Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

Humanism och Nordkorea

2016-11-05 13:44 #0 av: RobinEH

Nordkorea, ett land där kommunismen slagit igenom. Gratis sjukvård, gratis boende och gratis utbildning. Ett riktigt paradis, eller typ inte. Sjukvård utan medicin, boende där du blir tillsagd att bo och utbildning där du indoktrineras till att tro att landets ledare är likt en gud och USA samt västvärlden är orsak till nästan allt ont. Ett land där frihet är att göra som är tillsagd. Samtidigt ett land med stor hungersnöd. FN's mänskliga rättigheter är bara ett sätt att sprida kapitalism. Den militära kapaciteten är av största prioritet. 

Detta är ett land som vi enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) indirekt ger kring 40 miljoner kronor per år. Ser vi lite mer direkt på detta så är dock bidraget lägre. Enligt openaid.se har vi i år indirekt bidragit landet med 16 miljoner kronor. Detta har stadigt sjunkit sedan vi 2009 bidrog med 52 miljoner kronor. Detta bidrag är i form av humanitärt stöd.. 

SIDA skriver som följande angående humanitärt stöd:

"Humanitärt bistånd har som mål att rädda liv, lindra nöd och upprätta värdighet för människor som drabbas i olika katastrofsituationer. Större stödinsatser planeras för ett år i taget, men vid en plötslig katastrof kan utbetalning av stöd ske inom 24 timmar."
- http://www.sida.se/Svenska/sa-arbetar-vi/vara-verksamhetsomraden/humanitart-bistand/?id=137323

Under 90-talet drabbades landet av akut svält. Sedan dess får de hjälp av olika utomstående organisationer med monetärt stöd av övriga världen. 

Vi i världen utanför Nordkorea håller landet vid liv. Vi försöker skydda landets befolkning från svält. Denna befolkning som är övertygad om att världen vill landet illa och att deras ledare är den som skyddar dem. 

När skall vi låta landet falla? Är det dags att vi undanhåller landet bistånd och tvingar landets befolkning att inse att deras ledare gör allt annat än skyddar dem? Att det är de länder de sett som fiender som hållit dem vid liv.

Men är det rätt att bara se på när människor svälter?

http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Korea/Sverige-och-Korea/

http://openaid.se/sv/aid/sweden/korea-democratic-peoples-republic-of/all-organisations/emergency-response/2016/

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2016-11-05 13:58 #1 av: Huygens

55 - 70 miljoner kineser svalt ihjäl över en 12-årsperiod. Inte föll Kina för det.

Stalin lät svälta 12 miljoner sovjetmedborgare till döds. Inte föll Sovjet för det.

Anmäl
2016-11-05 14:02 #2 av: Hayabusa

Varför inte hoppas på Pia Sundhage?

http://www.dt.se/opinion/ledare/os-silvret-ar-inget-skal-att-gulla-med-pia-sundhages-vurm-for-kommunism

Anmäl
2016-11-05 14:05 #3 av: Zepp

Problemmajset är väl att det är betydligt mer komplicerat än så.. och har historiska rötter?

Synd om befolkningen hur som helst.. iomed att de kommit i kläm mellan olika supermakter.

Ursprunget handlar om Japans okupation av Koreahalvön och Manchuriet.. dvs det härstammar från första världskriget.

Såå.. om det är några som borde betala kalaset så är det Japan.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-05 14:42 #4 av: Zepp

#2

Eller Nixon och Göran Persson samt vår egen kung?

Nixon fick ju avgå, Göran är numera anställd i vårt näringsliv.. hur gör vi med Kungen?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-05 17:36 #5 av: Hayabusa

#2 Sveriges kung? Haha, tror inte att han är sugen på att dra till Nordkorea. 

Richard Nixon? Han dog för mer än 20 år sedan, så där får du nog sluta hoppas. Har Göran Persson en vurm för Nordkorea? Så tolkar jag det inte. Nä, Pia S. vill ju själv så varför inte? Hon hade nog kunnat göra underverk i det landet. 

