Övrigt

Burkaförbud i Österrike

2017-02-02 14:47 #0 av: rara

I Österrike har regeringen beslutat en ny lag som förbjuder plagg som döljer ansiktet, dvs. att burka och niqab är förbjudna.  Straffet är 150 euro.

http://www.krone.at/oesterreich/burkaverbot-wer-erwischt-wird-zahlt-150-euro-muslime-protestieren-story-551576

Nu är muslimerna upprörda, mer upprörda än de var i Marocko när burka förbjöds där.  I Marocko, där inte så många kvinnor bär burka som i en del andra muslimska länder, hade folk mer förståelse och somliga anser att det för det mesta är tjuvar som döljer sig under en burka. 

Men här i Europa protesteras det och en minister har blivit mordhotad för den sakens skull. En 16-åring som redan var poliskänd för att han var inblandad när en skolflicka misshandlades av ett gäng, ställde in ett videoklipp på säg själv i nätet och uttalade hotet:

http://www.krone.at/oesterreich/pruegel-tschetschene-droht-minister-kurz-mit-mord-naechster-web-skandal-story-552042

Man läser hat-kommentarer mot oss, som att "horor får springa omkring" men inte deras "dolda systrar".  Jovisst, under en lack body eller nätstrumpor är det inte lika lätt att gömma en bomb som under en burka och därför har till och med IS förbjudit burka i en del av städerna där de härjar. Men där vågar ingen protestera.  Här har de dock alla friheter. Jag föreslår att om de ändå inte gillar våra lagar och hur vi klär oss, är det fritt fram att fara till ett land där lagarna och människornas kläder behagar dom bättre.

Anmäl
2017-02-02 15:04 #1 av: Sommarek

Jag antar att du menar att det är helt okej att bestämma hur kvinnor ska klä sig, så länge det inte är muslimer som bestämmer det?

Anmäl
2017-02-02 15:20 #2 av: Em_

Jag kommer i alla fall inte känna mig trygg förrän alla plagg utom nätstrumpor och nätbrynja är förbjudna. 

Anmäl
2017-02-02 15:22 #3 av: rara

#1

För muslimer verkar det vara en skillnad om muslimer bestämmer ett burkaförbud eller om icke muslimer bestämmer det. När muslimer bestämmer protesterar i alla fall ingen.  Bara här protesteras det.

Anmäl
2017-02-02 16:02 #4 av: Sommarek

#3 Fel.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/afghanska-man-bar-burka-for-kvinnors-rattigheter

http://www.standard.co.uk/news/world/women-burn-niqabs-and-men-shave-beards-in-extraordinary-pictures-after-syrian-city-freed-from-isis-a3319376.html

Anmäl
2017-02-02 16:11 #5 av: Hayabusa

Kuriosa:

Från 1/1-2017 råder maskeringsförbud vid idrottsevenemang (i Sverige).  Straff kan bli böter eller max 6 månader i fängelse. Dock finns ett par reservationer:

Den som täcker ansiktet av religiösa skäl eller av hänsyn till exempelvis väder eller hälsoskäl berörs ej av förbudet.

Anmäl
2017-02-02 16:28 #6 av: Sommarek

#5 Känns ju lite mer motiverat med tanke på hur brölapor på fotbollsmatch brukar uppföra sig jämfört med kvinnor i burka/slöja överlag...  ;)

Anmäl
2017-02-02 16:52 #7 av: Carmarino

#6 Fast med tanke på att fotbollshuliganerna inte vill visa sina ansikten så kanske vi får se en markant ökning av personer i burka på fotbollsarenorna när fotbollssäsongen kommer igång. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-02-02 17:10 #8 av: Hayabusa

#7 Precis :)

Anmäl
2017-02-02 17:32 #9 av: Hayabusa

Kuriosa: Tydligen motsatte sig Vänsterpartiet förbudet (maskering vid idrottsevenemang)

På tal om maskering och då kvinnor:

Anmäl
2017-02-02 18:01 #10 av: rara

#4

"#3 Fel."

