Politiska partier

Klarar SD en valframgång 2018 på lokalplanet?

2017-04-03 09:31 #0 av: Carpinus

Sedan förra valet har 17% av invalda fullmäktigeledamöter i landet hoppat av sina uppdrag, för SD är dock denna siffra 28%. Vad händer efter nästa val om SD får den starka uppgång som verkar allt troligare, även på lokal nivå - klarar man av att hitta tillräckligt många lokalpolitiker som inte hoppar av när det inte är roligt längre? Den som tänkt rösta på SD i lokalvalet kanske borde fråga partiets lokala företrädare innan valet hur hög beredskapen är för en eventuell valframgång -  blir det i likhet med efter förra valet en mängd obesatta poster? Att rösta på tomma stolar kan knappast kännas lockande...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-03 10:57 #1 av: landsbygdsbo

Ju fler år partiet verkar i finrummen, dvs fullmäktige/riksdag osv ju större möjlighet och erfarenhet får man vad det gäller förtroendevalda och deras kvalitet.

De andra partierna har i generationer verkat och en tradition av inskolning har vuxit fram. Man sållar tidigt bort (oftast) de måndags-exmplar som vill vara verksamma. Detta har SD inte till fullo bemästrat än. Vad man däremot är duktig på är att peta bort vad man själv anser vara just måndags-exmplar..när de väl sitter.

Ledningen har varit skickliga att utnyttja det politiska läget. Frågan är väl vad som händer när väljarna upptäcker att de inte caschar in utan SD:s politik rinner ut i sanden allt för ofta.

Anmäl
2017-04-03 13:09 #2 av: mangemani4

vad jag har hört så finns det gott om folk som kan fylla platser efter det att SD har vunnit valet men som för stunden håller sig i skymundan då odemokratiska typer svingar med rasist svärdet vilt för att försöka skrämma till tystnad. men när väl tiden är inne så finns det nog folk som är redo att ta plats.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-04-03 14:09 #3 av: landsbygdsbo

#2 Det är ju ett problem man har inom SD, det att folk som ansluter sig och tar poster automatiskt får en stämpel på sig. Men låter sig på sikt att tvättas bort. genom att man bevisar att stämpelinnehavaren har fel....

Problemet är dock att av dem som tar plats så är det få som inser det engagemang och den arbetsinsats en förtroendepost innebär..därför så stora avgångar.

Anmäl
2017-04-03 14:56 #4 av: penke

 andra partier har kanske mer vana att ..skola in sina medlemmar,
 både i partiernas politik (!)
och politikens långsamma gång i nämnder/fullmäktige
 ..att det är en diger lunta att läsa in, inför varje möte

Det (bristande) debatt-klimatet, "mobbing/hets/kränkningar" istället
 är nog ett vanligt problem,
 att inte alla delar ..dina åsikter är inget att förvånas över,
 mer intressant, om bägge klarar föra samtal/dialog
 inte för att  "vinna", utan ev. lära sig mer ...

Anmäl
2017-04-03 15:56 #5 av: landsbygdsbo

#4

Politik är kompromissandets konst.

Det är ngt man måste lära sig.

Samtidigt som man måste lära sig att stå upp för de beslut man gemensamt tagit.

Ngt som till och med miljöpartister har svårt att göra...

Anmäl
2017-04-07 20:50 #6 av: Tjeja

#0 nej de har inte vettigt folk nog  att fylla alla sina platser med ens i riksdagen idag ju.. hur skall det gå efter valet 18 liksom?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-04-07 20:57 #7 av: Carpinus

#6 Man blir ju tveksam, men å andra sidan har de haft fyra år på sig att förbereda sig den här gången, förra valets framgång kom kanske mer oväntat. Möjligen har de lyckats rensa bort de värsta knäppisarna på lokalplanet vid det här laget, men jag är inte övertygad...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-07 21:34 #8 av: Tjeja

#7 jo hoppas kan man ju alltid.. för de lär ju sitta kvar i riksdagen med råge. Men när man tittar på dagens ledarskap i riksdagen och hur mycket de varit tvungna att rensa för att få bort de värsta puckona..

