Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

"Ett Ryssland utan Putin"

2017-03-26 18:33 #0 av: [Carpinus]1

Mer än sjuhundra protesterande människor har gripits i Ryssland efter regimkritiska demonstrationer, enligt uppgift de största på mer än tio år. Bland de gripna skall oppositionsledaren Aleksej Navalnyj finnas.

Tiotusen demonstranter, inte minst ungdomar, har skanderat paroller som "Ett Ryssland utan Putin". Hundra år efter att tsarväldet föll kanske det är oligarkernas tur att få känna av den folkliga vreden? 

Källa. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-26 18:35 #1 av: Linn Is The New

Skulle vara spännande att se Ryssland utan Putin, för Ryssland ÄR Putin typ. Det första man tänker på när man hör Ryssland, Putin Putin Putin. Only Putin AKA Puttan

Anmäl
2017-03-26 18:38 #2 av: [Carpinus]1

Ett Ryssland utan Putin och ett USA utan Trump tror jag skulle ge människor hopp om  en bättre värld.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-26 18:51 #3 av: Linn Is The New

Och ett Sverige utan Löfen hade också gjort skillnad

Anmäl
2017-03-26 19:05 #4 av: Zepp

Eh.. jag är mer rädd för ett Ryssland efter Putin/Medvedev!

Chansen är 50/50 att det kommer andra värre till makten!

Gamla Stalinister eller extrema högernationalister!

En viss trygghet är det att Ryssland är ett av de få länder där säkerhetstjänsten härskar och behärskar även regeringen!

Under tiden får vi vara lite snälla mot Putin.. iomed att vi är beroende utav oljeleveranser från dem, cirka 40% av vår råolja får vi/fick vi från Ryssland!

Såå, fram tills vi är oberoende utav oljeimport får vi vara snälla.. snälla men vi kan vara kritiska oxå, på samma sätt som vi kan vara kritiska mot USA.. och fortfarande få leveranser av strategiskt viktiga råvaror/teknik/flygmotorer/vapen/gödningsmedel/what ever!

Och jag är orolig för om Le Pen skulle vinna presidentvalet i Frankrike, då hon som första åtgärd har lovat att avsluta sanktionerna mot Ryssland!

Då hamnar vi i ett annat läge.. vi kan inte längre skylla på EU. för att få våra oljeleveranser!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-26 22:40 #5 av: lordgortor

Ryssland av idag är lika likt gamla Francospanien som den galna kommunistregimen, med ett undantag: Kommunisterna var inte lierade med religiösa  tokstollar.

Anmäl
2017-03-27 06:17 #6 av: [Carpinus]1

I torsdags sköts den tidigare ryske politikern och Putinkritikern  Denis Voronenkov till döds  i Kiev. Och han är inte den förste  antiputinisten som gått en våldsam död till mötes.

http://www.metro.se/artikel/putinkritiker-mördad-här-är-fler-kritiker-som-dött

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-27 07:20 #7 av: KimE

http://www.hurriyetdailynews.com/russian-police-detain-opposition-leader-dozens-of-protesters.aspx?pageID=238&nID=111275&NewsCatID=353

En Reuters reporter såg ett hundratal personer gripas inklusive Navalnij

http://www.reuters.com/article/us-russia-protests-idUSKBN16X0G8

Anmäl
2017-03-27 21:24 #8 av: [memoirsofaclone]

Jag är lite orolig för vad som kommer hända efter ''Putineran''. Ska man se det utifrån ett större perspektiv så är Ryssland mer stabilt idag än för 20 år sedan. Putin hade nog lite tur att komma efter Jeltsin och 90-talets instabila Ryssland. Såklart har Putin en del brister som alla andra men efter att ha studerat honom lite noggrannare så  kan man undra om det är samma person som det skrivs om i våra medier. Han verkar vara lugn och sansad och har sagt en hel del smarta saker, men som sagt så har Ryssland fortfarande en del att reda upp, bl a korruption. Finns betydligt värre politiker, t ex Vladimir Zjirinovskij, ''liberaldemokraterna''. Zjirinovskij kanske är lite gammal för att ställa upp i val och inte jättepopulär men poängen är att det inte finns några vettiga alternativ till Enade Ryssland och Putin. Det är liksom dem, kommunism eller nationalism. Enade är ju ett mittenparti med en konservativ inriktning, vilket trots en del protester ändå är rätt populärt bland de flesta, med mål att hela Ryssland ska hålla ihop, med alla olika folk som bor där. 