Bara för att ett par män i afganistan och G.B. protesterar mot kvinnoförtryck är det som jag skrev inte fel, att det härjar stor upprörelse bland muslimerna i Österrike och att politiker har blivit mordhotade.

Dom som du länkar till protesterar ju inte mot burkaförbud, utan mot burka.

Anmäl
2017-02-02 18:05 #11 av: rara

#5

"Den som täcker ansiktet av religiösa skäl eller av hänsyn till exempelvis väder eller hälsoskäl berörs ej av förbudet."

Men om jag går till kasinot för att spela poker och jag tar på mig burka för att jag inte har ett pokerface, vem vill då avgöra om jag bär burka av religiösa skäl eller för att ha bättre chanser vid pokerbordet.

Samma kan man undra om någon bär burka för att dölja en bomb. Vem avgör?

Anmäl
2017-02-03 08:30 #12 av: Sommarek

#10 Du skrev, ordagrant i #3: "När muslimer bestämmer protesterar i alla fall ingen.  Bara här protesteras det."

Jag länkade därmed till exempel på muslimer som antingen protesterar mot burka eller som helt enkelt inte vill bära den - i andra länder än "här". Alltså hade du fel i din formulering.

Anmäl
2017-02-03 13:10 #13 av: rara

#12

Om du läser ordagrant vad jag skrev i inlägg 3, skrev jag: "För muslimer verkar det vara en skillnad om muslimer bestämmer ett burkaförbud eller om icke muslimer bestämmer det. "

Det handlar alltså om att protestera mot ett burkaförbud och inte att "bara protestera" (mot något annat).

Sen är det ju en stor skillnad mellan olika sorters protester. Att män tar på sg burka för att visa sig solidariska med de förtryckta kvinnorna är en helt annan sak än protesterna i Österrike, där regeringen och politiker idiotförklaras och förolämpas med svärord och till och med mordhotas. Den sortens protest skulle i de flesta muslimska länder leda till dödsstraff. Men ändå tycker jag att killarna som du länkade till är modiga, för om dom tar på sig kvinnokläder riskerar dom att bli nerknuffade från taket om dom stöter på extremister.

Anmäl
2017-02-03 13:22 #14 av: Sommarek

#13 Och eftersom muslimer som tvingats klä sig på ett visst sätt av andra muslimer inte heller gillade det, som du kan läsa i min andra länk, så stämmer det inte att muslimer tycker det är okej att andra muslimer bestämmer vad de ska ha på sig.

Och ja, killarna är modiga. Men de hade knappast fått vara ifred för en vanlig svenne heller om de gått på stan i klänning och läppstift.

Anmäl
2017-02-03 15:06 #15 av: rara

#13

"Och eftersom muslimer som tvingats klä sig på ett visst sätt av andra muslimer inte heller gillade det, som du kan läsa i min andra länk, så stämmer det inte att muslimer tycker det är okej att andra muslimer bestämmer vad de ska ha på sig."

Jag vet att de flesta muslimska kvinnorna inte gillar att gå omkring med burka och dom som verkligen bär den frivilligt gör det pga religiös hjärntvätt. Därför är burkaförbudet inte bara en grej för att förbättra säkerheten, utan för att förbjuda kvinnoförtryck. Men majoriteten av männen (bortsett från ett par stycken, t.ex. som du länkade till)  vill förstås fortsätta att förtrycka kvinnor och därför tolkar de förbudet som att man diskriminerar muslimer. Därför protesteras det här men inte i muslimska länder som förbjuder burka. Vi i västerlandet är "kuffars", som inte har någonting att säga till dom.

"Och ja, killarna är modiga. Men de hade knappast fått vara ifred för en vanlig svenne heller om de gått på stan i klänning och läppstift."

Majoritenen av Svennarna skulle nog tycka som jag, att killarna är modiga och de skulle visa dom "tummen upp" för att de kämpar mot förtryck.  Ett par omogna tonåringar skulle kanske skratta ut dom. Men islamska extremister skulle kasta ner dom från taket.

