Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Politiska skandaler

IT-skandalen och Datainspektionen

2017-07-20 08:49 #0 av: Carpinus

Får erkänna att jag är dåligt insatt i det som nu heter "IT-skandalen på Transportstyrelsen" i rubrikerna, men uppenbarligen är det allvarligt när ledamöterna i Försvarsutskottet avbryter semestrarna och det höjs rop på infrastrukturminister Anna Johanssons avgång.

Något som förvånar mig storligen är att Datainspektionen, som annars brukar ha näsan i blöt i stort som smått, varken tycks vara informerade eller aktiva när det gäller utförseln av känsliga personuppgifter och detaljerade upplysningar om  möjliga terror- och krigsmål som broar, järnvägar, hamnar med mera. Det är först nu, när skadan redan är skedd, som man börjar tala om att skapa ett "statligt moln" för att skydda dataregister av betydelse för rikets säkerhet.

I juni i år skrev Amelia Andersson, ordförande i Dataskydd.net en debattartikel som nog åtminstone så här i efterhand kan få den uppmärksamhet den är värd. Hon skrev där bland annat följande om DI:  "De har svårigheter att samarbeta med andra: enligt flera utredningar från de senaste två åren saknas gränssnitten, men kanske också viljan.

Allt eftersom det utvecklas en gemensam europeisk tillsynspraktik för dataskyddsfrågor kommer Datainspektionen hamna mer och mer efter. Till skillnad från många av sina europeiska gelikar saknar de ekonomisk, samhällsvetenskaplig och allmän datavetenskaplig kompetens. "---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-20 09:01 #1 av: Hayabusa

#0 Är också dåligt insatt i exakt vad innehållet i denna historia är, samt betydelse. Av rimliga skäl är det "locket på", så det är kanske inte så underligt att vi känner oss lite dåligt insatta. Spontant är min känsla att ansvariga personer agerat anmärkningsvärt naivt. Exempelvis ska uppgifter om fordon lämnats ut, vad det nu innebär? Är det, som exempel, försvarsmaktens samtliga fordon? Vem/vilka har erhållit uppgifterna? Hur som helst så är det synnerligen allvarligt. 

Anmäl
2017-07-20 09:23 #2 av: Carpinus

Att inte staten tycks ha någon aktivt fungerande övervakande funktion som kontrollerat hur myndigheterna hanterar känsliga upplysningar är i det närmaste ofattbart. Hur arbetar SÄPO "till vardags" - vem upprättar rutiner, vem ser till att de efterföljs? Det lär vi väl inte få veta...

Sedan kan man väl tycka att "någon, någonstans" skulle ha frågat sig vilka konsekvenser det hela skulle kunna få.  Uppenbarligen insåg IT-folk på Transportstyrelsen vad som höll på att hända och agerade i viss mån internt, men i övrigt verkar de ha låtit sig köras över istället för att slå larm i tid. Säkerhetsprövningen finns där ju av någon orsak, och att man nu säger att man "inte visste" om de utländska teknikerna var att betrakta som pålitliga ur Säkerhetspolisens perspektiv istället för att kontakta SÄPO och fråga verkar minst sagt märkligt när man nu läser vilka behörigheter de tilldelade dem (om än kanske under protest internt):

SVT Nyheter: 

"Icke säkerhetsklassade tekniker i bland annat Tjeckien fick den högsta behörigheten och hade tillgång till en stor mängd data på myndighetens servrar under hösten 2015 och våren 2016. 

– Det var som att ge dem nyckeln till Kungariket, säger David Heed.

Vad kunde de göra? 

– De kunde modifiera, starta system, stänga system och kopiera hela datamängder, säger David Heed."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-forsokte-stoppa-transportstyrelsens-it-lacka

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-20 09:27 #3 av: sponny

Här är en bra sammanfattning av vad som hänt. Expressen.

Det är hela det svenska körkortsregistret, med bilder, som läckt till icke säkerhetskontrollerade tekniker i Östeuropa. Även känslig information om vägar, hamnar, broar och tunnelbanor i Sverige har läckt. Bedömare hävdar att informationen kan innebära fara för rikets säkerhet.

2015 bytte Transportstyrelsen it-leverantör till IBM, med elva olika dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien. För att kunna hantera Transportstyrelsens register krävdes att dessa tekniker skulle säkerhetsprövas, vilket aldrig skedde.

Tre IBM-administratörer i Tjeckien fick full tillgång till alla data och loggar. Det kunde kopiera och sända data vidare för att sedan sopa igen spåren efter sig, skriver DN.

Så. jo. Nog sjutton låter det allvarligt.

Anmäl
2017-07-20 09:27 #4 av: Hayabusa

#2 Instämmer! Ett fullkomligt naivt agerande. Otroligt att det överhuvudtaget kan hända.

Anmäl
2017-07-20 10:09 #5 av: Carmarino

Det är ju snart två år sedan teknikerna fick tillgång till informationen, så det känns lite "senkommet" att avbryta semestrar för att diskutera saken. Men bättre sent än aldrig.

Man kan ju bara hoppas på att IBM:s personal är så pass ärliga att de inte har spritt informationen vidare, även om de inte varit säkerhetsklassade.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-20 10:27 #6 av: Carpinus

#5 Jo, skadan är/kan förvisso vara redan skedd, men parlamentarikerna har ju inte fått besked om det förrän nu, så de har knappast kunnat agera tidigare.  Det hade förstås varit bättre om de fått veta vad som hänt för två år sedan, för då hade det kanske aldrig hänt, för att använda Tage Danielssons Harrisburglogik.

Det finns ju stora frågetecken att räta ut, som påståendet att personer på Johanssons kansli känt till saken i ett år utan att föra det vidare. "Som det sagts: "Antingen ljuger Johansson eller så finns det stora problem inom Näringsdepartementet. Oavsett vilket så är det allvarligt."---

När man ser av vilka skäl vissa alliansministrar avpolletterats  -licensskolk, svart städhjälp med mera, illa i sig, men knappast "risk för rikets säkerhet"som det faktiskt talas om nu- så förstår man ju att Anna Johansson har  mycket att bevisa för att komma undan med en KO-anmärkning. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-23 15:30 #7 av: Carpinus

När även Vänsterpartiet kan tänka sig att stödja en missförtroende mot ministrar så anar man allvaret. Det lär kosta om sossarna skall kunna köpa Vänsterpartiets lojalitet...

Själv tror jag att Anna Johansson är körd, att Ygeman hänger i luften och att regeringen skakad. Löfven gör sitt kanske viktigaste framträdande som statsminister i morgon - mycket hänger på vad han har att säga.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-23 17:53 #8 av: Hayabusa

#7 Hela affären är ytterst märklig med en mängd obesvarade frågor.

Anmäl
2017-07-24 13:37 #9 av: Carpinus

Löfvens pressträff klockan 15.00 i e.m. går ut direkt i sedvanliga medier.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-24 17:35 #10 av: Carpinus

#8 Pressträffen väckte nog mer frågor än den rätade ut, som Mats Knutsson uttryckte det efteråt.

I "bästa" fall vittnar det hela om vattentäta skott i regeringen där man inte utbyter erfarenheter och informationer, men det kan vara  värre en värre rödgrön röra än så...

En tankelek: om Ygeman eller Hultqvist faktiskt informerat Löfven om det hela i mars förra året - hade de kunnat säga det idag, utan att det skulle rycka bort mattan under Löfvens fötter? 

Och tänk om Johanssons sparkade statssekreterare dyker upp och visar papper på att han faktiskt hade informerat henne - vad händer då?

En annan sak: Transportstyrelsens nya generaldirektör upprepade att man "inte har några indikationer" att uppgifterna hamnat i fel händer. Frågan man saknade var förstås om det faktiskt kan ha hänt, utan att det upptäckts.  Att man inte märkt av det kan ju bero på att man själva varit klantiga eller motståndaren smarta, eller kanske en kombination av bådadera.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-24 20:42 #11 av: Hayabusa

Olle Lönnaeus sammanfattar:

"Efter lång tystnad satte Stefan Löfven på måndagen sin räddningsaktion i sjön.

För att rädda alla sina ministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen vältrade statsministern över allt ansvar på en redan sparkad generaldirektör och en sen tidigare avskedad statssekreterare.

Dessutom försökte han visa handlingskraft: Nu kommer strängare regler för vilka hemliga svenska uppgifter som i framtiden får läggas i privata händer."

Anmäl
2017-07-24 20:42 #12 av: Hayabusa

Länk: 

https://www.hd.se/2017-07-24/lofvens-raddningsaktion-allt-ansvar-pa-redan-sparkade-tjansteman

Anmäl
2017-07-24 21:54 #13 av: Martin

#10 Tornberg (Säpo) sade det ju ganska bra. Har inte exakta citatet men han sade ungefär "sekretessbelagda/hemliga uppgifter kan ha hamnat i fel händer, men vi har inga indikationer på att det har hänt. Men utifrån ett säkerhetsskyddande tänk så måste det hanteras som att skyddade uppgifter har hamnat fel".

Båda Säpo och försvaret sade ju också att man vidtagit åtgärder runt bland annat skyddsidentiteter även om de båda också sade (ungefär) att man bedömde att man inte tappat i operativ förmåga.

Tyvärr verkade resten av folket mer intresserade av att frånsäga sig allt ansvar. Gillade dock den ny GD för Transportstyrelsen. Tydlig och sade också att allt inte var fixat än utan att vissa saker inte kommer att vara helt i hamn förrän senare i år, bland annat kommer viss personal som skall skyddsgranskas göra det - men det är inte gjort än (minns jag rätt gällde det nätverksdriften men det gick snabbt där så det kan vara fel).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-25 07:09 #14 av: Carpinus

#12 Strängare regler behövs uppenbarligen, men det som brustit här verkar vara rent elementära säkerhetsrutiner som inte går att skylla på en (hårresande omedveten) generaldirektör. Man skall heller inte behöva förlita sig på visselblåsare, här borde det finnas lås på uppgifterna som gör att det måste ske ett flertal godkännanden för att kunna överföra åtkomst av känsliga uppgifter. Om det ingår i de kommande strängare reglerna så kan man fundera över hur naiva ansvariga har varit så här långt. Och har det skett liknande överföringar från andra register hos olika förvaltare? De frågorna väntar på svar... 

#13 Ja, formuleringarna var diplomatiskt oklanderliga, sedan får man själv försöka väga det ena mot det andra och välja vad man tycker låter trovärdigt.

Ett av frågetecknen är det förebyggande arbetet. Säkerhetsprövning är ju ett rutinmässigt obligatorium sedan länge. Borde det inte ha funnits något slags varningsklockor inbyggda i systemet när känsliga uppgifter läggs ut på privata aktörer (eller andra organisationer) utan tillhörande säkerhetsprövning? Se ovan.

Hur långt hann processen fortlöpa innan SÄPO och försvaret blev uppmärksammade på vad som försiggick?

Det pratas om att visselblåsare har agerat, men där har jag fått uppfattningen att man har försökt protestera internt, men blivit överkörda. Möjligen kan någon inte ha låtit nöja sig med det utan kontaktat SÄPO.

När generaldirektörerna pratar i termer av att begränsa skador och att det är ett pågående arbete så anar man ju att de kanske inte är fullt så trygga som de verkade igår. Pratar När statsministern pratar om "haveri" så känns det som om han famlar efter panikknappen...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-25 07:40 #15 av: Hayabusa

#14 Instämmer. Tycker att det är alarmerande nog ATT det har hänt. Galet naivt förhållningssätt.

Anmäl
2017-07-25 07:49 #16 av: Carpinus

Det väntar en intressant dag på regeringskansliet! Att regeringen den här gången bjudit in SD, kan det vara ett sätt för dem att underblåsa motsättningar inom oppositionen kring KU-anmälningarna? Jag riktigt hör Löfven säga att "jaha, ni lierar er alltså med SD?"...Skämtar

Eftersom jag är lite intrigant lagd skulle det för övrigt inte förvåna mig om Anna Johansson förmås att avgå själv innan hon blir avsatt. Kanske skulle det "damoffret" hålla oppositionen i schack?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-25 09:10 #17 av: Carmarino

#12 Olle Lönnaeus artiklar brukar vara bakom betalvägg, och det är denna också.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-25 09:58 #18 av: Hayabusa

#17 Sorry, när jag skrev kommentaren så var artikeln inte låst. Dessvärre ett fenomen på HD.

