Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Invandring och integration

Var 10:e elev i förorter positiv om IS och jihad

2016-10-28 09:21 #0 av: [Nomen Nescio]

"Mer än var tionde tillfrågad elev i Göteborgs förorter sympatiserar med IS, jihadister eller liknande religiösa extremister. Det visar en undersökning som GP tagit del av.
Enkätundersökningen, gjord av föreningen Varken Hora eller Kuvad, består av svar från 1200 skolungdomar mellan 12 och 18 år i några av Göteborgs nordöstra förorter, bland annat Angered och Bergsjön.
– Jag blev helt chockad när jag såg resultatet. Jag hade kanske tippat på någon procent. Det finns inga ord, säger Guluzar Tarhan Selvi, tillförordnad projektledare på Varken Hora eller Kuvad."---

"När föreningen Varken Hora eller Kuvad släppte en liknande studie gjord i Stockholmsförorter, kritiserade vissa studien för att inte vara tillräckligt akademiskt granskad. Den nya studien i Göteborg har därför granskats av bland annat Hans Ekbrand, doktor på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet och Khalid Khayati, universitetslektor på Linköpings Universitet."---

"Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan tycker att resultatet ska ses som ett varningstecken.
– Det är allvarligt. Det är väldigt problematiskt om en av tio unga yttrar positiva omdömen om sådana här grupper. Och det är särskilt viktigt att man vet hur man agerar ute i klassrummen när sådana här åsikter uttrycks, säger Magnus Ranstorp.
Även Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, ser allvarligt på siffran.
– Det är mycket skrämmande. Tyvärr förekommer stöd för extremism i stor utsträckning. Det ser vi till exempel i internationella studier när det gäller stödet för sharialagar och våld i religionens namn, säger Ulf Boström."---

GP


Anmäl
2016-10-28 09:27 #1 av: Tjeja

Att de blir så överraskade och förvånade gör mig arg! Det visar igen hur långt ifrån verkligheten de som säger sig veta och de som styr i landet lever!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-10-28 09:30 #2 av: [Nomen Nescio]

#1 Det visar också att det finns behov av den här typen av undersökningar, men den som gör dem riskerar alltid att bli utsatt för kritik från radikala talespersoner i samhället.

Vi läser ju i reportaget om hur en liknande undersökning i Stockholm avfärdades för att inte ha varit tillräckligt vetenskaplig. Vad skall man skylla på den här gången tro?


Anmäl
2016-10-28 09:37 #3 av: setfree

Resultatet förvånar inte mig det minsta. Vi kommer att få leva med terrorhot en lång tid framåt. Det som förvånar mig är att vi är så oerhört naiva i Sverige.

Det är dags att vi tar tag i detta med kraft. Det här är helt oacceptabelt.

Anmäl
2016-10-28 10:47 #4 av: Linn Is The New

Inte fövånad. Mest förbannad att dom inser detta problemet nu.

Anmäl
2016-10-28 12:13 #5 av: Vanja

Jag tycker att det här är oroväckande. Dock är de inget som jag tar på fullaste allvar. 

Om man skulle göra samma undersökning i förorten om hur många som är högerextrema så skulle vi säkert få samma siffror. Fastän många av dom bara säger saker för att verka häftiga, snarare än att de på fullaste allvar är nazi eller rasister. 
Jag tror de är samma sak här, eller snarare så hoppas jag på att de är samma sak med dessa IS-sympatisörer. Om det inte skulle vara det så har vi ett problem (till) i Sverige. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-10-28 12:52 #6 av: Tjeja

Religion går så mycket djupare än personliga åsikter som nazismen grundar sig på. Människor lever dina liv helt grundade på sin religion medan personliga åsikter grundade på erfarenheter varierar över tiden med erfarenhet.

Svårt att förklara om man inte har upplevt djupet av religiös övertygelse själv tror jag. Men jag tror att det är betydligt fler som sympatiserar med tankar som jihad och våld i syfte att föra fram guds vilja än det finns människor som sympatiserar med nazismen för att de har rasistiska åsikter grundade på sina upplevelser.

För det första är nazisiska grupperingar försvinnande få i jämförelse med antalet religiösa. För det andra är det försvinnande få med djupt övertygade rasistiska övertygelser som är beredda att dö för att bli "hjältar" i nazismens anda. 