Anmäl
2017-02-03 16:51 #16 av: Sommarek

#15  Men majoriteten av männen (bortsett från ett par stycken, t.ex. som du länkade till)  vill förstås fortsätta att förtrycka kvinnor

Källa på det?

Därför protesteras det här men inte i muslimska länder som förbjuder burka.

Mmm, eller så är det gör att man får lov att protestera här.

Ett par omogna tonåringar skulle kanske skratta ut dom. Men islamska extremister skulle kasta ner dom från taket.

Du menar att vanliga västerlänningar aldrig skulle göra något mot till exempel transsexuella? Jag år mycket nyfiken på vilken slags värld du lever i. Folk som John Lotter och Tom Nissen, till exempel, (som mördade Brandon Teena) var alltså i hemlighet radikala muslimer?

Anmäl
2017-02-03 17:55 #17 av: rara

#16

"Källa på det?"

Behöver du verkligen en källa för att se kvinnoförtrycket i muslimska länder? Anser du verkligen att det skulle vara en minoritet som tvingar kvinnor att bära burka, att kvinnorna måste lyda mannen osv.? Om det inte vore en majoritet, varför tror du då att kvinnoförtryck fortfarande härjar i muslimska länder? I Österrike kommer tusentals muslimer att demonstrera mot förbudet.

"Mmm, eller så är det gör att man får lov att protestera här."

Där sa du det. Skulle man som muslim förolämpa regeringen i ett muslimskt land på samma sätt, skulle det nog inte tolereras på samma sätt som här.

"Du menar att vanliga västerlänningar aldrig skulle göra något mot till exempel transsexuella? Jag år mycket nyfiken på vilken slags värld du lever i. Folk som John Lotter och Tom Nissen, till exempel, (som mördade Brandon Teena) var alltså i hemlighet radikala muslimer?"

Jag vet inte med vilken sorts människor som du umgås, men i världen som jag lever i vinner transsexuella Eurovision song contesten, inte för att "hen" sjöng så bra, utan för att hen är en modig och en minoritet.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Conchita_Wurst
Anmäl
2017-02-03 18:11 #18 av: Sommarek

#17 Behöver du verkligen en källa för att se kvinnoförtrycket i muslimska länder? 

På ditt påstående, ja.

Där sa du det. Skulle man som muslim förolämpa regeringen i ett muslimskt land på samma sätt, skulle det nog inte tolereras på samma sätt som här.

Jaså? Kolla hur det går för Trumpkritiker och de som går emot SD här hemma.

Jag vet inte med vilken sorts människor som du umgås, men i världen som jag lever i vinner transsexuella Eurovision song contesten, inte för att "hen" sjöng så bra, utan för att hen är en modig och en minoritet.

Så transpersoner trakasseras inte här, och Brandon Teena lever, menar du? Jag antar att du "bara vet" att det är så?

Anmäl
2017-02-04 11:26 #19 av: rara

#17

"På ditt påstående, ja."

Konstigt att du å ena sidan förnekar kvinnoförtrycket inom Islam, men å andra sidan länkar du till afganer som kämpar mot kvinnoförtryck. Ska man tolka det som att killrna som du länkade till kämpar mot hjärnspöken?

"Jaså? Kolla hur det går för Trumpkritiker och de som går emot SD här hemma."

Hur går det för dom? Hur många av dem har hamnat i fängelset och hur många har blivit avrättade? Men för att se hur det går till i muslimska länder behöver du inte ens fara till Iran eller Dubai. Det räcker med att fara till Turkiet. Skulle någon där protestera mot Erdogan på samma sätt som muslimer protesterar mot regeringen som beslöt ett burkaförbudet här, skulle kritikerna bli häktade med det samma.  Han som mordhotade skulle aldrig komma ut ur fängelset mer och när Erdogans nya lag som han planerar träder i kraft blir han avrättad. Men killen som mordhotade en minister här får bara en polisanmälan på fri fot och det maximala straffet är ett års fängelse. Dom som bara förolämpade regeringen blir inte ens polisanmälda. Men i länder som Iran eller Dubai är det ännu värre än i Turkiet. Där avrättas du bara pga förolämpningarna.

