2016-09-20 13:41 #0 av: eskils

"Frankrike går nu längre än något annat land för att få bort plast ut miljön. Plastkassarna är redan borta från butikerna, och från 2020 bannlyses bestick, muggar och tallrikar av plast.

Det gäller smörkniven, olivgaffeln och osttallriken på picknicken, det gäller vinglaset på trädgårdsfesten, det gäller muggarna i kontorets kaffeautomat: Inga engångsartiklar för mat eller dryck ska få vara av plast från och med 2020 i Frankrike.

Utensilier som tillverkats av plastliknande biologiska material som går att kompostera ska däremot fortfarande tillåtas.  (...)

Den 1 juli i år förbjöds plastkassar vid kassorna i livsmedelsbutiker. Från och med årsskiftet ska också de mindre förpackningspåsarna bort från frukt- och grönsaksdiskarna. Även i fallet med kassarna är biologiskt nedbrytbara kassar gjorda av exempelvis majs- och potatisstärkelse undantagna från förbudet. (...)

Bakom den aggressiva franska utfasningen av plast ligger skärpta miljökrav. Det handlar dels om att få ner konsumtionen av olja, som plast tillverkas av, dels om att få ner sopmängderna.

Plast är extremt svårnedbrytbart, och den plast som hamnar i naturen ligger kvar i hundratals år och utgör en fara för djur och växter. I haven finfördelas plast till mikroskopiska partiklar, som hamnar i fiskarnas näringskedja.

Det finns de som protesterar mot det utvidgade plastförbudet. En lobbyorganisation för förpackningsbranschen, Pack2go, lovar att kämpa emot så långe det går.

– Vi uppmanar EU-kommissionen att göra det rätta och vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike för att landet har kränkt EU-rätten, säger organisationens europeiska chef Eamonn Bates till nyhetsbyrån AP."

DN

Vad tycker du - är det en bra eller dålig idé att förbjuda plastprodukter?