Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ideologi

Frihet och demokrati behöver försvaras

2016-10-30 10:55 #0 av: eskils

”I senaste rapporten från forskningsinstitutet Freedom House om frihetens läge i världen konstaterades att 2015 var det tionde året i rad där frihetens globala motgångar överträffade framgångarna. Dessutom var det året då motgångarna nådde dess högsta nivå i dessa tio år: frihetens läge försämrades i 72 länder. Rapporten kom ut i januari 2016 och allt tyder på att nästa rapport kommer att bli ännu dystrare.

Under 2016 har friheten gått kraftigt tillbaka i många länder och detta märks särskilt tydligt vad det gäller demokratins tillstånd. Demokratiska valmekanismer används allt oftare för att legitimera auktoritära regimer, som kränker de grundläggande fri- och rättigheterna. (…)

Turkiet, som har tagit flera steg mot en islamistisk demokratur, är ett viktigt exempel på detta. Filippinerna, där en gangsterdemokrati härjar, eller Venezuela, där den flagnande demokratiska fernissan knappast döljer en regelrätt diktatur, är andra betydande exempel. Bekymmersam är också utvecklingen i Östeuropa, där till och med länder som tillhör EU, som Ungern och Polen, rör sig i en tydlig illiberal riktning, för att inte nämna Ryssland och flera andra gamla sovjetrepubliker.

Mest oroväckande i detta sammanhang är emellertid det som händer i Västeuropa och inte minst i USA, den moderna demokratins födelseland. Donald Trump kommer inte att segra den 8 november, men att en betydande andel av amerikanerna är beredd att rösta på honom är ett tydligt tecken på en alarmerande förtunning av den demokratiska kulturen. Detta har bekräftats av olika undersökningar, som visar att flertalet av Trumps sympatisörer gärna vill ha en ledare som är ”beredd att bryta mot reglerna” och göra ”vad som helst” för att lösa landets problem. Tyvärr är det inte bara Trumps anhängare som tycker så, även om de inte är en majoritet som hos Trumps läger.
(…)
I Västeuropa har vi sett en snabb erodering av de partier som stod för den demokratiska efterkrigskonsensusen och framväxten av ytterlighetspartier, med tydligt populistiska och auktoritära drag.”

Mauricio Rojas, SvD

Tankeväckande, eller hur?


Anmäl
2016-10-30 11:06 #1 av: Tjeja

"Demokratiska valmekanismer används allt oftare för att legitimera auktoritära regimer, som kränker de grundläggande fri- och rättigheterna. (…)"

Ja det är just DÄR problemet ligger tyvärr. De utnyttjar demokratin för att få förtrycka. Och naiva demokratier som Sverige åker på stryk... Ledsen

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.