"Så transpersoner trakasseras inte här, och Brandon Teena lever, menar du? Jag antar att du "bara vet" att det är så?"

Nu får du lära att läsa rätt och att svara på det som jag verkligen skriver. Jag citerar mig själv:

"Majoritenen av Svennarna skulle nog tycka som jag, att killarna är modiga och de skulle visa dom "tummen upp" för att de kämpar mot förtryck.  Ett par omogna tonåringar skulle kanske skratta ut dom. Men islamska extremister skulle kasta ner dom från taket."

Var läser du att jag skulle ha skrivit att ingen trakasseras här? Jag skriver om hur majoriteten tänker, inte enstaka människor. Försök att svara på det som jag skriver och inte på det som jag inte skriver.

Anmäl
2017-02-04 19:26 #20 av: Sommarek

#19 Konstigt att du å ena sidan förnekar kvinnoförtrycket inom Islam, men å andra sidan länkar du till afganer som kämpar mot kvinnoförtryck

Men rara lilla. Försök nu inse skillnaden på "det finns kvinnoförtryck inom islam" och "alla muslimer förtrycker kvinnor". Var skriver jag att det inte förekommer kvinnoförtryck inom islam (eller kristendomen, judendomen eller buddhismen)? Om du vill att folk ska läsa det du skriver borde du kanske föregå med gott exempel och göra likadant?

Skulle någon där protestera mot Erdogan på samma sätt som muslimer protesterar mot regeringen som beslöt ett burkaförbudet här, skulle kritikerna bli häktade med det samma

För Erdogan är säkert en trogen muslim, eller hur? Likadant som Trump är en god kristen och inte bara ett rasistiskt, sexistiskt svin?

Var läser du att jag skulle ha skrivit att ingen trakasseras här? Jag skriver om hur majoriteten tänker, inte enstaka människor. Försök att svara på det som jag skriver och inte på det som jag inte skriver. 

Så du menar alltså att majoriteten av muslimer är islamistiska fundamentalister?

Anmäl
2017-02-05 00:00 #21 av: Zyperior

#20 Jag har inte läst din diskussion med rara jättenoggrant, bara skummat igenom inläggen. Du får gärna hänvisa till tidigare inlägg här om du tycker du besvarat detta redan, men anser du att burkan används för att förtrycka kvinnor?

Avstängd från Feminism iFokus. Rätt nöjd med det.

Anmäl
2017-02-05 12:03 #22 av: rara

#20

"Men rara lilla. Försök nu inse skillnaden på "det finns kvinnoförtryck inom islam" och "alla muslimer förtrycker kvinnor". Var skriver jag att det inte förekommer kvinnoförtryck inom islam (eller kristendomen, judendomen eller buddhismen)? Om du vill att folk ska läsa det du skriver borde du kanske föregå med gott exempel och göra likadant?"

Men Sommarek lilla. Nu har du läst fel igen. Var skrev jag "alla muslimer förtrycker kvinnor"?

Försök nu att inse att kvinnor i de flesta muslimska länder inte ens kan välja ut sin make själva, utan flickor blir "sålda" av föräldrarna, eller bättre sagt, av den manliga föräldern, mest när dom är i en ålder av 9-12 år. Sedan har dom inga rättigheter alls. De måste lyda mannen och får inte lämna huset utan att fråga mannen. De måste dölja kropp och ansikte och ingen annan man får se dom. Deras uppgift är att föda barn (ofta omkring 10 stycken), fixa hushållet och måste enligt lagen alltid stå mannen sexuellt till förfogande. Då har ju husdjur som hundar eller katter mer rättigheter.

"För Erdogan är säkert en trogen muslim, eller hur? Likadant som Trump är en god kristen och inte bara ett rasistiskt, sexistiskt svin?"