Anmäl
2017-07-25 10:31 #19 av: Carmarino

#18 Ja, de gör ofta så. Väldigt irriterande. Just Olle Lönnaeus artiklar brukar så gott som alltid vara bakom betalväggen.

Många gånger kan man läsa artiklarna tidigt på morgonen, för då är en del av dem öppna, men tyvärr inte alltid.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-25 10:35 #20 av: Carpinus

Kanske idé att rädda vad som räddas kan av det  man vill vidarebefordra från Lönnaeus genom att citera valda delar av krönikan innan den hinner bli låst?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-25 11:02 #21 av: sponny

#14 Jag läste en granskning av SÄPO granskningen och den kan besvara någon av dina frågor.

Jag läste SÄPOs granskning av IT-skandalen i Transportstyrelsen - så du slipper

Dels hade GD Ågren nästan ingen information alls.

Upphandlingen fortsätter. Sista februari 2015 går generaldirektören för Transportstyrelsen, Staffan Widlert, i pension. Maria Ågren blir ny generaldirektör, men får bara en timmes överlämningsmöte. I övrigt förekommer inget överlämnande, uppger Widlert i förhör, eftersom några sådana rutiner inte finns vid tidpunkten.

Varningsklockorna fanns och säkerhetsavdelningen var emot men när de, enligt SÄPOs förhör med Ågren, leds av en person med fel personlighet bli SÄK bara "jobbiga." Vilket enigt mig är deras jobb.

I förhör uppger Ågren att det “har sina orsaker” att hon inte lyssnade på säkerhetschefens skepsis, eftersom hans “personlighet” gör att allt han för fram blir “jättestort”.

...

När "avsteget" till slut signeras beläggs det med sekretess, vilket innebär att få personer i organisationen får läsa det. Ändå hänvisas det till flitigt för att nu forcera migreringen. Säkerhetsavdelningen väljer nu själv att stiga åt sidan, man vill inte längre vara en del av processen. Få protesterade, eftersom de ändå mest sågs som en “nagel i ögat”, uppger säkerhetspersonalen själva i förhör.

Anmäl
2017-07-25 13:15 #22 av: Carpinus

#21 Tack för länken! Karlstens sammanfattning är en skrämmande läsning och blottar interiörer och en företagskultur som inte borde vara värdig en myndighet. Ågren påminner mest om en arbetsledare med "lös det"-attityd, och att hon fått kort tid på sig kan möjligen förklara delar av hennes handlande men inte ursäkta det.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-25 19:39 #23 av: sponny

Under avdelningen cynisk och oväntad humor:

Expressen: Under hösten 2015 och våren 2016 hade icke-säkerhetsklassade tekniker i Östeuropa högsta behörigheten till Transportstyrelsens databaser.

Transportstyrelsen 2016-10-12: Kunskap om ID-kapning ska öka.

Ditt körkort är en id-handling och är därför intressant för identitetstjuvar, som kan använda det för bedrägerier. Exempelvis kan någon annan köpa saker i ditt namn. Tjuven kan också använda körkortet som legitimation och för att få tag i ännu mer information om dig. Var därför rädd om ditt körkort och tänk alltid på hur du hanterar din personliga information både fysiskt och digitalt.

Det är kanske andra som behöver läsa på om vikten av att ta hand om digital information? Funderar

Anmäl
2017-07-25 20:08 #24 av: Carpinus

#23 Ja, nu får de sina gliringar... Cool

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-hanas-transportstyrelsen-pa-sin-egen-facebooksida

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 08:19 #25 av: Carpinus

Alliansen har kallat till pressträff idag kl. 09.00. Lär väl följas av en hos SD senare.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 08:34 #26 av: Carpinus

Sömmersketips: alliansen gör misstroendeförklaring mot Johansson och KU-anmälan mot Löfven, Ygeman och Hultqvist, SD gör misstroendeförklaring mot alla fyra medan Vänsterpartiet KU-anmäler Johansson.

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 09:04 #27 av: Carpinus

Alliansen var tuffare än väntat: misstroendeförklaring mot Johansson, Ygeman och Hultqvist.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 09:32 #28 av: Hayabusa

#27 Rimligt.

Anmäl
2017-07-26 09:35 #29 av: Carpinus

Misstroendeförklaringarna lär väl gå igenom med tanke på mandatfördelningen i riksdagen, och eftersom två av de tyngsta statsråden då tvingas avgå (plus Johansson) lär det bli ifrågasättande av regeringsduglighet med en regeringskris som följd.

Sedan är frågan vad SD nu gör - det är väl inte otroligt att de även inkluderar Löfven i sin misstroendeförklaring. Fast den kanske är svårare att gå igenom - gissningsvis skulle alliansen lägga ner sina röster där

Enligt vad som framkom på presskonferensen så kommer alliansen att inom de närmaste dagarna begära att talmannen kallar in riksdagen för behandling av misstroendeförklaringarna, och kallelsen skall då ske inom tio dagar. Sensommaren lär bli het - åtminstone politiskt....

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 09:39 #30 av: Hayabusa

#29 Mycket het, regn & kyla till trots. Gamechanger?

Anmäl
2017-07-26 09:53 #31 av: Carpinus

#30 Expressens K-G Bergström  tar det här utspelet som ett bevis för att alliansen lever, och att man nu förhindrade Löfven att försöka hålla initiativet genom att själv ge Anna Johansson sparken.

http://www.expressen.se/nyheter/alliansen-ar-inte-dod/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 09:57 #32 av: Hayabusa

#31 Det känns troligt. Vem sa att Sverige är trist & tråkigt? 

Anmäl
2017-07-26 10:04 #33 av: Carpinus

#32 Den här härvan kom väl nästan vid sämsta tänkbara tidpunkt för regeringen, som kanske får avsluta sin mandatperiod som den inleddes, med nyvalshotet hängande över sig. Fast kanske slingrar de sig ur det här precis som vid valet efter Tsunamikatastrofen, då de behöll makten trots konstaterad försumlighet även den gången?

Av de tre statsråden skulle jag nog sakna Hultqvist mest. Ygeman inledde övertygande, men hans popularitet har väl minskat, inte minst efter hans envisa uppbackande av rikspolischefen . Johansson tror jag inte ens sossarna själva skulle sakna.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 10:10 #34 av: Carpinus

"Vänsterpartiet ställer sig inte bakom Alliansens missförtroendeförklaring. Men utesluter inte en egen", skriver Expressen i ett rullmeddelande.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 10:25 #35 av: Carpinus

Nu återstår bara två utvägar för Löfven, enligt en statsvetare i GP:

"Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på GU, menar att Alliansens handlande gör att statsminister Stefan Löfven egentligen bara har två motmedel att välja mellan: utlysa extraval eller avgå. Skulle han låta tre ministrar lämna skulle det vara en skadeskjuten regering och statsminister som går in i valrörelsen mot valet 2018.

– Både nyval och att Löfven avgår är egentligen inte speciellt bra för Alliansen. Därför är det lite förvånande att man inte gav någon väg ut för statsministern, säger Jonas Hinnfors."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 10:29 #36 av: Hayabusa

J-a röra.

Anmäl
2017-07-26 12:36 #37 av: kamera0710

Får väl se om det blir nyval. Eller är alliansen beredd att bilda regering med hjälp av SD?

Anmäl
2017-07-26 12:49 #38 av: Hayabusa

"För statsministern är det ett tungt besked att han förlorar tre S-ministrar. Anna Johansson tillhör kanske inte de viktigaste. Men både Peter Hultqvist och Anders Ygeman tillhör de tyngsta statsråden; den senare vann förtroende bland väljarna efter migrationsvågen för två år sen och för sin hantering av terrorattacken i Stockholm i april.

Löfven kan nu välja att själv avsätta de tre ministrarna för att slippa en misstroendeomröstning i riksdagen.

Men han kan också "gå till motattack" genom att avgå eller utlysa extraval. Det vore inget önskvärt scenario för alliansen.

De fyra alliansledarna har enats om att ta chansen och utnyttja "Transportgate" till att förorsaka Stefan Löfven maximal skada inför valet 2018. De borgerliga har fått en gratischans att visa att kommunikation och krismedvetande inte fungerar i den rödgröna regeringen.

Men de är inte alls eniga om att vilja ta över och styra Sverige redan i dag.

Vid pressträffen fick Anna Kinberg Batra frågan om den rödgröna regeringen kan sitta kvar.

Hon svarade: "Det måste Stefan Löfven svara på".

Varpå Jan Björklund inflikade: "Vi begär inte att hela regeringen avgår.""

Olle Lönnaeus

Anmäl
2017-07-26 13:59 #39 av: Carpinus

#37 Det första alternativet kanske är att Löfvens ministär avgår. Då går han till talmannen, som ger den partiledare som har störst chans att bilda en regering som håller ihop till det ordinarie valet 2018 får första tjing att försöka. Då är det inte uteslutet att bollen går tillbaka till Löfven att försöka igen. Det kan mycket väl bli så att det till valda delar blir en tjänstemannaministär, där vissa poster tillsätts med personer som allmänheten har förtroende för, men som inte är partipolitiskt aktiva. Det har skett så vid tidigare regeringskriser.

Väljer Löfven att utlysa nyval så är det inte säkert att det blir alliansen som bildar regering med stöd av SD. Det kan faktiskt bli så att det blir SD som blir största parti, och då blir det de som får försöka få ihop en hållbar regering. (Om de lyckas med det är en annan historia...)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 15:40 #40 av: kamera0710

#39 Funderade mest på om alliansen, under rådande omständigheter, kan tänka sig att bilda regering utan nyval. Det är de ju fria att göra, men där är som bekant oenigheten stor inom nämnda allians.

Anmäl
2017-07-26 15:52 #41 av: Carpinus

#40 Den period det gäller är cirka ett år, eftersom Sverige har fasta mandatperioder. Tror säkert att det går att lösa den sista fjärdedelen med någon form av minoritetsregering, eftersom vi haft en sådan i tre år redan. Alliansen har nog diskuterat vilken följde deras misstroendevotum kan få, inklusive ett nyval.

SD föredrar nog en att det inte blir något nyval för egen del, eftersom de lär få svårt att få fram nya riksdagsmän med kort varsel om ett valresultat motsvarar opinionsmätningarna. De satsar nog hellre på valet nästa år. I så fall lär de inte ha några problem att stötta alliansen den här korta perioden utan krav på egna regeringsposter, men återkommer säkert i den frågan efter valet 2018 om det blir aktuellt då.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 20:01 #42 av: Carpinus

Klockan 10.00 i morgon håller Löfven en utlyst pressträff, och då lär vi få veta hur regeringen tänker agera.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-26 23:29 #43 av: Tjeja

Intressant och sorgligt att följa den här utvecklingen. Varje gång jag tycker Sverige måste ha nått pinsamhetens och bedrövlighetens botten lyckas botten rasa ytterligare våningar ner..

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-07-27 08:05 #44 av: Carpinus

Jag känner rent intuitivt (som jag redan varit inne på i #10) att något inte stämmer i den här historien -  det att såväl Ygeman och Hultqvist skulle ha tigit inför statsministern med vad  de fått veta i över ett år. Min misstanke är att de faktiskt informerat honom, men inte kan säga det för att inte göra krisen än större, och att vetskapen om att han måste släppa dem trots att de handlat korrekt gör Löfvens ursinne än större.  Nu får de "ta varsin kula" för honom, för annars hade misstroendeförklaringen kommit att gälla honom, inte dem.

Det är förstås en ren spekulation från min sida, men  scenariot är logiskt möjligt. Om man sträcker ut resonemanget skulle det därmed luta mer åt ett nyval än en ombildning, för i ett nyval skulle Löfven mycket väl kunna återinsätta Ygeman och Hultkvist som ministrar (om han mot förmodan får majoritet att upprätta en ny regering), även om det skulle ske under massiv kritik från oppositionen. Att däremot göra en ombildning på talmannens uppdrag med de fällda ministrarna kvar skulle antagligen vara väl magstarkt, eftersom en sådan ordning kräver passivt stöd från oppositionen för att driva skutan vidare till 2018 års val.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 08:29 #45 av: Hayabusa

#44 Instämmer, jag har också en känsla av att hela sanningen inte kommit fram. "Det ligger en hund begraven".

