Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

Arbetsmarknad Bostadspolitik Djurskydd/Djurfrågor Ekonomi Energifrågor Företagande Försvarspolitik Ideologi Infrastruktur Invandring och integration Jämställdhet Kultur Kungahuset/Kungligheter Kyrkan. Religion och politik Livskvalitet Livsmedel/Jordbruk/Fiske Miljö & Klimat Off Topic Om iFokus och sajten Ordet fritt. Fria diskussioner Politiker Politiska partier Politiska skandaler Rättsfrågor/Integritet Sexualpolitik Skatter Skola / Utbildning Terrorism Topplistor. Utrikespolitik Valfrågor/Riksdagsval Vård och omsorg Välfärdssystem Övrigt
Ordet fritt. Fria diskussioner

Varför skjuts det mer här än i andra länder?

2017-09-05 08:36 #0 av: [Carpinus]1

Ja, den som kan svara på det vet mer än vad forskarna gör -åtminstone sliter forskare i Malmö med att ta reda på det utan att ha något omedelbart svar.
Kriminologen Joakim Sturup säger till SR: "Vi vet inte om det är en ökad förekomst av illegala vapen i de här miljöerna eller om det beror på att det finns en tendens att snabbare använda de vapen som finns. Men någonting har hänt".

Vad man däremot vet är att det skjuts betydligt mer här än i jämförbara andra europeiska länder, det sker 4-5 gånger fler skottlossningar med dödlig utgång här än t.ex. i Danmark och Tyskland. Sverige ligger snararare i nivå med södra Italien - eller Mexiko, om man söker sig utanför Europa.

Det här var resultat av en första studie, och nu borrar forskarna ner sig i underlaget medan avrättningarna fortgår ute på gator och torg...

Källa

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-05 09:12 #1 av: Hayabusa

Bra fråga. Själv trodde jag ett tag att jag bara inbillade mig. Eller är det kanske SR som kör med "Fake News"?

Anmäl
2017-09-05 11:36 #2 av: Martin

Forskarna har rättat artikelförfattaren, antalet skottlossningar kan inte jämföras med Mexico - den jämförelsen gällde handgranater. Intressant ändå, skall bli intressant att ta del av rapporterna längre fram. Lär säkert ta ett bra tag till innan de släpps.

Tillägget i artikeln:
"Fotnot: I en tidigare version av texten stod felaktigt att antalet skottdåd i Sverige står i paritet med förekomsten i Mexiko. Denna jämförelse rörde användandet av handgranater i de båda länderna och har således strukits."

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-05 11:40 #3 av: Hayabusa

#2 Aha, där ser man. Det där med handgranater känns lite olustigt. Minns när vi kastade handgranat under "lumpen". Otrevliga saker...dessvärre förfaller de vara billiga i vårt land.

Anmäl
2017-09-05 12:07 #4 av: [Carpinus]1

Handgranatkastandet är som sagt olustigt, och vi har varit inne på den frågan på annat håll. I en tråd ställdes frågan: "När får vi vårt första granatoffer?" Den frågan fick senare sitt svar när en åttaåring sprängdes ihjäl i Kortedala.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-31 19:43 #5 av: [Carpinus]1

"Vi" är på väg mot en nytt svart år i antalet skottlossningar och dödade i samband med det.

"Från januari till och med augusti i år inträffade enligt polisen 202 skottlossningar, med 31 dödsfall som följd. Antalet dödade tangerar redan helårssiffran från 2015, ett år som i Socialstyrelsens statistik står ut som det värsta under 2010-talet.

Experter ger två förklaringar till allt fler unga män skjuts till döds:

Lättkränkthet i kriminella miljöer, där minsta oförrätt kan provocera fram dödligt våld.

Den stora tillgången till illegala skjutvapen.

– Helt uppenbart finns det för mycket vapen där ute som inte är tagna i beslag, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning."---

"I sitt arbete ser Mikael Högfors tecken på att skjutningarna skulle öka mer än vad som anges av officiell statistik över vad som brukar kallas dödligt våld.

– När jag ser antalet ärenden hos mig över en tioårsperiod så har de gått från runt 200 till 300 om året. Mängden material i varje ärende ökar också. Förut sköt man ett par skott. Nu skjuter man allt man har, man tömmer hela magasinet, säger han."

TT

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-01 08:25 #6 av: [Carpinus]1

En 20-årig man sköts till döds i Bårslöv utanför Helsingborg igår kväll. Mannen finns i Polisens brottsregister. Upprörd stämning  på plats, och som en säkerhetsåtgärd förstärktes bevakningen runt akutintaget på sjukhuset.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-01 09:13 #7 av: Farwuq

Det är följd av »de öppna dörrarnas politik«.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-11-01 11:32 #8 av: m2studio

Jag tycker att kriminalitet var mycket mindre i 30 år sedan och idag kan en av  orsaken vara klassamhälle och en del inte tåla det. Det finns ungdomar med familjer med mindre översyn över sina ungar och samtidigt dem ungarna vill ha det som dem ser på gatan o äga liknande och inte kan p.g.a. ekonomiska brister dem har. En annan grupp som leder dem ungar och utnyttjar situationen o importera vapen och liknande kan vara en av dem orsak som leder kriminaliteten till högre nivå. 

För lite kontroll i Sverige från Rättssystem/polisen kan vara andra orsak tycker jag. Tredje är orättvisan som leder stort i samhälle och är en av dem stora frågetecken inom klassamhälle själv också. Ex. dem som smiter skatten och dem som underbord kommer till stora summer och avtal samt kommuner mäktiga personer o handlingar som ger mera o mera till en del som verkar i systemet genom olika bidrag och liknande hjälper till detta tycker jag också. 

Folk inte är dumma o blinda, folk ser vad sker i kommuner runt om landet och hur dem som har stora förmögenheter får mera och mera genom kommuner handlingar tycker jag.

Globalisering skapar klassamhälle med fortare takt och alla inte hinner blir miljoner då, detta orsakar att en del av folket tycka att dem är utanför samhällssystemet då visar sin frustration genom kriminalitet tycker jag.

För 80-90 år sedan läste jag att i Sverige fanns mindre skillnad mellan folkets ekonomi, så en del varit adelsman och varit rika sedan länge och genom ägande av sina förfäder i generationer och nästan resten varit mellan klass, folk var mycket mer lika åtminstone de rika glänsande varit mindre, men idag är inte så som ni själva ser på gatan. 

Med Lite tur i arbete man får låna pengar från banken och kan ha Hus, Bra bilar o mm.  Alla inte får sådana möjligheter och då gapet blir stort mellan folket ekonomi.

Kriminalitet bekämpande: behöver undervisning som börjar i mellan stadiet i ett bred nivå, med utbildade folk som kan förklara för baren hur ett samhälle kan fungera tror jag, samtidigt invandrar familjer från riktiga fattiga länder behöver speciella undervisningar också tycker jag, själva föräldrarna ska veta hur dem ska uppfostra sina barn jämte med dagens Europiska samhälle också tror jag.

Jag ser mycket av kriminalitet som har rötter i sådana familjer orsakas att själva  föräldrarna som inte är utbildat själva och inte kan uppfostra sina barn i rätt banna och verkligen lämnar barnet att vuxnas på gatan och inte bryr sig, eftersom dem själva förstår inte vad dem gör och därför systemet skall uppfostra deras barn i skolan genom undervisningar som inte märks att vara speciell för invandrare från fattiga länder. Glöm ej att vi har invandrar som är mycket hög utbildad och antalet inte är litet, vi har invandrare så redan kommer hit med höga utbildningar också, men antalet som kommer från riktiga fattiga länder som skolsystemet där är fattig är högre.                 