Som jag skrev, är det ännu värre i länder som Iran, Dubai osv. som regeras av "trogna muslimer". Ju mindre "trogen" en muslimsk regering är, ju mer demokrati finns det.  Det finns i hela världen 57 länder med en islamsk regering. I inte ett enda av dessa länder finns det demokratiska strukturer, men i många av dessa länder får man dödsstraff av att förolämpa en islamsk företrädare, regeringsmedlem eller bara för att förolämpa "profeten".

"Så du menar alltså att majoriteten av muslimer är islamistiska fundamentalister?"

Nu lyckades du fortfarande inte svara på det som jag skrev. Jag har tills nu inte yttrat mig om hur många muslimer som är islamska fundamentalister. Jag skrev att majoriteten av "Svennarna" som det är på tal om inte skulle trakassera muslimer som klär sig i burka för att kämpa för kvinnors rättigheter. Du svarar på helt andra saker än det som jag skriver. Hur står det till med dig? Mår du inte bra?

Men vi kan gärna också diskutera om hur många av muslimerna som är fundamentalister. I Österrike har Wiens regering gjort en studie och frågat 1000 unga muslimer.  Nästan 1/3 ställer deras sharia lagar över våra lagar och avvisar västerlandet.  59 % är intoleranta mot homosexuella. 47 % är antisemiter.  27 % förespråkar våld och är fientliga gentemot oss.

http://www.krone.at/wien/wien-jeder-3-muslim-stellt-religion-ueber-gesetze-alarmierend-story-534610Anmäl
2017-02-07 13:18 #23 av: Sommarek

#21 Du menar om jag anser att precis alla kvinnor som bär burka i hela världen är förtryckta? Det har jag nog inte riktigt mandat att uttala mig om.

Men Sommarek lilla. Nu har du läst fel igen. Var skrev jag "alla muslimer förtrycker kvinnor"?

Kanske här?

Försök nu att inse att kvinnor i de flesta muslimska länder inte ens kan välja ut sin make själva, utan flickor blir "sålda" av föräldrarna, eller bättre sagt, av den manliga föräldern, mest när dom är i en ålder av 9-12 år. Sedan har dom inga rättigheter alls. De måste lyda mannen och får inte lämna huset utan att fråga mannen. De måste dölja kropp och ansikte och ingen annan man får se dom. Deras uppgift är att föda barn (ofta omkring 10 stycken), fixa hushållet och måste enligt lagen alltid stå mannen sexuellt till förfogande. Då har ju husdjur som hundar eller katter mer rättigheter.

Ju mindre "trogen" en muslimsk regering är, ju mer demokrati finns det.  Det finns i hela världen 57 länder med en islamsk regering. I inte ett enda av dessa länder finns det demokratiska strukturer, men i många av dessa länder får man dödsstraff av att förolämpa en islamsk företrädare, regeringsmedlem eller bara för att förolämpa "profeten".

Och i USA, som är ett så kallat kristet land, vill man sätta munkavle på journalister som inte håller med presidenten, man vill låta folk diskriminera på grund av religion och straffa kvinnor för aborter eftersom mannen inte kan förväntas vara skyldig i att sätta ett barn till världen.  På väg åt rätt håll, eller?

Nu lyckades du fortfarande inte svara på det som jag skrev. Jag har tills nu inte yttrat mig om hur många muslimer som är islamska fundamentalister. Jag skrev att majoriteten av "Svennarna" som det är på tal om inte skulle trakassera muslimer som klär sig i burka för att kämpa för kvinnors rättigheter.

Nu skrev jag ju visserligen om män i kvinnokläder överlag, inte i burka eftersom det är ganska svårt att se om personen i burkan är en man eller en kvinna.

Men låt oss se på argumentet: Du säger att män som går i kvinnokläder här kanske blir lite häcklade, men att män som gör samma sak i muslimska länder hade kastats från tak av islamister. När jag frågar om du då menar att det inte förekommer våld mot transpersoner här (den logiska slutsatsen av att du säger att de som värst blir lite mobbade) undrar du var jag får det ifrån. Du säger dessutom att du inte skrivit att majoriteten av muslimer är islamister, men tror ändå att en man i kvinnokläder i ett muslimskt land skulle ha oturen att springa på just en islamist? Jag mår rätt okej i jämförelse, känner jag.  :)

Men vi kan gärna också diskutera om hur många av muslimerna som är fundamentalister. I Österrike har Wiens regering gjort en studie och frågat 1000 unga muslimer.