Anmäl
2017-07-27 08:39 #46 av: Carpinus

En gissning kan vara att Löfven markerar möjligheten för omval, men köper tid för att kunna överlägga med övriga partier för att försöka få dem att ändra sig fram till dess en missförtroendeförklaring formellt ägt rum. Han kanske kan erbjuda att sparka Johansson och acceptera KU-erinringar på Ygeman och Hultkvist? Därmed skulle Oppositionen kunna säga att de tagit ansvar för landet men ändå ha starka hållhakar på Socialdemokraterna inför nästa val. Återigen så är det spekulationer, men i det här rävspelet kan man nog inte utesluta något... 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 08:44 #47 av: Hayabusa

#46 "Pokerspel", skrev Lönnaeus i HD/Sydsvenskan.

Anmäl
2017-07-27 09:08 #48 av: Carpinus

#47 Ja, det är nog en bra beskrivning! Och vi får vänta till 10.45 till nästa utspel - pressträffen är uppskjuten av "logistiska skäl" .

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 09:35 #49 av: Carmarino

Det skulle inte förvåna mig om det blir nyval. Då slipper Löfven återigen ta ansvar. Istället vältrar han över det på oss att "bestämma".

Hoppas dock att vi slipper. Med bara ett år kvar till ordinarie val är det en enormt onödig kostnad, bara för att herr Löfven inte vågar göra det han är vald till att göra - regera landet.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-27 09:49 #50 av: Carpinus

Så som det parlamentariska läget är nu och som umgängestonen mellan blocken riskerar bli kanske vi kommer att få vänja oss med fler nyval under nästa mandatperiod. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 10:37 #51 av: Carpinus

Regeringsombildning tycks vara huvudspåret bland drevet  minuterna före pressträffen.

Oavsett hur det blir så är valrörelsen 2018 igång nu...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 11:35 #52 av: Carpinus

Det blir en regeringsombildning. Anna Johansson försvinner, Ygeman lämnar sin post men blir gruppledare och "vallokomotiv" i partiet medan Löfven vägrar att släppa Hultkvist och lägger den bollen i knät på oppositionen. Känns som han villkorar regeringen med att Hultkvist blir kvar.

Morgan Johansson övertar Ygemans tyngre uppdrag men släpper de socialpolitiska uppdragen (till Strandhäll),  Heléne Fritzon blir ny migrationsminister och Tomas Eneroth ny infrastrukturminister. Dessutom avgår hälso- och idrottsminister Gabriel Wikström av hälsoskäl, och hans portfölj övertas av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, som nu blir socialminister.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 11:41 #53 av: Hayabusa

Kortleken blandas och en ny giv läggs upp...själv hoppas jag mest att säkerhetsfrågor gällande IT/Data etc behandlas på ett betydligt mer proffsigt sätt framöver.

Anmäl
2017-07-27 11:51 #54 av: Carpinus

Ebba Busch Thor har meddelat att deras misstroende mot försvarsministern kvarstår (källa SR), och även Åkesson håller samma linje.  Tror inte att extravals-/avgångshotet är undanröjt ännu...

Sverigedemokraterna har stärkt sin ställning. Alliansen har gjort sig beroende av deras stöd, och nu måste de göra klart om de godtar Löfvens lösning eller driver samma linje som SD. Socialdemokraterna kommer givetvis i så fall att göra affär av att SD ingår i oppositionen, och i längden kan Lööf och Björklund inte låtsas om  att de inte ser elefanten i rummet - deras möjlighet att regera hänger ju på SD:s välvilja, såväl i dagsläget som efter 2018.

#53 Ja sannerligen! Dessutom att ministrarna börjar tala med varandra!Skämtar

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 13:00 #55 av: Carpinus

#54 Undrar hur förtjusta övriga allianspartiledare blev när EBT gick ut och meddelade sin och sitt partis åsikt istället för att invänta i ett gemensamt alliansuttalande?

OT: Ser att jag stavat försvarsministerns efternamn fel i en rad inlägg - det skall ju vara Hultqvist och inget annat!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 13:04 #56 av: sponny

#55 Inte helt nöjda misstänker jag. Alliansen verkar inte hänga ihop riktigt. Det verkar mer som om den gamla alliansen nu består av 4 olika viljor som positionerar sig för ev. maktkamp om ledarskapet inför valet.

Anmäl
2017-07-27 13:53 #57 av: Martin

Känns lite som att han tackar både Hultqvist och Ygeman, den ena får vara kvar och den andra får en viktig roll med möjlighet att återinträda i en framtida regering (om man vinner nästa val).

Att Löven inte har haft en aning om detta under hela tiden förrän i januari i år eller vad det var han sade tror jag inte en sekund på. Om det är så, så är det nästan det allvarligaste i hela soppan för det innebär att de som haft informationen inte har förtroende för honom. Hade de haft det hade de rimligen informerat honom.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-27 13:54 #58 av: Martin

Ygeman har ju sagt bland annat "det här är inget man tar på en fikarast". Nej, men då får man ju ta det i annat lämpligt forum och under hela den här tidsperioden borde det ha gått att hitta ett sådant forum om man tyckt det varit viktigt att informera statsministern om det.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-27 14:08 #59 av: Carpinus

#57 Ja, vi är nog "lite till mans" (#44 #45) inne på att vi inte har hört, och kanske aldrig får höra, hela sanningen. Man kan ju misstänka att alliansledarna inser att Löfven måste  ha vetat mer än han velat tillstå, och att de i brist på bevis riktade slaget mot de som har/borde ha informerat honom.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 14:14 #60 av: Carpinus

#58 Det är  som Björklund anförde igår: regeringen har ju ett säkerhetspolitiskt råd där statsministern, Ygeman och Hultqvist (plus Lövin och Wallström) ingår. Det borde vara forum för just bland annat sådana här ärenden.

Det där rådet har varit föremål för oppositionens intresse tidigare:

https://www.svd.se/obs-publ-16-lofven-ku-anmals-om-sakerhetspolitiskt-rad

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 14:39 #61 av: Carmarino

De "avknoppade" ministrarna går ju inte direkt lottlösa ur det hela, även om statsrådspensionen ska samordnas med eventuella övriga arvoden. Som väl är så gäller pensionerna åtminstone inte livet ut längre.

http://www.expressen.se/dinapengar/miljonregn-over-ministrar-som-lamnar-lofvens-regering/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-27 14:46 #62 av: Carpinus

#61 Ja, de går ju inte ut i arbetslöshet direkt: Ygeman blir gruppledare och Johansson är arbetarkommunens ordförande i Göteborg, så det ramlar väl in en del andra lönekuvert hos dem...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 15:20 #63 av: Carpinus

"Uppgifter till Ekot: Hela Alliansen är överens om att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist."

SR Ekot (Twitter)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 15:34 #64 av: Carpinus

Enligt SVT Nyheter nöjer sig Alliansen att ta upp missförtroendeförklaringen mot Hultqvist vid ordinarie riksmöte i höst, och avstår från att kalla in den semesterlediga riksdagen.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 15:48 #65 av: Carmarino

Per Svensson: Löfven i fablernas värld

Än så länge är artikeln fri, men det kan ju hända att det blir betalvägg senare. Därför lägger jag in den här.

Alliansen misstog Stefan Löfven för ett tandlöst lejon som retirerat till sin kula. Horatius hade kunnat ge de borgerliga partiledarna ett och annat taktiskt tips.

Spåren förskräcker, vestigia terrent, är en i bokstavlig mening klassisk sentens.

Den är knuten till den romerske skalden Horatius och hans version av greken Aisopos fabel om räven och lejonet.

Djurens konung, lejonet, har blivit gammal och krasslig och kan inte längre ge sig ut på jakt. Han är hänvisad till sin kula. De andra djuren gläds åt lejonets svaghet. Nu riskerar de inte längre att bli uppätna. Därför gör de en efter en visit i kulan för att höra sig för om lejonets hälsotillstånd. Alla blir de slukade av lejonet, som tycker att den nya ordningen är mumsfilibabba. Han behöver inte leta upp maten. Maten letar istället upp honom.

En dag kommer räven förbi och stannar till utanför ingången till lejonets håla.

”Goddag, goddag, lejon”, säger han. ”Hur står det till?”

”Goddag på dig räv. Oj, oj, det står illa till med mig. Men kan du inte titta in så kan jag berätta mer”.

”Det skulle jag gärna göra”, svarar räven, ”men spåren förskräcker mig, jag ser många som leder in till dig, inga som leder därifrån" (Quia me vestigia terrent, omnia te adversum spectantia, nulla retrorsum).

Många skulle säga att samtida politiker alltför gärna vistas i fablernas värld. Jag skulle säga att det kanske inte vore så dumt om de vore något mer hemtama där. Horatius hade kunnat ge de borgerliga partiledarna ett och annat taktiskt tips, om inte annat påmint dem om att lejonet inte behöver ha tappat tänderna bara för att han tvingats retirera in i sin kula.

Stefan Löfvens svar på den borgerliga oppositionens misstroendeförklaring var, det måste man erkänna, synnerligen slugt; ett skolexempel på de kontringar som fotbollskommentatorerna alltid tjatar om (”omställningar”). Alliansen satsade allt på offensiven och blottade sig bakåt. Det utnyttjade Löfven. Han bänkade Anna Johansson (vilket hela tiden varit avsikten), satte nyckelspelaren Ygeman i säkerhet innan denne hunnit få sitt röda kort och kan nu tvinga Alliansen att fälla Peter Hultqvist i straffområdet.

Alliansledarna måste nu antingen utföra ett retoriskt reptrick (slingra sig ur sina egna argument för att också Hultqvist borde tvingas avgå) eller också fälla enbart den minister som enligt de flesta bedömare är den minst belastade av de utpekade syndarna, en minister som dessutom (också det illa ur Allianstaktisk synvinkel) är omtyckt även i borgerliga kretsar.

Hur kunde det gå så illa? Alliansen borde inte bara läsa Horatius utan också studera Machiavelli. Den framgångsrike fursten måste enligt Machiavelli vara både räv och lejon. Makten är alltings mål och mått. Ingenting är viktigare än att erövra och behålla den. Därför ska fursten använda sig av både list och styrka.

Vid torsdagens presskonferens var Stefan Löfven en räv som försökte ryta som ett lejon. Inte utan viss framgång.

Men när han med indignation i stämman talar om ”ansvar” och ”bäst för Sverige” och risken för en destruktiv politisk klimatkris i Sverige borde kanske också han reflektera något över Aisopos och Horatius och deras fabel.

Om drygt ett år har det hållits riksdagsval.

”Oj, oj”, suckar socialdemokratin då, ”nu står det illa till i riket. Här krävs ansvar och blocköverskridande lösningar. Kom in i min kula, kära borgerlighet, så kan vi prata närmare om saken.”

”Det skulle vi gärna göra”, svarar borgerligheten, ”men spåren förskräcker.”

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-27 19:20 #66 av: papa-bear

det har varit lite för mycket hypoteser i media över vad som kan läckas, när ingen vet om något har läckt ut från de servrar som IBM tillhandahåller. Bara för att de ligger i gamla öst betyder det ju inte att de teknikerna är ohederliga. Säkerhetsklassningen kan ju bara göras av respektive lands säpo, och som en tjeckisk tekniker uttryckte sig om tjeckiska säpo, med gamla tider i åminne, aldrig i livet att de får granska mig.

Anmäl
2017-07-27 19:39 #67 av: Carpinus

#66 Fast de flesta hypoteserna omfattar väl oro över vad som kan ha läckt ut, och där kunde ju inte generaldirektörerna från SÄPO och Transportstyrelsen ge några absoluta svar på Löfvens presskonferens.

Sedan är ju svensk säkerhetsklassning just svensk säkerhetsklassning, oavsett om myndigheternas servrar befinner sig i Borlänge eller Serbien. Förra GD dömdes för att hon gjort "avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar" och därmed "röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet". Det är kalla fakta.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 19:41 #68 av: papa-bear

Sedan hoppas jag att de som varit drivande på Transportstyrelsen när det gäller avstegen från lagen, åker ut med en brasa i ändalykten, och görs oanställbara på övriga statliga myndigheter. Det verkar ju som att det varit en avdelning på TS som har haft det här, och haft avsteg som något rutinmässigt i vardagen på jobbet.

Anmäl
2017-07-27 20:41 #69 av: Carpinus

#55 #56 Enligt SVT är inte allianspartierna helt överens om det fortsatta agerandet i Hultqvistfallet. Busch Thors snabba utspel låste dem kanske? Verkar vara KD och Moderaterna som är hökarna i det här fallet.

https://www.svt.se/nyheter/kallor-alliansen-forsoker-dra-sig-ur

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 20:48 #70 av: Carpinus

Syndarna vaknar...