Anmäl
2016-11-05 17:43 #6 av: Zepp

Nu tänkte jag ioförsej mest på vurmen för och lovorden för kommunistiska diktaturer.. läs främst Kina!

Oandrasidan.. jag ger lixom inte särskildt mycket för deras "diplomatiska uttalanden" när de väl är i landet i fråga.. dessa är per se "diplomatiska" och i bästa fall ett sätt att öka våra exportmöjligheter!

Och med tanke på vurmen här i Sverige för att köpa det mesta från Kina så ger jag inte särskildt mycket för olika avståndstaganden, de syns iallafall inte i våra elektronikbutiker!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-05 19:09 #7 av: eskils

#3 Zepp du skriver: "Synd om befolkningen hur som helst.. iomed att de kommit i kläm mellan olika supermakter." Sedan säger du att det är Japans fel.

Vadå kommit i kläm? Det var  ju kommunistiska Sovjetunionen och Kina som stödde kommunisterna i Nordkorea i kriget mot Sydkorea. Där har du de skyldiga!

Jag skulle hellre säga att det är synd om den nordkoreanska befolkningen därför att de lever i en typisk kommunistdiktatur - utan mänskliga rättigheter, utan yttrandefrihet, utan fria media, utan fria val och utan tillräckligt med mat till folket.


Anmäl
2016-11-05 21:07 #8 av: Hayabusa

Nåja... :)

Anmäl
2016-11-06 14:39 #9 av: Zepp

#7

Visst.. så kan man ju oxå tänka.. iallafall om man inte är medveten om den komplicerade historien!

Och anledningen till att Korea delades i olika okupationszoner var den Japanska okupationen, dvs andra världskriget!

Sen så finns det lite likheter med Vietnamkriget, dvs de olika sidorna stödde olika parter.. i Sydkorea och i Sydvietnam tillsatte USA diktatorer.. i Sydkorea hette han Syngman Ree, han var allmänt hatad av befolkningen och hade man inlett val så hade Kim Il Sung vunnit.. med stor sannolikhet!

Och det var liknande i Vietnam.. därför var demokrati och allmänna val inget allternativ för USA!

Iallafall.. man pumpade in Miljarders miljarder i både Vietnam och Sydkorea.. i Vietnam förlorade man hur som helst och så småningom gjorde sig sydkoreanerna sig av med militärdiktaturen.. främst iomed att ekonomin utvecklades positivt, en ökad välbärgad medelklass osv!

Såå.. numera så är det Nordkorea som är isolerat.. personkulten frodas och Kim Il Sung som är död fortfarande "den eviga presidenten"!

Iomed att Sydkorea i dag är den mest välmående delen av det delade landet så vore det hur som helst antagligen bättre om de fick hand om hela landet!

Problemet med detta är att Kina och Ryssland som är grannländer till Nordkorea alldrig ens kan tänka sig att ha USAs trupper stationerade vid deras gräns!

Kina som främst kan sägas ha störst inflytande över Nordkorea ser dem främst som ett problem.. iomed att de närmat sig väst och det lär finnas planer för vad de skall göra den dag då klanen Sung förlorar makten!

Det är antagligen prexis samma scenario som vi nu ser i Ukraina!

Supermakter är supermakter.. det finns lixom bara tre, de styr och ställer och omgivningen får ta smällen.

Såå.. andra världskriget, Japans okupation, aggression, var den tidens supermakt, nu träder andra in, supermaktskonflikten är där likt förbannat och japan är numera en del av USAs allierade, lixom Tyskland!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-11-09 12:59 #10 av: eskils

#2 Tummen upp Bra citat från artikeln:

"Problemet i grund och botten är hur delar av samhället fortfarande gullar med kommunismen, som överallt där den praktiserats lett till förtryck, diktatur och i de värsta fallen folkmord.

Därför är det är värt notera att om Pia Sundhage istället uttryckt sympatier för andra totalitära ideologier, som nazismen eller IS, hade hon inte ens fått träna knattelaget."


Anmäl
2016-11-09 13:46 #11 av: Farwuq

Varför skylla på Japan?
Skulden i Korea ligger hos makthungriga diktatorer och hos kommuniststlakejer.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.