Ideologi

Vänster-Höger, vad definierar dessa?

2017-02-25 00:32 #0 av: [krasnajaluna]

Har frågat, googlat, inget vettigt svar då ingen verkar förstå vad jag menar, folk blir nästan arga när de upptäcker att de inte kan svara. Det jag undrar är vad som faktiskt definierar ''vänster'' och ''höger'' i politiken? Om man bara kollar på våra riksdagspartier så är M, KD, L och C ''högerpartierna'', SD är tydligen ''högerextremt'' och V, S, MP ''vänster''. Definierar man högern utifrån hur konservativ man är? Eller statens inblandning? Nationalsocialism t ex, kallas ofta för extremhöger men det är i grunden socialism det handlar om, som är en vänsterideologi. Egentligen har t ex SD och V väldigt mycket gemensamt, trots att de i vänster-höger spektrumet tycks stå längst ifrån varandra. Jag gillar vänstertänket som handlar om ekonomisk jämlikhet, dvs att man jämnar ut klassklyftorna, rättvisa, en stark stat, välfärd osv. Dock gillar jag inte det som förknippas med vänstern idag med allt galet, socialliberalism kanske det kallas, är emot globalisering, begreppet ''feminism'', storallianser som EU, NATO.  Detta gör mig helt plötsligt till ''högerextrem'' om man ska tro massmedierna. Men höger tänker jag står för företagande, privatisering, kapitalism, individualism osv, vilket inte är något jag direkt stödjer. Kanske detta är något förgånget som inte gäller längre? Finns denna ''vänster'' som jag pratar om inte kvar helt enkelt? Lite rörigt inlägg men svårt att formulera. 

Anmäl
2017-02-25 01:18 #1 av: landsbygdsbo

Hade en lärare en gång som beskrev den politiska kartan ungefär som om man kunde studera ett ädelt fat vin från fatets kortsida. Längst upp befann sig då FP o C.

Straxt till höger om dessa två fans dåvarande högerpartiet och till vänster sossarna

Högerpartiet ca kl 0900 o sossarna 1500. Det var alltså de partier som då låg längst ifrån varandra ideologiskt sett.

Sedan sjönk man ´ner mot botten-satsen.

Ju närmare man sjönk ner mot skiten ju mindre skilde partierna åt

Kommunister o nationalsocialister hittades 1745 till1815. Och låg tämligen nära varandra vad det gällde ideologi och agerande.

En visserligen förenklad bild men det låg frapperande mycket i den

Då dagens SD har influenser från både höger o vänster ligger de väl o flyter mellan 1700 o 1900 Skämtar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.