För vår del i Sverige så ska vi nog ändå vara rätt glada att det inte sitter någon extremnationalistgalning i Kreml med mål att ta över hela Östersjön. 

Och nej, man behöver inte vara ett betalt nättroll för att inse att det skulle kunnat vara mycket värre än vad det är nu.
Anmäl
2017-03-27 22:11 #9 av: Tjeja

Flytta gärna bort Erdogan från Turkiet också när ni ändå är igång och rensar bort dåliga ledare!

Hade man kunnat byta ut alla  dessa, Trump,  Putin, Erdogan, Löven och Merkel och ersatt dem alla med... Ja vilka då föreslår ni? Obama i USA,.. och sedan? Glad

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-03-27 22:42 #10 av: Zepp

Glöm det, de är alla sprungna ur olika nationella behov/förutsättningar/historia!

Löven och Merkel är praktexempel, på kontiunitet

Trump, Putin och Edogan är förändringens vind.. Putin  tror jag ligger mer på kontiuonitet.. Trump vet vi fortfarande inget om, men Erdogan lär så länge han lever skifta hela vår uppfattning om stabilitet mellan våra olika länder!

Tacka vet jag Putin/Medvedev.. säkra oljeleveranser och Merkel/Nordstream 1 och 2!

Menna, det var ju de där Ukrainarna som ställde till det, komma här med nationella krav på självständighet från Ryssland sabba hela gas/oljeförsörjningen till västeuropa!Galen

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-03-28 07:47 #11 av: [Carpinus]1

Det är ganska fantastiskt att Ryssland i dessa nätaktivistiska tid fortfarande kan vara ett slutet samhälle varifrån vi bara nås av sporadiska rapporter om den politiska vardagen och förutsättningar att driva opposition, och där de oppositionella som faktiskt når ut till omvärlden inte sällan är rabulister och populister. Det är som om regimen verkar låta dem hållas eftersom de avslöjar sig själva bara genom att prata några minuter, medan mer medvetna kritiker sällan når ut. 

En anledning till att vi får veta så lite om Ryssland är väl att korrespondenter inte kan arbeta fritt - vi har ju under årens lopp sett hur även svenska journalister lyfts ut när de varit för närgångna för att passa regimen.  

Men inför det här valet verkar det finnas ett nyvaknat intresse från media. Jonna Sima i Aftonbladet överraskar med en regimkritisk krönika idag, och det är bara att hoppas att vi får veta mer om Ryssland under Putin - såväl på gott som på ont. De är ju trots allt våra grannar!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-03-30 07:41 #12 av: KimE

Regimen ser till att ett par ofarliga oppositions media finns kvar för att kunna visa att visst är de demokratiska ibland. Det finns också partier som är till för att förvirra väljarna då de är kommunistiska och så lika det gamla kommunistpartiet att få vet skillnaden. De Svenska och Norska utlandsrösterna i senaste valet slogs samman med en region i Sibirien måste vara för att få snygga siffror.

Anmäl
2017-03-30 11:13 #13 av: landsbygdsbo

Ryssland befinner sig i ett, historiskt sett prekärt läge.

Man vill inte samarbeta med väst, Man klarar inte av att utan detta samarbete behålla ett fungerande samhälle. Från öst trycker Kina på, allt kraftfullare.

Med liknande värderingar vad det gäller mänskliga rättigheter och demokrati.

Vad Ryssarna glömmer är att Kineserna även delar bristen på respekt för andra nationer. Vilket på sikt troligen betyder att Ryssland blir av med sina östra delar. Redan idag är inflyttningen stor. Kina äger eller arrenderar stora områden där kinesiska arbetare bor och arbetar. Befolkningstrycket mot dessa områden från Kina är betydligt större än viljan hos Ryssar att flytta dit. Risken är därför stor att landet bortom Ural både bildligt och bokstavligt blir asiatiskt....