Trotts detta sitter flera av deras värsta supepuckon kvar i riksdagen idag... jag vågar inte hoppas att de har tillräckligt med mindre galna folk till nästa val för att fylla upp allt sina platser då heller. De ligger erfarenhetsmässigt efter sin tillväxt och skulle behöva 2 val till bakom sig för att komma i balans om någonsin är jag rädd för.

De flesta partier mellan S och M har enstaka politiker som känns som stabila människor även om jag har noll förtroende för dem. Men V, MP och SD har fler galningar än "normala" folk i sina ledningar känns det som.

Därmed inte sagt att jag har förtroende nog för något av de partierna heller nog att våga rösta på dem i slutänden. Jag vill varken rösta på hemsk, hemskare eller hemskast. Inget alternativ som finns idag känns som ett alternativ man ens vill fantisera om. känner jag Storgråter

Det finns enstaka politiker jag skulle kunna tänka mig vara ok att ha kvar i riksdagen men ingen har har jag tillräckligt förtroende för att se i en regering.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-04-07 22:16 #9 av: Carpinus

#8 Fast riksdagen är en sak för sig, det är nog ännu svårare att tillsätta platserna ute i kommunfullmäktige (och landsting) - det kan ju röra sig om hundratals personer som kan behövas där! Frågan är om SD har dessa personer noterade som kandidater i nuläget och kommer låta dem genomgå olika sorters koll och slagningar innan de får ta plats i någon fullmäktigebänk?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-08 05:57 #10 av: Tjeja

#9 Precis! De kan inte ens fylla sina platser i riksdagen med vettigt folk fast de har hela landet som upptagningsområde. Hur mycket värre lär det då inte vara lokalt?
Finns det 1 vettig person i ett lokalt område så går ju den förstås till riksdagen och vad blir då kvar???

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-04-08 07:09 #11 av: Carpinus

Problemet för många (långt ifrån alla) som röstades in för SD på kommunala listor förra valet var att partiet då var sett som ett enfrågeparti, och när det blev tal om kommunala ärenden som lekplatser, väghållning och äldreboendemat så låg det utanför intressesfären. Kollar man talartiden för SD-ledamöterna i mitt fullmäktige så får man leta förgäves. De har i bästa fall suttit av sin tid och röstat för eller emot andra partiers förslag, i värsta fall har de stannat hemma, för kvällen eller för gott. 

Men under den här mandatperioden har vi ju sett att SD på riksplanet gått förbi de andra partierna i många frågor, och nu bör även den som blir invald i kommunalfullmäktige veta vad det handlar om - inskolningsperioden är över!

Själv har jag aldrig röstat på SD kommunalt, skall jag göra det vill jag först vara övertygad om att det har blivit ett moget parti på alla plan, och att antalet ledamöter från SD som hoppar av sina uppdrag i kommunerna under mandatperioden inte överstiger siffrorna för övriga partier. Där är man inte idag, och sannolikt inte till valet nästa år.  Men sedan kanske?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-08 09:28 #12 av: landsbygdsbo

#10

Det har nog aldrig funnits ett parti i Sverige som dels vuxit så snabbt och dels på så kort tid tagit plats och inte nog med det, blivit ett så dominerande parti som man är idag. Riksdagens tredje största parti efter en valperiod....

Utifrån det är det naturligt att man måste dränera folk från kommunerna för att hålla riksdagsgruppen med kompetent personal.

Men det är bara en tidsfråga innan kadrerna ute i kommunerna fylls..så länge man klarar av att hålla medlemmarna i relativt korta tyglar.

Vad som sipprar ut är ju också att partiet är toppstyrt.

Vilket man har gemensamt med den andra uppstickaren Fi.

SD;s partiledning har, i backspegeln sett agerat föredömligt och tagit vara på de komponenter som möjliggjort partiets snabba tillväxt. Man är duktig att " ta media" man är duktig på att "gå hem i stugorna". Det bådar inte gott inför framtiden för de andra partierna.