Av alla dåd på senare år där folk offrar sina liv för att sprida sitt budskap är islamisterna många men rasister inte i närheten av samma siffror och nazister har vi väl bara en som uttalat offrat sitt eget liv i självmordsattack för sin övertygelses skull (Trollhättekillen i Kronan-skolan)

Vi har dokumentrat över 300 ungdomar som rest till IS för att kriga för dem. Men hur många "svenska" ungdomar har slaktat oskyldiga i samma mängd för Nazismen eller ens rasistiska anledningar?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-10-28 12:54 #7 av: [Nomen Nescio]

"Resultaten visar på hedersförtryck och religiös extremism.

8 av 10 flickor svarar att de känner sig hårt kontrollerade av sina föräldrar.

Var tionde elev uttrycker sympatier för religiös extremism.

Och även om det finns risk att några elever kan ha svarat provocerande i undersökningen så är Zan Jankovski självkritisk.

– Det måste göras mer, det måste göras fler och mer intensiva insatser."

SR


Anmäl
2016-10-28 13:02 #8 av: Vanja

#6 Nej jag säger inte att de på något sätt går att jämföra våldet av IS med dagens plastnazis. Jag menar bara att en del kanske vill försöka verka häftiga och då överdriver sin åsikt eller tro. 
Det kan ha att göra med att jag verkligen inte vill tro på att de är så pass många som kan bli ett hot här i Sverige. 

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-10-28 13:12 #9 av: setfree

#8 Nej jag tror inte de överdriver sin övertygelse. Det är vi som är naiva.

Sedan fattar jag inte att inte fler kvinnor protesterar över könsstympning, kontroll, och övervakning som sker. Ett exempel är män som vägrar att hälsa på kvinnor. Det finns ett oerhört stort hat mot "icke troende" hos dessa muslimer som sympatiserar med IS. De upphöjer våld till något eftersträvansvärt.  

Anmäl
2016-10-28 14:28 #10 av: JonasDuregard

En bra grej när sådant här dyker upp är att försöka ta reda på exakt vilken fråga som ställdes, vilka svarsalternativ det fanns, och hur många som svarade varje alternativ. 

Här verkar frågan ha varit "Har du sympati för grupper som kan beskrivas för religiösa extremister", 11.3% svarade ja, oklart om det är något bortfall. 

Jag kan tycka att frågan är olyckligt ställd och att utifrån den säga som i rubriken "Var 10:e elev i förorter positiv om IS och jihad" är direkt missvisande (men det verkar vara TS som hittat på den rubriken).

Två uppenbara problem: Bedömningen av vad som kan beskrivas som religiösa extremister och frågan om vad "sympati" innebär.  Det finns massvis med människor som hatar IS men samtidigt är religiösa extremister, speciellt i en så inkluderande formulering som "kan beskrivas som". Jag tror också att många 12-18 åringar har svårt att förstå vad ordet sympati betyder i sammanhanget. 

Om de vill veta hur många som gillar islamiska staten borde de frågat "tycker du att islamiska staten är bra?" eller något i den stilen. Speciellt när man riktar sig till så unga som 12 år. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-10-28 14:40 #11 av: [Nomen Nescio]

#10 Ja, TS har "hittat på rubriken", eftersom han tyckte att tidningsrubrikens formulering "Studie: Var tionde elev stöttar religiösa extremister" gör att man får uppfattningen  att det dels  avser alla elever, överallt, och dels att "stötta" kan tolkas som att de gör en aktiv insats.

Dessutom var tidningens egen rubrik för långt att kunna citeras i rubrikrutan. Sedan finns det inte obegränsat med utrymme att formulera rubriker så det täcker allt och får alla nöjda.

Att det sedan skulle komma invändningar mot själva undersökningen och hur de "borde ha frågat"  är ju redan väntat och förutsett i #2.

Vill redan här varsko om att jag inte avser att gå in i en ändlös diskussion med märkta ord som det brukar bli i visst sällskap.


Anmäl
2016-10-28 15:07 #12 av: JonasDuregard

#11 Ett tips är ändå att du försöker hålla dig till sanningen i dina rubriker. Att var tionde elev är positiv till IS är inte bara förenklat utan direkt felaktigt. 

