Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

Ryssland!?

2016-09-21 12:46 #0 av: m2studio

Kan någon förklara lite grann varför tidningar skriver så mycket om ev. invasion från Ryssland och mm?  med lättare språk om ni är snäll.

Hur mycket kan vara antal procenten att Ryssland invaderar Sverige? Varför Svenskar inte tänker ett vettigt policy i så fall?? 

Tusen tack.  

Anmäl
2016-09-21 13:06 #1 av: _Fisken

Jag har hört det där med Ryssland förr.  80-talet. Tro inget på tidningarna skriver. Det är min lärdom.

Anmäl
2016-09-21 13:53 #2 av: Björn.B

Ryssland hotar väldigt många länder runt Östersjön med krig därför har säkerheten kring Östersjön blivit så mycket omtalad i nyheterna.

Och dom genomför enorma militärövningar med 100.000 tals soldater som i sin tur sätter skräck i länderna kring Östersjön.

Gotland ses som viktig ur militäraögon då man kan behärska Östersjön med luftvärnsmissiler. 

Krig vet man aldrig om det kan bli. Ukraina är ett bra exempel på det.

#1 Under 80 talet hade vi ubåtskränkning av Sovjetisk ubåt i Karlskrona och DC3an som Sovjet sköt ner 1952. 

Skärgårdskocken.

Anmäl
2016-09-21 17:30 #3 av: hankans91

#2 Är det så konstigt att Ryssland gör militärövningar? Men om Nato gör militärövningar är det okej då eller?(dubbel moral)
Ryssland är resterna av Sovjet som var i kalltkrig med USA. Men när väl Sovjetunion bröts så hade Europa/EU en gyllende chans att föra Ryssland närmare den Europeiska gemenskapen. Men istället ska alltid Nato som styrs av USA utmåla Ryssland som själva boven. Det Eu ska satsa på är att föra Ryssland närmare Europa istället för bort ifrån. Ryssland är en större del av Europa än vad USA någonsin kommer bli.

Anmäl
2016-09-21 20:44 #4 av: Zepp

#0

Så här är det tror jag?

Ryssland är vår granne på andra sidan Östersjön, de är en stor nation med stor befolkning, de har en stor militär.. allt i jämförelse med oss, dvs Sverige!

De har oxå en annan historia.. andra historiska lärdomar!

För rätt länge sedan så låg Sverige och forna Ryssland i ständig konflikt.. till slut så vann de Finland!

Oså har vi en historia där Ryssland är främsta skurken, dvs de tog Finland och Åland ifrån oss.

Efter Ryska revolutionen så blev de ständigt anfallna.. det är deras historiska minne, som lever än i dag!

En helt annan grej är att vi vid Sovjetunionens kolaps insåg att de inte längre utgör något hot.

Så vi lade i princip ner vårt försvar/slopade värnplikten/skänkte bort våra försvarsresurser för att i stället satsa på helkaklade badrum med subvention!

Döm om vår politiska och militära lednings uppvaknade när Ryssland reser sig ur askan och helt plötsligt visar sig dels ha en ny militär förmåga, dels att de agera med dessa i sin närhet.. dvs främst Georgien, Krim, Östra Ukraina, samt sluter samarbetsavtal med Kina, Indien, andra länder!

Då, helt plötsligt verkar det vara en dum ide att lägga ner vårt försvar.. och Gotland har saknat militärt försvar sedan några årtioneden.. det är bara att åka dit och etablera ett militärt faktum.

Grejen är att det var nödvändigt att lägga ner försvaret för att slopa fastighetskatten.

Den andra grejen är att fastighetskatten främst subventionerade ränteavdragen.

Men hade man slopat ränteavdragen så fick man inte tillräckligt med röster för att bilda regering!

Den tredje grejen är att Ryssland, dels på grund av sina historiska reminisenser har ett ständigt hot.. altså som de tänker och minns, att bli anfallna.

Dessa historiska faktum är något som utnyttjas inom Ryssland av den ledande eliten för att hålla sig kvar vid makten.. dvs det finns lixom inget bättre argument än ett yttre hot!

Den fjärde grejen är att vårt yrvakna uppvaknande så visar det sig att vi saknar/slopat/skänkt bort, våra egna militära förmåga till territoriellt försvar!

Och iomed slopad värnplikt så har vi oxå gjort oss av med våra långsiktiga reserver.. utifall ett krig eller krigsliknade situation skulle dyka upp i främst Östersjön!

