Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Övrigt

Fattigdomen

2017-03-10 23:42 #0 av: [krasnajaluna]

Ofta  ser vi reklam från olika organisationer som ber oss skänka någon hundring i månaden för att ge t ex fler tillgång till rent vatten. Många gör säkert det, särskilt i Sverige. Vi tycks länge ha haft som mål att ''utvecklingsländerna'' ska ta sig ur fattigdomen genom att ge pengar och försöka få de mer inkluderade  i handeln. Det ses liksom som något självklart att sträva mot, jag strök under ordet utvecklingsländer just för att ytterligare förtydliga att detta ses som självklart. Detta kan ju såklart vara en god tanke och de flesta som t ex skänker ett visst belopp till välgörenhet då och då känner sig säkert nöjda. Det är ju också bra för de individer som faktiskt får en förbättring. 

Men samtidigt finns det  en hel  del problem som många inte tycks vilja diskutera eller fundera på. Vi ser nu hur tidigare mycket fattiga länder som Kina och Indien blir rikare, fler har råd med bil, att konsumera mer produkter och resa. Ni har säkert sett hur det ser ut i vissa kinesiska städer, med tjock smog. Man kan lätt komma fram till att om alla i hela världen skulle ha samma levnadsstandard som i Västvärlden så skulle det vara en katastrof för vår miljö, det funkar bara inte. Det enda som skulle skapa total rättvisa och en hållbar miljö skulle vara att vi med denna högre levnadsstandard sänkte den rejält. Men det skulle förstås nästan ingen här gå med på. Skulle någon här , på allvar, vilja sälja i princip allt ni äger och leva under betydligt sämre förhållanden utan några särskilda bekvämligheter för att världens fattiga skulle få det lite bättre (dvs samma låga levnadsstandard som vi skulle ha då, men för dem ändå lite bättre om man jämför med deras tidigare situation)?

Varför fortsätter folk att ge dessa småbelopp och tro att det skulle göra någon verklig skillnad?  Detta utrotar inte fattigdomen och kommer aldrig att göra. Det verkar som att man förnekar hur det faktiskt är och tycker att man bara kan skänka 100 kronor i månaden och sedan gå och leva sitt vanliga liv  vidare. 

Anmäl
2017-03-11 04:39 #1 av: _Fisken

Pengar till olika organisationer då och då  dövar samvetet.  Det som behövs är att sudda ut gränserna och att den rika delen av världen delar med sig till de som har det sämre ställt. Då blir det bla inga flyktingströmmar längre.  Jag kan, med ringa insikt, ev. se lite av det i tanken med EU men allt är så kapitalistiskt än så länge och styrt av några få. Det fanns nån film som hette "Follow the money" eller nåt sånt. Den beskrev läget nu och historian bakom. Mycket intressant.

Anmäl
2017-03-11 08:11 #2 av: Hayabusa

#0 Nej, det är få som vill sänka sin levnadsstandard. Dessutom ska vi i samma veva be länder som t ex Kina  att inte hoppa på samma tåg som västerländerna. Är de beredda på att avstå det? 

Anmäl
2017-03-11 13:24 #3 av: Zepp

Fortsätt helst att försöka övertyga det Kinesiska ledarskapet om att hålla sin befolkning i fattigdom.. iomed att vårt eget välstånd är beroende utav detta!

För en stor del av vårt nuvarande välstånd är beroende utav att vi kan importera billiga varor från Kina för rispengar!

Och ju mer vi köper från Kina, ju rikare blir de, välståndet ökar, de får krav på ökad levnadsstandard!

Meeen.. det finns oxå en bot, det kräver en liten uppoffring utav oss!

Det räcker med att vi avstår från alla mobiltelefoner, datorer, hushållselektronik samt alla leksaker, de flesta cyklar, mopeder!

Är vi alla överens?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-11 14:37 #4 av: Hayabusa

#3 Sannolikt inte.

Anmäl
2017-03-12 14:56 #5 av: Zepp

#4

Då har vi ett framtida politisk problem!Storgråter

Skulle vi inte kunna skylla allt på någon enskild liten grupp.. så att majoriteten av befolkningen får lov att känna att de gjort allt rätt och att det hela är någon annans fel?Funderar

Judarna är lixom Tabu att skylla på.. även om det funkade på 30-talet!

Varför inte Romer och  flyktingar?Galen

Altså att Kinesiska ledarskapet tvärvägran att bibehålla vår höga levnadstandard i väst är väl knappast troligt och heller inte någon bra ursäkt.

Att deras inköp av våra företag och flytten av jobben till Kina är väl inte heller något som vi omfattar.. fasten vi själva försett dem med pengarna för detta!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-16 12:06 #6 av: kamera0710

#0 "Varför fortsätter folk att ge dessa småbelopp och tro att det skulle göra någon verklig skillnad?  Detta utrotar inte fattigdomen och kommer aldrig att göra."

Varför ägnar du bortkastad tid åt att debattera här och tro att det skulle göra någon skillnad?

Anmäl
2017-03-16 12:10 #7 av: _Fisken

Det är en fråga som skakar om själva grundbulten i iFokus - möjligheten att diskutera och ifrågasätta allt.

Anmäl
2017-03-16 16:13 #8 av: [krasnajaluna]

#6 Dock har inte jag något mål att göra en skillnad eller förändra något här. Ville mest veta om någon mer hade tänkt på det, för det är intressant med saker som i princip aldrig diskuteras. Förstår inte riktigt hur din kommentar hänger ihop med det citerade.

Anmäl
2017-03-17 06:01 #9 av: kamera0710

#8 Det var mest menat som ironi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.