Anmäl
2017-11-15 08:12 #9 av: [Carpinus]1

Den stora tillgången på vapen kan väl vara en naturlig delförklaring till det stora antalet skjutningar, men det skall ju finnas ett intresse av att införskaffa och använda dem också.  Och att tullbeslagen av vapen inte ökar verkar dessvärre inte vara liktydigt att tillgången till vapen har minskat - snarare tvärtom.

"Sett till antalet dödsskjutningar per invånare har Stockholm nu fler skjutningar med dödlig utgång än Göteborg.
– Göteborg ligger nu på en lägre nivå än Stockholm och där tycks man har fått mer bukt med de här problemen, säger Sven Granath, analytiker hos stockholmspolisen.
Han har tittat på antalet dödsskjutningar i svenska storstäder över flera års tid. Fram till oktober i år har 12 personer skjutits ihjäl i Stockholm. I Göteborg och Malmö är det färre dödsfall: tre personer har skjutits ihjäl i Göteborg, sju personer i Malmö.
Det som har hänt under 2017 är att Stockholm har gått om Göteborg när det kommer till antalet dödsskjutningar per invånare. En viktig förklaring är att det aldrig tidigare funnits så många vapen i omlopp i Stockholm, enligt Sven Granath hos polisen."---

"Det skjuts fortfarande mest i Malmö per invånare. Men det polisen ser i år är att skillnaden mellan Malmö och Stockholm krymper (faktaruta nedan).
Enligt Sven Granath, analytiker vid stockholmspolisen, beror det här inte på att färre personer skjuts ihjäl i Malmö än tidigare, utan på de dödliga skjutningarna som har ökat i Stockholm. Att vapen är lättillgängliga bidrar till situationen, enligt polisen."---

SR

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-15 08:30 #10 av: Hayabusa

#9 Bra fråga. Kanske dags att byta ut reflexvästen mot en skyddsväst?

Anmäl
2017-11-20 14:51 #11 av: [Carpinus]1

Måndag middag i västra Stockholm. En man i bil skjuts till döds på öppen gata.

"Det var strax före klockan 12 på måndagen som polisen fick in larmet om en skottlossning i Mariehäll i västra Stockholm. Både polis och ambulans skickades till platsen. Enligt polisen avlossades skotten från en bil mot en annan.
På plats påträffades ett krockat fordon med skotthål. I bilen befann sig en skadad man. Efter cirka en timme fördes han i väg i ambulans. Polisen meddelade på på eftermiddagen att mannen avlidit av sina skador. En förundersökning om mord har inletts.
Kort efter larmet kom det även in uppgifter om en övergiven brinnande bil, även den i närområdet."---

"Flera polispatruller är just nu på plats och brottsplatsen är avspärrad. Anhöriga samlades även på brottsplatsen och stormade polisens avspärrningar."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/skottlossning-i-vastra-stockholm/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-20 22:31 #12 av: 72mm

Angående korrelationen tillgången på vapen och antal skjutningar - vad säger att vi ser på det från rätt håll? 

I ett samhälle där delar av befolkningen av en eller annan anledning tycker det är en bra idé att utmana statens våldsmonopol skapas en marknad för de verktyg som behövs för denna privata våldsutövning, dvs vapen. Efterfrågan driver tillgång, det är nog inte svårare än så. 

Om man stryper tillgången ökar priset och skjutningarna blir färre, men det är fortfarande inte tillgången som har skapat skjutningarna.  

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2017-11-21 05:42 #13 av: Farwuq

Nä det är de skjutgladas självuppfattning det hänger på.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-11-24 20:12 #14 av: [Carpinus]1

"Europol har beslagtagit 135 vapen och 7.000 patroner i ett gemensamt tillslag på västra Balkan. 18 personer greps misstänkta för vapenbrott och smuggling."---
"Man räknar med att det finns ca 4 miljoner illegala vapen på Balkan och en stor del av de vapen som kriminella använder i Sverige kommer från före detta Jugoslavien. Anledningen till den stora mängden vapen i området hänger ihop med inbördeskriget mellan 1992-1995 och där ingen efter kriget tog ansvar för de vapen som fanns i området."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/europol-gjorde-stort-vapenbeslag-i-balkan

135 beslagna vapen av 4 miljoner låter inte särskilt mycket, men kanske kan de 18 gripna innebära att man stört hanteringen åtminstone lite?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-26 10:29 #15 av: [Carpinus]1

Även om tillgången till skjutvapen är god finns det ju knivar också! Kan väl tas som ett exempel på att det inte bara är tillgången till skjutvapen som triggar mordlusten?

"Tre män har fått skärskador i ett stort bråk med ett tiotal inblandade på Regeringsgatan i Stockholm.

– Tre personer har knivskurits och körts till sjukhus i ambulans, säger Nicklas Mattsson, polisens vakthavande befäl.

Polisen utreder händelsen som försök till mord."---


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KvBOBo/tre-knivskurna-vid-storbrak-i-centrala-stockholm

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-26 10:43 #16 av: 72mm

#15 Nej, att fokusera på verktygen för våldet istället för på våldet i sig är givetvis bara dimridåer.

Y2W på Flashback: "Ibland undrar man ju om hela MP inte bara är ett konstprojekt för att driva med demokratin.

Anmäl
2017-11-26 11:47 #17 av: landsbygdsbo

Hänger det inte lite på att en ny gängstruktur håller på att växa fram i vissa områden?.

Individer med internationella kontakter vilket betyder att snorungarna numera vet hur man får tag i både större mängder narkotika för avsalu, vapen och därför börjar spela Allan mot varandra för att ta kontrollen över marknadsandelar.

Många av skjutningarna verkar ju handla om att man råkat trampa varandra på tårna. Lekt med fel tjej, sagt fel saker.

Gängen har inte ännu fått en stabil struktur, sättet att agera påminner om hur barn kastar sand på varandra i sandlådan.

När sedan den kriminella verksamheten vuxit till sig ökar disciplinen och skjutningarna kommer att minska...de är dåliga för affärerna.

Samma utveckling gick ju gäng-verksamheten igenom i USA under mellankrigstiden.

Om polisen skulle intensivt slå ner på narkotikahandeln efter varje skjutning så man märker att det kostar att slå sig lös så lär det hela nog ändra sig.

För den skjutgalne snorungen som blivit ngr år äldre och märker att hans efterföljare kostar pengar...så tas de nog in för kvartssamtal..Skämtar

Anmäl
2017-11-26 11:58 #18 av: papa-bear

jag tänkte återknyta till rubriken i den här tråden, och påstå att det är bara de skjutningar som kräver x antal dödsoffer i terrorliknande attacker som rapporteras från andra länder, "vanliga" skjutningar som förekommer där människor dödas och skadas kanske inte ens rapporteras mer än i de lokala medierna i de länder där det händer, eftersom skottlossning är mer vardag där. jag tror säkert att stridigheter mellan narkotikaligor är lika förekommande i lyon, valencia, napoli eller vilken europeisk mellanstor stad som helst som i malmö, gbg och stockholm, det rapporteras bara inte.