Anmäl
2017-04-08 10:48 #13 av: Farwuq

Ju mer de andra velar, ju fler går till SD.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2017-04-08 16:54 #14 av: landsbygdsbo

#13 SD;s största fasa måste ju vara att hamna i en sits där man får besluta och ta ansvar för sina beslut...då håller inte offerkoftan längre Skämtar

Anmäl
2017-06-02 10:30 #15 av: Carpinus

Johan Westerholm på ledarsidorna.se ser också tänkbara negativa konsekvenser för SD i en i övrigt säkert välkommen valframgång för partiet på den kommunala nivån:

"Sverigedemokraterna har fokuserat vid att ha en bra kvalitet på riksdagslistorna och har redan nu identifierat kandidater och påbörjat utbildning. Men. På den kommunala nivån slår Sverigedemokraternas historia igenom och de kan komma, om de på kommunal nivå når sådana resultat att de ingår i styret av en kommun, få svårigheter att bemanna nämnder och bolagsstyrelser med kompetent folk. I värsta fall, kanske framför allt i Skåne, kan SD komma att efter valet behöva ”rekrytera in” personer från andra partier eller sådana som idag står utanför politiken att bemanna upp nyckelpositioner. Detta kommer att leda till dålig stämning i den kommunala gruppen om och när detta tillämpas. Kampen om köttgrytorna, de tunga arvoderingarna, är lika viktig för en Sverigedemokrat som för en Moderat eller Socialdemokrat."---

https://ledarsidorna.se/2017/05/2018-kommer-intraffa-vad-vi-an-tycker-om-det/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-02 10:51 #16 av: kamera0710

#14 Systerpartiet Sannfinländarna verkar ha tappat väljarstöd efter att partiet suttit i regeringsställning...

Anmäl
2017-06-02 11:31 #17 av: Carpinus

Kanske kommer det moderata "inbördeskriget" att leda till att moderatpolitiker även på det lokala planet söker sig vidare till SD i högre utsträckning inför nästa val, om inte situationen stabiliserar sig?

http://www.expressen.se/nyheter/m-ar-pa-vag-mot-ett-inbordeskrig/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-02 12:06 #18 av: Hayabusa

Oavsett vad så är jag övertygad om att SD´s position kommer att ha en inverkan på den politiska situationen i sin helhet.

Anmäl
2017-06-11 11:27 #19 av: landsbygdsbo

#16

Beror det inte på samma fenomen som dränerat miljöpartiet här hemma?

Har man åsikter och vill genomföra saker så upptäcker ju väljarna vad som hör hemma i verkligheten och vad som är drömmerier, när partiet blir statsbärandeSkämtar

Sannolikheten för att SD skulle råka ut för samma sak om man lyckades få till ett regeringssamarbete med ett eller flera borgerliga partier, är nog rätt stor.

Eftersom så många av SD;s väljare inte, egentligen röstar för SD utan mot ngt av de andra partierna i ren protest och besvikelse.

Anmäl
2017-06-11 11:30 #20 av: landsbygdsbo

#18 SD har och har under lång tid starkt påverkat svensk politik. Hela det politiska landskapet har märkbart drivit år deras håll. På samma vis som röda ideologier märkbart drev svensk politik vänsterut under en period under 1900talets andra hälft.

Kan bara hoppas att Det slutar på samma sätt nu. Att pendeln stannar och ett normalläge återupptas.

Anmäl
2017-06-13 09:06 #21 av: Farwuq

Det kräver nog att läget i centrala Europa stabiliseras.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2017-06-13 09:37 #22 av: landsbygdsbo

Med tanke på den sociala ojämlikhet som idag existerar, både inom de olika medlemsstaterna och mellan dem så lär polariseringen fortsätta.

Så sannolikheten för att antingen vänsterpopulister eller högerpopulister växer är rätt stor.

