Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Utrikespolitik

Franska valet

2017-04-21 00:40 #0 av: [memoirsofaclone]

Såg att det inte fanns något om detta här så jag tänkte att man kunde diskutera det franska valet här. Det har ju en rätt stor betydelse för europas framtid. Vem tror ni vinner? Vem vill ni ska vinna?

Jag hoppas Le Pen tar hem det. Tycker det är lite konstigt att man inte pratar så mycket om att Frankrike kan få sin första kvinnliga president, när det gällde USA-valet skrev man ju så mkt om Hillary, att det skulle vara en seger för kvinnorna osv. Vinner Le Pen kommer de tre största länderna i Europa att styras av kvinnor, det är väl ändå rätt stort? Men jag förstår ju varför ingen nämner det här då hon har ''fel'' åsikter.

Har dock ingen aning om vem som har störst chans, det verkar rätt jämnt.

Nå väl, skulle vara intressant att höra andras tankar härLer

Anmäl
2017-04-21 14:37 #1 av: Sollar

Jag skulle inte kunna stötta någon pga att det är en kvinna. Hoppas verkligen inte att Le Pen blir nästa president.

Anmäl
2017-04-21 15:12 #2 av: Hayabusa

Kanske får vi ett "Frexit"? Gissar att EU rasar samman då.

Anmäl
2017-04-21 15:14 #3 av: Fillifjonkan60

"Tycker det är lite konstigt att man inte pratar så mycket om att Frankrike kan få sin första kvinnliga president, när det gällde USA-valet skrev man ju så mkt om Hillary, att det skulle vara en seger för kvinnorna osv. Vinner Le Pen kommer de tre största länderna i Europa att styras av kvinnor, det är väl ändå rätt stort? Men jag förstår ju varför ingen nämner det här då hon har ''fel'' åsikter."

Jamen visst är det så, hon har "fel" åsikter helt enkelt, och då spelar det ingen roll att hon är kvinna, som det gör i andra fall.

Anmäl
2017-04-21 15:16 #4 av: Hayabusa

#3 En högst personlig gissning är att en hel del fransoser stödjer LePen "i smyg".

Anmäl
2017-04-21 15:19 #5 av: penke

 Äntligen dags för en Kvinna ..
 är nästan roligt att argumentera,; mot "feminister"Skrattar

le Pen är mäktigare än svärdet

Jag tycker det vore intressantare om hon vann
och bättre som frisk fläkt för Europas folk.
OM hon vinner, är svårare att sia,
 det är väl fem(?) större kandidater som är aktuella,
 och  inte lika hätskt polariserat i debatten där.
Nästa helg är det antagligen bara två kvar(?)

Anmäl
2017-04-21 16:45 #6 av: mangemani4

det är extremt viktigare att vara PK än nått annat. alla ska bara rätta sig i ledet och inte ha någon annan åsikt än "den goda sidan" och alla som nu har en annan åsikt, tja, blir behandlade så här, så funkar detta vänster infekterade europa.

jag hoppas att hon vinner.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2017-04-21 18:30 #7 av: eskils

#2 Ja, det skulle inte bli mycket kvar av EU då, utan både Storbritannien och Frankrike. Funderar


Anmäl
2017-04-21 23:03 #8 av: [memoirsofaclone]

#1 Inte jag heller, men det intressanta är att det finns de som gör det, dock inte lika synliga i detta fall.

Anmäl
2017-04-21 23:07 #9 av: [memoirsofaclone]

För övrigt behöver vi något nytt sorts samarbete i Europa. EU bildades för att motverka överstatlighet, att vissa länder tog över osv, men idag är det just det som hänt. Bara för att det inte finns ett EU betyder det ju inte att vi måste isolera oss fullständigt, man kan samarbeta på andra sätt.

Anmäl
2017-04-22 08:45 #10 av: Hayabusa

#7 Sant. Personligen skulle jag vilja se ett EU (eller motsvarande) som bestod av länder (exempelvis) som de nordiska, Tyskland, Benelux, UK, Frankrike och någon till. Där hade vi kunnat haft ett starkt partnerskap.

