Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Sex års fängelse för anlagd brand på asylboende

2016-08-30 12:05 #0 av: [Nomen Nescio]

"Den 28-årige man som stått åtalad för grov mordbrand på asylboendet Westsura herrgård dömdes på tisdagen av Västmanlands tingsrätt till sex års fängelse.
Det var den 7 juli i år som mannen, som var boende på asylboendet, tände eld på tidningspapper och gardiner i en av herrgårdens flyglar som fungerar som asylboende. Branden spred sig snabbt och räddningspersonal från tre brandstationer, Surahammar, Hallstahammar och Västerås, samt sex polispatruller, larmades till platsen."---

"Efter en omfattande utredning med ett trettiotal vittnesförhör och en teknisk utredning meddelade tingsrätten på tisdagen domen. 28-åringen döms till sex års fängelse för att ha anlagt branden som riskerade flera människors liv och förstörde byggnaden från 1600-talet. Han utvisas också från landet och förbjuds att återvända."

SVT

Mer om bränder på asylboenden här.


Anmäl
2016-08-30 12:11 #1 av: Hera

Jag visste inte att man kunde dömas för mord om ingen dött. 

För övrigt är sex år patetiskt. 

Anmäl
2016-08-30 12:15 #2 av: [Nomen Nescio]

#1 Han döms inte för mord, utan för grov mordbrand. Straffskalan är lägst två och högst åtta år. Sedan kan man nog räkna med överklagande(n), det brukar ju bli så.


Anmäl
2016-08-30 12:29 #3 av: Hera

Oj. Vet inte hur jag läste.  Var helt säker på att det stod grovt mord Skrattar

Oavsett så är straffskalan för det brottet löjligt låg.

Anmäl
2016-08-30 13:30 #4 av: [helga21]

Och så är han ute efter att ha avtjänat 2/3 av straffet.

Anmäl
2016-08-30 20:33 #5 av: Vanja

varför blir han inte vara utvisad direkt? 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-30 21:07 #6 av: [Nomen Nescio]

#5 Allmänpreventionen*: om personer begår brott här och som enda straff blir utvisade så bäddar det bland annat för allsköns internationell brottslighet att söka sig hit i vetskapen att allt de riskerar är att åka ut igen.

*Som det sägs i något gammalt betänkande:  "allmänpreventionen verkar genom lagens straffhot och en i anslutning därtill upprätthållen fast och konsekvent praxis som visar att straffhotet inte är tomt."


Anmäl
2016-08-30 22:12 #7 av: Vanja

#6 Låter faktiskt ganska logiskt nu när du berättar om det. Dock så önskar jag att vi hade hårdare straff, eller åtminstone fängelsehålor, dr de får äta torrt bröd och vatten för att överleva. Så man uppriktigt var rädd för att åka in. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-30 22:18 #8 av: [Nomen Nescio]

#7 Ja, om bara det hjälpte! Dessvärre är väl sannolikheten större än någonsin att brottslingarna klarar sig utan något straff alls - är risken att bli fälld mindre än tio procent så är man nog mer riskbenägen. Hade uppklarningsprocenten varit högre hade det nog haft lika mycket brottsförebyggande effekt som hårdare straff...


Anmäl
2016-08-30 22:27 #9 av: Vanja

#8 Ja så är det nog, undra hur de kommer sig att polisen löser mindre och mindre brott. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-31 07:34 #10 av: [Nomen Nescio]

#9 Taffliga omorganisationer, ständiga kommenderingar,  byråkratisering, nya brottstyper, rörligare kriminella, minskad lust från allmänheten att anmäla och vittna,  personalmissnöje, sämre närhet till befolkningen och låg status i att ägna sig åt vardagsbrott, för enkelt att göra avskrivningar, dåliga avancemangsmöjligheter med tillhörande uttråkning, likgiltighet, rädsla och utbrändhet i kåren är kanske några anledningar. 


Anmäl
2016-08-31 08:54 #11 av: [Nomen Nescio]

#9 "Torsdagen den 28 juli blev två flickor beskjutna i Strömsund i Jämtland men polisen ryckte inte ut trots larm.
Torsdagen den 25 augusti stod ett högt polisbefäl i Aktuellt och sa:
– Vi håller på med det för fullt och tar reda på varför. Frågan är, varför åkte vi inte? Har informations­överföringen gått fel? Har bedömningar gått fel?
Micael Säll ­Lindahl, biträdande polischef i Region Nord, gav nog själv svaret på sina frågor, nämligen att det är en organisation som gått i stå.
Om polisen behöver en månad på sig för att ta reda på varför polisen inte ryckte ut på ett ytterst allvarligt larm, hur ska man då klara knepiga brott som inbrott, bilbränder och stölder på offentliga platser?"---

