Annons:
Etikettpolitiker
Läst 2365 ggr
[Carpinus]1
2017-02-07 22:35

"Problem", inte "utmaningar"!

Expressens Ann-Charlotte Marteus är kanske lite ojämn, men ibland kommer hon med riktigt stringenta krönikor. Som t.ex. i april förra året, då hon reflekterade över politikernas bruk av ordet utmaning.

Hon skrev då bland annat:
"Att definiera om problem till utmaningar har blivit en bred folksport i landet Följa John, inte minst bland politiker."---

"Att de anser sig stå inför en stor utmaning tycks på intet sätt förpliktiga dem att, handlingskraftigt och radikalt, försöka undvika ett nederlag. (Varje utmaning bär ju på fröet till ett nederlag.) Nederlagsaspekten har liksom opererats bort. I stället har våra politiker roffat åt sig den positiva aspekten. De framstår som allmänt taggade och optimistiska när de talar om landets utmaningar, alldeles som om de stod och frustade i en startfålla inför Vasaloppet. En annan fördel med att använda ordet utmaning i stället för problem, för en politiker, är att det låter som om man talar om något oförutsett, utan förhistoria."---

"Ett skäl till uppsvinget för "utmaning" är säkert att människor vill undvika att säga problem i samband med flyktingkrisen, av rädsla för att väcka rasism. Men för politiker har det samtidigt blivit ett bekvämt sätt att bagatellisera följderna av politiska missbedömningar och underlåtenhetssynder."---

Hela krönikan kan läsas här.

Anledningen till att jag letat rätt på Marteus krönika är för att jag nyss såg Aleksandra Broscanins ledare i GP, där hon skriver om nationalekonomen Tino Sanandajis bok "Massutmaning."  Boscanin skriver: "Bokens titel är tillägnad dem som relativiserar problemen som Sverige står inför. För det är vad det handlar om: problem, inte utmaningar."*---

Vilka problem det rör sig om vet väl de flesta vid det här laget - men läs gärna hela ledaren för en påminnelse…

Och nästa gång du läser att en politiker skriver "utmaningar" så läs det som "problem"…

 (* Min fetstilning.)

Annons:
Carmarino
2017-09-13 17:57
#1

Det verkar som om vissa inte vill ta ordet "problem" i sin mun längre. Det här låter mer än löjligt krystat:

Efter att vi har gått live med nya affärssystemet så har vi haft utmaningar med avisering och vissa ekonomiska rapporter, säger Riksbyggens cio Amir Chizari.

Ordet "utmaningar" passar inte ens in i sammanhanget.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.688606/riksbyggen-kundwebb


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Carpinus]1
2017-09-13 19:06
#2

En gång i tiden, innan internets tid, skickade vi runt sådana här skämt på fax mellan kontoren i de tre största städerna på mitt dåvarande jobb. Behöll det här, och har gjort om texten lite…

[Hayabusa]
2017-09-13 22:02
#3

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/947854?programid=1637

Lars Trägårdh från 1:40:27

"Vi har verkliga problem i Sverige idag och de tycker jag att vi ska tala öppet & ärligt kring"

[memoirsofaclone]
2017-09-14 18:31
#4

Utmaningar låter ju bättre, även om det är ett problem. En ''positiv'' syn, men jag tycker man bör kalla problem för just problem. ''Nya utmaningar'', det låter som en sån där jobbig person som aldrig kan tillåta sig (eller andra) att uttrycka sig negativt.

[Hayabusa]
2017-09-14 20:15
#5

"Houston, we´ve got a problem"

"Houston here - I guess you mean challenge?"

"No, we have a real problem here!"

"Houston here - come on, it´s a challenge to go to the moon."