Anmäl
2017-03-30 12:04 #14 av: kamera0710

Skummade Kalle Kniiviläs bok Putins folk förra året. Det verkar ju som Putin trots allt har ett starkt stöd, inte minst utanför storstäderna. (Därmed inte sagt att jag stöder honom, tvärtom.)

Ur en recension:

"Det handlar inte om att ge en motbild till den gängse bilden av Putin, utan att komplettera den. Kniivilä döljer inte hur Putin sedan han blev president 2000 målmedvetet har skaffat sig kontroll över de politiska partierna, över näringslivet, över massmedierna och till sist även över de sista resterna av ett oberoende civilsamhälle i Ryssland. Han gör klart att Putins välde vilar på att en elit runt honom har kunnat berika sig hejdlöst och att Ryssland idag ligger på plats 133 på en lista över korruptionen i 174 av världens länder (fast Ukraina ligger ännu sämre till)."

"Kniivilä reser till mindre städer och byar öster om Moskva, med tåg och buss. Han talar med folk i den lilla staden Sjumerlja i Tjuvasjien, en autonom republik inom den Ryska federationen, i den tjuvasjiska huvudstaden Tjeboksary, men också i miljonstaden Nizjnij Novgorod vid Volga. Överallt undrar han vad det är som gör att så många ryssar stöder Putin och röstar på honom. I presidentvalet i mars 2012 återvaldes Vladimir Putin med 64 procent av rösterna. Men det var väljarna utanför storstäderna som gav honom segern redan i första omgången, i de största städerna var stödet betydligt svagare.

Svaren som Kniivilä genomgående får på resan är att folk helt enkelt tycker att de har fått det bättre under Putins år vid makten. Det är Putin som har lett Ryssland under landets förmodligen snabbaste välståndsökning på över hundra år."

"Samtidigt medger Kniivilä att han överraskas över hur många det är som struntar i politiken och som är övertygade om att de ändå inte kan påverka något genom att rösta. Det väcker frågor om hur utbrett valfusket 2012 var också på landsbygden, och det hade Kniivilä kunnat fråga mer om.

Däremot betonar han att även Rysslands tysta majoritet skulle kunna svikta i sitt stöd för Putins ifall statens inkomster från olje- och gasimporten skulle börja sjunka och det därefter skulle bli svårt för Putin att uppfylla sina generösa löften till offentliganställda och pensionärer. Detta är i själva verket ett allt större hot mot Putins maktställning. Men det kanske blir ämnet för nästa bok av resenären Kalle Kniivilä."

http://www.sydsvenskan.se/2014-05-14/stig-fredrikson-laser-kalle-kniivilas-putins-folk-vykort-fran-putinland

Anmäl
2017-03-30 13:00 #15 av: [Carpinus]1

#14 Det har ju hänt en del sedan KK gav ut sin bok som kan förklara det ökande öppna folkliga missnöjet - oljepriserna återhämtar sig inte och landet har fått två krig på halsen. När Kriminvasionen inträffat året efter bokens utgivning döljer KK  inte sin kritik av Putin.  Ur en intervju med NT 12 mars 2015:

"Putin representerar stabilitet och ökad levnadsnivå. Men mycket av detta beror, enligt Kniivilä, på oljepriserna som under Putins tid vid makten stigit nästan oavbrutet.
– Men det var uppenbart för alla att det inte skulle fortsätta så. Och vad skulle Putin hitta på då? Svaret blev ett aggressivt, nationalistiskt projekt."---

"Jag frågar åt vilket håll utvecklingen i Ryssland går. Kalle Kniivilä gör en menande gest med tummen neråt.
– Ingen vet vad som kommer att hända. Ryssland är fullständigt oförutsägbart. Det kan bli ett kärnvapenkrig. Putin har visserligen ledningen men det är långtifrån säkert att han har kontroll över utvecklingen. Jag tror till exempel inte att Putin ligger bakom mordet på den oppositionelle Boris Nemtsov, men han har skapat ett klimat där oppositionella mördas och sannolikt kommer undan med det. I Ukraina sätter ryssarna in tillräckligt med resurser för att det ska hålla på, men de avancerar inte och kanske har de lärt sig en läxa."---