Anmäl
2017-11-26 12:51 #19 av: landsbygdsbo

# 18, det ligger nog närmare sanningen , än det att Sverige skulle höra till dem mer våldsutsatta länderna i Europa..Cool

Anmäl
2017-11-26 12:57 #20 av: [Carpinus]1

#18 Ja,  självklart väcker skjutningarna här hemma mer uppmärksamhet än vad som händer utomlands. Sedan hör det väl till saken att vi inte har samma gangstertradition som man har i Marseille, Neapel och liknande orter. det talas ju i citatet i TS om jämförbara länder - vissa står kanske i en klass för sig...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-26 14:27 #21 av: landsbygdsbo

#20 alla större städer har  områden där boendestandard, social standard och etniska grupperingar gör att det skapas konflikter. Detta är ett fenomen som är relativt nytt i Sverige, fanns väl bara på ngr få ställen för 20 år sedan.

Vi har europeiserats i det hänseendet.

Och räknar man med alla vapenrelaterade händelser där skjutvapen i ngn form används så tror jag inte att om man plockar bort diverse hotspots, att vi sticker ut med jämförbara områden i Nordeuropa.

Paris, Brüssel, Berlin har alla områden som väl kan jämföras med Malmös värsta kvarter. Områden dit blåljuspersonal inte åker in ensamma., Där bilar brinner och folk dör.

Anmäl
2017-11-26 15:58 #22 av: Hayabusa

"För Europa använder vi oss av statistikbyrån Statista. Deras lista gäller 2012, men brottsnivån för städerna torde ligga på ungefär samma nivå även åren därefter.

Farligast i Europa är Tirana i Albanien med 6,7 mord per hundratusen invånare, tätt följd av Tallin i Estland med 5,5. Även Riga ligger högt med 4,0, liksom Moskva med 3,8.

Paris hamnar på 1,8, London på 1,3, Köpenhamn på 1,1 och Berlin på 1,0 – samtliga dessa städer präglades alltså av mindre dödligt våld än Malmö."

Olle Lönnaeud, HD/Sydsvenskan 20/2-2017

Anmäl
2017-11-26 16:12 #23 av: [Carpinus]1

#22 Utan att ha tillgång till någon aktuell statistik så har jag en känsla av att utvecklingen i Malmö inte står de jämförda efter från 2012 och fram till idag, snarast tvärtom.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-01 09:01 #24 av: [Carpinus]1

Nya offer i Malmö:

"En 20-årig man blev på torsdagskvällen ihjälskjuten och en 22-årig fick livshotande skador vid en skottlossning på Eriksfältsgatan vid Gullviksborg. En 28-åring har anhållits misstänkt för mord och mordförsök."---

https://www.sydsvenskan.se/2017-11-30/larm-om-skottlossning-pa-hermodsdal-en-person-skadad

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-01 09:20 #25 av: Farwuq

Malmö är ett getto.

Ledsen

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-12-10 10:09 #26 av: [Carpinus]1

Kraftig ökning av antalet vapenrelaterade mord och mordförsök i polisregion syd 2016:

"Under 2016 hade NFC:s*vapengrupp 16 vapenrelaterade mord och 67 mordförsök från region syd på sitt bord. Det är en kraftig ökning jämfört med åren före, visar statistiken. Motsvarande siffror för 2014 och 2015 tillsammans är 15 mord och 72 mordförsök."---

Källa.

* Nationellt forensiskt centrum

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-10 12:24 #27 av: landsbygdsbo

Känner en polis i det aktuella området. Han säger att många av de sk. mordförsöken handlar om nötter som inte har vett att hantera vapen.

Och i stället för att tillstå hanteringsrelaterad självsvåldig skadskjutning (är ju rätt skämmsigt) så anmäler man ett mordförsök. Så många mordförsök är klantig vapenhantering..och skulle egentligen inte vara med. Många idioter går med pistoler, spända slutstycken och kula i loppet, har dessa i byxfickorna..kan inte låta bli att pilla på leksaken och... Många skottskador i de nedre regionerna bekräftar detta.

Anmäl
2017-12-10 13:30 #28 av: papa-bear

#27 with the pistol cocked you might lose your c*ck, nånting sånt då, eller? Förskräckt

nötter som skjuter sig själva i nötterna, det räcker nu, så vi inte tappar tråden.

Anmäl
2017-12-10 15:13 #29 av: landsbygdsbo

#28

av de 67 mordförsöken är en stor andel just felaktig/dumdristig vapenhantering där skytten själv eller skyttens kompisar råkat illa ut.

Det kan ju vara en bidragande orsak till att våra siffror sticker ut från andra städer i Europa..

Anmäl
2017-12-10 15:29 #30 av: papa-bear

och om du fått "förstahandsinformation" från en som jobbar inom kåren, borde det ju vara troligt att media också fått det, men de skriver ju inte om det. får de bara skriva det som de läser i anmälningarna, och inte det som de får höra på sidan om?

Anmäl
2017-12-10 15:49 #31 av: [Carpinus]1

 Att en och annan handskas klantigt med vapnen kan säkert hända, men det kan knappast vara förklaringen till varför det skjuts mer här än i andra (jämförbara) länder. Vapentillgång är ju ett måste, oavsett hur god/dålig skytt man är och vilken vapenkunskap man besitter eller saknar.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-10 16:10 #32 av: landsbygdsbo

#30 Informationen är inte tillgänglig.

1 den som tas in på sjukhus hur och var kulan penetrerat är stängd info..Det räcker med att killen säger att han blivit skjuten. Media får ingen info om att kulbanan går längs hela låret ner...

Anmäl
2017-12-21 10:18 #33 av: [Carpinus]1

SVT har gått igenom dödsskjutningar i gängmiljöer under 2017.

"Kallblodiga avrättningar, dödliga gänguppgörelser och misstänkta hämndaktioner.
Så beskrivs flera av de mord som skett med skjutvapen i Sverige under 2017. SVT Nyheter har kartlagt årets alla dödsskjutningar – 40 personer har skjutits ihjäl och 135 personer har skadats i de totalt 306 skjutningarna i Sverige hittills i år. Det är mer än dubbelt så många som för bara fem år sedan."---

https://www.svt.se/special/dodsskjutningar-2017/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-31 06:58 #34 av: [Carpinus]1

Ingen helgfrid i undre världen:

"En man i 30-årsåldern har hittats död i Kvibergsområdet i östra Göteborg. Polisen misstänker att han kan ha mördats – och ett stort koloniområde spärrades av under lördagen.
– Han har blivit skjuten, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson."---

https://www.expressen.se/gt/misstankt-mord-i-goteborg-1/


"Polisen larmades tidigt på nyårsaftonsmorgonen till Rinkeby i nordvästra Stockholm. I ett garage hittar man en man med skottskador som avlider på plats. Händelsen utreds nu som mord."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/man-skjuten-till-dods-i-garage-i-rinkeby

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-02 11:15 #35 av: m2studio

kanske polisen tänker att sådana skjutningar underlättar polisarbetet och automatisk antalet av kriminella minskas. Blinkar 

Anmäl
2018-01-15 05:46 #36 av: [Carpinus]1

Två dödsskjutningar senaste dygnet.

