människor. Om vi ska klara av att säga nej till en tiggare med hopp om att vi bidrar till något större. Inte så långt i från barnuppfostran enligt mig, men även där går ju åsikterna vida isär. Bara för att någon är människa så kan man inte låta dem passera alla rimliga gränser. För det är ju det individuella bevarandet av dessa gränser som har hållit vårt land i schack tidigare. Människorna. Inte lagarna. 

Anmäl
2016-08-24 10:17 #12 av: gruvel

#11 Fäste mig bl.a. vid detta i inlägget att vem behöver eg. oroa sig särskilt för polis och rättsväsen när man bryter mot - inte alla - men en del lagar och regler? Attackerna mot utryckningspersonal är nog exempel. Annat , lite väl OT kanske, är när i försomras kunde läsas att polisen då hade ett 30-tal fall där utländska medborgare kör bil utan körkort. Det räckte då säga till polisen att det var bortappat, utfärdat i annat land. - Respektskapande?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.