"– Idag har Putin erkänt att det var ryska trupper som angrep Simferopol och ryska soldater har stupat i östra Ukraina. När det gäller de senare hävdar Ryssland officiellt att det är ryssar som är där på semester. De verkar ha fått med sig pansar och ammunition på sin semester, säger han."

http://www.nt.se/kultur-noje/putins-nya-projekt-nationalistiskt-10799401.aspx

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-05 10:02 #16 av: [Carpinus]1

"Zygar avslutade sin bok 2015. Ändå lyckas han berätta om det största hotet mot Putin just nu, nämligen oppositionspolitikern och korruptionsbekämparen Alexander Navalnyj. 

Zygar skriver att Navalnyj måste komma från en annan planet ”eftersom han är den ende verklige politikern i ett land med 143 miljoner invånare”. 

Alla andra, inklusive Putin, är bara makthungriga tjänstemän. Men det är Navalnyj som har visat politikerns förmåga att beröra inte minst de unga i Ryssland, och få ut dem på gatorna."

Stig Fredrikson recenserar den nyutkomna boken "Männen i Kreml. Inifrån Putins hov" av Michail Zygar. Inte utan att man blir nyfiken på denne Alexander Navalnyj, som ju nyligen greps (#0). Kommer han helskinnad ur valrörelsen? 

http://www.expressen.se/kultur/den-basta-boken-jag-last-om-putin/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-05 16:17 #17 av: [memoirsofaclone]

Vad som än händer så blir ju Putin äldre som alla andra och kommer antagligen att inneha presidentposten max en omgång till, dvs till 2024, sedan måste en annan väljas då han suttit två gånger. Efter det lär han nog vara för gammal för att komma tillbaka, om man borde säga ''tyvärr'' eller inte återstår att se. Det beror ju helt på vem som blir efterträdaren. Medvedev verkar inte så jättepopulär och det var främst han man protesterade mot så det är lite osäkert där, annars kunde man ju ha tänkt sig att han skulle bli ett alternativ igen.

Anmäl
2017-04-07 11:43 #18 av: mangemani4

https://www.youtube.com/watch?v=Qoe_0zgRmNw

Anmäl
2017-06-12 18:44 #19 av: [Carpinus]1

#0 Nya Putinkritiska demonstrationer i Ryssland. Enbart i Moskva greps över 750 demonstranter, bland de gripna finns återigen oppositionsledaren Aleksej Navalnyj  enligt nyhetsbyrån Reuters.

http://www.expressen.se/nyheter/oppositionsledaren-mala-ryska-flaggor-pa-era-kinder/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-12 20:14 #20 av: [memoirsofaclone]

Jag undrar lite vem denna Navalnyj är. Han målas ut som nån form av hjälte i svensk media. Men hur många procent av det ryska folket har han egentligen bakom sig? När jag läst på ryska sociala medier verkar det vara lite blandade åsikter.

Anmäl
2017-06-12 22:30 #21 av: [Carpinus]1

#20 Moskvakorren Bert Sundström sade i Rapport ikväll att Navalnyj kanske kan få runt 5% i valet. Om han får ställa upp, vilket Sundström inte trodde skulle bli fallet.

"Blandade åsikter" (kanske mest negativa) är det väl om de flesta politiker på sociala medier? Och ryska sociala medier har väl inte heller det bästa rykte. (Fast samma sak där - vilka sociala medier har det?)

Eftersom du tydligen läser ryska sociala medier:  vad är åsikten om Putin där?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-12 23:41 #22 av: lordgortor

#21 Han kommer inte att ställa upp. Det kommer maffian i Kreml att sätta stopp för. En olycka händer så lätt.

Anmäl
2017-06-13 05:53 #23 av: [Carpinus]1

Expressen idag har en artikel om Putin, Navaljnyj och det alltmer öppna missnöjet med Kreml. Enligt artikeln är den inte alldeles givet att Putin ställer upp för nyval nästa år, men om han gör det så kan vi räkna med att världen får dras med honom fram till 2024.