Carmarino
2017-09-15 11:18
#6

#5 😂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
[Carpinus]1
2017-09-22 10:32
#7

"Ett annat uttryck för att beskriva ordens makt, och därigenom postmodernismens inflytande på vår samtid, är lingvistisk konstruktivism. Betydelsen av detta är att ord inte bara beskriver verkligheten, de formar den. Orden bär på en makt som är helt avgörande för människor. Den som genom ord äger bilden, innehar även makten att sätta villkoren för dess förändring."---

Adam Cwejman i en lätt akademisk men klart tänkvärd ledare i GP.

[Hayabusa]
2017-09-22 10:37
#8

Kontextuell modernism i samklang med nutida livsformer - som sådan och varför.

[Carpinus]1
2017-12-12 10:01
#9

Lise - du måste lära dig att använda ordet "utmaning"! Då nickar media och politiker samförstånd…

"Under ett par dagar i förra veckan bjöds vi på ett utmärkt exempel på denna typ av pseudodebatt. Startskottet var ett inslag i Studio Ett i tisdags och en intervju med chefsåklagare Lise Tamm.

I det 21 minuter långa inslaget finns en passage där Lise Tamm beskriver Rinkeby som ”nästan en krigszon”. Vidare säger hon att det kan finnas en poäng att titta på lösningar från andra länder: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut?

Ordet ”nästan” försvann på en gång. Strax efter förvandlades ordet ”krigzon” till ”krig”. Vips hade vi en debatt om en åklagare som hävdade att det råder krig i Rinkeby. De utländska exempel som Lise Tamm föreslog att vi kunde lära av för att avväpna och för att bygga upp civilsamhället, omvandlades till påståenden om att åklagaren jämförde Rinkeby med nämnda latinamerikanska länder.  Aktuellt, TT och DN hakade på Twitterdrevet. Studio Ett följde upp."---

 "Fokus för debatten var förstås om Lise Tamm använt rätt ord. Ord är viktiga. Men är de det enda viktiga? Och i så fall: varför diskuterar vi inte finansborgarrådet Karin Wanngårds (S) ordval: Att vi har utmaningar i Rinkeby precis som vi har utmaningar i hela Stockholm. Inget särskilt med Rinkeby, alltså. Och utmaning? Talar hon om årets snöröjning? Eller om ett samhälle där barn skjuts ihjäl? Och dit inte ens polisen åker utan poliseskort? Utan insikt och språk för allvaret i situationen finns heller ingen lösning. Men stort lycka till med snöröjningen, Karin!"

https://www.expressen.se/kronikorer/hanne-kjoller/ingen-politiker-vagar-saga-nagot-som-sticker-ut/

[Hayabusa]
2017-12-12 10:24
#10

#9 Galet. Jag lyssnade på Lise Tamm och anser att hon var klar & tydlig. Vettiga åsikter om hur läget ser ut och vad som bör göras för att hantera situationen.

[Carpinus]1
2017-12-12 10:30
#11

#10 Ja, men det fanns de som ansträngde sig för att missförstå:

"Det är enstaka politiker som vill vara politiskt korrekta som lagt ord i min mun."---

"Att debatten kommit att handla om ordval tror hon har att göra med att man inte vill prata om det saken gäller: gängkriminaliteten i socialt utsatta områden."---

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/vi-maste-borja-prata-om-heder-och-klan-19809

(Nu kommer hon väl att få på tafsen för att hon använt termen "politiskt korrekta"…)

Edit.

[Hayabusa]
2017-12-12 10:41
#12

#11 Som vanligt.

[Göstage]
2018-08-09 15:50
#13

Klart att en socialdemokrat som säger att "vi har problem" (inte utmaningar) utsätts för kritik av syskonpartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men Ann-Sofie Hermansson i Göteborg står på sig och säger "Man engagerar sig politiskt för att man tror att man kan förändra saker. Men det är inte så att jag tror att vi kan lösa dagens problem med 70-talets politik. Reformer måste med nödvändighet innehålla åtgärder mot det som blivit dagens problem, det vill säga extremism och hedersrelaterat våld."---

 https://www.expressen.se/ledare/ledarsnack/goteborgs-starka-kvinna-vi-har-allvarliga-problem/

Annons:
[Göstage]
2019-10-27 19:36
#14

"SKL: Åldrande befolkning utmaning." Jaha, så har man då blivit "en utmaning" på äldre dagar! Förstår att det kommer som en chock för samhällsplanerarna att många fyrtiotalister envisas med att hålla sig vid liv.