"Att det sedan skulle komma invändningar mot själva undersökningen och hur de "borde ha frågat"  är ju redan väntat och förutsett i #2."

Så jag är en av de "radikala talespersoner i samhället" du tänkte på då? Glad

Jag förstår inte riktigt, tycker du att man ska blunda för problem i undersökningen? Varför i så fall? Du kallar kritik mot dess upplägg för "att skylla på" saker. Är det helt omöjligt att det finns någon väl underbyggd kritik som är värd att nämnas?

Nästa gång du ser i kristallkulan att något du postar kommer kritiseras kan du alltid försöka förekomma kritiken och själv försöka hitta bristerna (eller åtminstone bemöta kritiken med något mer än att den var väntad).

Det är svårt att göra bra undersökningar, och den här är intressant trots sina brister. Jag vet inte om de bad om hjälp med formuleringarna i förväg eller bara med analysen i efterhand, men det förra är att föredra. 

.

Jag vill redan här varsko om att jag inte tänker bemöta frustrerade personangrepp. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-10-28 15:16 #13 av: JonasDuregard

Ska man försöka gissa på en analys av undersökningens resultat så är min personliga tanke att den här uppsnappade kommentaren (om IS) är typisk: "De är schysta. Jag vet inte, man ska inte tro på allt man läser". Jag tror det till stor del handlar om en slags kontrarianism där man säger att allting som "etablissemanget" ogillar är bra. Det vore intressant att se alla frågor och eventuellt se hur de olika svaren korrelerar. Jag gissar att är ganska motstridiga, till exempel kanske samma personer tycker att Trump är en toppenkille och att nazism egentligen inte är helt fel och så vidare. 

Det hade också varit intressant med ett litet kunskapstest, till exempel "Vilket av följande står IS bakom" och fem alternativ eller så för att se om de faktiskt vet vad det handlar om eller bara automatiskt svarar tvärt emot vad de uppfattar som "rätt" svar när det gäller åsikter. 

Oavsett hur stor andel som bara säger tvärt emot och hur många som talar ur genuin övertygelse så är det så klart oroväckande och kontrarianism är en grogrund för genuin extremism. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-10-28 15:50 #14 av: [Nomen Nescio]

#11 Så det är sannare att uttrycka det "Var tionde elev stöttar religiösa extremister" än " Var 10:e elev i förorter positiv om IS och jihad"? Dina ordmärkningsansträngningar når oanade höjder! Min rubrik grundas bland annat på artikelraderna "I undersökningen ställdes bland annat frågan om eleverna har sympatier för religiösa extremister så som Islamiska staten och jihadister. Över elva procent, mer än 130 ungdomar, svarade: "ja, jag har sympati". Kan inte se det annat än den som säger sig hysa sympati uttrycker positiv inställning.

Om du är en "radikal talesperson" eller ser dig som en sådan kanske du själv har att ta ställning till. Uppenbarligen tycker du att dina  invändningar mot studiens metodik väger tyngre än  den granskning som en doktor på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet och en universitetslektor på Linköpings Universitet utsatte den för.

Innan du lägger ord i munnen på de svarande  med gissningar som att  "till exempel kanske samma personer tycker att Trump är en toppenkille och att nazism egentligen inte är helt fel och så vidare" så kanske du skall invänta publiceringen av studien på hemsidan  för "Varken hora eller kuvad"? De kommer säkert att publicera den, inklusive frågor och svar där, precis som de gjort med undersökningen "1100",  gjord i Stockholms förorter.  


Anmäl
2016-10-28 17:04 #15 av: JonasDuregard

#14 Menar du att du inte ser någon nämnvärd skillnad på IS specifikt och alla andra former av religiös extremism? Tycker du verkligen att det är att märka ord att peka ut den skillnaden? Funderar

"Min rubrik grundas bland annat på artikelraderna "I undersökningen ställdes bland annat frågan om eleverna har sympatier för religiösa extremister så som Islamiska staten och jihadister. Över elva procent, mer än 130 ungdomar, svarade: "ja, jag har sympati"."

Om du skrollar ner lite ser du ett par av de faktiska frågorna som ställdes och att de verkar vara betydligt bredare. 