Anmäl
2017-04-25 09:54 #11 av: Carpinus

Ser en debattartikel på Expressen debatt som uttrycker något av det jag själv funderat över några dagar - den näst intill oreserverade hyllningen av Macron från den svenska journalistkåren och våra politiker. Tydligen måste det en Le Pen till för att man skulle engagera sig, och när man gör det så rusar man blint mot det man upplever som ljuset i tunneln.  Macrons sak har blivit vår och man känner igen tecknen från det svenska kampanjandet för Clinton och Sanders i det amerikanska valet - allt ifrågasättande av  François är närmast en personlig förorättning av anhängaren själv.

Lisa Gummesson, översättare som bott i Frankrike i åtta år, uttrycker det så här i sitt debattinlägg:

"Hur svenska medier har kunnat hänga på Macrons segertåg är däremot obegripligt. Ingen kritisk röst har i princip höjts om underbarnet Macron sen opinionssiffrorna började peka mot honom. Inte minst DN har hyllat Macron på ledarsidan. Hur man så ogenerat har kunnat prisa Macron (ja, vi pratar fortfarande om den före detta affärsmannen som för ett år sen bestämde sig för att bli president, vars partiprogram inte existerande till för någon månad sen) är en gåta. "---

http://www.expressen.se/debatt/hur-kan-man-sa-ogenerat-prisa-macron/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-25 10:01 #12 av: Hayabusa

 #11 Har själv försökt reda ut (för mig själv) vad som är Macrons linje & politik. Vad är hyllningarna (från diverse håll) baserade på?

Anmäl
2017-04-25 10:25 #13 av: penke

..Macron har väl flest likheter med Trump,
 en "biss-nisse"/affärsman,  kommer in snett från sidan, utan politisk erfarenhet
och inget parti/organisation bakom sig och vill lösa Frankrikes problem som ett företags problem, topp-styrning utan kontakt, mer hjärna än hjärta

FN  är ett parti,har inte så många i parlamentet(!),, men har en stor organisation och många medarbetare ute i "kommunerna", stark ledare..inte fullt så toppstyrt då de är flera i partiet, men kanske mer hjärta(för Frankrike) än hjärna i sina politiska lösningar ..

likt usa, är det de franska väljarna som väljer sin president ,
inte svenska ledarsidor , men då blir det som det blir *skratt*

Anmäl
2017-04-25 10:36 #14 av: Carpinus

#12 Ja, det gäller nog att sovra bland de svenska försöken i utropandet av Macron som "den nye Obama", likt den här inledningen av en DN-artikel:

"Blicken är intensiv. De klarblå ögonen tycks brinna av en vilja att kommunicera, att övertyga. Kostymen han har på sig kompenserar något för det pojkaktiga utseendet, och på kavajslaget sitter dubbla mikrofoner, en på var sida av den marinblå slipsen."---

Tror jag håller mig till nedanstående analys från TT vad respektive kandidat står för och hoppas att den är korrekt.

http://www.news55.se/tt-nyheter/det-har-vill-macron-och-le-pen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-25 10:43 #15 av: Hayabusa

#14 "Vill att flyktingfrågor löses på EU-nivå. Asylansökningar ska behandlas inom sex månader. Sekulära principer ska gälla i offentliga sammanhang." (saxat från länkade artikeln).

Vilket parti i Sverige är inne på den linjen? 

Anmäl
2017-04-25 11:37 #16 av: eskils

#11-12 Undrar också vad Macron står för politiskt, egentligen. Det man har kunnat uppsnappa är väl ungefär att han inte håller med Le Pen på en enda punkt, samt att hans fru är hans fd teaterlärare och ca 20 år äldre än han.

Då röstar vi på honom! Tummen uppSkrattar

#14 Där kom visst lite information i alla fall.


Anmäl
2017-04-25 13:30 #17 av: [memoirsofaclone]

Som tidigare sagt, Macron påminner lite om Trump som ju blev kritiserad just pga att han inte hade någon politisk erfarenhet. Men Macron går tydligen bra, för mig klingar businessbakgrund och politik illa. 

Att han blir närmast hyllad av en tidning som DN ska man ta som ett varningstecken. 

Om de nu gillade Obama så mkt så bör de komma ihåg att det var han och hans politik som lade vägen för Trump.