Vi föll ju helt överraskande ner från himlen - ingen demograf hade ju en aaaning om vad som skulle komma (trots att man vill höja pensionsåldrarna eftersom folk tenderar att bli allt äldre).

Fast det hade väl kunnat varit värre - man hade ju kunnat utgöra ett problem.

LBB
2019-10-27 19:54
#15

#14 Problemet är väl egentligen inte den åldrande befolkningen. Utan förhållandet mellan den del av befolkningen som betalar in skatt och den del av befolkningen som lever på pension/bidrag samt använder vård o omsorg

Man var nog redan vid införandet av ATP medvetna om de kommande problemen, men man sköt dem under mattan, så länge tillväxt och inflation dolde dem.

Just därför var arbetskraftsinvandringen fram till mitten av 80 talet positiv för Sverige. Ett tillskott av yngre människor kompenserade för tidigare pensionsavgångar och längre liv.

Idag är situationen den omvända. Dels har vi fortfarande problemet med en åldrande svensk befolkning som inte i tillräckligt stor utsträckning finansierat sin pension/vård/omsorg, dels har vi stora grupper som tillkommit som inte har och ej heller kommer att finansiera upp sina kommande behov.

Lösningen är lika enkel som grym.

Garantipension ska betalas ut enligt de gamla bestämmelserna, 1/40 garantipension per år som personen varit skriven i Sverige.

Därtill kraftigt beskurna sociala förmåner (drabbar då även de svenskar som inte bäddat ordentligt)

Sedan måste inflödet anpassas till landets behov. Vilket ordnas enklast genom att inga fler tas in i systemet, inga fler än som lämnar det till eget arbete och eget boende. Anhöriginvandring endast till individer som har eget boende och egen bostad.

Carmarino
2019-10-28 12:58
#16

#14 Citat från artikeln "Det som är problematiskt redan nu är att man i vissa kommuner har svårt att få tag på personal, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, till SVT Småland."

Var det inte just svårigheten att få tag på personal som invandringen skulle lösa?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

LBB
2019-10-28 18:49
#17

#16 vilket den gjorde fram till mitten av 80;talet.  Men sedan dess har andelen illitterata ökad och till detta att de som kommit senare har allt svårare att integrera sig i ett modernt samhälle. Man har ingen studievana och den arbetserfarenhet man har är ofta från enklare hjälparbete.

Faktum kvarstår dock, vi behöver ett inflöde av individer som antingen har utbildning o erfarenhet med sig eller har lätt för att ta till sig den i Sverige.

Vad som däremot måste begränsas är inflödet av folk utan dessa meriter..

Lösningen där är enkel  Inga fler in, än det är individer som går ut ur systemet med egen bostad och eget, icke subventionerat arbete.  Anhöriginvandring ja! men bara till dem som inte längre är kvar i systemet, utan har jobb o bostad.

[Hayabusa]
2019-10-28 19:54
#18

#16 Jo, en generös & expansiv invandring är en grundpelare för Sverige.

LBB
2019-10-29 12:40
#19

"18  För att travestera på visan…:  -så ska vi ha´t   men var ska vi ta´t?  😎

[Göstage]
2019-11-07 12:11
#20

#0ff Adam Cwejman på GP:s ledarsida ser bruket av "utmaningar" istället för "problem" som en verbal nödutgång för politiker och andra beslutsfattare  i rädsla för att annars tvingas till en mer uppriktig verklighetsbeskrivning. 

"Men ser man tillbaka på diskussionen i offentligheten så sattes uppmärksammandet av det grova våldet i ett väldigt specifikt sammanhang: Huruvida en eller annan verklighetsbeskrivning spelade SD i händerna. Oron över att framstå som ond och fascistanstruken i offentligheten trumfade önskan att lösa allvarliga samhällsproblem. Inte ens problem kunde de kallas, det var ju "utmaningar"!

