Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Energifrågor

Solenergi

2016-08-30 18:28 #0 av: [helga21]

Letade efter en tråd om detta men fann ingen. Gör någon annan det så lägg dit detta.

Ett beslut som jag då fann fullständigt vansinnigt!

"Efter SVT:s avslöjande svänger nu regeringen om skatten på solel. Skatten ska sänkas så fort som möjligt enligt finansministern."

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-svanger-om-skatt-pa-solel-1

Anmäl
2016-08-30 20:24 #1 av: Vanja

Vilket beslut är det som är vansinnigt menar du? 

Jag tycker att hela grejen med att få betala skatt på solens energi är vansinnigt. när bestämde staten att de är dom som äger solen och att vi måste skatta för att få använda den? 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-08-31 17:58 #2 av: [helga21]

Det som det står i länken om!

"Regeringen införde skatt på stora solcellsanläggningar den första juli och skyllde på EU-regler. Men efter att EU-kommissionen sagt att det inte finns sådana krav, är nu regeringen beredd att sänka skatten."

Anmäl
2016-08-31 18:54 #3 av: JonasDuregard

#2 Så ... vilket av de två besluten talar du om? Glad

Tycker du det är galet att ha skatt eller att sänka skatten? Jag gissar det förra?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-08-31 18:56 #4 av: [helga21]

# 3 Ja  fullständigt galet! Men vad gör inte regeringen för att få in lite skatt från alla håll och kanter

Anmäl
2016-08-31 20:23 #5 av: JonasDuregard

#4 Så då är du är glad över det andra beslutet, det som artikeln handlar om. Eller?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-09-01 11:15 #6 av: [helga21]

# 5 Att de tar bor skatten ja!

Men vad förnybar energi är vet jag inte. Det jag har lärt mig är att energi inte går att förnya utan enbart kan omvandlas och att allting innehåller energi!

Anmäl
2016-09-01 11:40 #7 av: JonasDuregard

#6 Det finns ingen entydig formell definition för förnybar energi, men det syftar på energikällor för praktiska ändamål kan betraktas förnybara. Solljus är bästa exemplet, använder vi allt solljus en dag så kommer vi ändå få lika mycket nytt solljus nästa dag. Det faktum att även solen en dag kommer få slut på energi är inte något som behöver beaktas när man bygger ut elnätet. På samma sätt betraktas bergvärme som förnybart även om det lååångsamt kyler ner planeten. 

Olja å andra sidan är inte förnybart. Även om det kan nybildas så sker det på en geologisk tidsskala (miljontals år). Så i alla praktiska ändamål handlar olja som energikälla om att förbruka ett lager planeten har till hands, och oljan vi använder idag är försvunnen imorgon. 

Det finns så klart en del gränsfall, där det finns ett ändligt men väldigt stort lager av någon resurs. Något som kanske skulle räcka tiotusentals år men inte miljontals år. Vissa typer av kärnkraft skulle till exempel kunna räknas som förnybara, men det är kontroversiellt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-09-01 11:47 #8 av: [helga21]

# 7 Fast jag tror nog att det inte finns någon förnybar energi utan bara att  det går att omvandla. Solen kommer att slockna det vet vi.

Anmäl
2016-09-01 13:06 #9 av: JonasDuregard

#8 "Fast jag tror nog att det inte finns någon förnybar energi utan bara att  det går att omvandla"

Att energi inte kan uppstå ur intet är ingenting du behöver tro på, det är en naturlag. Men begreppet förnyelsebar energi handlar alltså inte om teoretisk fysik utan om klassificering av energikällor för praktiska tillämpningar. 

"Solen kommer att slockna det vet vi."

Ja, det skrev jag också. Men vi vet också att när det händer så är livet på jorden sedan länge utrotat, och frågan om hur vi ska få energi att ladda våra smartphones är således irrelevant. 

.

Grundförutsättningen när man använder begreppet är alltså att vi behöver oroa oss för saker som händer om hundra eller tusen år, men inte om saker som händer om miljarder år. 

Exempel på saker vi oroar oss för: Att fossila bränslen tar slut. Att fosfor tar slut. 

Exempel på saker vi inte oroar oss för: Att solen tar slut. Att jordens kärna svalnar. 

De första exemplen handlar om det vi kallar icke-förnybara resurser, de senare om sådana vi kallar förnybara. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.