Anmäl
2017-04-27 08:17 #18 av: Carpinus

”Antipopulisten” Emmanuel Macron har populistens alla attribut. Ser ni inte det?
Han presenterar sig som nykomlingen som ska städa ut det gamla och etablerade. Han är ingen politiker, säger han, han är en outsider. En vanlig man som haft ett vanligt jobb – som bankir.
Det är tidens melodi. En ensam, stark man som ska fixa allt. Till skillnad från Trump är han dessutom ung och anses snygg. Välskräddad, välstöpt. Han har gått de rätta skolorna."---

"Att Dagens Nyheters ledarsida röstar på Macron, är begripligt. ”Han är hela världens gullegris”, kuttrar de förtjust.
Att vänstern i Europa applåderar att Frankrike står med två högerpopulister att välja mellan, varav den ena är väl så farlig som den andra, är svårare att förstå."

Åsa Linderborg på Aftonbladets kultursida är måttligt förtjust i Macron....

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-28 10:29 #19 av: Carpinus

#18 Linderborg har, inte oväntat, nu fått kalla fötter - kanske efter tillrättavisning efter den allerstädes närvarande pekpinnefäktaren Petter Larsson? Nu skriver hon:
"Nej, jag menar inte att Emmanuel Macron vore en lika farlig president som Marine LePen. Om min artikel den 26 april uppfattade så, får jag skylla mig själv."---

Hon avslutar dock med brasklapp: "Men alla som röstar på antirasisten Macron är inte befriade från ekonomisk egennytta och alla som röstar på nationalisten Le Pen är inte fascister.
Nej, presidentvalet 2017 är inte stillsam revolution. Det är tragedi."

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/az37L/asa-linderborg-jag-skulle-rosta-pa-macron

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-04-28 10:37 #20 av: Hayabusa

#19 En tragedi, alltså... Somnar

Anmäl
2017-04-29 07:31 #21 av: Carpinus

Verkar som om den svenska entusiasmen över Macron ökar ju längre bort från Frankrike man befinner sig. Aftonbladets Parisstationerade Johanna Hildén verkar lite förundrad över den svenska dragkampen om Macron, och hon skriver:

"I takt med att mittenkandidaten målats upp som presidentvalets favorit har allt fler svenskar försökt att göra den franske guldgossen till sin. Han omfamnades snabbt av Dagens Nyheters pan-redaktionella personalstyrka, kramades av Aftonbladets förre ledarskribent Olle Svenning och gratulerades av den svenska regeringen. Snart hade Emmanuel Macron också adopterats av nästan alla borgerliga ledarsidor i landet.
Alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna menade att Emmanuel Macron, ”Europas Obama”, i princip företrädde dem, fast i Frankrike. Som en sorts S-märkt centerpartist född i Nya Moderaternas tidevarv, med ascendenten i Folkpartiet."---

http://www.aftonbladet.se/a/84RwE/svenska-partierna-vill-gora-macron-till-sin--utom-v-och-sd

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-01 14:20 #22 av: Carpinus

När Macron gick till slutomgången i presidentvalet föreföll många EU-anhängare andas ut, men med bara en vecka kvar till det avgörande valet säger Macron nu att EU måste förändras . Om så inte sker håller Macron det inte för osannolikt att Frankrike följer Storbritanniens exempel  och lämnar EU. Låter som om Macron vill stärka det franska inflytandet i EU. 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/macron-frexit-hotar-om-inte-eu-reformeras

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-02 09:22 #23 av: Hayabusa

 #22 Oj, där svängde det Funderar

Anmäl
2017-05-02 13:19 #24 av: [memoirsofaclone]

Haha, ja det finns bara två vettiga alternativ. 1: Lägg ner EU eller 2: Reformera EU - Fortsatt samarbete på vissa områden men inte total gränsfrihet som leder till lönedumpning och tiggeri i västeuropa och invandringspolitiken mm kan länderna besluta om själva.

Fortsätter det som det gör nu kommer EU tillslut bara bestå av Rumänien, Bulgarien och kanske några till, om ens det.

