Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ekonomi

Ekonomisk ojämlikhet

2017-07-17 10:22 #0 av: Hayabusa

Ja, hur är det med den ekonomiska ojämlikheten i Sverige? Det finns de som påstår att välfärdsåren nådde sin peak i Sverige runt 1986 (Göran Hägg). Kanske är det så, kanske inte men helt klart har landet förändrats på mer än ett sätt. Inget är så konstant som förändringar, så det är kanske inte så underligt att även Sverige påverkats. Klyftorna mellan rika & fattiga växer, säger vissa. Men hur ser situationen ut vid en närmare betraktelse? Inte vet jag, men biståndsorganisationen Oxfam har tagit fram en rapport som visar att Sverige är det land som är bäst på att motverka ekonomiska ojämlikheter. Världsbäst t om.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6738722

Anmäl
2017-07-18 13:09 #1 av: Sarafiaklara

Intressant i jämförelse med den här undersökningen som visar på att Sverige är det land i västvärlden där klyftan mellan rika och fattiga ökar snabbast https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sverige-snabbast-pa-att-oka-ekonomiska-klyftor

Anmäl
2017-07-18 14:43 #2 av: Hayabusa

#1 Från artikeln i #0:

"Sverige pekas alltså ut som det land som på det här sättet bäst motverkar ojämlikhet av de totalt 152 länderna som granskats i undersökningen. Detta trots att just den faktiska ekonomiska ojämlikheten i Sverige ökat de senaste decennierna."

Att de ekonomiska klyftorna ökar i Sverige är inte särskilt underligt.

Anmäl
2017-07-18 14:55 #3 av: Sarafiaklara

#2 Allt beror ju på vad man anser motverkar ekonomisk ojämlikhet och vad man då mäter i en undersökning. Det kan ju vara att de faktorer som mäts i artikeln du tar upp i #0 inte inverkar tillräckligt effektivt på ekonomiska klyftor i Sverige. I artikel som jag länkar till i #2 nämns ex. minskade bidrag vid arbetslöshet och sjukskrivning som orsaker till en ökning av den relativa fattigdomen.

Anmäl
2017-07-18 15:02 #4 av: Hayabusa

#3 Så klart. Man skulle kunna dra slutsatsen att Sverige gör en stor insats för att minska klyftorna, men det lyckas inte särskilt väl. 

Nu är artikeln du länkar till dryga tre år gammal och det har runnit en del vatten under bron sedan dess. Här är en artikel från början av detta år:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ekonomiska-klyftorna-i-sverige-vaxer

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.