Malmö: "Vid 21.35 fick polisen larm om en skottlossning på Per Albin Hanssons väg på Blekingsborg. En 21-årig man hade blivit skjuten i närheten av en livsmedelsbutik.
Mannen fick hjärt- och lungräddning och fördes med ambulans till sjukhus. Han uppgavs vara allvarligt skadad, men natten mot måndagen meddelade polisen att 21-åringen hade avlidit.
Polisen spärrade av ett stort område runt den misstänkta brottsplatsen och skickade även patruller till ingången på akuten. Efter midnatt var akuten fortsatt avspärrad."---

"Enligt uppgifter till Sydsvenskan har 21-åringen minst två pågående konflikter i Malmös undre värld. Han är den tredje av tre bröder att skjutas ner på mindre än tolv månader. Hans äldre bror, 23 år gammal, sköts till döds på Kronetorpsgatan i mars 2017. Den äldste i brödratrion, 25 år gammal, sköts med flera skott på Dansörgatan en månad senare. Han överlevde tack vare sin skottsäkra väst."---

https://www.sydsvenskan.se/2018-01-14/skottlossning-vid-per-albin-hanssons-vag

Rissne, Stockholm: "Det var vid 00.24 som polisen fick in flera samtal om en misstänkt skjutning i Rissne centrum norr om Stockholm.
– Vi åkte dit och hittade en man med allvarliga skador. Han fördes till sjukhus, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
Mannen avled senare av sina skador, meddelar polisen på sin hemsida. Man vill inte gå in på detaljer om offrets skador eller om mannen varit känd av polisen sedan tidigare.
– Mannen är i 35-årsåldern, mer vill jag inte säga, säger Carina Skagerlind."---

https://www.expressen.se/nyheter/person-skjuten-i-stockholm-ford-till-sjukhus/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-18 07:50 #37 av: Farwuq

Världen är vansinnig, och våra politiker är självgoda idioter.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-01-20 05:35 #38 av: [Carpinus]1

#33 Kall statistik:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/siffrorna-visar-kraftig-okning-av-dodsskjutningar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-03-09 07:34 #39 av: Göstage

Mordförsöket på två män i Göteborg i onsdags var den tionde skottlossningen i staden i år, och Polisen oroas över att skjutningarna kan vara på väg att öka igen. De två männen som skadades svårt är kända för Polisen, dock ej från gängsammanhang.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/manga-skottlossningar-i-goteborg-hittills-i-ar

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-04-11 13:34 #40 av: Göstage

Stor polisinsats efter skjutning vid välbesökta Backaplan i Göteborg vid lunchtid. En gripen för mordförsök. 

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-04-11 14:58 #41 av: Hayabusa

#40 TT:

"I nuläget vill polisen inte kommentera om de tror att skjutningen har kopplingar till kriminella gäng i området."

Jag satsar 100,- SEK på "Jo, det har det".

Anmäl
2018-04-11 20:52 #42 av: Zepp

Aså.. igen.. näe det skjuts inte mer här än i USA/Mexico!

Likt förbannat så skjuts det mer här än förr i tiden.. till vissa delar kan det förklaras via billiga vapen från Balkan!

Dvs om inte krigen på Balkan hade varit så fick samma personer göra upp med knytnävar/knivar,, det har fungerat här tidigare i många generationer.. långt innan Globaliseringen och ökade invandring!

Sådåså.. iomed att vi är en del utav den västerländska demokratin så betvivlar jag lixom inte att vi i en framtid kommer att få mer lössläppta vapenlagar, dvs att de fllesta får lov att köpa vapen.

Dvs ju mer vapnen från Balkan hittar till kriminella så ökar behovet bland hederliga personer att få lov att skaffa vapen för att försvara sig själva!

Och  nackdelen med detta är dock med exempel från USA att även nutcases får lov att köpa vapen!

Osen till Polisen,, vad gör de för att stämma i bäcken.. jo  de får övervaka dubbdäcksförbud i stadskärnorna, bevaka Nazistdemonstrationer, utreda hustrumisshandel i medelklassmiljö och sen gå på kurser i ekonomisk brottslighet/emancipation/nya administrativa system!

Dvs våra poliser  hinner inte med att hantera alla nya skjutningar för de har bättre saker för sig, sådant som medborgarna prioriterar högre!

Aså skjutningarna drabbar per se andra kriminella  till åtminstone 90%, till 9% anhöriga och kanske 1% andra som råkar befinna sig på fel plats i fel tid!

Dvs alla rättskaffens medborgare bör undvika sådana områden om de har råd och gjort  rätt för sig i övrigt,, främst Stockholms, Göteborgs. Malmös innerstadsområden!

Stureplan, Avenyn samt Möllevångstorget speciellt på helger iomed att det är där som olika kriminella träffas och sen gör upp!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 22:00 #43 av: Göstage

#0 Ny undersökning, med nytt nedslående resultat:

"Antalet dödsskjutningar bland yngre män är mer än dubbelt så högt i Sverige än i jämförbara länder, visar en ny studie där Sverige jämförts med tolv andra europeiska länder.
Mot vissa länder är skillnaden extrem, skriver Dagens Nyheter. Det är mer än tio gånger så vanligt att män mellan 15 och 29 år skjuts ihjäl i Sverige än i Tyskland, och sex gånger så vanligt som i Storbritannien."---

"Forskarna har undersökt perioden 1996–2015. Studien har publicerats i European journal on criminal policy and research."

TT

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-09 22:54 #44 av: Zepp

Såå, USA och Mexico är altså inte jämförbara länder?

Jag kan avslöja en annan väl dold hemlighet, det skjuts fler unga män i Malmö än i Norrbotten!

Dvs de i Norrbotten vådaskjuter sig själva med egna vapen vid jakt.. med få undantag!

De i Malmö skjuts av likasinnade personer i den undre världen.. med få undantag.

Lite skillnad!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 23:08 #45 av: Göstage

"En ny studie där Sverige jämförts med tolv andra europeiska länder."

USA och Mexiko ligger inte i Europa.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-09 23:25 #46 av: Hayabusa

#43 Anmärkningsvärt. Kan det ha med att vissa vill att löntagarnas  ställning på arbetsmarknaden ska försämras? Eller är det pga av landets skattesmitare?

Anmäl
2018-05-09 23:26 #47 av: Zepp

Tänkte inte på det!

Och jag har lixom inte några större problem med att begripa att det skjuts fler unga män i Malmö, Gbg, Sthockolm heller.. det beror på framgångsrika politiska åtgärder!

Dvs allt förre utsätts i dag för brott/våld, de som bor i utsatta områden har en tendens att ge sig på varandra!

Dvs vi har framgångsrikt lyckats isolera de flesta droppouts till olika förortsområden, dels så mår medelklassen allt bättre, dels så sparar det in på statliga utgifter.. läs poliser/fritidsgårdar/skola/arbetsmarknadsprogram/sänker skatterna generellt.

Iallafall så vill jag påstå att sådana populistiska åtgärder kommer att straffa sig förr eller senare.. för när det skjutits klart så kommer vissa grupperingar bli kvar samt  ta sig ut ur sina områden och påverka oss andra.

Då har vi samma situation som i USA/Mexico.. sent skall syndarna vakna!

Men ännu ett tag.. så länge de skjuter varandra så är det fortfarande ingen ko på isen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 23:28 #48 av: Hayabusa

Endast Zepp är vaken...

Anmäl
2018-05-09 23:50 #49 av: Zepp

Prexis.. men snart kommer jag att gå och lägga mig!

iallafall, har du något problem med att de skjuter varandra?

Jag tycker det är tråkigt ioförsig.. men med tanke att vi via flera val i rad valt den utvecklingen så är jag glad för de skjuter varandra och inte dig och mig som röstat fram nuvarande politik, dvs vi har altså inte röstat förgäves.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-09 23:59 #50 av: Tjeja

Ja i Aftonblaskorna uppmärksammas detta också förstås. Med all anledning ändå kan jag tycka. Ingen rök utan eld liksom.