Det är en bidragande orsak till den chockade yrvakenhet som nu präglar regeringen så fort den konfronteras med läget på gatorna. Eftersom våra regeringsföreträdare så länge marinerats i en postmodern samhällsdiskussion om ordens laddning och otillåtna narrativ så är de just nu helt oförberedda för det som sker. För att inte tala om lamslagna när det kommer till de konkreta lösningarna. Som alltså, även om de levererades, skulle implementeras i elfte timmen."---  

https://www.gp.se/ledare/bomberna-som-sprängde-sverigebilden-1.20038418

Annons:
Carmarino
2020-08-08 09:40
#22

#21 Apropå utmaningar så läste jag ett inlägg på LinkedIn för ett tag sedan, där en rekryterare var lite irriterad på att så många skrev den populära standardfrasen "söker nya utmaningar" i sin presentation, istället för att de sökte nytt jobb. Hon hade nämligen konstaterat att det var ytterst få som verkligen var intresserade av att få nya utmaningar. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Hayabusa]
2020-08-08 09:59
#23

#22 Haha, ja…sanningen är nog istället:

"Jag är trött på mitt trista nuvarande jobb och söker därför ett nytt som är såväl roligt som spännande. Gärna välbetalt och med generös (läs flexibla) arbetstider."

[Göstage]
2021-04-18 07:51
#24

Kanske lite sent har Peter Hjörne på GP insett att "utmaning" är ett mordeord.

"Numera är allt en utmaning: vaccineringen är en utmaning, pandemin är en utmaning, miljöförstöringen är en utmaning. Liksom polariseringen, gängvåldet och skjutningarna, falska nyheter, äldreomsorgen, skolan, sjukvården och elförsörjningen. Allt är utmaningar. Borta är problem, svårigheter, bekymmer och eländen. Ingen vill ha problem men utmaningar tycks vara ok. Det låter vänligare, vackrare och mer hanterbart, något som går att fixa bara man anstränger sig. En utmaning är nästan lite tjusig, något för hjältar.

"Ibland misstänker jag att när politiker använder ordet utmaning hoppar de över problemet. Det smiter från allvaret. Då blir jag arg och tänker att det inte är så konstigt att det går åt fanders med mycket eftersom man antar en massa utmaningar utan att först ha definierat problemet", skrev författaren Lotta Lundberg i Svenska Dagbladet för ett tag sedan."---

Gubbarna i The Muppet Show hade rätt. Det finns mycket att irritera sig på. Själv har jag hakat upp mig på, eller snarare snöat in på, en ny farsot: ”prepositions-
  • Redigerat 2021-04-18 07:52 av [Göstage]
[Göstage]
2021-10-03 11:00
#25

Författaren Lars Åberg på Bulletin:

"Går det då längre att prata om ett välfärdssamhälle? Det svenska systemet har varit präglat av strukturell välvilja och har därför inte riktigt velat erkänna att ”utmaning” kan vara en eufemism för ”uppluckring” eller ”sönderfall”.---

Det räcker inte att vara född i Sverige. Växer man upp utan kontakt med samhället riskerar man att vid skolstarten vara lika dålig på svenska som de barn som just anlänt hit, skriver Lars Åberg.
Fornöga
2022-12-12 11:40
#26

"En floskel är dock i allmänhet inte konstruerad så att den förvanskar sanningen. Men den förskönar ofta en smula."---

"Och fan ta den som skulle beskriva detta som ”problem”, utan det ska heta ”utmaning!"---

Stig-Björn Ljunggren i Sydöstran.


Re:tired.

Vi använder ofta floskler. En del av dem är nya ord som faktiskt betyder något, annat är bara struntprat.
  • Redigerat 2022-12-12 11:41 av Fornöga
Upp till toppen
Annons: