Övrigt

Vardagsbrott

2017-06-25 19:38 #0 av: Hayabusa

Ja, hur är det med vardagsbrott? Har det minskat? eller rent av ökat? En nära bekant till mig jobbar i en butik som säljer skor och jag blev oerhört förvånad över att höra hur mycket som stjäls. Även tillvägagångssättet är ofta häpnadsväckande. Totalt utan respekt för andra och ofta är gärningsmännen/kvinnorna aggressiva & hotfulla.

"Sanningen är att rättssystemet inte fungerar. Ju fler brott en person begår desto lägre blir straffet för varje nytt brott. Ett grovt brott innebär att andra, mindre grova brott, inte får någon påföljd. Böter döms ofta ut till personer utan inkomst, vilket leder till att de aldrig betalas. Svensk Handels beräkningar visar att åtta av tio inte betalar de böter de döms till. För personer som väljer att leva ett kriminellt liv är det svenska rättssystemet i det närmaste verkningslöst.

En färsk rapport visar att stöldbrotten i butik har ökat med över 30 procent på tre år. Sex miljarder kronor försvinner varje år vid externa butiksstölder. En tredjedel av de stölderna utförs av personer som stjäl enstaka varor för eget bruk. Två tredjedelar, eller fyra miljarder kronor, försvinner vid organiserad brottslighet mot svenska butiker. Dessa kriminella är ofta mångsysslare och utför även inbrott, fickstölder och andra brott."

http://www.svenskhandel.se/aktuellt-och-opinion/debattartiklar/2017/vardagsbrotten-inom-handeln-maste-tas-pa-storre-allvar/

Anmäl
2017-06-27 06:43 #1 av: [Carpinus]1

Ja, man förstår ju vilken frustration butiksägarna måste känna över svinnet och den hänsynslöshet det här klientelet uppvisar. Förut kunde man höra uttrycket "köparnas marknad" när något var förmånligt. Idag är det "tjuvarnas marknad",  det är gratis och näst intill riskfritt...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-17 07:56 #2 av: [Carpinus]1

Företagsamhet som blomstrar...

"Internationella brottsnätverk håller på att bygga upp en infrastruktur för bostadsinbrott i Sverige, det skriver polisen underrättelsetjänst i en ny rapport som SVT Nyheter tagit del av. Redan idag uppskattas de begå upp till hälften av alla anmälda bostadsinbrott i landet, och polisen spår en ökning."---

"De internationella brottsnätverken kommer enligt polisen främst från Östeuropa, men även från länder på Balkan, i Baltikum och i Sydamerika. I en ny rapport beskriver polisens underrättelsetjänst att de kännetecknas av en strikt rollfördelning, stora ekonomiska resurser samt en tydlig ledarstruktur där en eller flera utpekade huvudmän styr nätverken från hemlandet."---

"– När vi har följt nätverk från exempelvis Litauen och Polen har vi sett att personerna som skickas till Sverige sätts i verksamhet så fort de kommit fram. Under tiden bor de billigt, åker i billiga bilar och slangar diesel. När jobbet är klart transporteras de tillbaka till hemlandet med stöldgodset där de byts ut mot nya personer. Det är en kostnadseffektiv brottslighet, säger Stefan Pettersson. "---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-organiserade-bostadsinbrott-okar-i-sverige

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-17 10:55 #3 av: Darkylucy

allt med brott har med pengar att göra folk ser reklamer i tv och vill ha saker men en del har inte  alltig råd med just nått och då blir det brott hade nog varit bätre om fler hade mycket pengar för då hade stäld blivigt mindre! och pengar och makt är grunden till brott genirelt. plus en del som blir kriminella har blivigt elakt behandlad nästan hela livet av helt vanligt hedeligt folk. dom tänker sej alldrig för dom bara går på tror mäniskor gör vandra onda facktist. och den hära världen är långt i från perfeckt

Anmäl
2017-07-23 10:36 #4 av: Hayabusa

Har skottlossning blivit ett vardagsbrott? Ja, i Malmö verkar det vara så. Hitintills i år har Malmö haft 40 st skjutningar mot personer (mer än 1 i veckan!). 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6741968

Anmäl
2017-07-24 14:01 #5 av: Hayabusa

Fler fall av rån & misshandel i Stockholm city. Unga pojkar, samtliga under 15 år. Den yngste lär ha varit 9 år och beväpnad med knogjärn!!! 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aVBV5/flera-pojkar-gripna-for-ran-i-stockholm

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/889352600679841792

Anmäl
2017-07-24 14:13 #6 av: [Carpinus]1

#5 Morgondagens män...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-24 14:15 #7 av: Hayabusa

#6 Allmän värnplikt är nog inte så dumt...Skämtar

Anmäl
2018-02-14 19:47 #8 av: [Carpinus]1

 Flera butiksägare vittnar om att miljön blivit tuffare i deras affärer, och det händer t.o.m. att snattare är beväpnade.