Här i Sydsvenskan om unga män skjuter 10 ggr mer i Sverige än Tyskland tex :
https://f7td5.app.goo.gl/YU1

https://www.sydsvenskan.se/2018-05-09/sverige-toppar-dodsskjutningar-bland-unga-man

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2018-05-10 07:18 #51 av: Hayabusa

#50 En dyster utveckling, givetvis, och jämförelsen med Tyskland är intressant. Tyskland har på många plan likheter med Sverige men har en en historia med tämligen många våldsamma inslag - detta till trots så uppvisar statistiken något som är en synnerligen mörk fläck för Sverige.  Man behöver inte vara alarmist för att höja på ögonbrynen.

Anmäl
2018-05-10 07:45 #52 av: Göstage

#43 #51 Hoppfulla siffror från Stockholm och Malmö för tillfället, och med ett stort antal individer ur de här kretsarna sittande bakom lås och bom så bör det ju ge resultat. Tyvärr kommer de ju ut förr eller senare, plus att en ny generation vill platsa när det finns platser lediga i gängen. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antalet-skjutningar-minskar-drastiskt

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-10 07:47 #53 av: Göstage

Summering dödsskjutningar 2017.

https://www.svt.se/special/dodsskjutningar-2017/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-11 17:37 #54 av: Zepp

#50

Prexis man bör främst undersöka orsakerna till elden och inte lika mycket förundras över röken!

Dvs om man fortsätter att underhålla elden så lär röken öka.

Och enligt mig så består elden främst utav bostadsegegering/klassklyftor samt neddragningar inom skolan!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-19 18:08 #55 av: Göstage

#52 Plump i statistiken?

"En person är död efter en misstänkt skottlossning i Malmö, enligt Region Skåne.
Personen ska ha hittats i en bil som har skottskador. Larmet kom till polisen klockan 16.01 på lördagen.
Polisen och ambulans åkte till platsen i närheten av Kroksbäck där man senare spärrade av ett område."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/polispadrag-efter-misstankt-skottlossning-i-malmo/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-19 18:51 #56 av: Hayabusa

#55 Va´nu inte en så´n alarmist. 

Anmäl
2018-05-19 18:54 #57 av: Göstage

#56 Okej, jag lovar - locket på.Tyst

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-19 18:55 #58 av: Hayabusa

#57 Ja, tack! Det skjuts mer i andra länder - så de´så!

Anmäl
2018-05-19 18:59 #59 av: Göstage

Zepp har fått en kompis...Cool

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-19 19:02 #60 av: Hayabusa

#59 Han behöver nog alla han kan få....

Anmäl
2018-05-19 19:20 #61 av: Zepp

Jodå det är alltid trevligt med mer kompisar!

Men jag behöver inte fler än vad jag orkar med!

Iallafall så verkar det vara något fel iomed att skjutningarna minskat i landet.. förutom i GBG!

Dvs det är inte säkerställt att det är något fel på politiken som vi valt.. att det minskat i landet som helhet tyder iallafall på att vi röstat på rätt politiker, dvs buset har skjutit av varandra!

Vad som eventuellt kan krävas i Gbg är bättre tillgång till vapen och ammunition?

Hur som helst när vi nu röstat för gentryfiering/favelor, så är det just med avsikten att de får lov att ge sig på varandra.. och vi har då oxå uppnått det som väljarna vill, dvs allt färre personer utsätts för brott.

Dvs vi har lyckats isolera buset och det är hela andemeningen!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-19 19:34 #62 av: Hayabusa

Say hello to my little friend...

Anmäl
2018-05-19 19:46 #63 av: Göstage

#54  "...enligt mig så består elden främst utav bostadsegegering/klassklyftor samt neddragningar inom skolan!"---

#61: "Dvs det är inte säkerställt att det är något fel på politiken som vi valt.. att det minskat i landet som helhet tyder iallafall på att vi röstat på rätt politiker, dvs buset har skjutit av varandra! Vad som eventuellt kan krävas i Gbg är bättre tillgång till vapen och ammunition?

Ergo: Det behöver inte vara fel på en politik som medför segregering och neddragningar, och skiter det sig  så kan man ju alltid låta  de som det gått snett för skjuta av varandra.

Lysande Harry!

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-19 22:55 #64 av: Zepp

#62

With a Little Help from My FriendsLjuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-20 09:50 #65 av: Hayabusa

...och va´det nå´t han behövde, så var det hjälp.

Anmäl
2018-05-20 23:48 #66 av: Göstage

Ny dödsskjutning, den här gången på Guldheden i Göteborg.

https://www.expressen.se/gt/skottlossning-en-person-skjuten/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-23 21:27 #67 av: Zepp

#65

 Imagine


Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 09:16 #68 av: landsbygdsbo

Man kan ju se hur det ser ut i andra länder. Tyskland har inta samma våldsutövning bland sina invandrare som vi har här. Man har ex. betydligt bättre skolresultat bland sina invandrare än vad vi lyckas åstadkomma i Sverige. En av orsakerna kan ju va hur man angriper problemet.

1 Inget permanent uppehållstillstånd utan språkkunskaper i tyska.

2 Aktiva åtgärder för integration, tvingande utbildningar.

3 Ingen frihet att bosätta sig var man vill, så länge man inte kan betala själv.

3 Ett lärlings-systen som slussar in dem i arbetslivet på mindre än 1/2 jämfört med Sverige

4 Nästan dubbelt så många poliser per 10 000 invånare= större uppklarnings% av brotten vilket i nästa steg ger ytterligare resurser att lägga på kommande brott.

5 Skolan lägger ner tid för riktade åtgärder så nyanlända elever snabbare kommer ifatt.

6 Den som inte anpassar sig hamnar på sikt i ett betydligt sämre läge, både ekonomiskt och standard-måssigt än de som integreras.

En vettig väg att gå.

Anmäl
2018-05-24 09:35 #69 av: Hayabusa

#68 Och det trots att Tyskland är en nation med "A history of violence". 

Anmäl
2018-05-24 19:56 #70 av: Zepp

#68

Ja altså.. du har oxå en bra analys.. iallafall så kan vi ta till oss lite åtgärder/lägga mer miljoner på att få bukt med diverse problem som du så riktigt pepåkar!

Aså själva grejen med att flytta alla invandrare/andra dropouts till favelor in våra förorter och där tillåta dem att skjuta av varande är lixom ingen framkomlig väg!

För övrigt så är det inte enbart ett problem med nya invandrare utan oxå med dropouts bland svenskar.

Hur som helst, när vi valde att koncentrear alla droputs i favelor, så ledde det till att allt färre blev utsatta för brott.. gott så!

Iallafall så kan det förr eller senare eskalera när de skjutit av varandra och vissa gäng sen etablerar sig och blir ett hot mot folk utanför favelorna.. dvs det var bara ett sätt att vinna tid och under tiden kunde man sänka skatterna, för folk i gemen, samt vinna val!

Förr eller senare blir det paybacktime!

Dvs en stor  del av befolkningen lever trots allt i de där favelorna och kommer att förr eller senare kräva samma skydd/poliser/sociala-/arbetsmarknads-åtgärder!

Aså en avsikt med Favelorna var ju att folk skulle ta sig därifrån.. det har de som regel redan gjort iallafall under 50 år.. förr ledde sådana åtgärder till uppror och bildande utav fackföreningar!

Nu så är de flesta fackföreningar redan bildade.. gått vidare och har då mogat till att företräda de som redan har arbete.. under sitt bildande så bildade de oxå ett parti, dvs Socialdemokraterna!

Iallafall när detta parti sen fick regeringsmakt så flockades allt mer folk med ambitioner på karriär därinom.

Till slut så handlade det då mer om att vinna röster för att sitta kvar i regeringställning!

