Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ideologi

Hur "folkliga" är folkrörelserna?

2017-07-11 10:27 #0 av: Carpinus

Håkan Boström i GP tar upp "Syltburkssverige", och med färska intryck från Almedalen skriver han  en klarsynt krönika  - läs gärna hela!

"Offentliga företrädare framhåller gärna Sveriges starka föreningsliv. Vad det talas mindre om är att detta föreningsliv i allt högre grad växt samman med statsmakten. Att forna tiders folkrörelser förvandlats till det politiska etablissemangets förlängda arm, när det inte fungerar som plantskola för aktivister och värdegrundsentreprenörer, eller tillhandahåller reträttposter för avdankade politiker. En betraktare som inte marinerats i svensk överideologi skulle rent av tala om snärjande ofrihet och korruption."---

"Både de etablerade partierna och civila organisationerna tappar medlemmar. Gamla fraser om folkbildning och kamp för diverse goda värden döljer att det allt oftare handlar om att driva en ideologisk agenda eller säkra eget löneutrymme. Den journalistiska granskningen av den här sektorn är dessutom under all kritik."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-11 10:49 #1 av: Hayabusa

Bra fråga. Är det inte så att en del av dessa företeelser ses som lite "svenskhet i dess unknaste form"?

Anmäl
2017-07-11 11:18 #2 av: Carpinus

#1 Det har väl blivit ett så inarbetat och skickligt använt begrepp att det fått samma rejäla helylleklang som Folkhemmet (innan SD tog det senare till sig och försöker göra det till sitt).

Bara få gitter att ifrågasätta folkrörelseidealet, det kramas och vördas av C, FP, KD, S, V och MP, vilket inte är så underligt då det bereder sysselsättning och näring inte minst åt politikerna. Ingen tycks ha intresse av att lyfta på den hemvirkade duken och se vad som egentligen döljer sig därunder...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-11 12:28 #3 av: Hayabusa

#2 Själv tänkte jag spontant på de många & välbesökta bil/motor-träffar som arrangeras i Sverige. Hur "svensk" denna kultur är, det går att debattera, men det finns ett genuint intresse i Sverige. Fast den känns nog inte så "fin" av de som vurmar för äkta kultur. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.