Ur artikeln:
"Aleksej Navalnyj är nu dömd till 30 dagars fängelse, enligt AFP. Han är ett politiskt fenomen i det repressiva Ryssland. Genom att agera som en västerländsk oppositionsledare skakar han om den förstelnade ryska politiken – och Vladimir Putin betraktar hans frammarsch med stigande irritation.
– Det är nytt och hoppin­givande att så många unga människor protesterar. Ungdomar blir politiskt aktiva, det har vi inte sett på länge i Ryssland, säger Joanna Kurosz, programchef för Ryssland och Östeuropa i människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har huvudkontor i Stockholm
– Proteströrelsen kan växa, många är missnöjda. Det är uppenbart att regimen är orolig över utvecklingen.
– Putin har byggt sin makt på ett socialt kontrakt. Han skar ned medborgarnas fri- och rättigheter, men kunde samtidigt ge välstånd tack vare oljeinkomsterna. När oljepriserna sjönk försvann också mycket av välståndet, säger hon."---

"Navalnyj kan dock inte ställa upp i valet nästa år eftersom han har dömts för förskingring. Han säger att domen är politiskt motiverad och att han ska överklaga.
Hans video mot korruption som visar avslöjande bilder – tagna med drönare – på premiärminister Dmitrij Medvedevs lyxvilla har hittills haft mer än 22 miljoner tittare. Den videon retade Putin till ursinne och fick regimen att trappa upp kampen mot Aleksej Navalnyj.
– Navalnyj är den enda ryska politiker som kan mobilisera 100 000-tals människor över hela landet. Väldigt många protesterar trots att det inte är ofarligt för ens personliga trygghet. Så ur det perspektivet är det här stort, säger Martin Kragh, docent vid Uppsala universitet samt chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikes­politiska institutet."---

http://www.expressen.se/nyheter/youtube-politikern-som-skakar-putin/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-05 13:28 #24 av: Carmarino

Det känns lite som upp-och-ner-vända världen när Putin verkar vara den sansade politikern. Tidigare har det brukat vara USAs president.

Rysslands president Vladimir Putin varnar för en "global katastrof" om inte världen lyckas nå en diplomatisk lösning på krisen i Nordkorea. Han manar till dialog och avråder från fler åtgärder som riskerar att ytterligare eskalera konflikten.

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-05/nordkorea-putin-varnar-for-global-katastrof

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-05 13:30 #25 av: [Carpinus]1

#24 Instämmer! Sedan kan man ju hoppas att en man med Putins inflytande kan vara den som inte bara efterlyser förhandlingar och dialog utan rent av tar initiativ till sådana.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-05 23:43 #26 av: Zepp

Ett krig på Koreahalvön drabbar både Ryssland och Kina.. främst för att de är grannländer!

Främst Kina ioförsig iomed att de har längre gräns mot Nordkorea.

Och inget av länderna vill ha amerikanska trupper vid sin egen gräns, det betyder att de själva måste lägga miljader på egna militära enheter vid den gränsen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-10-22 10:02 #27 av: [Carpinus]1

Navalnyj (är tillfälligt?) på fri fot, och begav sig genast till valmöte trots att myndigheterna har förbjudit honom att ställa upp i nästa års presdidentval.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-22 10:22 #28 av: Farwuq

Jag fruktar ett Ryssland utan den hyggligt sansade Putin, vem vet vilken galning som kan komma efter honom.
Glöm inte vilka monster det landet har haft som ledare, har ni glömt Stalin?

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-10-22 15:17 #29 av: [memoirsofaclone]

#28 Du har rätt, många förstår inte hur illa det skulle kunna vara/bli, och hur illa det varit tidigare. Någon gång måste dock ett maktskifte ske, antingen redan nästa år eller 2024, man får ju hoppas att nuvarande styre (om de blir kvar 6 år till) inte gör folket så missnöjda att de sen röstar fram en rysk Trump. Just nu är det ju hyfsat lugnt men det finns ju en risk att det någon gång börjar gå sämre om det är samma personer vid makten i 24 år.