Iallafall så har själva röstfiskeriet mot medelklassväljarna/de som kan tänkas byta sida lett till att man fjärmat sig allt mer från sina arbetarväljare!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 20:00 #71 av: Hayabusa

Från en finsk synvinkel...

Anmäl
2018-05-24 20:11 #72 av: Zepp

Färre Malmöbor utsätts för brott – fler känner sig oroliga

Allt fler Malmöbor uppger att de är oroliga för att utsättas för brott, och avstår därför från aktiviteter. Samtidigt drabbas färre av brottslighet, visar polisens årliga trygghetsmätning.

https://www.sydsvenskan.se/2017-12-04/ma

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 20:18 #73 av: Hayabusa

#72 Låst artikel...

Anmäl
2018-05-24 20:38 #74 av: Zepp

Såg inte det utan jag nappade främst på att Malmö nämndes!

Oandrasidan så är det knappast någon hemlighet att allt färre utsätts för brott, dvs politiken har lyckats.. för väljarflertalet.. återstår hur som helst konsekveserna av den förda politiken/nedskärningar osv!

Såå.. allt färre utsätts för brott.. allt fler läser i tidningarna om hur kriminella skjuter varandra.. dags att bli orolig?

Jodå jag är j*vligt orolig för vad den nuvarande politiken kommer att leda till i slutändan.. främst för kommande generationer!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-05-24 21:12 #75 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-05-28 06:33 #76 av: Göstage

#55 Ännu en dödsskjutning i Kroksbäck. Malmöpolisen kan tänka sig att den har samband med den dödsskjutning som skedde i samma område för en vecka sedan.

https://www.expressen.se/kvallsposten/misstankt-skottlossning-i-gronomrade/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-05-29 00:23 #77 av: Zepp

#75

Kul  men inte särskildt sigifikant!

Iallafall så hade det inte varit något större problem att få slut på skjutningarna om bara väljarna hade prioriterat detta.. men det är lixom viktigare att övervaka dubbdäckssförbud i städernas innekärnor och de som bor  där är väldigt flyktiga väljare som alla  partier  måste värna om!

Hur som helst det finns ungefär cirka 400 kända yrkeskriminella som står för den mesta utav kriminaliteteten, dessa är rätt lätta att sätta ur spel, om bara väljarna vill, dvs då får polisen koncentrerar sig på att övervaka dessa och sätta dem inom lås och bom vid minsta lagöverträdelse.

Men nu så hinner polisen inte med detta.. för de får lägga sina resurser på andra rent ut sagt löjliga åtgärder/hittepålagar!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-05 19:19 #78 av: Göstage

Ny dödsskjutning, den här gången på Lidingö kl. 15.45 tisdag. Flera personer gripna efter en dramatisk jakt. 

"En man har dött efter att ha blivit skjuten i ett bostadsområde på Lidingö, erfar Expressen.
Mannen sköts med automatvapen, enligt Expressens uppgifter. Flera personer har gripits, uppger polisen. I samband med skottlossningen brändes en bil i närheten."---

"Polisen stoppade inledningsvis alla bilar på väg över bron, från Lidingö.
– Vägen är avspärrad, hela bron. Vi får gå från bussarna. Det är en polishelikopter som flyger runt. Trafiken står stilla helt, berättade ett kvinnligt vittne på platsen."---

"Strax innan klockan 17 uppgav polisen att de frihetsberövat och gripit ett antal personer. De vill dock inte gå in på hur många.
– Vi har flera personer frihetsberövade, men mer än så kan jag inte säga. Jag kan inte kommentera mer just nu, i och med att den är en pågående insats, säger Anna Westberg."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/person-skjuten-pa-lidingo-bron-avsparrad/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-05 19:57 #79 av: Göstage

#78 Ny skjutning, nu rakt in i en bil i centrala Barkarby 19:10, alldeles vid en busshållplats där allmänheten befann sig. Verkar gangsterkrig på ljusan dag och öppen gata - bara att hoppas att ingen utomstående kommer till skada...

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/ny-skottlossning-i-stockholm-en-person-skadad/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-05 20:33 #80 av: Hayabusa

#79 Alarmist, där...

Anmäl
2018-06-05 21:47 #81 av: Göstage

#56 #80 Ja, jag förmodar att det ligger en del i det.  Får väl låna några rader av Bawar Ismail i DT, som skrev "Men alarmister är inte helt onödiga. Tvärtom, röster som slår larm om negativa samhällsskeenden behövs för att kunna kasta ljus på problemen – så att vi förhoppningsvis kan vända på den negativa utvecklingen."--- 

Nu tror jag dock inte att det går att göra något åt utvecklingen - och trodde jag det vore jag kanske heller ingen äkta alarmist? Skämtar

Edit.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-05 22:56 #82 av: Göstage

#79 Även den påskjutne i Barkarby avled.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wEmBaG/dodsskjutning-utanfor-ica-maxi-i-barkarby-skot-in-i-bil

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-07 08:14 #83 av: Göstage

#79 Som jag befarade riskerar även utomstående att drabbas av skjutandet på öppen gata. 

"Polisen larmades i natt om skottlossning i Tensta. Sammanlagt fyra personer med skottskador i kroppen fördes sjukhus.
I ett fall misstänker polisen att det är en förbipasserande som träffats av en förlupen kula.
– Personen befann sig på en bro över hundra meter från platsen, säger Åsa Wallentin, polisens presstalesperson."---

https://www.expressen.se/nyheter/mordforsok-i-tensta-fyra-skottskadade-till-sjukhus/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-08 18:47 #84 av: Göstage

"Inom loppet av två veckor har det skett skjutningar i åtta i områden i Stockholm. Nattens skjutning i Vasastan anses inte vara kopplat till de andra skjutningarna. Gårdagens skjutning i Östberga klassas också som egen händelse."---

 "Vi gör vad vi kan just nu, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på Stockholmspolisen.
– Vi ser att skjutningarna sker mer öppet, att det sker där människor rör sig, även under en fotbollsmatch.

Vad innebär det här för allmänheten?
– De skjuter där de hittar personerna, det behöver inte betyda att personerna är från området eller att offren bor i området. Utan man skjuter där man hittar dem. Det är klart att det är oroväckande."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/svart-for-polisen-att-vara-overallt

"Skott kommer", som man sa i lumpen.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-09 09:51 #85 av: Hayabusa

#84 Väntad utveckling, dessvärre.

Anmäl
2018-06-09 10:20 #86 av: Göstage

Någonstans är det dags att stanna upp och fråga sig vad vi fått samhälle, där man i väntan på eftermiddagsbussen riskerar att få finna sig att någon ger automateld in i en bil bakom ryggen på en, där Lidingöbron spärras av i rusningstid en vardag i polisens jakt efter skarprättare, eller någons barn på väg hem från en kompis träffas av en rikoschett från en gangsteruppgörelse hundra meter bort. Allt detta har hänt, och det hände inom loppet av ett dygn.

Jag har inget emot att de här knarkbaronerna skjuter av varandra, men när det sker på öppen gata med risk för utomstående, då är det dags för samhället att markera med mer än trötta tidningsrubriker. De här fraktionerna måste bekämpas och trängas tillbaka meter för meter, gatorna är inte deras territorium. Räcker inte lagen och samhällets våldsmonopol till så skriv om förutsättningarna  då, för kräken skall bort från gator och torg! 

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-10 22:01 #87 av: Göstage

Skönt med sanningssägare som Paulina Neuding, som inte låter sig avtrubbas eller förfalla till acceptans av att den svenska maffian gör det offentliga rummet till sin slaktplats.