"I dag har regeringen beslutat att ge Post- och telestyrelsen i uppdrag att ta fram en modell för skyddade IT-utrymmen för offentliga aktörer. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi kan det här leda till en stor skillnad jämfört med i dag.---

"Uppdraget ska genomföras av Post – och telestyrelsen tillsammans med Fortifikationsverket och redovisas till regeringen senast i februari 2018."---

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6746307

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 21:05 #71 av: Tjeja

Att Ygeman hålls kvar som gruppledare och sedan skall användas som en stor tillgång i kommande val liksom... Hallå? 

Bort med Ygeman och avsätt Dan Eliasson i samma veva när man ändå är igång! Ingen av de tre skall ha några viktiga uppdrag kvar över huvud taget anser jag! Löven vill uppenbarligen ha alla tre kvar och återinstallera dem som ministrar mm igen efter valet. Sparka ut miljöpartiet från regeringen helt och hållet! .. Suck.. (mina personliga griniga åsikter) 

Thomas Eneroth däremot tror jag kan vara bra som infrastrukturminister. Han är ju datakunnig och bör fatta vad IT-säkerhet handlar om mer än någon av de andra "naiva" nötterna i regeringen. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-07-27 21:18 #72 av: sponny

#66 Regeln när det gäller skyddsklassad information är ju att "om man kan misstänka att information har spritts ska den betraktas som röjd." Så att man kan börja ändra på det som ev. röjts. Och information kan helt klart misstänkas vara spridd när man inte vet om främmande makt tagit del av den.

Så det är inte konstigt att man spekulerar i vad som eventuellt har eller har kunnat kommit ut.

Anmäl
2017-07-27 21:21 #73 av: Carpinus

"Efter att ha läst Säpos förundersökningsprotokoll i helgen undrar jag hur många det är som vet att brottet INTE handlar om att hemlig information har läckt till främmande makt? Hur många har förstått att problemet handlar om en myndighets attityd kring IT-säkerhet? Hur många har förstått att generaldirektören även varit offer för en myndighetskultur där nästan ingen av hennes närmaste medarbetare - inklusive IT-direktören – ens VISSTE vilken skyddsvärd data de hade i systemen?

Hur många känner till att de få personer i organisationen med kännedom, gjorde ett superhjältejobb genom att fälla sin ledning på det mest korrekta och byråkratiskt tjänstemannamässiga sätt som finns."---

Emanuel Karlsten i GP

(Det är Karlsten som skrivit den sammanfattning som det länkas till i #21.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 21:41 #74 av: Tjeja

Superhjältejobb att göra sin plikt när ledningen inte gör det? 

Vad är då i så fall all sjukvårdspersonal som kämpar trots galna politiska beslut och inkompetenta sjukhusledningar?

Är det att vara superhjälte att göra sitt jobb och inte hålla om ryggen på folk som gör fel?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-07-27 21:48 #75 av: Carpinus

#74 Det kan finns flera hjältar, i olika sammanhang. Läser man det som står i den länkade artikeln hur de dokumenterade lagbrottet och fick de ansvariga att skriva under sina beslut så omöjliggjorde de att någon skulle kunna neka sig ur härvan. Det förenklade säkert för utredarna och åklagaren. (Att Karlsten använder begreppet "superhjältar" beror väl på att han drar paralleller till Game of Throne)s.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-27 21:51 #76 av: Carpinus

Var det Ekots Tomas Ramberg som gav den målgivande passningen på Twitter?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 06:45 #77 av: Carpinus

Expressens Torbjörn Nilsson drar intressanta jämförelser mellan Tage Erlanders vånda 1963 då Wennerströmaffären briserar och det visar sig att hans ministrar inte hållit honom informerad. Eller har de det - är det han själv som inte tagit till sig informationen? Erlanders utförliga dagböcker visar hans osäkerhet. Nilsson skriver:

"Flera ministrar, visar det sig, har haft kunskap om Wennerström och misstankarna.
Men inte statsministern.
När Stefan Löfven, 64 år senare, dras in i sin i sak värsta politiska kris är parallellerna nästan fånigt övertydliga. Semesterlojheten, de vidsträckta och sannolikt oöverblickbara konsekvenserna av informationsläckaget från Transportstyrelsen och så då röran i regeringskansliet. Varför lyckades inget av statsråden Johansson, Ygeman och Hultqvist informera Löfven?
Om nu statsministern verkligen inget visste."----

http://www.expressen.se/nyheter/det-har-handlar-om-lofven-inte-hultqvist/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 07:44 #78 av: Hayabusa

Jag frågar mig själv - finns det annat som Löfvén inte känner till, fast borde?

Anmäl
2017-07-28 07:48 #79 av: Carpinus

#78 Burr...Förskräckt

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 07:57 #80 av: kamera0710

Intressant debattinlägg av Flexcares VD i Dagens Samhälle:

”Alliansen har väckt misstroendeförklaring mot tre ministrar och det kan vara rätt eller fel. Det lägger jag mig inte i men det överraskar mig inte om någon avsätts.

Argumentationen och kritiken under presskonferensen var såväl tydlig som rimlig.  Men det är mycket oroande att Alliansen viftar bort det egna ansvaret. Även om misstaget och brottet gjordes precis efter valet 2014 så byggdes systemet, eller systemfelet, med outsourcing av viktiga samhällsfunktioner upp under förra mandatperioden

Vi har idag ett tydligt systemfel som gör att det i Sverige outsourcas och privatiseras för mycket och ofta på fel sätt.”

”Nu när hela Sverige vet vad som har hänt är det oroande att partierna inte börjar begära stärkt skydd och lagändring gällande outsourcing av viktiga samhällsfunktioner. Man verkar vara nöjd med systemet trots att risken för den mänskliga faktorn bekräftats så tydligt.  Varje gång Jonas Sjöstedt nämner detta tystas han som om outsourcing är heligt.”

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/oseriost-att-vifta-bort-riskerna-med-outsourcing-18033

Anmäl
2017-07-28 08:07 #81 av: Hayabusa

#80 Den punkten togs upp i en debatt på SR P1 igår. Outsourcing eller ej, det kan diskuteras, men det måste så klart kunna genomföras UTAN att avsteg från lagar som ska skydda känslig information görs.  

Anmäl
2017-07-28 08:13 #82 av: kamera0710

#81 Kan i alla fall bara instämma i sista stycket i inlägget:

"I Transportstyrelsens exempel är kostnaden för rikets säkerhet enorma, vilket rent logiskt innebär att det aldrig ska outsourcas. Det är värt att nämna att en främmande makt enkelt kan vinna sådana upphandlingar genom att dumpa priset till noll och då ha fått viktig information riktigt billigt. När krisen är över vill vi känna oss trygga med att Sverige inte ska drabbas av detta igen."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/oseriost-att-vifta-bort-riskerna-med-outsourcing-18033

Anmäl
2017-07-28 08:21 #83 av: Hayabusa

"Det är förstås inte outsourcing i sig som är problemet utan hur outsourcingen genomförs och följs upp och om man då har ett fokus på informationssäkerhet eller inte. Jag har ingen närmare kunskap om Transportstyrelsens informationssäkerhetsarbete, men det är ju känt genom flera rapporter från Riksrevisionen att detta arbete generellt är eftersatt inom stat och kommun, säger han och utvecklar:

– Om man redan från början har svagt informationssäkerhetsfokus så kommer detta förstås att följa med i outsourcingen. Om man däremot har ett sådant fokus så kan ju en outsourcing vara ett utmärkt sätt att faktiskt höja informationssäkerhetsnivåerna, eftersom många av outsourcingleverantörerna är betydligt kunnigare i frågorna än den outsourcande myndigheten."

David Frydlinger (advokat, jobbar mkt med outsourcingavtal)

Anmäl
2017-07-28 08:23 #84 av: Hayabusa

Är myndigheter för slappa med säkerhetsfrågorna när de lägger ut sin it?

"– Problemet verkar ju vara mer grundläggande. Slapphet kanske spelar in men jag uppfattar att det till stor del handlar om bristande medvetenhet och förståelse för informationssäkerhet, vilket kanske i viss mån är begripligt eftersom digitaliseringen trots allt inte har kommit jättelångt inom många myndigheter. Riksrevisionens rapporter pekar dessutom på brister i stat och kommuners informationssäkerhet generellt, oavsett om it:n är outsourcad eller inte."

David Frydlinger

Anmäl
2017-07-28 08:24 #85 av: Hayabusa

"Bland de föreslagna åtgärderna i regeringens tilltänkta utredning finns ett förslag om att sätta skarpare gränser för vad som är möjligt att outsourca, där Post- och Telestyrelsen ska få i uppdrag att ta fram en modell för it-drift med högt säkerhetsklassad information.

Behövs det?

– Spontant låter det som en utmärkt idé. Det finns dock en fara här som jag ser det, nämligen att man tror att det blir väldigt mycket säkrare om man inte outsourcar. Ordet ”outsourcing” uppfattas ofta som något lite fult och associeras lätt till förlorade jobb när tjänster läggs ut till låglöneländer och andra dåligheter. Utan tvekan använder både media och Alliansen dessa associationer för att föra fram sina poänger här. Med denna logik riskerar man dock sedan att skapa en koppling att outsourcing är osäkert och inte outsourcing är säkert.

– Förutom att det är direkt felaktigt så är det en riskabel uppfattning. Grundidén med outsourcing, att fokusera det man är bäst på och låta experter på it-tjänster leverera dessa, är rätt och för att Sverige ska hänga med som land i digitaliseringen tror jag att outsourcing ofta är helt nödvändigt. Så risken här blir att en medie- och oppositionsdriven storm leder till mindre outsourcing generellt och fortsatt slapphet i den interna hanteringen eftersom man tror att allt är ok bara för att man inte har outsourcat."

David Frydlinger

Anmäl
2017-07-28 08:25 #86 av: Hayabusa

Myndigheters outsourcing är just nu hett omdebatterat. Från experthåll spås att outsourcingen kommer att fortsätta växa. Men också att det mycket väl kan finnas liknande problem, som de Transportstyrelsen har haft, på andra myndigheter.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.686397/outsourcing-skandal-transportstyrelsen

Anmäl
2017-07-28 08:27 #87 av: Carpinus

#80 Kanske finns det visst fog i tankegången, samtidigt som det är lite kul att en vd för ett vårdbemanningsföretag har kritiska synpunkter på outsourcing ("Jag säger inte att jag är emot outsourcing eller privatisering  men...".)

Sedan är det väl så med Sjöstedt att han, i likhet med vissa andra, tar chansen att använda den här skandalen i eget syfte. På SvD:s ledarsida får han mothugg.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 08:31 #88 av: kamera0710

#87 Blev också överraskad av att han av alla har synpunkter på detta, inte desto mindre instämmer jag i vad han skriver.

Din länkade ledare kan jag inte läsa, har förbrukat månadens "ranson" av SVD-artiklar.

Anmäl
2017-07-28 08:34 #89 av: Hayabusa

#87 Är det inte så att "Skomakare bli vid din läst"? Dvs är man dåligt insatt i datasäkerhet så är det rimligt att lämna över detta till någon som kan sin sak?

Anmäl
2017-07-28 08:38 #90 av: Hayabusa

Är det någon som känner att det hade blivit säkrare om Transportstyrelsen hanterat sin information/data på egen hand? Med Maria Ågren vid rodret...

Anmäl
2017-07-28 08:43 #91 av: Carpinus

#0 I TS funderade jag över Datainspektionens funktion. På deras hemsida kan man läsa: "Datainspektionen är en myndighet som genom sin tillsynsverksamhet ska bidra till att behandlingen av personuppgifter inte leder till otillbörliga intrång i enskilda individers personliga integritet."---

Vad är det då för tillsynsverksamhet man bedriver, när en myndighet kan pytsa iväg ett register med personliga uppgifter om körkortsinnehavare genom en offentlig upphandling utan att DI reagerar och tillser att det sker under betryggande former i fråga om säkerhetsklassning etc?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 08:45 #92 av: Hayabusa

*

Anmäl
2017-07-28 08:45 #93 av: Hayabusa

*

Anmäl
2017-07-28 08:52 #94 av: Carpinus

#88 Om du rensar cacheminnet så bör du kunna vara tillbaka på scratch på SvD:s "månadsranson". Åtminstone fungerar det så hos mig.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 08:52 #95 av: Hayabusa

#91 Spontat känns det som de, Datainspektionen, inte är kompetenta nog att sköta säkerhetstänket. Transportstyrelsen har, tydligen, aldrig haft sin IT inom de egna väggarna - oavsett regering. 

