Ordet fritt. Fria diskussioner

presidentperioden i USA

2017-05-02 13:40 #0 av: memoirsofaclone

Som jag har förstått det så får en person bara vara president i två perioder, alltså 8 år totalt. Så även om folket skulle vilja ha t ex Obama omvald så går det inte. 

Är detta verkligen ett fördelaktigt system? Kan demokratin ''ta skada'' av att någon kan väljas om under flera omgångar? Det blir ju lite efterblivet om någon sköter presidentjobbet jättebra och har ett stort stöd (har antagligen aldrig inträffat men i alla fall), sedan efter 8 år så måste den lämna. I Ryssland har de också en liknande konstig regel, man får sitta två perioder på 6 år, dvs 12 år, sedan måste en annan sitta åtminstone en period, sedan kan nästa komma tillbaka och fortsätta så för alltid typ. Så det finns inte en lika tydlig begränsning men ändå.

Varför är det såhär? Varför får folk inte bestämma själva vem de vill ha? I Sverige har vi väl ingen sådan lag?

Anmäl
2017-05-05 06:55 #1 av: Tjeja

I sverige traditionellt väljer man ju åsikt snarare än en person när man väljer parti . Visst kan man personrösta också. Men det är fortfarande partiets ledare som blir statsminister om partiet sitter i regeringen.

Så nej här finns inga sådana begränsningar för hur länge ett parti kan sitta på sin post och väljas om till regeringsparti.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.