Den femte grejen är.. vi skickar soldater till Gotland..misstänkt  Ryska spioner dyker upp, vi övar.. mer misstänkt Ryska spioner!

Dvs det tyder på att de har en ökad förmåga att hålla koll på vad vi kan/vår försvarsförmåga.. för att veta vad som krävs utifall det krävs!

Gotland har nämnts på kors och tvärs.. och det är främst för om det blir en militär konflikt mellan NATO och Ryssland så är det essentiellt vem som behärskar Gotland iomed att ön ligger mitt ute i södra Östersjön.

Om ön är oförsvarad så handlar det mer om vem som kommer dit först.. NATO eller Ryssland!

Såvida vi inte själva vill hålla och försvara ön.. men det kostar pengar.. miljarder!

Dom pengarna måste tas från något annat.. som kanske inte leder till att man får fler röster i riksdagsval!

Såå.. WTF, vår nuvarande regering följer opinionen och förlägger en del av vår strategiska reserv på Gotland.. dvs de gör att andra landsändar får sämre försvar.

Dessutom så är luftvärnet fortfarande i Halmstad och artilleriet i Boden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-09-21 21:07 #5 av: _Fisken

Bra förklarat och nyanserat. Sen tror jag också försvaret och hela detta "stora moln" skapar sina egna jobb. Precis som USA.  Det är en parasit som lever på oss och som inte behöver en partner för att skapa mera fröer. (Vad heter dessa djur som kan föröka sig själva????)

Anmäl
2016-09-21 22:18 #6 av: JonasDuregard

#0 Av alla saker man kan oroa sig över borde "Ryssland anfaller Sverige" komma otroligt långt ner på listan. 

Om Ryssland ändå bestämmer sig för att anfalla Sverige så spelar det nog inte så stor roll vad vi har valt för policy. Den enda vettiga policyn är att se till att Ryssland inte attackerar, det verkar också i dagsläget väldigt enkelt. 

Att tidningar skriver som om kriget står bakom knuten beror gissningsvis på att de vill sälja lösnummer. 

Att Svenska militärer spekulerar om olika sätt Ryssland skulle kunna attackera på beror på att det är deras jobb (och kanske lite på att de gillar att få uppmärksamhet). 

Här är en sansad syn på saken: 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/wolfganghansson/article21024652.ab

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-09-21 22:30 #7 av: JonasDuregard

#2 "Krig vet man aldrig om det kan bli. Ukraina är ett bra exempel på det."

Att Ryssland annekterade Krim kan inte jämföras med att de skulle kunna anfalla Sverige. Det är nästan som att påstå att USA skulle kunna attacker Sverige eftersom de attackerade Irak. 

Att Ryssland att norpade Krim var inte väntat, men inte heller chockerande som det vore om Ryssland (eller USA) anföll Sverige. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-09-21 23:04 #8 av: Zepp

#5

Skapade sina egna jobb.. för numera ägs vår forna försvarsindustri utav utländska intressenter!

Dvs, förr fanns det intressenter som propsade på försvaret.. främst S och C, som traditionellt är de partier som är mest försvarsvänliga, till stora delar på grund utav arbetstillfällen och arbeten på landsorten!

Oså på detta, vi lägger miljarder på militär materiel.. så länge dessa produceras inom landet så påverkar det inte bytesbalansen.

Sista rycket var när FMV med militärpolis åkte till Kockums och beslagtog hemlig svenska ubåtsmotorer från det tyska företag som då ägde Kockums!

Sen så är det en helt annan fråga om vi inte kunde ha köpt likvärdiga ubåtar från Krupp.. men då hade pengarna och jobben i stället hamnat i Tyskland.

Vi har lagt cirka 4 gånger mer pengar för utrustningen per soldat än Tyskland, JAS inbegripet.

Oandrasidan.. om Ryssland får för sig att angripa oss enskildt så är det bättre att skaffa vita flaggor.. för då lär vi hur som helst  inte kunna göra något åt detta.

Utan det mest sannolika scenariot är en konflikt mellan NATO och Ryssland.. där skulle vi kunna bli indragna.

Prexis som vi var snudd på under andra Världskriget.. dvs det var England som planerade och genomförde operationer för att okupera norra Sverige med malmfälten!

Som tur vad så upptäckte Tyskarna detta och okuperade Danmark och Norge för att förhindra det hela.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.