Anmäl
2017-10-22 16:04 #30 av: [Carpinus]1

När det är val i USA strömmar svenska journalister och politiker över dit, vissa blir så familjära med kampanjfolket att de mer eller mindre verkar ingå i deras stab. Men vad vet vi om det ryska presidentvalet 2018 (utan att "fuskläsa")? När äger det rum, hur går det till, vilka är kandidaterna? Jag vet inte - någon annan som kan svara på rak arm? Vi talar alltså om ett näst intill grannland och en supermakt.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-22 16:05 #31 av: Farwuq

Man kan bara hoppas att säkerhets tjänsten där borta - heter den FSB, den som efterträdde KGB - håller sig med hårda nypor och inte tillåter vem som helst få makten.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-10-22 18:35 #32 av: [memoirsofaclone]

#30 Valet hålls i mars 2018, i november/december ska det stå klart vilka som ställer upp. Lite oklart vilka det kommer bli dock, men kommunistpartiets Ziuganov har varit med under  flera av de senaste valen och har då kommit på andra platsen, vet dock inte om det är han eller någon annan som leder kommunistpartiet nu. Sedan finns det en kvinna, Ksenia Sobchak, som är någon känd mediapersonlighet i Ryssland, som har sagt att hon ska ställa upp. Mer än så vet i alla fall inte jag. 

Ett tips om man vill veta mer om det ryska valet är att helt enkelt läsa på ryska nyhetssidor/medier. Det är lite konstigt att det inte skrivs så mycket om detta i svenska medier, men det kanske blir mer sen. Amerikanska valet är ju lite mer av en show som såklart drar till sig stor medieuppmärksamhet, inte minst senaste valet.

Anmäl
2017-10-23 15:12 #33 av: [Carpinus]1

"En välkänd rysk journalist har blivit knivhuggen i halsen av en man som bröt sig in i studion till den Kremlkritiska radiostationen Moskvas eko", rapporterar TT.

Den statliga nyhetsbyrån Interfax uppger att polisen säger att orsaken till överfallet är "personliga motiv".

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-05 15:30 #34 av: [Carpinus]1

Över 200 demonstranter har gripits vid en Putinkritisk manifestation i Moskva meddelar nyhetsbyrån Tass.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-06 15:54 #35 av: [Carpinus]1

Vladimir Putin har meddelat att han kandiderar till ytterligare en sexårsperiod. Förmodar att han har skapliga chanser att vinna valet.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-28 13:45 #36 av: [Carpinus]1

Rysk "valkampanj": 

"Den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj har gripits i samband med protester mot regeringen i Ryssland på söndagen. 

Det rapporterar AP.

Navalnyj uppmanade sina anhängare att fortsätta protesterna trots gripandet.

På Twitter meddelar Navalnyj: "Det här betyder ingenting. Ni har inte gått ut för min skull, utan för er framtids skull".

Demonstrationer med allt från ett par dussin till flera hundra deltagare har rapporterats från hela landet, bland annat i Jakutsk i Sibirien, där det uppges vara 45 minusgrader."---


https://www.expressen.se/nyheter/prostester-i-ryssland-navalny-gripen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-17 07:50 #37 av: Göstage

Val i Ryssland i morgon och alla vet att det är en ren formsak.

(Intressant att jämföra  med valet i USA, där svenska journalister hårdbevakar valcirkusen och turnerar runt med kandidaterna redan inför primärvalet 18 månader innan valdagen. En del verkar ibland vara lika mycket kampanjarbetare som skildrare.)

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/m6yqzv/fyra-satt-som-det-valfifflas-i-ryssland

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-17 14:28 #38 av: Zepp

Det är väl en ren formsak i USA oxå,, val mellan två kandidater.. pest eller kolera?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-03-17 15:34 #39 av: Göstage

#38 De var sju inledningsvis.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-03-17 16:19 #40 av: Zepp

De lär vara minst ett tiotal i Ryssland oxå från början, varav vissa blir mördade!

Lite skillnad ioförsej men hur som helst men litta samma scenarion?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Robert_F._Kennedy

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-03-19 20:49 #41 av: KimE

Bevisat valfusk på Ryska ambassaden i Stockholm.

https://cornucopia.cornubot.se/2018/03/breaking-bevisat-valfusk-pa-ryska.html#more

Anmäl
2018-05-05 22:56 #42 av: Göstage

Demonstrationer mot Putin i Ryssland.