"En drive-by-skjutning som dödade en person utanför en Ica Maxi i ett shoppingområde i Stockholm, inför en mängd vittnen. En dödsskjutning med automatvapen på välmående Lidingö. Fyra skottskadade i en skjutning i Tensta, ett av de områden som polisen betecknar som särskilt utsatta. Och så nyheten om att ett antal stationer i Stockholms tunnelbana, däribland just Tensta, blivit ”no go” för väktare.

Det är bara några av veckans rubriker om det våld som är onormalt för Sverige historiskt, onormalt för jämförbara länder – som ser på Sverige med förskräckelse – men som blivit normaltillstånd och vardag för oss. Under den gångna månaden inträffade incidenter med sprängladdningar i snitt mer än en gång i veckan."---

 "I övriga Europa går det inte längre att hävda Sverige som ett föredöme när det gäller frågor om invandring och integration; handgranatattackerna har blivit sinnebilden för Sveriges misslyckande.
Men i Sverige pågår fortfarande en världsfrånvänd debatt kring huruvida kriminaliteten blivit allvarligare eller inte.
Förmodligen har det att göra med ett psykologiskt behov bland en stor grupp politiker och journalister att förminska explosioner, skjutningar och attacker på räddningspersonal till utmaningar bland andra – inte symboler för ett politiskt haveri. Annars måste man ifrågasätta sin egen identitet och gärning, kanske under ett helt yrkesliv. Vad man fortfarande inte tycks inse är att det inte finns något motsvarande psykologiskt behov av förnekelse hos väljarna."

http://www.gp.se/debatt/v%C3%A5ga-se-det-onormala-v%C3%A5ldet-1.6470449

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-10 23:17 #88 av: Zepp

#85

Det sade jag redan efter 90-talskrisens olika drakoniska lösning med nedskärningar.. och upprepade även när Alliansen vann valet på ytterligare drastiska nedskärningar i välfärd som enbart leder till ökad bostadsegregering!

Så jag var först!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-10 23:22 #89 av: Zepp

#87

Samtidigt som allt färre utsätts för brottslighet!

Såå, något har vi ju gjort rätt.. men jag hänvisar ändå till mitt föregående inlägg.. hur trodde vi att det skulle lösa sig av sig självt?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-11 07:35 #90 av: Hayabusa

#87 Ja, det är ju faktiskt händelser som inte går att vifta bort. Är det så vi vill ha det?

Anmäl
2018-06-11 09:01 #91 av: Göstage

#89 Svaret på frågan "Varför skjuts det mer här än i andra länder?" kan inte vara att  "allt färre utsätts för brottslighet", i all synnerhet som statistiken för 2017 talar om att fler privatpersoner utsätts för brott. 

Anmälningarna ökar också, trots att benägenheten att anmäla minskar, senast aktuell statistik där visar att 2014 och 2015 anmäldes 26% av alla brott, mot 32% perioden innan.

Men det är som sagt inget som hör hemma i den här diskussionen. Frågan är fortfarande varför det skjuts mer här än i andra jämförbara europeiska länder.

#90 Nej, det är faktiskt fruktansvärt! Sedan är det nog bara att ett fåtal som vill ha det så, men det är ju så det är.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-12 17:20 #92 av: Göstage

Skjutningarna har ökat de senaste fem åren, och nu har polisen genom kriminologen Sven Granath analyserat omständigheterna kring de över 500 fallen i huvudstadsregionen.

"2013 och 2014 låg antalet skjutningar på nära 90 per år. Sedan dess har antalet ökat och 2017 nådde de toppnivån hittills 130 stycken. Slår man ihop alla skjutningar som inträffat i Stockholm de senaste fem åren får man räkna till över 500 stycken."---

"Han (Sven Granath) tror dock inte att hänsynslösheten har ökat hos de kriminellt aktiva.
– De är lika hänsynslösa som de alltid har varit, men de har fått mer tillgång till vapen och då ändras spelreglerna. Då blir det större risk för oss alla.

De vanligaste platser där skottlossningarna skett är just där utomstående riskerar att hamna i skottlinjen, som i ett bostadsområde, på ett torg eller på en annan allmän plats. Ibland har förövarna skjutit in mot ett bostadshus, kanske för att skrämmas eller göra en markering mot någon."---

https://www.dn.se/sthlm/nagon-skadas-eller-dodas-vid-ungefar-40-procent-av-alla-skjutningar/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-13 07:39 #93 av: Göstage

Då var det dags igen! Polisen fick in flera larm om automatskottlossning i Hässelby vid 06-tiden i morse. På plats återfanns en död person samt en utbränd bil i närheten.

https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-en-person-skjuten-i-stockholm/

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-14 21:36 #94 av: Göstage

Nya uppgifter om skadade utomstående i samband med de senaste skjutningarna.

"Nu har totalt tre män skjutits ihjäl och flera skadats inom loppet av tre veckor. Enligt Aftonbladets källor är Polismyndigheten mycket pressad och utrymmet för att utreda fler brott är begränsat."---

"I mordvågen har dessutom flera personer ur allmänheten skadats som polisen bedömer som inte del av någon kriminell gruppering, bland annat en 17-åring som jobbade på en restaurang i Jakobsberg som besköts med automatvapen."---

”Elementet”, Jakobsberg, 26 maj.En 17-årig pojke skottskadas när en eller flera gärningsmän öppnar eld från en röd skåpbil mot en restaurang. Enligt Aftonbladets källor hade pojken inget med saken att göra - måltavlorna var två män som stod utanför krogen."---

"Tensta, 7 juni. Fyra män och en kvinna skadas i skottlossning i Nydalsparken. Kvinnan råkade passera förbi platsen och skadades av en rikoschett, enligt Aftonbladets uppgifter."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7lGlyw/polisen-pressad-av-mordvag--sex-skjutningar-pa-tre-veckor

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-16 19:45 #95 av: Zepp

#90

Prexis.. händelser som inte går att vifta bort!

Dvs hur j*vla trögtänkta kunde vi vara, när vi valde ökade klassklyftor, ökad bostadsegregation, osv!

Nu så kan det ju vara tillfälligheter som sammanfaller väl så bra med min politiska analys??

Men jag hävdar fortfarande.. tills det visar sig vara tillfälligheter att jag var först att pepåka att den valda politiken med ökade klassklyftor/bostadsegregation förr eller senare kommer att kosta/märkas/iallafall synas i media!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-16 19:56 #96 av: Zepp

#91

" Det som ökat mest är utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier. "

Osv, osv!

Oså snabbt över till varför det skjuts mer här.. mnjae, finns nog flera orsaker, dvs en ökad allienering, där brott verkar vara ett sätt att försörja sig.. fritt flöde av vapen från forna Jugoslavien som ligger rätt nära osv!

Men mest skulle jag nog lägga på hur polisen/ansvariga politiker valt att prioritera.

Dvs det vore den enklaste saken i världen att sätta främst de ledande kriminella peronerna inom lås och bom om bara polisen fick de resurserna och befogenheterna.

Men nu är det inte så utan de skall helst ägna sig åt att lösa mindre komplicerade brott.. typ trafikförseelser, för det ger mer pinnar i pinnjakten!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2018-06-18 20:33 #97 av: Göstage

"Polis kallas till Drottninggatan med anledning av en skottlossning utomhus. Det finns uppgifter på att flera personer är skottskadade. Polisen är på plats och säkrar en misstänkt brottsplats och förstärker upp säkerheten på sjukhuset i Malmö. Ambulanssjukvård är på plats vid brottsplatsen och det finns uppgifter på att någon person redan har förts in till sjukhuset med privat bil."