"Det är förstås fullständigt nonsens att outsourcing är orsaken till Transportstyrelsens medvetna lagbrott. Trafikverket hade i god tid meddelat Transportstyrelsen att de inte avsåg fortsätta med IT-driften (eftersom det inte tillhör deras kärnkompetens), och Transportstyrelsen gjorde ett medvetet val när de istället för att bygga upp egen kompetens och ta hem driften valde att upphandla extern drift. Inget - absolut inget - säger att det hade blivit bättre om Transportstyrelsen valt den andra vägen och byggt upp en egen IT-stab med säkerhetsklassade tekniker, applikationsutvecklare, driftsättare, testare, etc. Inget säger heller att det hade varit en snabbare lösning.
Nej, säkerhetshaveriet beror på orimliga tidsramar, överdrivet budgetfokus och oförstånd om hur såväl lagstiftningen ska tolkas som hur man säkerställer att hemlig data förblir hemlig. Den samlade oförmåga som visats i detta avseende har inget med outsourcingen att göra."

Anmäl
2017-07-28 08:54 #96 av: kamera0710

#91 Frågan där är väl också vilka befogenheter de har utifrån gällande lagstiftning. 

Helt utanför tråden, men i alla fall: Hörde för en tid sedan att de som kontrollerar privata bilprovningar tydligen inte får göra oanmälda tester med bilar som har uppenbara fel för att kolla hur de bedöms. Inspektionerna måste ske föranmälda. Det låter för mig helt vansinnigt. 

Kanske finns fler exempel på liknande vansinnigheter när det gäller hur myndigheter får agera.

Anmäl
2017-07-28 09:22 #97 av: Carpinus

#95 Ja, jag är heller inte övertygad om Datainspektionens förträfflighet. Men hög svansföring brukar de ha när de kastar sig över släktforskare, drönarförare och andra småhandlare...

På DI:s hemsida kan man bland annat intressant läsa om myndigheters skyldigheter kring skyddade personuppgifter: "Myndigheten bör regelbundet följa upp att regler och rutiner kring skyddade personuppgifter efterlevs och respekteras." Frågan är om DI själva i det här fallet har haft en fungerande tillsyn av  om myndigheten Transportstyrelsen följt gällande regler och rutiner? För Transportstyrelsen har påföljd dömts ut mot generaldirektören, men vem granskar DI:s utövande av tillsyn?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 09:23 #98 av: Hayabusa

#96 Ja, det är OT men en tanke - en privat aktör (som t ex en motortidning) torde kunna utföra en sådan koll utan att det bryter mot lagen.

Anmäl
2017-07-28 09:29 #99 av: kamera0710

#98 Illa dock om det ska behöva vara sådan "outsourcad" kontroll, även om medierna många gånger gör utmärkta granskningar av detta slag.

Anmäl
2017-07-28 09:33 #100 av: Hayabusa

#99 Det kan man tycka, men "outsourcad" i just det fallet är kanske inte ett korrekt uttryck. Tror inte att en ev motortidning gör det på uppdrag av myndighet utan av eget intresse.  Hur gick denna kontroll till tidigare, då Svensk Bilprovning hade monopol?

Anmäl
2017-07-28 09:39 #101 av: kamera0710

#100 har nu satt citattecken kring outsourcad. Hur det var med kontroll när Svensk Bilprovning hade monopol vet jag inte. Kanske fanns brister som borde uppmärksammas även då.

Anmäl
2017-07-28 09:40 #102 av: Hayabusa

#101 Det får man ju säga är en rätt viktig sak att veta, eller hur?

Anmäl
2017-07-28 09:45 #103 av: kamera0710

#102 Utan tvekan. Om någon vet något så ser jag gärna att man tar upp det här. 

Anmäl
2017-07-28 09:48 #104 av: Hayabusa

#103 Vilket innebär att vi egentligen inte vet om privatiseringen av bilprovningen ledde till att fordonskontrollen i sig blev bättre eller sämre?

Anmäl
2017-07-28 09:56 #105 av: kamera0710

#104 Det återstår väl att se, det är ju inte så länge vi haft privata bilprovningar i Sverige.

Inte desto mindre verkar många som kritiserar myndigheter rätt ovetande om vilka befogenheter de har. Och en del tycks inte ens fatta att myndigheter måste agera utifrån gällande lagstiftning, det verkar inte minst gälla kommunpolitiker och journalister.

Men vi kanske borde ha en egen tråd om vi ska diskutera privatiserad bilprovning.

Anmäl
2017-07-28 10:07 #106 av: Hayabusa

#105 Ändå är det precis det som du antyder i #96.

-----------------------------------------------------------------------------------

 "Och en del tycks inte ens fatta att myndigheter måste agera utifrån gällande lagstiftning..." En del = bland annat Maria Ågren

Anmäl
2017-07-28 10:12 #107 av: kamera0710

#106 Poängen var främst att att myndigheter måste utgå från gällande lagstiftning och andra politiska direktiv. Och föranmälda kontroller på bilprovningar låter för mig fortfarande helt vansinnigt, oavsett vad som varit tidigare.

Anmäl
2017-07-28 10:21 #108 av: Carpinus

#105 "Men vi kanske borde ha en egen tråd om vi ska diskutera privatiserad bilprovning"-  det låter som en utmärkt ide, inte minst då hela den diskussionen bygger på hörsägen. "Hörde för en tid sedan" o.s.v. (#86).

#107 Låter det "vansinnigt" så kanske det är just det det är? Jag försökte hitta någon källa på nätet till utgångspåståendet men hittar inte något. Gör du? 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 10:21 #109 av: Hayabusa

#107 "Hörde för en tid sedan att de som kontrollerar privata bilprovningar..."

Anmäl
2017-07-28 10:33 #110 av: kamera0710

#108 Det var en föreläsning på nätet, som jag tyvärr inte återfunnit. Är denna uppgift felaktig är det utmärkt om det kommer fram.

Men hur det än är med detta är poängen fortfarande att myndigheter har att agera utifrån gällande lagstiftning. Vet någon hur det är med detta, apropå inlägg #91? 

Anmäl
2017-07-28 10:43 #111 av: Hayabusa

Detta kan vara ett lämpligt forum och en lämplig tråd:

http://motor.ifokus.se/articles/52e50c49ce12c4055200110c-bilbesiktning-sa-gar-det-till

------------------------------------------------------------------------------------------------

Poängen i IT-skandalen är: 

"Efter interna diskussioner beslutar Maria Ågren att "göra avsteg" från lagar som skulle skydda känsliga uppgifter: Säkerhetsskyddslagen, Personuppgiftslagen och Offentlighets- och sekretesslagen samt myndighetens egna krav på informationssäkerhet."

Saxat från HD/Sydsvenskan

Anmäl
2017-07-28 11:25 #112 av: kamera0710

#108/#109 Här är uppgiften om att Transportstyrelsen måste komma föranmälda om de ska kontrollera en privat bilprovning. Bryter de mot detta kan de få JO på sig, enligt föreläsaren Per Molander. 

Titta när klockan vid "SVT Forum" visar 10:23.

https://www.svtplay.se/video/12954660/svt-forum/svt-forum-30-mar-09-00-1

Anmäl
2017-07-28 11:28 #113 av: papa-bear

enligt fra så behövs det inte outsourcas något av myndigheternas register, de ser att utländska organisationer hämtar in det de vill ha ändå.

vid fra:s egna hackningar kommer de in ganska lätt, så trots att Sverige skall vara så bra på it, så är säkerheten ungefär som ett såll.

Anmäl
2017-07-28 12:56 #114 av: Hayabusa

#112 Molander menar att tillsynsbehovet är större om man lämnar ut det (uppdraget) till en hel annan aktör. Må hända korrekt, men det blir närmast ironi när det gäller Transportstyrelsen med Maria Ågrens agerande i färskt minne. Snacka om tillsynsbehov :)

Men, som sagt: 

Detta kan vara ett lämpligt forum och en lämplig tråd:

http://motor.ifokus.se/articles/52e50c49ce12c4055200110c-bilbesiktning-sa-gar-det-till

Anmäl
2017-07-28 13:05 #115 av: kamera0710

#114 Ja, frågan här i tråden som föranledde min utvikning är ju det som lyfts i #91. Har datainspektionen brustit i sin tillsyn? Eller har de gjort vad de har mandat att göra? Eller brister det på någon annan punkt?

Anmäl
2017-07-28 13:13 #116 av: Hayabusa

#115 Frågar du mig så har det brustit på en hel rad punkter, det är min åsikt. 

Anmäl
2017-07-28 13:17 #117 av: Carpinus

#115 Bra att du hittade något att länka till - det känns enklare om det går att härleda en påbörjad diskussion till något. 

Vad gäller Datainspektionen så borde det vara ett fall för JO att titta på. Datainspektionen sorterar under justitiedepartementet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 13:20 #118 av: kamera0710

#116 Åsikter är en sak, vilka lagar och politiska beslut de har att följa en helt annan. Men förhoppningsvis ska det klarna på den punkten.

Anmäl
2017-07-28 13:24 #119 av: Hayabusa

#118 Tja, du frågade...eller hur? 

Jobbar du  på en statlig myndighet?

Anmäl
2017-07-28 13:28 #120 av: kamera0710

#119 Ja, jag frågade, i hopp om att någon som vet vilket mandat de har kan svara.  Sedan kan man självklart ha rena åsikter också, och har de gjort vad de har mandat till kanske lagar eller direktiv bör ändras.

Jag jobbar på en kommunal myndighet.

Anmäl
2017-07-28 13:30 #121 av: Hayabusa

Att Maria Ågren kunde "smyga under radarn" trots de lagöverskridande beslut hon fattande måste i rimlighetens namn ses som att det brustit. 

Anmäl
2017-07-28 13:31 #122 av: kamera0710

#121 Håller med.

Anmäl
2017-07-28 16:38 #123 av: Carpinus

"Samtidigt påpekar Peter Jonegård* att outsourcing av IT-drift, som är aktuellt med tanke på säkerhetsbristerna hos Transportstyrelsen, inte behöver innebära sämre säkerhet. Men då är det särskilt viktigt att myndigheten har kontroll på vilken information och verksamhet som är särskilt känslig.

Han har läst delar av Säpos förundersökning om Transportstyrelsen och menar att det hade varit bättre med en säkerhetsskyddad upphandling, där alla anbudsgivare hade fått information om vilket informationssäkerhetsbehov som fanns.
– Men de gjorde en vanlig upphandling. Det bidrog till den situationen som Transportstyrelsen hamnade i, de bedömde att Säpo inte hann med att säkerhetskontrollera den personal som skulle komma i kontakt med känslig information."---

*Peter Jonegård är tillförordnad enhetschef för MSB:s underavdelning Cert-se – som arbetar med att förebygga IT-incidenter.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/msb-1

Man blir ju lite betänksam när man läser formuleringen att "det hade varit bättre med en säkerhetsskyddad upphandling". Borde det inte vara en förutsättning när det gäller sådana här uppgifter? 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 17:19 #124 av: papa-bear

#123 men är det inte det avstegen handlar om, att de INTE gjort en säkerhetsskyddad upphandling?

Anmäl
2017-07-28 18:00 #125 av: Carpinus

#124 Visst är det så! Där är Jonegård förvånansvärt fel ute, det skall vara säkerhetsskyddad upphandling.