"Över tusen personer greps vid landsomfattande protester i Ryssland på lördagen. Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps av polis – kort efter att han anlände till en protest i Moskva.
Navalnyj var en av arrangörerna av protesterna som riktade sig mot president Vladimir Putin som svärs in som president på måndag."---

https://www.expressen.se/nyheter/ryska-oppositionsledaren-alexei-navalny-gripen-av-polis-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-06 09:36 #43 av: Farwuq

Ett Ryssland utan Putin är en mardröm.
Vad som helst kan hända, tänk er en ny Boris Jeltsin, som låter galningar och oligarker härja fritt. Ryssland behöver ett starkt klister för att hålla ihop och fungera; det heter Putin.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-05-06 17:12 #44 av: KimE

Det fungerar bara så länge Putin kan hitta en yttre fiende att skylla alla problem på Ryssarna kommer inte att acceptera inskränkningar i deras frihet om de samtidigt inte kan höja sin levnadsstandard. Oligarkerna lever i symbios med Putin, staten och företagen har gått ihop för att skinna sina arbetare. Sanktionerna fungerar Ryssland har för första gången på 20år minskat sina militära utgifter, normala stater ligger på ca 2% av BNP i försvarsutgifter Ryssland över 4% +att de fördelar upp till 10% av andra myndigheters anslag till försvaret, Sverige 1%.

Anmäl
2018-05-06 17:30 #45 av: Göstage

#42 Navalnyj har släppts igen, men står under åtal. Enligt en oberoende källa omhändertogs 1575 personer i samband med demonstrationerna. Hur många av dem som återfått friheten har inte meddelats.

 https://www.svt.se/nyheter/utrikes/den-ryska-regimkritikern-aleksej-navalnyj-har-slappts

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-07 23:32 #46 av: Zepp

Ja altså.. ett problem vi har är att Ryssland är en stor nation som ligger rätt nära oss.. nästa grej är att de är en stormakt.

Den tredje grejen är att stormakter sällan viker ner sig, de vill ha sin frihet och sitt inflytande!

Det fjärde problemet är att då krävs det ofta rätt hårda ledare.

Dvs ingen hade varit gladare än jag om Ryssland utvecklats till en nation som levererat gas/olja och mat till väst!

Men nu så är detta inte fallet.. utan de har dessutom kärnvapen och stor militär potential, som de använder för att utöka sitt eget välstånd.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-30 08:09 #47 av: Göstage

Det tycks ha ett högt pris på att vara regimkritisk i Ryssland.

"Den välkände ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko sköts igår kväll ihjäl i sin trappuppgång i Kiev.
Enligt ukrainsk polis såg det ut som en avrättning, och det instämmer Babtjenkos vän Ajder Muzhdabajev i."---

– Det var en avrättning, en planerad elitoperation, som bara kan ha kommit från Ryssland, säger Muzhdabajev.
"Här i Kiev finns ingen tvekan om varifrån ordern om att mörda den Kremlkritiske journalisten kommit. Den ryska totalitära maskinen förlät honom inte, kommenterar premiärminister Volodymyr Groysman. Det här var den tredje ryske regimkritikern, som mördats i Kiev de senaste två åren. Två journalister och en politiker.
Moskva lägger skulden på Kiev, där "blodiga brott och straffrihet råder" , enligt utrikesministeriet."

SR
Ajder Muzhdabajev "är mycket kritisk till bristen på stöd från europeiska länder till dem som hotas och tvingas lämna Ryssland".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-05-30 16:57 #48 av: Göstage

#47 En märklig historia som nu förefaller  vara  ett typexempel på fake news. Återstår att se om det kommer något annat ut av det.

"I går rapporterades att den ryske regimkritiske journalisten Arkadij Babtjenko hade hittats död utanför sitt hem i Kiev.
Men enligt ukrainsk underrättelsetjänst är han vid liv, skriver Reuters och AP.
Journalisten ska även ha närvarat vid en presskonferens – där de avslöjade att händelsen var arrangerad för att avslöja ryska agenter."---

 https://www.expressen.se/nyheter/arkadij-babtjenko-ar-vid-liv/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.