Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Vård och omsorg

Experiment på människor

2016-11-22 16:18 #0 av: [helga21]

Såg någon på Historieätarna i går? Det handlade om 1950-talet och var mycket sevärt. En länk till programmet där man även tog upp Vipeholmsexperimneten. Tänk på dessa stackare som deltog i dessa när du borstar dina tänder. Frivilligt var det då inte!

http://www.svtplay.se/video/11168085/historieatarna/historieatarna-sasong-3-avsnitt-2?start=auto

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vipeholmsexperimenten

Nedan ett inlägg om detta från facebook

"VIPEHOLMSEXPERIMENTET 1945 - 1955, DE "GODA" SOSSARNA!!!
Här är fler satanistiska metoder våra sossar har genomfört i landet. Det här är något jag aldrig hört talas om tidigare. Inte ens i skolans historielektioner!! Vipeholmsexperimentet. Lyssna på hela dokumentären, P3 Dokumentär dec 2010. Eller googla på nätet. Frågan är hur mycket dessa äckliga socialdemokrater har utsatt sitt eget folk för! I det här fallet, även barn!! Här är det människor som enligt sossarna var TÄRANDE, alltså fritt fram att använda som försökskaniner!!;
"Det handlar om Vipeholmsexperimenten som ägde rum mellan 1945 och 1955. Myndigheterna i form av före detta Medicinalstyrelsen bestämde att en grupp på omkring 1000 utvecklingsstörda människor skulle placeras på Vipeholmsanstalten i Lund där man skulle mata dom med godis under flera års tid för att se hur deras tänder reagerade.
Det var 1939. 99,9% av Sveriges befolkning led av grov karies. Karies var en aggressiv och utbredd folksjukdom. Tandläkarbesöken slutade med att man bars ut på en bår och var sjukskriven i två månader. Det fanns treåringar som bar tandproteser. Ingen visste vad som orsakade karies. Den mest trovärdiga teorin var att det var en bristsjukdom i stil med skörbjugg.
Socialdemokraterna som var vid makten införde Folktandvården men det var en svindyr historia och för att försvara att så mycket pengar lade på tandhälsa bestämde riksdagen att det behövdes mer forskning. Godisbranschen var villig att ställa upp med flera års förbrukning av godis till denna forskning eftersom dom ville ta död på ryktet från USA som sa att socker orsakade karies.
Vid den här tiden trodde man att utvecklingsstörda människor inte hade några känslor och inte var kapabla att uppleva smärta. Därav utgjorde dom utmärkta försöksdjur. Så dom placerades på Vipeholmsanstalten och matades med godis, helst klibbigt godis som fastnade på tänderna. Inga hål lagades under tiden på Vipeholm och efter 10 år var mångas tänder helt förstörda. Efter experimentet behövdes omkring 3000 tänder lagas och omkring 2000 tänder behövde dras ut och de flesta fick permanenta men resten av livet.
Det var så kariesforskningen tog ett stort skutt framåt. Det var så man kom fram till att det var socker som orsakade karies. Nu föddes begreppet "lördagsgodis" eftersom forskningen visade att det var bättre att inta godis vid en tidpunkt snarare än att sprida ut ätandet. Forskningsresultatet blev en världsnyhet.
Det höga priset för vår förbättrade tandhälsa betalades av dessa handikappade personer. Godisbranschen tog dock ingen större skada av forskningsresultaten och idag är sockerindustrin större än någonsin. Nu borstar vi tänderna med flour istället. Sockerberoende blir man inte av med så lätt."

Anmäl
2016-11-22 16:25 #1 av: kamera0710

Vidrigt utan tvekan. Men är det så att övriga partier motarbetade detta? Eller pågick det i stor politisk enighet, som tvångssteriliseringarna (där vissa fallit offer för en myt om att de borgerliga partierna motarbetade detta)?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.