Det ska sägas att det är möjligt att enkäten gav ett sammanhang där det framgår tydligare var gränsen för extremism går, gjorde de inte det så har jag svårt att se att man kan dra några särskilda slutsatser från enkätsvaren. Som du säger blir det tydligare om/när hela enkäten publiceras. 

"Uppenbarligen tycker du att dina  invändningar mot studiens metodik väger tyngre än  den granskning som en doktor på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet och en universitetslektor på Linköpings Universitet utsatte den för."

Jag har varken tagit del av eller uttalat mig om någon sådan granskning, bara läst att den utförts. De kanske hade samma invändningar, eller så kollade de på andra aspekter. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-10-28 17:32 #16 av: [Nomen Nescio]

Ser ingen anledning att blanda in andra former av religiös extremism när det framgår av artikeln att det i det här fallet specifikt rör sig om "religiösa extremister så som Islamiska staten och jihadister". Står det så i artikeln, eller står det inte så?  

Måste man i svensk rättvisemärknings namn nämna att det finns andra sorters religiös extremism också, eller vad är du ute efter?  Kanske finns det ett oväntat stort antal anhängare av Amishfolket i Lövgärdet - vem vet?


Anmäl
2016-10-28 19:29 #17 av: JonasDuregard

#16 "Ser ingen anledning att blanda in andra former av religiös extremism när det framgår av artikeln att det i det här fallet specifikt rör sig om "religiösa extremister så som Islamiska staten och jihadister". Står det så i artikeln, eller står det inte så?"

Så står det i artikeln, som är skriven av en journalist på GP. Längre ner kan man se exempel exakt vad de egentligen har frågat om. Det tycker jag är mer intressant. 

Tänk också på att den akademiska granskning du talar om gjordes på själva rapporten, inte på GPs tolkning/sammanfattning av den. 

"Måste man i svensk rättvisemärknings namn nämna att det finns andra sorters religiös extremism också, eller vad är du ute efter?"

Nej (suck). Det är inte det jag är ute efter. Men om man frågar någon ifall de sympatiserar religiös extremism, och de svarar "ja" kan man inte automatiskt anta att de sympatiserar med IS, det är det hela. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-10-29 11:38 #18 av: rara

I Österrike (Wien) har dom gjort en liknande undersökng med 401 muslimer mellan 14 och 24 år.

27% sympatiserar med jiadism, förespråkar våld,  är fienliga gentemot oss och ställer deras religion över våra lagar.

47% är antisemiter.

http://www.krone.at/wien/wien-jeder-3-muslim-stellt-religion-ueber-gesetze-alarmierend-story-534610

Det är Europas nya medborgare.

Anmäl
2016-10-30 09:18 #19 av: [Nomen Nescio]

"En uppgift som nått ut över hela Sverige var att en av tio sade sig stödja terrororganisationen IS. Siffran är faktiskt mer alarmerande än den verkar. En polis påpekade att det innebär att av de svarande med sunnimuslimsk bakgrund stödjer mer än var tredje IS.
Många unga i förorten verkar faktiskt uppfatta sig själva som mer religiösa än sina föräldrar. Det pekar på att radikalisering är något som sker här och nu. Det pågår ett påverkansarbete riktat mot ungdomarna."---

"Flickor och kvinnor kan inte klä sig hur de vill och de kan inte gå ut och dricka öl. Någon vittnade om att hon kände sig mer fri i Libanon än i Göteborg."---

"Lyssnar man till exempel på de ledande socialdemokraterna i Göteborg hör man dem aldrig tala om problemen som uppstår som en följd av kulturella och religiösa värderingar. Förorternas problem får bara härledas till ekonomiska skillnader."---

"Politiker av alla färger måste börja erkänna att det finns en utmaning mot det öppna samhället från hederskulturer och i synnerhet från politisk islam. Ett vardagligt förtryck som hittills främst drabbar kvinnor."

Mathias Bred, ledarsidan GP


Anmäl
2016-10-30 12:04 #20 av: Hayabusa

#19 Aha, det är därför man aldrig ser dem ute på krogen/nöjeslivet?