Anmäl
2017-05-05 19:42 #25 av: Carpinus

På söndag avgörs presidentvalet, och förhandstipsen lutar väl mot 60-40 till Macron.

Men sedan väntar parlamentsval i juni, och de är väl så betydelsefulla som presidentvalet - inte minst som Macrons eget parti "En marche" är ett oskrivet kort och han kan tvingas söka stöd i olika läger för att söka majoriteter i olika frågor om partiet inte gör ett succéval. 

http://www.utrikesmagasinet.se/analyser/2017/maj/parlamentsvalen-avgor-franska-presidentens-makt/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-05 22:25 #26 av: penke

*fnissar*
Åt en vass och rolig replik:
Nästa vecka styrs Frankrike av en kvinna,
Frau Merkel eller mig ..

Anmäl
2017-05-06 08:47 #27 av: sponny

Macrons e-post misstänks ha hackats och läckt

Nio gigabyte data har publicerats av en användare som kallar sig EMLEAKS på sajten Pastebin. Dokumenten påstås bestå av mejl frå Emmanuel Macrons presidentvalkampanj, rapporterar Reuters

I ett uttalande uppger Macrons kampanj att man utsatts för en ”massiv koordinerad hackerattack”. Det ska finnas både äkta och falska dokument i läckan...

...Ett cybersäkerhetsföretag upptäckte nyligen flera försök att hacka Macron-kampanjen, skriver Politico. Hackarna uppges vara samma grupp, med kopplingar till Ryssland, som attackerade Demokraterna under Hillary Clintons kampanj förra året.

Det börjar dra ihop sig. Säga vad man vill men det var en vältimad publicering eftersom kandidaterna inte får kampanja under lördagen.

Anmäl
2017-05-06 19:53 #28 av: [memoirsofaclone]

#27 Har länge undrat hur de vågar ha sina dokument och mejl på nätet i en sådan här situation. De får nästan skylla sig själva faktiskt. 

Anmäl
2017-05-07 20:37 #29 av: [memoirsofaclone]

Verkar va rätt säkert att Macron segrat, vi får se var det leder.

Anmäl
2017-05-22 14:54 #30 av: Carpinus

#25 Då har valrörelsen inför parlamentsvalet dragit igång (valdagar 11 och 18 juni). Gäller för Macon att få igång sitt egna parti och för de krisande storpartierna att komma på fötter, för Le Pen lurar i vassen...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-06-11 21:57 #31 av: Carpinus

Enligt den första omgången i franska parlamentsvalet (nästa söndag är den andra omgången) går Macrons nybildade parti "La République en marche" mycket starkt och kan komma att få egen majoritet, medan Nationella frontens kurva nu planat ut. För de konservativa och socialisterna betecknas valutgången som "en katastrof".

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-12 13:44 #32 av: Carpinus

Trump tillträdde och bekräftade vänsterns farhågor.

Macron tillträdde och smulade sönder vänsterns förhoppningar.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-12 17:48 #33 av: Carpinus

Smekmånaderna verkar vara över...

"Med röda flaggor och stillastående tåg hoppas den franska vänstern visa upp sig som landets stora oppositionskraft mot nye presidenten Emmanuel Macron. Tisdagens manifestationer kantades dock på flera håll av bråk och stök.

Framför allt i Paris blev det konfrontationer mellan svartklädda demonstranter och polis i utkanterna av protesttåget mot presidentens arbetsmarknadspolitik.
Franska nyhetsmedier rapporterade om stenkastning som möttes av tårgas från polisen. Enligt myndigheterna rörde det sig om runt 300 maskerade våldsverkare som bland annat krossade fönster. Även i Lyon användes tårgas under dagen."---

TT

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-13 08:08 #34 av: Hayabusa

#33 Ja, som det kan bli...

Anmäl
2017-09-13 08:30 #35 av: Carpinus

Macron själv befinner sig dock inte hemma. Han är i Västindien för att se skadorna på franskt territorium på Saint Martin och där fått hård kritik för sen och otillräcklig fransk hjälp till de drabbade. Det kan nog bli en jobbig mandatperiod för den nye franske presidenten, fast det är väl ganska troligt att Le Pen-anhängarna inte känner något medlidande med Macron...

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.