Invandring och integration

Asylsökande med dubbla identiteter

2017-05-01 06:18 #0 av: Skorpion76

Personer som söker asyl i Sverige kan tydligen skaffa sig dubbla identiteter genom att besöka olika myndigheter. Det här berättade de på nyheterna fredagen den 8 april. Det här vill skatteverket få möjlighet att kolla upp för att kunna få stopp på på det. Den möjligheten har de inte idag, vilket er kriminella invandrare full frihet att begå brott här i Sverige.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2017-05-01 07:18 #1 av: Aleya

Källa på detta? Skulle vara intressant med en nyhetsartikel med koppling till detta.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-05-01 07:33 #2 av: [Carpinus]1

#1 Framgooglat: nyhetsinslag TV4 den 14 april. Brödtext: "Uppåt 50 procent av de som söker asyl registrerar olika personuppgifter hos olika myndigheter. Skatteverket kräver nu därför att få ta del av andra myndigheters uppgifter. De falska personuppgifterna utnyttjas i många fall i brottslig verksamhet."

Kommentar krönikören Peter Santesson på Dagens Samhälle: "Skatteverkets uppgifter om det utbredda bruket av dubbla identiteter är allvarliga. Därför är det bra att frågan nu får uppmärksamhet."---

Se "Myndigheterna har slapp inställning till identitet".

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-01 08:00 #3 av: Aleya

#2 tackar.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-05-01 12:10 #4 av: eskils

#0 Ja, hög tid att myndigheterna öppnar ögonen och skyndsamt tar itu med detta problem! Törs man hoppas på att vår snigelregering kan åstadkomma en ändring inom ett års tid?

Fusket med identiteter omnämndes också i #87 i den här tråden:

"Något som försvårar utvisningar och avvisningar är att många asylsökande uppträder under flera identiteter, och kan kvittera ut olika bidrag i olika namn, t ex nystartsbidrag + sjukpenning + lån samtidigt, för en person med 3 identiteter. Dessutom utnyttjas de falska personuppgifterna i brottslig verksamhet. Detta problem har man inte kunnat komma åt hittills, pga sekretessbestämmelser mellan myndigheter.

Nu tar Skatteverket initiativ till att ändra på de reglerna. Tummen upp"


Anmäl
2017-05-05 13:20 #5 av: [Carpinus]1

I samband med att en utredning om åtgärder mot grov organiserad brottslighet presenterades idag tog utredaren Lars-Erik Löfvdén upp den systematiserade användningen av falska identiteter. 

"Utredningen pekar på stora problem med falska identiteter och felaktig folkbokföring. Löfvdén pekar på att en person kan ha fem identiteter i folkbokföringen och att när man hämtar ut ett förnyat körkort så sker ingen kontroll om personen som hämtar ut det är rätt person. Löfvdén välkomnar att regeringen redan aviserat en utredning om att id-handlingar ska utfärdas av en myndighet.
- Det är väldigt, väldigt angeläget att det kommer på plats snart, säger han.

Utredningen föreslår ett nytt brott, folkbokföringsbrott, när man lämnar felaktiga uppgifter om sin folkbokföring. Ett annat förslag är att möjliggöra hembesök för att kontrollera att personer verkligen bor där de är skrivna."---

Justitieminister Morgan Johansson säger att det är komplicerat att förändra systemet med utfärdande av ID-handlingar.

Källa

Tidigare tråd i ämnet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-05 16:05 #6 av: [Carpinus]1

En man i Göteborg som ursprungligen greps för kidnappning (misstankarna kvarstår) sitter nu häktad för narkotikabrott och urkundsförfalskning. Det senare beror på att han hade ett pass på sig som är utskriven på en man efterlyst för terrorbrott i Belgien.

GP skriver:  "Min klient har berättat att han sökt asyl i Sverige och fått avslag. Han höll sig då undan och köpte ett annat pass, för att använda i samband med en ny ansökan, säger advokat Mia Sandros.
Att mannen betalade för en handling som tidigare brukats av en person som påstås ha finansierat terrorism i Belgien var, enligt Sandros, en ren tillfällighet.
30-åringen, som befunnit sig i Göteborgstrakten i mer än fyra år och periodvis levt som papperslös, har haft ett antal olika identiteter och detta är orsaken till att polisen vill undersöka honom närmare."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-19 07:45 #7 av: [Carpinus]1

Även Tyskland har problem med asylsökande med oklar identitet, och en av punkterna i en skärpt lagstiftning på asylområdet är att polisen skall kunna kolla i misstänkta personers datorer och mobiler för att försöka fastslå korrekt identitet. Inrikesminister Thomas de Maizière säger att det inte är acceptabelt att asylsökande anger namn och nationalitet "efter eget tycke".