Men under förutsättning att vi bibehåller demokratiska system så kommer dessa "drömmare" att förlora sympatier när de blir statsbärande och tvingas placera sina beslut där de tidigare lagt sina löften, samt finansiera dem med skatter...

Anmäl
2017-08-01 22:49 #23 av: Hayabusa

"– Vi får räkna med att Sverigedemokraterna kommer att bli riktigt stora i en del skånska kommuner. Det är fullt möjligt att de kan nå 35 procent. Då kommer vi förmodligen att se ett ökat tryck från Sverigedemokraterna mot de andra partierna på att få vara med i samtalen om hur kommunen ska styras.

Anders Sannerstedt tillhör de forskare som under längst tid har följt Sverigedemokraterna och dess genombrott i Skåne. I sin nya analys tar han ett nytt steg: Han betecknar partiet och dess väljare som populister."

Saxat från HD/Sydsvenskan

Anmäl
2017-08-01 22:50 #24 av: Hayabusa

"–Kärnan i populismen är att det finns en motsättning mellan folket och eliten. Det räcker med att höra några tal av Jimmie Åkesson så hör man hur han gång efter annan talar om hur de i etablissemanget inte förstår vanligt folk.

Varför är det viktigt för förståelsen av SD och svensk politik att kalla partiet populistiskt?

–Det talas mycket om populistiska framsteg i Europa. Och det är viktigt att kalla saker vid deras rätta namn. Sverigedemokraterna är, som jag ser det, inte något fascistiskt eller nyfascistiskt parti. De kan möjligen ha varit det vid bildandet 1988. Men de är det inte idag."

Anders Sannerstedt

Anmäl
2017-08-02 03:18 #25 av: Carpinus

#24 Intressant frågeställning som dock kanske inte berör frågan om hur SD skall kunna fylla stolar och behålla folk på dem om partiet blir så framgångsrika om prognoserna talar på, och med tanke på hur svårt de hade det med den saken redan efter förra valet.

När det gäller SD:s populistiska tillhörighet och vilka det är som är angelägna att belysa den så är den väl värd att fundera över, vilket även görs i denna tråd.

Tänkte bara som anknytning till det Sannerstedt säger och som en övergång till ovannämnda tråd citera slutklämmen av ett inlägg gjort av professor Stefan Hedlund på Expressen debatt i december: 

"En färsk undersökning från analysföretaget Inizio visar att 48 procent av svenskarna anser att Jimmie Åkesson är den partiledare som bäst förstår vanliga väljares livssituation. Statsminister Stefan Löfven uppnår 29 procent, och moderatledaren Anna Kinberg Batra 13 procent, strax över Miljöpartiets båda språkrör som endast får 12 procent.

Vad de etablerade partierna har all anledning att begrunda är att nästa riksdagsval kanske inte alls kommer att bli ett protestval. Det kan mycket väl komma att bli en manifestation av ett grundläggande skifte i svensk politik, där Sverigedemokraterna befäster och behåller en ställning som största parti, med 30 procent eller mera av väljarnas stöd.

De som inledningsvis sökt sig till SD för att markera en proteströst kan ha blivit så kränkta av brännmärkningar som träffat även dem att de kan komma att förbli trogna SD-väljare. Det kanske inte har varit så klokt av statsminister Löfvén att kalla Jimmie Åkesson för nazist."

http://www.expressen.se/debatt/dags-att-borja-lyssna-till-vanligt-folk/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-02 08:52 #26 av: Hayabusa

#25 Nej, det är sant - jag ville inte starta en ny tråd för mina #23 & #24, så jag la in dem här. De hamnar lite "sidan om". Artikeln i sin helhet finns på HD/Sydsvenskan men då bakom betalvägg. D

Anmäl
2017-08-21 06:48 #27 av: Carpinus

Enligt beräkningar som SvD gjort behöver SD hitta 1000 nya lokalpolitiker till nästa val. Samma undersökning pekar på att C ett behov av 5500 nya lokalpolitiker.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.