"Det är ingen mänsklig rättighet att kunder ska få hota butiksanställda eller snatta. Det måste bli möjligt att porta personer som utsätter butiker för brott. Det räcker med tomma ord. Flummet måste upphöra. Inför omgående besöksförbud inom handeln." Det skriver Jenny Sonesson på GP:s ledarsida. Hon avslutar sin ledare: 

"Ovrell (butiksägare) har ett konkret politiskt förslag som ministrarna Baylan och Damberg borde genomdriva. I dag går det inte ens i domstol att förbjuda en individ från att återbesöka en affär där vederbörande hotat eller slagit personalen. Det är fullständigt orimligt och undergräver både äganderätten och personalens säkerhet.
Det är ingen mänsklig rättighet att kriminella, som inte ens betalar för varorna, ska få göra livet surt för butiksanställda. Det måste bli möjligt att porta personer som utsätter butiker för olika typer av brott. Det räcker med tomma ord. Flummet måste upphöra. Inför omgående besöksförbud inom handeln. Kalla lagen Lex Ovrell."

http://www.gp.se/ledare/sonesson-ge-butiker-rätt-att-porta-kriminella-1.5180852

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-02-14 19:58 #9 av: Lonaa

När kriminella vet att de kan stjäla mitt framför ögonen på personalen och att det inte får några påföljder så tja, varför inte?
Det knallar in folk helt öppet mitt på dagen, öser ner lämpliga (dvs lättsålda) produkter i en stor väska, smiter ut och fräser iväg i en väntande bil.
Trots gott signalement från personalen och bilens registreringsnummer samt ett flertal ögonvittnen så läggs målet ner av polisen i brist på resurser.

Inte konstigt att ligor tar chansen...Bomb

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-08 14:54 #10 av: Göstage
MP 2018-10-04

"Få handlare kommer undan stöldligorna. Var tredje butik har drabbats av stöld bara senaste veckan. Nästan lika många har nyligen fått in hotfulla eller aggressiva besökare."---

"Framför allt är det stölderna som har ökat, men även våldsamt agerande har blivit vanligare. Under september drabbades mer än var femte handlare av besökare som agerade hotfullt."---

"Det är huliganbeteenden vi ser en ökning av – personer som utövar makt genom att till exempel släppa upphängda kläder på golvet eller trakassera personalen. Det säger lite om hur det kan vara att arbeta i en butik."---

https://www.di.se/nyheter/stoldligor-plagar-handlarna-okning-av-huliganbeteenden/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 15:19 #11 av: Hayabusa

#10 Vad är det för fel på folk..?

Anmäl
2018-10-08 16:24 #12 av: Emo

#11 Vad är det för fel på politiken och politikerna (lagstiftarna)?
Senaste gången jag blev plundrad fick poliserna detta svar av a******a: "Det är ert eget fel. Vi får ju inga straff i Sverige".

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-10-09 07:57 #13 av: Göstage

Inte helt oväntat hamnar vi väl i den förklaringsmodell som är vedertagen i sådana här sammanhang- utanförskapsproblematiken.

"Sverige hamnar fortfarande generellt högt vad gäller grundläggande ramvillkor som rättssäkerhet, frihet från korruption, låg kriminalitet, politisk stabilitet m.m. (även om situationen vad gäller till exempel kriminalitet mot företag försämrats avsevärt). Detta är också faktorer som vi i hög grad tar för givet. De senaste årens utveckling visar dock att även dessa nödvändiga villkor är satta under press, bland annat synes den organiserade brottsligheten växa sig starkare i Sverige och både polis- och rättsväsende förefaller handfallna inför utvecklingen.

Det finns en risk att det blir en sorts ond triangel med bristande skolgång, brottslighet och arbetslöshet som gemensamt cementerar en djuprotad utanförskapsproblematik."---

Rapport från Svenskt näringsliv (2018): ”Konkurrens- och utvecklingskraft – Sverige i en ny omvärld”. (pdf)

Bara att skriva under på upplevelsen av att det finns en  handfallenhet inför utvecklingen, liksom att vi inte längre kan ta något för givet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-09 08:16 #14 av: Göstage

#13 Ett annat sätt att uttrycka att vi inte kan ta något för givet:  “Svensken tror att tryggheten är lika mycket naturlag som årstiderna, att den alltid ska finnas. Vår, sommar, höst, vinter, lika säkert som att snön faller eller isarna smälter ska man alltid leva i fred och frihet. Varför förstår de inte att detta kan förändras? Vad behövs för att de ska vakna och inse att friheten inte är något som kan tas för givet?”

http://katerinamagasin.se/svenskarna-verkar-tro-att-tryggheten-ar-en-naturlag/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.