2017-05-19 16:16 #0 av: memoirsofaclone

http://www.dn.se/nyheter/sverige/mattis-usa-vid-sveriges-sida-vid-ett-ryskt-angrepp/

Sveriges försvarsminister hade igår ett möte i Pentagon med USAs försvarsminister James Mattis. Där utlovades att ''USA kommer vara på Sveriges sida och hjälpa Sverige vid ett ryskt angrepp''.  Något liknande sades även när den förre amerikanske vice presidenten Joe Biden var på besök i Sverige förra året.

Vad hände egentligen här? Innan valet var Trump väldigt noga med att alla länder i Nato måste betala tillräkligt med pengar för sitt medlemskap, men Sverige som inte ens är med i Nato ska tydligen hjälpas i alla fall? Ibland börjar man nästan misstänka att vi, likt under Tage Erlanders tid, faktiskt har samarbetsavtal med Nato utan folkets vetskap. Visserligen gör man ingen hemlighet av vart Sverige faktiskt står, men man fortsätter ändå att prata om vikten av alliansfrihet. Jag är definitivt för behållande av alliansfrihet, men då ska det vara på riktigt. 

Mattis säger i artikeln: ''Nato existerar framför allt för att bevara stabiliteten i Europa. Alla från Moskva till Bryssel vet att Nato är en helt defensiv organisation''

Jag tror inte att detta stämmer. För det första, om alla skulle vara av den åsikten så hade det väl inte funnits några motsättningar mellan Ryssland och Nato? Det som den ena sidan kan se som ''defensivt'' kan den andra se som aggressivt. Både Nato och Ryssland ser sina insatser som defensiva, och motparten som aggressiv.