Jag antar att det finns en originalkälla på det, med tanke på att Krone är kända för att bland annat ha recenserat en inställd konsert där artisten i fråga var inlagd på sjukhus medan recensionen pågick?

Anmäl
2017-02-08 17:11 #24 av: rara

#23

"Du menar om jag anser att precis alla kvinnor som bär burka i hela världen är förtryckta? Det har jag nog inte riktigt mandat att uttala mig om."

Jag menar det som jag skrev och inte det som du skrev nu.

"Kanske här?"

Ser du den "lilla fina" skillnaden mellan "alla muslimer i världen" och det som jag skrev som är vanligt i de flesta muslimska länder?

"Och i USA, som är ett så kallat kristet land, vill man sätta munkavle på journalister som inte håller med presidenten, man vill låta folk diskriminera på grund av religion och straffa kvinnor för aborter eftersom mannen inte kan förväntas vara skyldig i att sätta ett barn till världen.  På väg åt rätt håll, eller?

Precis så är det i de flesta muslimska länder, till och med i Turkiet. Det är bara det att USA inte häktar eller avrättar alla som misstänks skulle kunna vara kritiker. I Turkiet har tusentals blivit häktade pga det.

"Nu skrev jag ju visserligen om män i kvinnokläder överlag, inte i burka eftersom det är ganska svårt att se om personen i burkan är en man eller en kvinna."

Jag menade också männen i burka, som protesterade mot kvinnoförtryck.

"Men låt oss se på argumentet: Du säger att män som går i kvinnokläder här kanske blir lite häcklade, men att män som gör samma sak i muslimska länder hade kastats från tak av islamister. "

Japp, men jag skrev "radikala islamister".

"När jag frågar om du då menar att det inte förekommer våld mot transpersoner här (den logiska slutsatsen av att du säger att de som värst blir lite mobbade) undrar du var jag får det ifrån."

Ganka jobbigt att diskutera med någon som inte kan eller inte vill förstå vad jag skrev, eller kanske tycker att det är för svårt att svara på det som jag skrev och i stället svarar på något som jag inte skrev. Jag skrev om hur majoriteten här tänker och har aldrig skrivit att det inte förekommer våld mot transsexuella.

"Du säger dessutom att du inte skrivit att majoriteten av muslimer är islamister, men tror ändå att en man i kvinnokläder i ett muslimskt land skulle ha oturen att springa på just en Islamist?"

Visst är risken större att bli kastad från taket av radikala islamister där som de förekommer i stort antal.

"Jag mår rätt okej i jämförelse, känner jag.  :)"

Men tänk om bristande läsförståelse skulle leda till värk och illamående......

"Jag antar att det finns en originalkälla på det, med tanke på att Krone är kända för att bland annat ha recenserat en inställd konsert där artisten i fråga var inlagd på sjukhus medan recensionen pågick?"

Du kan gärna jämföra vad Krone skriver med andra tidningar:

http://derstandard.at/2000045970613/Studie-zu-Radikalisierung-in-Wien-Junge-Muslime-gefaehrdet

http://wien.orf.at/news/stories/2803311/

Som du ser, ingen skillnad mellan vad Standard skriver, som anses vara den seriösaste tidningen och heller ingen skillnad till det som statens egen media rapporterar.

Här finns en till studie:

https://www.profil.at/oesterreich/studie-hohe-radikalisierungsgefahr-muslime-7644583

"60 Prozent meinen, sie dürfen zuschlagen, wenn ihre Religion oder Ehre beleidigt werde. "

Om de anser att deras religion förolämpas, är det 60 % av muslimerna som slår till.  Men du anser säkert att de flesta kristna också slår till...................

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.