Ekonomi

Euron svensk valuta 2025?

2017-05-22 12:47 #0 av: Carpinus

Enligt uppgifter till FAZ Frankfurter Allgemeine Zeitung vidarebefordrade av SVT Nyheter kommer EU-kommissionen i nästa vecka att lägga fram ett förslag om att samtliga 27 EU-länder skall ha infört Euro-valutan senast 2025.

Idag har Sverige, Polen, Tjeckien, Ungern, Kroatien, Rumänien och Bulgarien egna valutor, liksom Danmark, som har ett specialfördrag med unionen om att få stå fria från  euron. (Den danska kronan är dock kopplad till euron.)  

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-lacka-sverige-maste-anta-euron-2025

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-22 12:57 #1 av: Terra Australis

Jag tror inte på det. om valutaunionen "spricker" och Skandinavien och Tyskland skapar en egen må det var hänt. Sydeuropa kan skaffa en egen union och östländerna sin.

Anmäl
2017-05-22 14:14 #2 av: kamera0710

Är det ett krav på medlemskap i EMU för att vi gått med i EU kanske vi borde ha en ny folkomröstning om huruvida vi ska vara kvar i EU? I EU-omröstningen -94 fick vi ju från ja-sidan ständigt höra att EMU är en senare fråga som inte är (eller var) avgjord.

Själv tror jag fortfarande att de olika ekonomierna ser för olika ut för att en gemensam valuta ska vara vettig. Stärks i denna åsikt av att de enda som driver på för medlemskap är Jan "jag är inte smartare än en femteklassare" Björklund och hans liberaler.

Anmäl
2017-05-22 17:26 #3 av: Carpinus

Nyhetsbyrån Direkt säger att förslaget, som skall läggas fram 31 maj, även rymmer ytterligare överstatlighet i form av en gemensam eurobudget och eventuellt även en gemensam arbetslöshetsförsäkring.

Beträffande ländernas anslutning till euron kallar EU-kommissionären Valdis Dombrovskis det hela ett missförstånd och att det inte finns någon tidsgräns för dem att ansluta sig.

Finansminister Magdalena Andersson har svårt att se att Sverige skulle ansluta sig utan att först ha haft en folkomröstning om euron.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-05-22 17:48 #4 av: landsbygdsbo

Det är ju de länder med en god ekonomi som tjänar på Euron.

Tyskland har till exempel tjänat miljarder....som bankerna sedan lånat ut till Grekland för bra ränta. De stödåtgärder som nu så "generöst" ordnas är ju bara för att byta gamla lån mot nya och fortsatta ränteutbetalningar till EU banker...

Anmäl
2017-05-22 23:17 #5 av: lordgortor

Bara om det införs en gemensam budget med harmonisering av skatterna inom unionen.

Anmäl
2017-05-23 06:01 #6 av: kamera0710

#4 Vill du att Sverige ska gå med?

Anmäl
2017-05-23 07:00 #7 av: Devya

Åh, skulle vara helt super! Åtminstone för mig som reser ofta.  *hoppas hoppas*

Anmäl
2017-05-23 07:17 #8 av: landsbygdsbo

#6

Jag anser att vi bör vara med i EU. Och på sikt är då en gemensam valuta naturlig.

Problemet idag är ju att flera nationer på falska premisser kom in i den monetära unionen utan att inse att detta skulle bli det egna landets ruin..

Man är för svag för att via lönesänkningar o kostnadssänkningar behålla landets monetära köpkraft där landets verkliga köpkraft skulle ligga.

Vilket leder till exportförluster och i förlängningen att landet sjunker ner i ett låneträsk.

Tvärtom blir det för de länder som skulle haft en stark valuta. Tyskland hör till de länder som verkligen tjänat på Euron..

Vår ekonomi är nog mer som den tyska än som den grekiska så..

Anmäl
2017-05-23 09:06 #9 av: Hayabusa

Olle Lönnaeus:

"Så vad betyder EU-kommissionens dokument som ska offentliggöras i nästa vecka?

Svenska euro-motståndare kan vara lugna.

Bryssel har vare sig militär och polisiär makt att tvinga ett medlemsland att byta valuta. Visserligen finns det i EU:s grundfördrag skrivningar om att medlemsstater som klarar de ekonomiska kraven – låg statsskuld, budgetunderskott och inflation – ska gå med i valutaunionen.

Men juridik är en sak, politik en helt annan.

EU-kommissionen har i många år drivit linjen att alla EU-länder så småningom ska ha en gemensam valuta. Och Sveriges offentliga finanser är i lysande skick. Vi klarar eurokraven med råge. Men alla vet att det är praktiskt omöjligt att tvinga ett land som inte vill att byta valuta."

Däremot kan det mycket väl, tror jag, bli en ny folkomröstning i Sverige om Euron.  

Anmäl
2017-05-24 11:12 #10 av: m2studio

EU !! väldigt löjligt förslag och överenskommelse, antingen några länder känner samhörighet och intresse eller ej, det är väldigt löjligt att man ska vara med EU och i vissa delar av EU-s lagar, man ha sina ägna regler och inte vara med.

Detta betyder att regeringar inte kunde pressa oss mera då skapa EU för att undvika vissa av sina lag och regler som inte varit bra för kapitalisterna och kan ändå behålla en annan del av sina lag och regler som är bra att håller nere en annan del av befolkningen.

Antingen med eller utan EU och andra liknande överenskommelse, så mycket oenigheter är inte bra för oss som drabbas mera o mera av sådana lag och regler.

För oss och Sverige en del är med och en del är emot, helt naturligt och bra, men varför är man med EU och inte är med, med en annan del av EU? 

Anmäl
2017-05-24 15:00 #11 av: landsbygdsbo

Nej jag tror inte vi kommer att ha en Euro valuta i Sverige 2025.

Däremot talar mycket för att vi kommer att knytas närmare till vad som återstår av EU 2020

Vi kanske kommer att knyta valutan till Eurons värde.

Rent försvarspolitiskt kommer vi förmodligen att samarbeta mer inom Europa (NATO) än vad vi gör idag. Det hänger på hur Ryssland agerar framgent

Brexit öppnar ju även dörren för gemenskapen att exkludera länder som inte vill eller har förmågan att anpassa sig. Det kan ju förhoppningsvis leda till att de mest tärande länderna kickas ut.

Anmäl
2017-05-24 15:12 #12 av: kamera0710

#11 Då kanske vi borde kicka ut Frankrike, som ju är nettobidragstagare i EU?

Anmäl
2017-05-24 15:41 #13 av: Farwuq

Nä... Frankrike, Benelux, Tyskland och Norden skulle passa bra tillsammans.
Ett super EU.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.