Anmäl
2016-10-30 12:13 #21 av: eskils

#0 Absolut oroande att så många ungdomar i Göteborg sympatiserar med IS, i synnerhet med tanke på att så många t o m rest därifrån för att själva aktivt delta i IS barbariska gärningar. En annan tråd om det:

http://politik.ifokus.se/discussions/54ea4afece12c41d8e0074a1-elever-har-dott-for-is-skolan-kampar-emot

#19 "Politiker av alla färger måste börja erkänna att det finns en utmaning mot det öppna samhället från hederskulturer och i synnerhet från politisk islam."

Ja, ju förr de erkänner det desto bättre! Vi vill ha kvar vårt fria, öppna, demokratiska samhälle!


Anmäl
2016-10-30 13:11 #22 av: Tjeja

#21 precis!

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-28 08:08 #23 av: [Nomen Nescio]

"Nyligen proklamerade en krönika i Expressen, för andra gången på kort tid, att Sverige är bäst på integration. Samtidigt, och som ett tecken på livets obarmhärtigt bittra ironi, lanserade nätverket Varken Hora eller Kuvad rapporten Tolvhundra där man undersökt attityder bland 12-18 åringar i Göteborgs socialt utsatta områden. Hälften av de tillfrågade uppger att de har större tillit till religiösa samfund än till skolanställda, samtidigt som många finner det viktigare att bevara familjetraditioner än att anpassa sig till majoritetssamhället. En av våra främsta institutioner för ungas socialisering, och därmed även integrering, i samhället konkurrerar alltså med religiösa ledare, och förlorar – i en grupp där integration behövs som mest. Och det är tyvärr inte första gången vi nås av liknande rapporter."---

"Ungdomarnas prioritering av familjetraditioner före en anpassning till det svenska samhället, något som även skådats på annat håll, har föregåtts av en socialisering där tilliten vänts mot den egna gruppen. Detta vittnar inte bara om förekomsten av oförenliga normer som i längden kan skapa spänningar, utan även om vad en disharmoni mellan dem kan göra med den så viktiga sociala tilliten.

Den som inte finner detta nog problematiskt kan berika bilden med de återkommande stenkastningarna mot blåljuspersonal, där staten inte förmår fullgöra sin plikt, ofredanden av tjejer på badhus, där normer krockar, eller att var tionde ungdom i rapporten sympatiserar med IS, där identifikationen inte ens existerar. Integrationsfrågan är alltför viktig för att stoppas i förträngningens förskönande säck, ty när säcken multnat lär problemen skrika än mer gällt än idag. Och då…"

Anosh Ghasri, gästkrönikör i GP


Anmäl
2016-11-28 08:53 #24 av: Zyperior

#21 "Ja, ju förr de erkänner det desto bättre! Vi vill ha kvar vårt fria, öppna, demokratiska samhälle!"

..Måste bara tillägga "Sekulariserade" på den listan. För det är det största hotet som jag ser det idag. Att religiösa dogmer från religioner som är kvar i medeltiden ska på riktigt få fäste i Sverige.

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2016-11-28 10:18 #25 av: Martin

Många intressanta saker här. Jonas poänger om att undersökningar är svåra och att tolka dem nästan är ännu svårare är viktig tycker jag.

Andra poänger är att vissa verkar avfärda högerextremister för att de är få eller inte dokumenterade. Dels har vi ett antal som är dokumenterade och har rest och krigat om än inte för nazismen så med högerextrema förband. Dels är saker som är odokumenterade saker något som faktiskt kan vara ett mycket större problem. Skulle man göra en undersökning kanske man hittar något, och då kan man dokumentera det. 

Sen vill jag inte kalla dådet i Trollhättan för ett självmordsdåd. Han sköts till döds av polis och även om personer som begår skolskjutningar ofta begår självmord så kan man inte förutsätta att han hade den avsikten (nu har jag inte läst varken förundersökning eller andra detaljer så det är möjligt att man hittar material som säger att han skulle gjort det). Men jag vill ändå inte påstå att det var en självmordsattack. Det var däremot det första (mig veterligen) terrordådet vi hade i Sverige men som av en ren tur/slump bara drabbade gärningsmannen själv. 