Intressant också att hon även bl.a. dömdes för avsteg från Personuppgiftslagen (PUL), och det är väl där datainspektionen skulle ha varit steget före om tillsynen hade fungerat.

http://www.expressen.se/nyheter/avsteg-fran-lagen-ar-rutin-hos-transportstyrelsen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-28 20:39 #126 av: Carpinus

Vi tycker att den här affären är klantigt skött av regeringen, men de flesta, inklusive alliansväljarna, tycker att Löfven gjorde rätt som behöll Hultqvist. Åtminstone om man skall tro den här undersökningen:

"Svenska folket ser allvarligt på IT-skandalen på Transportstyrelsen, det visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter. Hela 88 procent ser mycket eller ganska allvarligt på myndighetens hantering av outsourcingen. 60 procent av befolkningen tycker även att regeringen skött händelsen dåligt."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/majoriteten-av-svenskarna-tycker-att-regeringen-hanterat-it-skandalen-daligt

"Men en undersökning från SVT/Novus visar att Alliansväljarna inte är lika övertygade om att S-ministern ska bort.
I undersökningen där nästan 1500 personer har svarar säger 46 procent att det var rätt av Stefan Löfven att låta honom sitta kvar. 26 procent tycker att det är fel medan 28 procent inte vet."---

 http://www.expressen.se/nyheter/efter-beskedet-okat-fortroende-for-hultqvist-/

Låter väl okej för min del. Funderar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-29 07:47 #127 av: Hayabusa

#126 På något sätt vände Löfvén & Co på situationen och helt plötsligt var det alliansen som var den verkliga "boven i dramat".  Ja, enligt Löfvén då...som i egen utsago var den som minsann tog ansvar för Sverige. Lät det inte som att han var en sann "Sverigevän"? Genom att flytta fokus och rikta skulden åt andra håll så kom sakfrågan ur skottlinjen. Och det där med misstroendeförklaring - det verkar ju närmast vara anarki, om jag ska tro Löfvén. Jag undrar hur det kommer att låta i valrörelsen nästa år? Ska det dundras på om hur medborgarna ska rösta, nu i svåra tider? Svåra tider, förresten - var det inte nyligen lysande tider? 

" Regeringschefen Stefan Löfven påstod på torsdagens pressträff att "de [riksdagen] tillsätter inte och avsätter inte statsråd. Det gör statsministern".

Felaktigt. Riksdagen kan avsätta ett statsråd genom misstroendevotum."

"I alla händelser behöver granskningen av praktskandalen i Transportstyrelsen och regeringskansliet fortsätta. Många frågetecken behöver rätas ut.

Varför reagerade inte styrelsen för Transportstyrelsen på den information den fick om "avsteg från lagen"? Varför fick den nu avskedade generaldirektören för Transportstyrelsen Maria Ågren strafföreläggande och därmed åtalseftergift? Varför tog inte Anders Ygeman (S) och Peter Hultqvist (S) upp hoten mot rikets säkerhet i statsministerns eget säkerhetsråd? Varför underlät regeringen att informera riksdagen och allmänheten? Är det helt klarlagt att Anna Johansson och Stefan Löfven verkligen inget visste förrän i januari i år? Hur kunde det komma sig, med tanke på att såväl statssekreterare som andra ministrar visste?

Därför är det utmärkt om KU sätter igång sitt arbete så fort som möjligt, kanske redan i augusti.

Det hör till riksdagsledamöternas viktigaste uppgift att kontrollera regeringen. För det arbetet finns flera verktyg. Misstroendevotum och KU-granskning är två. Båda har sin plats, oberoende av varandra. För att sanningen ska komma fram. För att ansvar ska kunna utkrävas."

https://www.hd.se/2017-07-28/genant-ovilja-att-ta-ansvar

Anmäl
2017-07-29 08:08 #128 av: Carpinus

#127 Ja, det känns som om alliansen hade bollen i anfallszonen men sjabblade bort den över kortlinjen! De fyras gäng som i samlad tropp marscherade in till sin pressträff "med blodet rött och hett" (som Olle Adolphson skrev en gång) sjönk ihop till en uppgiven sufflé efter Löfvens motattack. Istället för att själva kalla till en ny pressträff verkar de nu föra en viskande överläggning varifrån spridda uttalanden pyser ut, där KD blåser till fortsatt offensiv medan andra vill vänta och se om något framkommer som kan få dem att acceptera Hultqvists närvaro i regeringen. 

Vad man kan utgå från är väl att SD i riksdagen kommer att begära missförtroendeförklaring  mot Hultqvist, och vad gör Alliansen då - lägger ner sina röster kring sitt ursprungliga förslag? Det är nog nu prövningen sker om vi får se dem som ett trovärdigt alternativ inför nästa års val. Känns det inte lite som om det är Åkesson som målat in dem i ett hörn - inte Löfven?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-29 08:41 #129 av: Hayabusa

#128  "Känns det inte lite som om det är Åkesson som målat in dem i ett hörn - inte Löfven?"

Jo, det tycker jag nog. 

Anmäl
2017-07-29 14:35 #130 av: Martin

#128 SD satt ju lite på triumf från början men sedan höjde Alliansen snabbt med sitt utspel om 3xmisstroendevotum. Utan att SD var med. De sade senare samma dag (får väl anses som att de synade/limpade in) samma sak, att de också hade för avsikt att göra det. De höjde dessutom lite med att hota Lövfen om en misstroendeförklaring om han inte avskedade de tre.

Nu har ju Löfven enligt egen utsago inte avskedat någon (men det har han ju i praktiken) - men inte alla tre. 

Visst sätter det viss press på Alliansen att rösta för ett misstroendevotum om SD lägger in det. Om inte KUs granskning visar att t.ex. Försvarsminisitern inte gjort fel. KU ville tidigarelägga granskningen. Alliansens uttalande om Försvarsministern var i stil med "att man fortfarande tänkte rikta misstroendevotum om inget annat/nytt framkommer".

Samtidigt tycker jag inte att det är SD som målat in dem i ett hörn - det har de löst ganska bra själv. Och, jag är inte så säker på att det är ett hörn. Men det skall bli intressant att se hur det fortsätter.

Sen får man väl se hur smart det är att rikta ett sådant samtidigt som två oerhört stora militära övningar drar igång, och Försvarsministern kommer att vara i hetluften. Skulle han få gå under övningarna så blir det ju dels risk för internationella komplikationer men även risk att det inte finns någon insatt som kan ta hand om eventuella kriser/situationer som kan uppstå när ca 30.000 soldater från ett antal olika länder skall delta i två olika övningar. Där kommer regeringen säkert att spela på "ansvarskortet", att Alliansen/SD inte tar ansvar om de får han sparkad under de övningarna genom sitt misstroendevotum.

Försvarsministern är ju dessutom ganska uppskattad även i alliansen, så jag är inte helt säker på att alla riksdagsmän kommer att följa sin partilinje. Vissa "allierade" har ju uttalat att man tycker det är fel att rikta det även mot försvarsministern redan innan regeringen kom med sitt svar.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-07-29 16:11 #131 av: Carpinus

Professorn i civilrätt Mårten Schultz beklagar att inte åtal väcktes mot Ågren för vårdslöshet med hemlig uppgift, eftersom det rör medborgarnas insyn och förtroende för rättsväsendet.

Källa.

#130 En hel del klarnar väl om partiernas fortsatta agerande  i takt med att politikerna återvänder från semestrarna. 

Det som förvånar mig mest är nog att Jan Björklund inte spjärnade emot damerna i det här fallet, men om man fortsätter med hypotesen att partiledarna tror att åtminstone två av de tre ministrarna faktiskt hade informerat statsministern så kan man ana att de försökte jaga Löfven ut ur grytet genom att stampa allt vad de förmådde. 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-30 15:17 #132 av: Carmarino

Rakel Chukri på Sydsvenskan jämför IT-skandalen med Jönssonligan:

En av Sveriges allvarligaste skandaler framstår som en töntig buskisfilm där Jönssonligan har fått ansvaret för några av rikets känsligaste uppgifter, skriver Rakel Chukri.

-----

Det är nu bara en tidsfråga innan det släpps böcker och filmer om skandalen som briserat denna kalla, svenska sommar. Den har ju trots allt beskrivits som det största hotet mot landets säkerhet i vår tid. Men det mesta tyder på att den inte kommer att skildras som en rafflande actionhistoria – snarare en surrealistisk fars med titeln ”Transportstyrelsen – dumskallarnas sammansvärjning”. Till och med historiens enklaste faktauppgifter verkar vara formulerade av en lustigkurre: Det olycksaliga avtalet med IBM – som skulle ta över Transportstyrelsens digitala hantering av register – skrevs under 1 april 2015 av en generaldirektör som råkade heta Ågren i efternamn.

-----

Där är vi. En av Sveriges allvarligaste skandaler framstår som en töntig buskisfilm där Jönssonligan har fått ansvaret för några av rikets känsligaste uppgifter. Utländska agenter måste skratta gott åt historien. Jag tror inte ens att man behöver skriva en spänningsroman om spektaklet, det räcker gott med att publicera Säpos förundersökningsprotokoll så är sommarens måsteläsning säkrad.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-07-31 12:34 #133 av: Carpinus

Medan IT-härvan just övergått i kris förhörde sig regeringskansliet, inte så lite yrvaket, hos olika myndigheter om de möjligen också  outsorcat sin IT-verksamhet.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/departementens-mejl-till-myndigheter-har-ni-outsourcat-it

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-07-31 15:08 #134 av: Hayabusa

#133 Är jag förvånad? Ärligt talat, hela Sverige är väl outsourcat.

Anmäl
2017-08-02 10:34 #135 av: Carpinus

Enligt SVT Nyheter berör Transportstyrelsens outsourcing 24 register, och samtliga kan ha hanterats av icke säkerhetsklassad personal och ha hamnat i orätta händer. Vilka register det rör sig om kan ses på nedanstående länk.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/transportstyrelsen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-03 10:52 #136 av: Carpinus

Hela Transportstyrelsens styrelse får gå, vilket väl inte är någon skräll...

http://www.expressen.se/nyheter/transportstyrelsens-styrelse-byts-ut/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-03 19:57 #137 av: Tjeja

#133 och #134

Hela Sverige är pinsamt och bedrövligt på så förfärligt många vis. Vi är nog mest en fragmenterad satellitekonomi till världens alla andra länder nu mer. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-08-05 07:54 #138 av: Carpinus

#60 Se denna tråd angående Säkerhetspolitiska rådet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-05 11:34 #139 av: Carmarino

Apropå säkerheten hos svenska myndigheter... Skämtar

https://www.idg.se/2.33206

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-27 22:06 #140 av: Carpinus

#44 Affären har kommit i ett annat och sannolikt allvarligare läge, då statsministern närmaste medarbetare statssekreterare  Emma Lennartsson nu medger att hon inte fick informationen om IT-härvan först  i december 2016 och insåg vidden i januari i år. 

Information om ärendet hade dessförinnan lämnats vid två möten där hon deltagit, i februari och augusti 2016. Lennartsson säger sig nu ha insett detta och tar konsekvenserna genom att avgå.

Givetvis är frågan nu hur troligt det är att hon fått informationen men inte lämnat den vidare till statsministern? Är hon ytterligare en som "fått ta en kula för chefen"? Konstitutionsutskottet lär få något att grubbla över och riva i...

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-27 22:13 #141 av: Hayabusa

#140 Ja, det kan man sannerligen fråga sig. Det ligger en hund begraven.

Anmäl
2017-08-27 22:29 #142 av: Carpinus

#141 Gissar att Socialdemokraterna nu tycker att Moderaternas (och därmed Alliansens) egna interna bekymmer kommit i precis rätt ögonblick. Kanske blir det Åkesson som kommer att ta chansen att pressa regeringen istället?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-28 07:08 #143 av: Martin

Jag tror att man avvaktar utredningen, den kommer ju att bringa klarhet i mycket. T.ex. vilka fler som var med på de två mötena. Den nu avgående statssekreteraren vill inte prata om det utan pratar bara om sig själv.

Egentligen är inte mycket ändrat mer än att det fastslagits att hon deltagit på möten - och därmed bör ha vetat - tidigare än hon sagt. Och på de mötena skall man bara löst ha pratat om att SÄPO tittar på ett känsligt ärende, där skall inte ha varit detaljer (men framgått vad det var för typ av ärende).

Jag vidhåller ändå att statsministern visste tidigare än av som sagts. Och visste han inte så är det ändå så fel så då måste fler huvudet rulla.

Angående moderatsoppan så får vi väl se vem det gynnar. Sannolikt varken M eller SD i alla fall.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-08-28 07:37 #144 av: Carpinus

#143 Ja, nu finns väl bara två lägen?

Haveriscenariot: att det framkommer att statsministern har fått den här informationen långt tidigare än han hittills medgivit. Då blir det förmodligen misstroendeförklaring även mot honom, och det skulle kunna innebära att regeringen får avgå. Då kan det bli extraval, mindre än ett år innan det ordinarie valet skall äga rum. Dock knappast troligt, även om det väl skulle vara frestande för Socialdemokraterna i ett läge när Moderaterna skakas av interna stridigheter (inte bara partiledarfrågan där).

Grundstötningen: den är ju redan ett faktum när tre ministrar säger sig ha haft informationen utan att kolla om det trängt fram till statsministern. När nu också hans närmaste medarbetare upptäckt att hon fått uppgifterna tidigare men missat dem så förstärker ju det den redan ställda frågan om hur man kommunicerar och viktar information på regeringskansliet, Man står väl därmed än hårdare på grynnan.

Att man kallar in partistyrelsen och statssekreteraren får gå utan omsvep en söndag visar ju på att panikknappen verkar vara intryckt.

Återstår hur de andra partierna agerar. Lööf kan ju stärka sin och Centerns position som Alliansens nya huvudföreträdare genom att attackera regeringen, men går man för hårt fram så kan det omöjliggöra ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna efter nästa års väl, om Moderaterna då är för svaga för att Alliansen skall kunna bestå. Känns som SD kan vara de mest aggressiva i kritiken mot regeringen. Om de har något att vinna på det i långa loppet är en öppen fråga.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-28 07:39 #145 av: Hayabusa

"– Det här haveriet har kommit till statsministerns omedelbara närhet. Sedan måste man också ställa sig frågan om det var ikväll som Emma Lennartsson kom på att hon fått information som hon inte begripit vad den innebar, säger Hans Wallmark.

Vad tycker du om att informationen funnits på statsministerns eget kansli?

– Det här gör att statsministern har skyldighet att besvara alla frågor som rests mot honom sedan media börjat rapportera. Vad visste man? När visste man? Vilka åtgärder har vidtagits?"

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6764667

Anmäl
2017-08-28 07:45 #146 av: kamera0710

En möjlighet är att det slutar som med Nuonaffären, där det egentligen aldrig kom fram vem som visste vad och vem som informerat vem.

Anmäl
2017-08-28 07:53 #147 av: Hayabusa

"Jan Björklund, Liberalernas partiledare, reagerar också över hur lång tid det tagit för uppgifterna att nå den högsta ledningen.

– Det är ju väldigt allvarligt att statsministerns närmaste medarbetare har känt till det här under lång tid utan att förstå allvaret, säger Jan Björklund, Liberalernas partiledare, till TT.

Han pekar också på att detta innebär att Löfven lämnat oriktiga uppgifter under en presskonferens i juli.

– När han påstod att statssekreteraren fick information först i december 2016. Nu visar det sig att den informationen är felaktig, säger Björklund."

https://www.hd.se/2017-08-27/wallmark-kryper-narmare-lofven

Anmäl
2017-08-28 08:08 #148 av: Carpinus

#146 "Titta vad dom har gjort då"-taktiken  igen?Skämtar

"Det "roliga" är att Socialdemokraterna inför förra valet skrevDet är upprörande när man förstår att sanningen kring Nuon-affären fortfarande inte kommit fram. Det beror rimligen på att ingen av de inblandade vill att den ska komma fram." (Min fetstil.)

Verkar som om Socialdemokraterna själva inte är något föredöme ifråga om att tvätta den här byken (heller)? Allt som kommer fram har grävts fram av journalister och KU, som började behandla ärendet för 14 dagar sedan.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-28 08:12 #149 av: kamera0710

#148 Inte alls! Bara en notering av att det verkar ungefär lika förvirrat. Kan tänka mig att det därför rinner ut i sanden så småningom, men jag hoppas att jag har fel och att det klarnar.

Anmäl
2017-08-28 08:37 #150 av: Carpinus

Det kan ju inte vara så dålig ordning att det inte förs någon form av protokoll eller minnesanteckningar med närvarandeuppgifter vid sammanträden av den här digniteten. I de små ankdammsföretag där jag har jobbat har det i alla fall förts protokoll vid de allra enklaste former av möten, av typen hur det går med upphandlingen av kaffeautomat till fikarummet.

Att möten av riktigt stor dignitet, på regeringsnivå, bara skulle rinna förbi faller på sin egen orimlighet. Gissningsvis hittade KU snabbt och lätt protokoll där det framgått att statsministerns närmaste medarbetare varit närvarande vid möten där  representant(er) från Säkerhetspolisen tagit upp Transportstyrelseaffären. När djungeltelegrafen gick om att det läckt ut tvingades partistyrelsen blixtutrycka och rädda vad som räddas kan genom att sparka statssekreteraren. 

De hetaste protokollen är kanske de från regeringens säkerhetspolitiska råd (#60), om det finns några diarieförda sådana. Av dem bör det framgå när Transportgate första gången dök upp där.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-28 10:39 #151 av: Carpinus

#145 Nu har även Annie Lööf tagit till orda om de nya uppgifterna, och säger väl ungefär vad man kunde förvänta sig:

"Annie Lööf säger på måndagsmorgonen till flera journalister i riksdagen att den nya informationen är mycket allvarlig.
- Det visar hur många frågetecken det varit. Det visar på ett informationshaveri i regeringskansliet.
- Nu är det viktigt att KU fortsätter sin granskning för att se vilken information Emma Lennartsson fick, vilka som satt runt bordet och vilken information statsministern fick, säger hon till DN.
Annie Lööf utesluter inte att misstroendehotet mot försvarsminister Peter Hultqvist, S, kan förändras av den nya informationen om Lennartsson men vill först prata med sina kolleger i alliansen. "---

http://www.expressen.se/nyheter/annie-loof-det-ar-ett-informationshaveri/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-28 10:54 #152 av: Carpinus

Redan på söndagen  utsågs Nils Vikmång till statsministerns statssekreterare och Kristina Persdotter till statssekreterare i Statsrådsberedningen. Det pekar på att avpolletteringen av Lennartsson  var noga förberedd och inte något som beslöts under sittande möte.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofven-far-ny-statssekreterare

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-28 16:07 #153 av: Carpinus

#142 Som väntat i dramaturgin kommer nu Åkessons krav på Löfvens avgång. SR skriver:

"– Ja, jag tror inte på något som kommer från regeringskansliet i den här frågan längre, säger Jimmie Åkesson.

– För mig är det helt uteslutet att statsministerns närmaste medarbetare har haft den här informationen utan att informera statsministern. Jag tror inte på det. Jag ser det här som en manöver för att rädda kvar Stefan Löfven.

Vilken skugga faller då på Stefan Löfven enligt dig?
– Jag tror inte på det han säger. Jag tror att han fick information om det här långt tidigare innan han har sagt, och jag tycker att det är dags att Stefan Löfven avgår."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-29 09:05 #154 av: Martin

Utan att såklart ha all fakta, eller för den delen veta vad som har hänt så tycker jag faktiskt att S har hanterar hela saken otroligt dåligt.

Dels när mediadrevet började gå så påstods Löfven vara på semester och inte kunna svara. Gäller det allvarliga frågor kan en statsminister såklart inte hävda semester utan då får hen börja jobba. Möjligen drog man ut på det dels för att se mer av medias kort, vad satt de egentligen med på handen. Var den värd att syna eller höja eller skulle man lägga sig?

Sedan verkar man ju antingen inte ha tagit saken på allvar, eller så chansat. Krishanteringen är under all kritik. Givetvis hade det varit bäst att själv agera. Lägga alla korten på bordet. Detta har hänt, Ygeman anser att han inte kan jobba kvar. En får gå, en annan får vara kvar. Man skulle också grävt djupt i vem fick egentligen veta vad - och när? För frågorna kommer att ställas och sanningen kommer att dyka upp. Hade man på ett tidigt stadium gått ut och sagt att statssekreteraren fått de här uppgifterna vid en visst tid men då fått så lite info att man inte kunde förstå vidden hade hon kanske kunnat sitta kvar.

Hade/har Löfven fått info tidigare kunde man gått ut med när och vad för info, och av vem. Samt vad han gjort (för rimligen har han ju gjort något om han tycker det är fel). Eller, så hade han fått säga att han inte agerat för han tyckte det var rätt att åsidosätta lagen.

Då hade man i alla fall agerat. Nu får man parera. Man kan inte styra informationen som man vill, och det vet de flesta att för en trovärdigsghetsfråga är det absolut bäst att själva agera istället för att bara parera i takt med att mer och mer info dyker upp.

Om det skulle framkomma att Löfven haft informationen innan han har sagt så är frågan om det ens blir en misstroendeförklaring, rimligen bör det vara så belastande att han faktiskt måste avgå för då har han ljugit och en statsminister som ljuger om sådana här saker ett år innan valet kan bara vara en belastning.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-08-29 09:15 #155 av: Carpinus

#154 Kan bara instämma.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-29 09:27 #156 av: Carpinus

Aftonbladets Anders Lindberg gör en märklig association på sin ledarsida. Där skriver han att det faktum att statsministerns närmaste medarbetare kände till fäller Alliansens anklagelser mot Peter Hultqvist, för "hur kan det vara skäl för avsked att inte informera statsrådsberedningen om något den redan visste?"

Att statsrådsberedningen "redan visste" förändrar väl i sak inget om Hultqvists tunghäfta - de senaste uppgifterna är ju bara ytterligare en bekräftelse på den valhänthet inom partitoppen som redan uppenbarats? (Sedan är min förhoppning att  Hultqvist kan sitta kvar, eftersom jag tror att han, liksom de som redan gått, vet att Löfven faktiskt hade fått information men att de inte kan avslöja det, eftersom det högst sannolikt skulle fälla regeringen.)

Hoppas att vi får klara papper från KU (eller någon guldspadejagande  journalist) på den här sidan valet 2018!

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-29 16:54 #157 av: Carpinus

Fler bondeoffer för att skydda kungen?

"Det finns en växande oro i regeringskansliet för att EU- och handelsminister Ann Linde, tidigare statssekreterare hos förra inrikesministern Anders Ygeman, ska bli nästa offer.
Linde var bland de första i regeringskansliet som informerades av Säpo om skandalen på Transportstyrelsen – redan under hösten 2015."--- 

Inte heller Lennartssons efterträdare som stabschef verkar sitta säkert:

"Samtidigt utsågs Löfvens stabschef Kristina Persdotter till ny statssekreterare i statsrådsberedningen.
Enligt uppgifter till Expressen kan även hon  dras in i utredningen kring Transportstyrelsen.
– Kristina Persdotter har ju suttit med på mötena där Emma Lennartsson fått information av Säkerhetspolisen. Hon har alltså rimligen fått samma information vid samma tillfälle, uppger en källa.
Frågan är då varför statsministerns stabschef  inte förde vidare informationen till statsministern.
– Eller gjorde hon det? Vem ljuger i så fall? säger uppgiftslämnaren."---

http://www.expressen.se/nyheter/stefan-lofvens-hemliga-utredning-om-it-skandalen-/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-08-31 13:20 #158 av: Hayabusa

Lite sidan av, men icke desto mindre en intressant synvinkel:

"Av 1,5 miljarder kronor, som är Transportstyrelsens årliga kostnad i den avgiftsbelagda verksamheten, går nästan en tredjedel till IT-avdelningen, konstaterar Näringslivets transportråd: 439 miljoner kronor. ”Hur stor kostnadssänkning innebär den av Transportstyrelsen genomförda outsourcingen av IT-driften?”, undrar Transportrådet nu, och frågar vidare hur en kostnadssänkning kommer att synas i avgiftsstrukturen för den avgiftsbelagda verksamheten."

http://transportnytt.se/index.php?option=com_k2&view=item&id=2047:vad-far-vi-naer-ni-sparar-pa-it&Itemid=52

Anmäl
2017-09-03 07:55 #159 av: Carpinus

Verkar som om det inte finns någon botten i den här soppan...

"IT-skandalen på Transportstyrelsen har tagit ytterligare en vändning. Enligt den tidigare generaldirektören Maria Ågrens anteckningar ska Regeringskansliet ha pressat Transportstyrelsen att genomföra outsourcingen (DN 31/8). Detta ska ha skett via den tidigare infrastrukturministern Anna Johanssons (S) statssekreterare Erik Bromander. Som bekant ledde tidspressen till att Ågren kände sig nödgad att bryta mot lagen."---

Aleksandra Boscanin i GP 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-13 15:47 #160 av: Carpinus

Transportstyrelsehärvan fortsätter att skörda sina offer. Nu får ställföreträdande generaldirektören avgå. Han gjorde avsteg från säkerhetsbestämmelserna redan på den förra regeringens tid.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-14 13:24 #161 av: Carpinus

#44  Nu kan väl affären snart inte krypa närmare statsministern? Nästa steg börjar bli allt mer uppenbart...

Annie Lööf (C) har varit tveksam om att gå vidare med misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter it-skandalen på Transportstyrelsen.

Nu öppnar hon i stället för möjligt misstroende mot Stefan Löfven.

– Det som har framkommit hittills riktar sökljuset än mer mot statsministern, säger hon till DN."---

http://www.expressen.se/nyheter/annie-loof-oppnar-for-misstroende-mot-lofven/


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-14 15:22 #162 av: kamera0710

Det verkar också som denna skandal kryper närmare alliansen.

"Redan i augusti 2014 bröt den ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius mot myndighetens säkerhetsriktlinjer. Nu har han fått avgå.

 

Jonas Sjöstedt anser att både den nuvarande och förra regeringen bör ställas till svars. Han tycker det är uppenbart att missförhållandena på Transportstyrelsen har funnits under både regeringen Reinfeldt och regeringen Löfven.

 

’Jag tycker också att både Annie Lööf (C) som var ansvarig för departementet men också Catharina Elmsäter-Svärd (M) nu måste svara på vad som hänt. Det duger inte att säga att hon inte visste, för som minister har man ett ansvar för hur myndigheter agerar’, säger partiledaren till TT.


Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, är inne på samma spår."


"Ansvarig minister för Transportstyrelsen 2014, Catharina Elmsäter-Svärd, har sagt att hon inte kände till att myndigheten gjort avsteg från riktlinjer."


alliansen.http://www.di.se/nyheter/sjostedt-kraver-svar-fran-alliansen-om-it-skandalen/

Anmäl
2017-09-14 16:15 #163 av: kamera0710

Såväl centern som liberalerna verkar nu tveka om misstroende mot Peter Hultqvist.

Anmäl
2017-09-14 16:19 #164 av: kamera0710

"TT har sökt Catharina Elmsäter-Svärd. Hon säger till DN att hon inte kände till att Transporstyrelsen redan i augusti 2014 fattade beslut om att göra avsteg från myndighetens riktlinjer för IT-säkerhet.

 

'Nej, det känner jag faktiskt inte till. I augusti 2014 så var jag förvisso minister men då var vi mitt uppe i valrörelsen och annat.'


Hon kan inte svara på om hon tycker att hon borde ha fått informationen."http://www.di.se/nyheter/transportstyrelsens-stallforetradande-chef-avgar/

Anmäl
2017-09-14 16:27 #165 av: Hayabusa

#163 Från artikeln:

Maria Lemne: 

"Nu är det verkligen intressant att veta om det möjligen skulle ha fungerat annorlunda på statsrådsberedningen under Alliansregeringen", säger hon och fortsätter: "Som statsvetare har jag en tes om att det inte skiljer så värst mycket mellan regeringarna." 

Det uppfattar jag som spekulation. 

Anmäl
2017-09-14 18:58 #166 av: Carpinus

#162 #164 Det händer med jämna mellanrum att dina inlägg kommer upp som skärmdumpen nedan och är hopplösa att läsa. Har du någon aning vad det beror på? 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-14 19:05 #167 av: Carpinus

#165 Ännu en statsvetare som sitter på två stolar...

"Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Stockholms universitet." 

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-14 19:41 #168 av: Tjeja

Peter Hultqvist i sällskap med Dan Eliasson... VAD har dessa gubbar för hållhakar på folket i regering och riksdag som gör att de kommer undan vad som helst och fortsätter ha regeringens förtroende o s v???

Jag blir nästan konspiratorisk själv snart!

Vad är det för enorm kolossal skandal bakom som de gör allt för att inte avslöja liksom?  Driver gubbarna exklusiv barnbordell och serverar barnfiléer som delikatess på sina exklusiva bjudningar för enbart  betrodda riksdagspolitiker eller eller vad liksom? *tar i med det grövsta och värsta jag kan tänka mig* 

Förstår inte... Mona Sahlins lönelögner och toblerone-affärer är ju  liksom bara fjantigt småsnask jämfört med dessa gubbars falleranden tycker jag!

De har ju VERKLIGEN inte bara riskerat Sveriges säkerhet de har SÅLT UT DEN HELT och SKADAD landet brutalt dessutom! 

Fattar inget.. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-09-14 20:11 #169 av: Hayabusa

#167 En tes om det möjligen skulle ha...

Anmäl
2017-09-15 06:00 #170 av: kamera0710

#165 Du kan ju titta på inslaget i #146, apropå spekulation. Men läs ännu hellre länken i #164, där nämns inte Lemne alls.

#166 Det var märkligt, på de datorer jag använt har det aldrig sett ut så. Men ibland lever tekniken som bekant sitt eget liv. Hoppas att det här är läsligt i din dator...

Anmäl
2017-09-15 07:42 #171 av: Hayabusa

#170 Det är förvisso inte inlagt som en länk (#164), dock går artikeln att hitta på annat sätt:

http://www.di.se/nyheter/transportstyrelsens-stallforetradande-chef-avgar/

Men händelsen i sig förändrar inte Lemnes uttalande - det är spekulerade. Det är ju dessutom helt orimligt att försvara nuvarande affär/skandal med att "en annan regering hade förmodligen skött det lika illa". På vilket vis förändrar det något?

PS En klassisk "kamera0710-retorik"

Anmäl
2017-09-15 11:22 #172 av: Carpinus

Man börjar fundera över de gjort något rätt på den där myndigheten. Senaste telegrammet från TT:

"Transportstyrelsens nya generaldirektör Jonas Bjelfvenstam tillsatte i vintras en it-direktör som saknar godkänd säkerhetsprövning och är utländsk medborgare, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta skedde trots att befattningen är säkerhetsklassad samt hanterar uppgifter som skulle kunna omfattas av sekretess."


"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-15 11:28 #173 av: Hayabusa

#172 Jaja, det finns säkert andra myndigheter som inte heller de alltid gör rätt!

OBS! Ironi

Anmäl
2017-09-15 11:29 #174 av: kamera0710

#171 Om alliansen i sina hot om misstroende kastar sten i glashus bör väl det lyftas, utan att det på något sätt fråntar nuvarande regering sitt ansvar. Det går att ha flera tankar i huvudet.

Anmäl
2017-09-15 11:35 #175 av: Hayabusa

#174 Fast i denna tråd kommer misstroendet inte från Alliansen utan från en del av oss som skriver kommentarer.

Anmäl
2017-09-15 11:41 #176 av: kamera0710

#175 Men det refereras en del till alliansens kritik här i tråden, därför lyfte jag det. Vi får väl se vad som kommer fram ytterligare, både när det gäller nuvarande och tidigare regering.

Anmäl
2017-09-15 11:46 #177 av: Hayabusa

#176 Att det skjuts från alla möjliga håll, det har vi nog alla sett. Anfall är bästa försvar, typ.  Exakt vad som hände och hur - det lär vi nog aldrig få veta. 

Den artikel du hänvisar till i #162 är inte länkad, men här är den:

http://www.di.se/nyheter/sjostedt-kraver-svar-fran-alliansen-om-it-skandalen/

Och här skandalen i samlad form, från samma källa:

http://www.di.se/amnen/it-skandalen-i-transportstyrelsen/

Anmäl
2017-09-15 22:55 #178 av: Carpinus

Lööf har onekligen dragits in i den här härvan...

http://www.expressen.se/nyheter/loof-slar-tillbaka-smutskastning/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-19 13:36 #179 av: Carpinus

Missförtroendeförklaringen  mot försvarsminister Peter Hultqvist efter IT-skandalen röstades ner av riksdagen med knapp marginal - 135 röster för och 137 röster mot. 58 lade ner sina röster.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 08:10 #180 av: Carpinus

Nu ställs det krav från Socialdemokratiskt håll att Fredrik Reinfeldt skall kallas till KU-förhör för att den förra regeringen i kontakter med Transportstyrelsen inte informerade om säkerhetsrisker vid outsourcing, trots regeringsbeslut om vikten av sådan rutiner i liknande sammanhang.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/3vnXd/vill-kalla-reinfeldt-till-ku-forhor-om-it-skandalen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 08:29 #181 av: Hayabusa

#180 Dags att kasta tillbaka en paj..?

Anmäl
2017-09-22 12:04 #182 av: kamera0710

Vi får väl se hur rent mjöl allianspartierna har i denna påse. Om det står sämre till hoppas jag att medierna fortsätter gräva, för allianspartierna lär nog bli mindre intresserade då, av ren självbevarelsedrift.

Anmäl
2017-09-22 14:04 #183 av: Carpinus

#182 Du tycker alltså att anledningen till att media skall fortsätta gräva är att det skulle göra allianspartierna "mindre intresserade"? Trodde att en huvudtanke med grävande journalistik var att avslöja obehagliga sanningar, oavsett vem som är (störst) syndare...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 14:34 #184 av: kamera0710

#183 Nej, jag menade att alliansen kanske inte kommer att opponera så mycket längre, om det visar sig att en del av bristerna har uppkommit under åren med alliansregering. Därför hoppas jag att medierna fortsätter att gräva och granska, oavsett vad som kommer fram.

Anmäl
2017-09-22 15:00 #185 av: Carpinus

#184 Vad tycker du skulle vara bäst: om det kom fram  att även alliansen har misskött sig och att det skulle få dem mindre gåpåiga, eller att det skapades klarhet i vad som har hänt - oavsett vilka som gjort vad?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 15:05 #186 av: kamera0710

#185 Det sistnämnda, det var det jag försökte poängtera. Det är därför jag betonat att jag hoppas att mediernas granskning fortsätter.

Anmäl
2017-09-22 15:06 #187 av: Carpinus

Det som vad jag förstår läggs Reinfeldt till last är att hans regering inte tänkte på att brevledes påminna myndigheten om säkerhetsrisker med outsourcing. Tycker det verkar lite Supernanny över att regeringen skall behöva påminna en myndighet om sådana saker - det borde väl finnas kompetens nog att fatta det ändå i en myndighet? Det luktar nästan krav på ministerstyre...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 15:11 #188 av: Hayabusa

Det värsta i den här soppan, enligt min mening, är vi nog aldrig får reda på exakt vad som hände. Nu när Löfvén lyckats krångla sig ur en knivig sits så vänds sökarljusen mot Reinfeldt & Co istället. Vilket gör att den förstnämnde nu plötsligt är helt oskyldig och istället är det Alliansen som sitter med Svarte Petter.  Huruvida Sverige kommer agera bättre vid nästa outsourcing (eller liknande) - ja, se det verkar ha hamnat i skymundan.

Mitt bristande förtroende kvarstår. 

Anmäl
2017-09-22 15:25 #189 av: Carpinus

Det finns två quickfix att ta till för politikerna i Sverige när de står handfallna. 1/ är  att tillsätta en utredning, 2/ att skapa en ny myndighet. I det här fallet insåg de väl själva att man passerat möjligheten till alt. 1, så då fick det bli en ny myndighet som skall ha koll på andra myndigheter.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-myndighet-ska-forhindra-it-skandaler/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-22 15:32 #190 av: kamera0710

Ännu en myndighet låter som en väldigt tveksam lösning.

Anmäl
2017-09-22 15:50 #191 av: Carpinus

Ja, det känns som en inkompetensförklaring av de som redan finns. Fast så sett är det kanske motiverat - om den nya nu har större kompetens....Funderar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-28 09:22 #192 av: Hayabusa

Maria Ågren avskedas:

"Men statens ansvarsnämnd konstaterar nu att det finns grund för avsked och meddelar idag att Ågren avskedas från sin anställning i Regeringskansliet eftersom hon ”grovt åsidosatt sina åtaganden mot regeringen”."

SR 28.09.2017

Anmäl
2017-09-28 09:52 #193 av: Carpinus

#192 Undrar vad som finns i de mejl hon förde över till sin personliga adress när hon slutade - kanske kan regeringen nu vänta sig ett och annat oväntat kort på bordet?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-28 10:04 #194 av: Hayabusa

#193 Ja, du...en j-a soppa som nog aldrig blir riktigt utredd.

Anmäl
2017-10-10 14:26 #195 av: Carpinus

Känns som man har uppnått något slags "jaha-stadium" när det gäller regeringen/-arnas datasäkerhet. Inga nyheter känns längre omöjliga på den fronten...

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringskansliets-it-support-drabbade-i-hackerharvan

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-12 06:14 #196 av: kamera0710

I går blev jag i alla fall positivt överraskad av Transportstyrelsen. Beställde i måndags en registreringsskylt till min bil, eftersom min bakskylt blev stulen i heögen. Enligt hemsidan är normal leveranstid 3-4 dagar efter beställning, men den fanns att hämta redan i går! Kanske IT-skandalen satt fart på dem...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.