"I somras fanns inga poliser i Strömsund. Invånarna är med all rätt upprörda. Säll Lindahl gav i Aktuellt besked som:
– Vi håller på med ett målbildsarbete tillsammans med arbetstagar­organisationerna.
– Uppgiften för oss är framför allt att förbättra den operativa planeringen och koppla ihop den bättre med lokalsamhället.
Det händer att företag, myndigheter och organisationer blir besatta av sig själva. Energin vänds inåt under en kris, mot den egna arbetsplatsen – rockader, ny ledning, ny organisation, kritik mot ledningen, skvaller internt, passivt motstånd, missnöje ...
Utanför portarna fortsätter livet men den krisande myndigheten går under i en evig omstrukturering."

Kadhammar i Aftonbladet


Anmäl
2016-08-31 12:07 #12 av: [Nomen Nescio]

#11 Ett annat exempel på polisens märkliga apati är det drunkningsfall med anknytning till det s.k. sommarstugemordet i Arbogatrakten i somras. Trots märkliga omständigheter lade Polisen ner det fallet, och hade inte ett försäkringsbolag reagerat hade det kanske aldrig tagits upp igen. Aftonbladet skriver:

"I veckan beslutades det att den avslutade utredningen ska tas upp igen och en förundersökning gällande mord och försök till grovt bedrägeri har inletts.

Skälet till att förundersökningen återupptas är att försäkringsbolaget If valde att själva titta närmare på dödsfallet när polisen lade ner utredningen.

De fattade misstankar om att något ­inte stod rätt till."---

Aftonbladet


Anmäl
2016-08-31 16:47 #13 av: [helga21]

# 11 Men var det inte  den bonden som besköt några asylsökanden. han hade haft besök av  dessa tidigare och fått någon boskap stulen. Polisen sade sig ha sidoinformation det var därför som de inte ryckte ut.

Anmäl
2016-08-31 16:48 #14 av: [helga21]

# 12 Detta anser jag vara ett åsidosättande av polisen att inte utreda det dödsfallet.

Anmäl
2016-08-31 17:34 #15 av: [Nomen Nescio]

#13 Jag vet inte så mycket om fallet, men det verkar ju konstigt om det är som det står att det tog en månad för dem att komma fram till att man inte hade haft någon patrull att skicka. Dessutom hade det tydligen upprättats en anmälan som var försvunnen som sedan återfanns igen.

Och om det verkligen har avlossats skott, oavsett om det var i självförsvar eller ej, så låter det väl allvarligt? Polisen kallar det för prio 1-fall, och jag tror inte man skjuter mot folk fullt så ofta i Strömsund som på Hisingen...


Anmäl
2016-08-31 18:00 #16 av: [helga21]

# 15 Det sköts mot marken, som var på tomten och denne bonde hade haft besök av asylsökande tidigare på in tomt.

Anmäl
2016-08-31 18:56 #17 av: [Nomen Nescio]

Åklagaren har lagt ner utredningen mot polisen, som själva gör en internutredning som väl inte har landat ännu. Enligt länken ovan så verkar man inom polisen anse att man borde ha åkt, eftersom det var en prio1-ärende.

Däremot fortsätter åklagaren utredningen beträffande olaga hot och misshandel mot de som sköt och påstås ha slagit och vapen har beslagtagits. Dessutom finns det en motanmälan om hemfridsbrott.

Tror att vi fortsätter att ha olika åsikter om fallet, jag fortsätter att anse att det låter så allvarligt att det varit skäl att rycka ut. Vi får väl invänta beslut om det blev något åtal, om vi kommer ihåg det då...


Anmäl
2016-09-01 11:53 #18 av: [helga21]

# 17 Jag anser också att man borde ha ryckt ut. Det är inte det jag skriver utan att bonden ah de haft påhälsning tidigare av dessa asylanter och därför tog till vapen.

Anmäl
2016-09-01 12:08 #19 av: [Nomen Nescio]

#18 Ja, det är illa om människor känner sig tvingade att ta till vapen för att freda sig, och stävjas det inte i tid kan det få ett tragiskt slut, det har vi ju sett på andra håll. Tar för givet att Polis m.fl. åtminstone talat med skytten och de asylboende.  


Anmäl
2016-09-01 12:11 #20 av: [helga21]

# 19 Ja det är illa. Ta de våldtäktsdomar som finns som exempel. Tänk om offrens anhöriga beslutar sig för att skipa rättvisa istället? Vi går en orolig framtid till mötes.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.