I Sverige har vi än så länge varit förskonade för terrorattentat i större omfattning, men det är nog tyvärr bara en tidsfråga innan vi också drabbas av det, oavsett om det är en självmordsattack eller något annat.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-11-28 10:37 #26 av: Vanja

#25

Det var däremot det första (mig veterligen) terrordådet vi hade i Sverige men som av en ren tur/slump bara drabbade gärningsmannen själv. 

Men han lyckades ju mörda ett flertal personer, så då vart väl andra drabbade? 
Eller pratar vi om olika saker?

/ Vanja 
Sajtvärd på Politik I Fokus. 

Anmäl
2016-11-28 11:06 #27 av: JonasDuregard

Jag tror det där var en olycklig formulering som skulle betyda "Däremot var den första terrordådet i Sverige en självmordsattack ...". Den här troligtvis: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bombd%C3%A5den_i_Stockholm_2010

Dock vet jag inte om det verkligen var det första terrordådet. Möjligen det första efter någon ny lag. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-11-28 11:14 #28 av: JonasDuregard

Bombningen av Amalthea 1908 borde till exempel räknas som terrorism. 

En flygkapning och gisslandrama 1972 borde också räknas. 

Och ockupationen av västtyska ambassaden 1975.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-11-28 17:47 #29 av: Magi-cat

Ser att ni är inne på historia och terrordåd, glöm då inte attentatet mot Flamman 1940. Fem dödade. Gråter

https://sv.wikipedia.org/wiki/Attentatet_mot_Norrskensflamman

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2016-11-28 18:49 #30 av: Hayabusa

Horsfjärdskatastrofen:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Horsfj%C3%A4rdskatastrofen

Förvisso inte klarlagt om det var en olycka eller sabotage. 

Anmäl
2016-11-28 19:36 #31 av: JonasDuregard

#30 Då kommer man också in på den svåra frågan om ifall attentat mot militära mål kan räknas som terrorism. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-11-28 19:46 #32 av: Hayabusa

#31 Så klart svårt att dra gränser, håller med. Eller attentat mot civila mål under krigstid? Ockupation av ambassad? 

Anmäl
2016-11-28 20:24 #33 av: Martin

#26, 27 Ja, olyckligt formulerat, Jonas har rätt i sin tolkning.

Och ja, jag kunde varit tydligare med det andra också. Det finns såklart en massa händelser som skulle kunna ses som terror (vilket är svårdefinierat också tycker jag). MSB skriver så här på sin hemsida:

"Det finns ingen helt entydig definition av terrorism, men den svenska lagen om terrorbrott baseras på ett rambeslut från EU. Enligt beslutet är terrorism "en gärning som allvarligt kan skada en stat eller mellanstatlig organisation om denna syftade till att:

 1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp,
2. tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd, eller
3. destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer."

Alla ovan nämnda händelser samt såklart en mängd andra skulle kanske också kvala in där. Flygplanskapningen på Bulltofta i Malmö osv. I nutid har vi bombdåd mot fastighetsbolag i Malmö för något år sedan. Samtidigt är en händelse som flera av oss tycker är fruktansvärd inte nödvändigtvis en terrorhandling. En skolskjutning är ju t.ex. inte nödvändigtvis det, ett massmord är inte heller nödvändigtvis det. Inte en självmordsattack heller (inser jag nu när jag tänker mer på definitioner så får väl förtydliga det också - utifrån tidigare resonemang skulle man kunna tolka det som att jag menar att en skolskjutning är en terrorhändelse).

Gällande Hofsfjärden så kan man väl diskutera om det inte snarare är en krigshandling än en terrorhandling om det nu inte var en olycka.

Bomberna tyskarna fällde över Malmö under andra världskriget är ju också en sådan sak som inte (i mitt tycke) går som ett terrorattentat.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2016-11-28 20:40 #34 av: Zepp

#18

Lustigt.. för är man arab så är man semit själv!

Kan det ha varit perser eller turkar man frågat?

Fast.. det kanske är som så att man blandat ihop semiter med Israel.. och kritiken samt motståndet mot deras politik?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-28 20:47 #35 av: JonasDuregard

#32 "Ockupation av ambassad? "

Fast just den är väl ganska solklar. Man använde sig av terrorismlagar i behandlingen av de skyldiga så det är till och med officiellt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.