Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ekonomi

Magdalena tömmer ladorna...

2017-07-05 15:49 #0 av: Hayabusa

Nog minns de flesta Magdalena Anderssons snack om "tomma lador" när hon tillträdde som finansminister. Det syftade på att den föregående, borgerliga, regeringen inte hade sparat något i statens spargris (eller lada...). Nå, hur har det gått för Magdalena? Hon borde, kan man tycka, ha sparat upp i ladorna. Eller..?

"I rapporten En bortslösad högkonjunktur påpekar den borgerliga kvartetten att Sverige står allt längre ifrån regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet. Även om det överlag blivit lättare att få jobb på senare år ökar arbetslösheten inom så kallade utsatta grupper. I brist på enkla jobb kommer de helt enkelt inte in på arbetsmarknaden, vilket är illvarslande.

"I en högkonjunktur ska alla människor ha möjlighet att komma in", påpekar Svantesson.

Men regeringen vägrar envist att vidta åtgärder som skulle kunna öppna för fler enkla jobb. Istället har det satsats på traineejobb och extratjänster – till stora kostnader, men med väldigt liten effekt.

Av de 32000 traineejobben som siktet ställts på har det hittills blivit 473. Och av de ursprungligen utlovade 31000 extratjänsterna har det blivit 3 713. Allianspartierna tar inte till överord när de kallar detta för ett arbetsmarknadspolitiskt haveri.

Fast M, C, L och KD har inte heller några klara lösningar, även om de påstår att de talat sig samman om vad som bör göras."

https://www.hd.se/2017-07-05/nu-tommer-andersson-sjalv-ladan-utan-att-fa-mycket-for-det

Anmäl
2017-07-05 18:09 #1 av: landsbygdsbo

Nu ska visst 20 miljarder delas ut till kommunerna, för att kompensera, vadå?

Kan det så vara att man börjar få upp ögonen ute i kommunerna att de generösa bidragen från staten vad det gäller migranter bara gäller ngt årCool

Anmäl
2017-07-05 18:23 #2 av: Hayabusa

#1 Det känns synnerligen kortsiktigt. Hur många av de nyanlända/flyktingarna kommer någonsin att bli självförsörjande? Det är ju inte så att dessa individer bara försvinner om några år, troligen blir de kvar livet ut. Det krävs nog en stor lada för att ta den notan.

Anmäl
2017-07-05 19:47 #3 av: landsbygdsbo

Det roliga var hur hon i talet beskrev hur allt skulle vara finansierat utan skattehöjningar, för att sedan fortsätta att resurser krävs??? En gammaldags sossepolitik mao   skattehöjningar

Anmäl
2017-07-06 09:01 #4 av: Hayabusa

#3 Ja, vem skulle annars betala kalaset? 

Den massiva importen av kunskap - ett tilltagande kompetensregn. Var det endast en skröna?

Anmäl
2017-07-06 12:58 #5 av: landsbygdsbo

1/3 av dem som kommer har gymnasienivå, 1/3 grundskolenivå och en 1/3 ingen nivå att tala om, nära nog eller helt analfabeter.

Man kan i praktiken utgå ifrån att den sämst utbildade tredjedelen (om de är över 15 år) aldrig kommer att ta sig till ett eget jobb och en egenfinansierad tillvaro.

Den andra tredjedelen, den med grundskolekompetens kommer kanske att få jobb o eget boende men kommer aldrig att skrapa ihop en dräglig pension, så de sista 20 åren lever de på bidrag, de med.

Av dem med gymnasiekompetens så ser det lika illa ut för de flesta, endast undantagsvis kommer de att kunna arbeta ihop till sin egen pension och därigenom undvika att ligga samhället till last.

Anmäl
2017-07-06 14:03 #6 av: Hayabusa

#5 Dessvärre är det en högst trolig analys. Baserat på de senaste 20 årens erfarenheter pekar allt entydigt i den riktningen. Vilket i sin tur leder till socioekonomiska problem & utanförskap. I sig är det inte invandrarens/flyktingens "fel" utan helt enkelt resultatet av situationen i sin helhet. Ett växande samhällsproblem & ond cirkel som ingen verkar ha en lösning på.

Anmäl
2017-07-07 09:46 #7 av: kamera0710

Ser i den där alliansrapporten att det krävs "långsiktiga förutsättningar för tillväxt". Kommer än en gång att tänka på Keneth Bouldings ord:

"Den som tror på obegränsad tillväxt på en begränsad planet måste vara antingen en obotlig idiot eller också nationalekonom."

Anmäl
2017-07-07 10:01 #8 av: Carpinus

#7 En bortslösad högkonjunktur lär väl heller inte vara till särskilt stor hjälp för den begränsade planeten. Eller är tillväxtmotstånd och slöseri parhästar?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-07 10:17 #9 av: Hayabusa

Tycka vad man vill om tillväxt men utan någon sådan lär vi aldrig komma i närheten av en lösning till det som beskrivs i #5.

Anmäl
2017-07-07 13:09 #10 av: landsbygdsbo

Och hur ska nu finansministern lösa knuten med de 8 miljarderna? De som inte längre ska få tas  från biståndskassas och föras över till Migrationsverket. Skattehöjning eller kommer man att sänka biståndet med 8 miljarder?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.