2017-04-13 08:29 #0 av: Carpinus

När något dramatiskt inträffar hör det till att samhället sluter upp bakom det gemensamma och det som symboliserar oss som nation. Vi minns Estonia och vi minns Tsunamin och den kollektiva sorgen. Vi minns också hur kungen kom att spela en samlande roll efter Tsunamikatastrofen. Men "allt har sin tid" som det står i Bibeln (och som the Byrds sjöng), så efter såväl Estonia som Tsunamin kom den politiska debatten. Samma sak kommer att ske nu efter Drottninggatan, när våra  stolta mantran ebbat ut. Dock har de som har ett ansvar att redovisa  inte någon önskan att bli alltför ingående granskande, de kan tvärtom ha ett intresse av att hålla hjältehyllandet och sorgearbetet igång så länge som möjligt i rubrikerna. Expressens Patrik Kronqvist anar försöken till fisklir - "lägg inte en våt filt över debatten efter terrordådet" uppmanar han, och skriver bland annat:

"När inrikesminister Anders Ygeman fick en tuff fråga i SVT:s Agenda varnade han för att "sladda ner i det vanliga partipolitiska käbblet". Ännu hårdare var ledarskribenten Anders Lindberg på socialdemokratiska Aftonbladet som skåpade ut M-ledaren Anna Kinberg Batra: "Att försöka plocka partipolitiska poäng just nu visar på fruktansvärt dåligt omdöme. "

I kritiken finns en obehaglig underton av att alla måste tycka likadant. För det är inte så att regeringen själv avvaktar med att göra politik av terrordådet."---

"I stället är det en politisk debatt om förslagen man verkar vilja undvika. I samma mening som Ygeman varnade för partipolitik uppmanade han de övriga politikerna att använda "den här kraften som nu finns i det svenska samhället för att ta till krafttag mot terrorismen".
Men det som inrikesministern avfärdar som käbbel är en vital del av den svenska demokratin. Det är genom att stötas och blötas i det politiska systemet som förslagen blir ordentligt genomlysta."---

"Efter fredagens terrordåd har de stolta parollerna avlöst varandra. "Vi måste leva som vanligt!" "Vi måste värna det öppna samhället!" De rimmar illa med försöken att lägga en våt filt över debatten.
Vad hände med "Vi gillar olika"?"

http://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/vi-maste-fa-tycka-olika-efter-drottninggatan/