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-30 13:17 #8 av: [Carpinus]1

Inte om asylsökande, men väl om identitetsuppgifter på glid: Skatteverket och Försvarshögskolan har konstaterat fall där identiteten hos döda IS-krigare används i bedrägerisammanhang, sannolikt i syfte att finansiera terrorverksamhet.
Även om personer dödförklarats i martyrhyllningar och likande räcker det inte för myndigheterna att spärra deras identitetsuppgifter.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-08 22:20 #9 av: Hayabusa

I Danmark har man, enligt uppgift, avslöjat 634 asylsökande med falsk identitet. Udlændingstyrelsen har efter flera månaders efterforskning på över 700 asylsökande, som alla påstod att de var förföljda och statslösa från Kuwait, funnit att huvudparten i verkligheten inte alls kommer därifrån. Över 300 personer har visat sig tillhöra samma familj. En omfattande kartläggning av familjemönster samt spår på sociala media, mobildata och internationellt samarbete har visat att många av de asylsökande härstammar från Irak.

Anders Dorph, vicedirektör på ovan nämnda styrelse (råd/verk): "Vi har bl a funnit instruktioner på en mobiltelefon som anger vad man ska säga för att framstå som någon som kommer från Kuwait.".

http://www.dr.dk/nyheder/politik/stoejberg-afsloering-af-asylansoeger-snyd-er-godt-arbejde-af-udlaendingestyrelsen

http://www.dr.dk/nyheder/indland/asylansoeger-udlaendingestyrelsen-tager-fejl-jeg-er-fra-kuwait

OBS! Länkarna är på danska.

Anmäl
2017-10-08 22:21 #10 av: Hayabusa

#9 OBS! Länkarna är på danska.

Anmäl
2017-11-02 13:46 #11 av: Carmarino

Folkbokföring på sluttande plan.

Den bristande kontrollen utnyttjas av kriminella som skaffar sig falska identiteter och med hjälp av dessa mjölkar bidragssystem eller ägnar sig åt annan brottslig verksamhet. Enligt en statlig utredning som presenterades i våras kostar "kvalificerade välfärdsbrott" samhället cirka 20 miljarder kronor årligen. Att kunna dribbla med olika falska identiteter är ofta en förutsättning för denna kriminalitet.

Då hör det till saken att Riksrevisionen i sin granskning inte har tagit upp problemen kring samordningsnummer, som av Skatteverkets egen översyn att döma är en veritabel kökkenmödding.

Samordningsnummer delar Skatteverket ut till personer som saknar svenskt personnummer. Det kan vara asylsökande som beviljats undantag från kravet på arbetstillstånd, för att ta bara ett exempel. Eller en utlänning som begått ett brott genom att använda sig av – hör och häpna – falsk identitet och av den anledningen tagits av polisen.

https://www.sydsvenskan.se/2017-11-01/folkbokforing-pa-sluttande-plan

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-02 14:11 #12 av: Carmarino

Även ledarredaktionen på Expressen tar upp detta:

https://www.expressen.se/ledare/sa-latt-svindlar-folk-skatteverket/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-30 11:14 #13 av: Göstage

Och snart är det 2020...

"Larmen om fusket med identitetshandlingar i Sverige har ljudit i åratal. Ändå segdrar regeringen arbetet med att skärpa reglerna", skriver Expressens ledarsida.

"Denna ledarsida har länge drivit på för att fusket med ID-handlingar ska stoppas. I februari 2017 föreslog Anna Dahlberg att en enda myndighet - förslagsvis polisen - borde ansvara för att utfärda ID-handlingar, och att foto och biometri, som fingeravtryck, måste kopplas till dessa."---

"Men Löfven-regeringen har svarat med sengångaraktig sävlighet. Det var först i höstas som regeringen tillsatte en utredning, och den ska inte presentera sina förslag förrän i april 2021."----

https://www.expressen.se/ledare/vill-regeringen-inte-stoppa-id-fuskarna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-30 12:54 #14 av: Hayabusa

#13 För vänsterfalangen är trivialiteter som identitet oväsentligt - allt till alla, helt utan gränser Hjärta

Anmäl
2019-11-30 18:40 #15 av: LBB

Egentligen lätt att lösa. DNA och fingeravtryck eller irisfotografering.. Sedan samkörning av alla register vad det gäller utbetalningar från stat o kommun...nog många ursvenskar som skulle torska då med 

Anmäl
2019-12-04 12:30 #16 av: gruvel

Skulle tro att regeringens senfärdighet och ointresse komma till rätta med detta omfattande missbruk med falska identiteter och id-handlingar är att den söker tid  och någon öppning för att kunna låta legitimera att berörda får "amnesti" och  medborgarskap utan att något problematiseras. Fler röster i  val att hoppas på.

Vad gäller ursvenskars  enligt uppgift här omfattande fusk med att använda olika identitetshandlingar så kan man inte exportera dem nånstans så dem får vi dras med liksom annat fuffens och otrevligheter de har för sig.  Men invandrande personer  som åtm. initialt tas emot relativt välkomnande,  de kunde förväntas ha en högre moral i olika hänseenden som erkänsla för möjligheten att ev. få en tillvaro här.   Men att ta seden dit man kommer?   

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.