Initial händelserapport från Malmöpolisen måndag kväll kl. 20.25 på Polisens hemsida.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-18 21:18 #98 av: Hayabusa

TT:

"Polisen är mycket förtegen om vad som har hänt och vilka som har skjutits, men säger att det inte finns någon anledning för allmänheten att oroa sig.

Polisen har ännu ingen misstänkt.

– Nej det har vi inte, vi jobbar på det vi har i vittnesuppgifter och bearbetar det men det är inte så länge sedan det hände. Just nu är det avspärrningar och förhör med vittnen och eventuellt förhör om det är någon av de skadade som vill eller kan lämna uppgifter, säger Stephan Söderholm, presstalesperson vid polisen.

Brottsrubriceringen kommer att bli försök till mord.

– Skjuter man mot folk på öppen gata med vapen så finns det inget annat än försök till mord, säger Stephan Söderholm.

Kriminaltekniker är på väg till brottsplatsen."

Anmäl
2018-06-19 05:48 #99 av: Göstage

Två män har avlidit och fyra är skadade efter skjutningen vid 20-tiden igår i anslutning till ett internetcafé vid Drottninggatan i Malmö, mindre än hundra meter från polisstationen. En av de träffade skall enligt uppgift ha befunnit sig i en närliggande lokal när han träffades.

 Sammanlagt avlossades ett tjugotal skott med automatvapen. Brottsplatsen ligger i centrala Malmö, där ett stort antal människor brukar vara i rörelse vid den aktuella tiden.

Under kvällen samlades ett femtiotal män utanför akuten, som vid  alla sådana här händelser spärras av.

Källa.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-19 06:04 #100 av: Hayabusa

#99 "Look what happened last night in Sweden!"

Anmäl
2018-06-19 08:59 #101 av: Göstage

#99 Ytterligare en av de skadade har avlidit under morgonen enligt S,ydsvenskan.

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-19 12:38 #102 av: Göstage

"De senaste åren har skjutningar i kriminella miljöer ökat kraftigt, men det senaste dådet sticker ändå ut, menar Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning Noa."--- 

–" Det här är ett av de värsta skottdåden i Sverige i kriminella miljöer de senaste 30 åren, säger han."---

"– Det är väldigt ovanligt att så många personer skjuts på en och samma gång, det finns tidigare exempel på fall med tre offer men de är mycket ovanliga. Det verkar som att man har skjutit in i en skara av människor, säger han."---

"Samtidigt har det dödliga våldet flyttat ut allt mer i det offentliga rummet. Många av skjutningarna sker utomhus, vilket ökar risken för att personer som inte har med den kriminella konflikten skadas.
– Det här i Malmö är som jag förstår en centralt belägen gata där det rör sig mycket människor. Det är väldigt allvarligt att man skjuter på öppen gata."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kriminologen-mikael-rying-om-malmoskjutningarna-ett-av-de-varsta-skottdaden-i-sverige

Man behöver inte vara kriminolog för att ha kunnat ana varthän det barkar...(#86)

Se även  tråden https://politik.ifokus.se/discussions/54d87f628e0e746615001064-territoriella-gang-ett-is-pa-hemmaplan?discussions-1

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-19 12:55 #103 av: Hayabusa

"Att den inträffade vid en tid och på en plats med många personer i rörelse innebär en risk att förbipasserande kunde ha träffats, enligt Stephan Söderholm.

– Drottninggatan klockan åtta i Malmö är en pulsåder med mycket bilar och trafik i rörelse. Det är en uppenbar risk att personer drabbas när man öppnar eld på öppen gata."

https://www.hd.se/2018-06-19/direktsandning-fran-polisens-presskonferens-efter

Anmäl
2018-06-19 14:25 #104 av: Hayabusa

"Det pågår totalt fyra konflikter i Malmös maffiavärld, där även mindre allvarliga händelser, som en skadskjutning på Lindängen nyligen, hänger ihop.

Det grundläggande problemet, om man ska se det ur teknisk synvinkel, är att så många – och så unga – personer slåss om den kriminella makten. Om vem som kan tjäna pengar på knarkhandeln eller utpressningen i vissa kvarter.

Det finns ingen boss som bestämmer och håller alla lugna. Det ger en växande osäkerhet.

I en värld utan andra lagar än gatans gäller det att slå till först, snabbast och hårdast, för att inte visa svaghet. Därmed accelererar konflikter snabbt. Hämnd föder mothämnd.

Med den våldskapacitet och de kontaktnät som offren för måndagens dåd har är risken överhängande för en snabb vedergällning. Sommaren hotar att bli blodigare än någonsin."

HD/Sydsvenskan

Anmäl
2018-06-19 18:29 #105 av: Göstage

Aleksandra Boscanin i GP påminner om att utomstående drabbats tidigare av kriminella gängs skjutande, och att den här gången i Malmö var ren tur att det inte skedde igen.

"Att ingen i allmänheten har drabbats kunde inte ha varit mer fel. De gängkriminellas attityd gentemot tredje man har blivit mer likgiltig, vilket måndagens skjutning och en rad andra tydligt har visat. Skottlossningarna sker i hög utsträckning i tätbebyggda områden och på allmänna platser – flera  exempel finns från Göteborg som inte torde vara okända i resten av Sverige."---

"Den senaste händelsen i Malmö inträffade runt 20-tiden utanför ett internetkafé på Drottninggatan, en plats där det rör sig mycket människor. Det var ren tur att kulorna inte träffade någon person utan gängkriminella kopplingar som råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Nästa gång kan det vara någon laglydig medborgare som inte har lika mycket tur. Även de som inte såras blir i någon utsträckning drabbade av att tvingas uppleva skjutningar i sitt eget bostadsområde. Man känner sig mer otrygg vilket begränsar ens rörelsefrihet."---

http://www.gp.se/ledare/boscanin-gängkrigen-drabbar-allmänheten-1.6655829

"Det var bättre förr. Ju förr desto bättre."

¨Blandaren.

Anmäl
2018-06-19 18:35 #106 av: Hayabusa

#105 Ja, du...

"Pappa, Pappa - de skjuter med automatvapen på gatan!"

"Det är inget att bekymra sig om, mitt barn, vi är tryggare än någonsin. Men se till att ha hjälmen på när du cyklar iväg"

Anmäl
2018-06-19 23:20 #107 av: Hayabusa

https://www.expressen.se/kvallsposten/kriminella-i-malmo-nu-borjar-helvetet/

"– Bor du i Malmö? frågar en man, vi kan kalla honom "John", med insyn i skjutningen som kostade tre män livet och skadade ytterligare tre.

– Håll dig då inomhus de närmaste månaderna, säger han.

Vi har bestämt träff vid en avlägsen kyrka där tystnad och lugn råder. Det dröjer inte länge förrän han anländer i bil.

John är känd i Malmös undre värld och har varit inblandad i grov brottslighet.

– Är det okej om jag röker? frågar han.

Sedan vevar han ner rutorna." 

Anmäl
2018-06-20 07:27 #108 av: Farwuq

Malmö är något helt främmande för mig, trots det ligger bara 18 km bort.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-06-20 07:29 #109 av: Hayabusa

#108 Instämmer till 100%...

Anmäl
2018-06-20 07:32 #110 av: Hayabusa

"– Sådana här skjutningar förvånar mig inte. Det är bara tillvägagångssättet som är annorlunda. Att det har skett på den här öppna platsen, i dagsljus. Allting tyder på att man har använt automatvapen, säger en polis, som vill vara anonym, till Sydsvenskan.

– Och gärningsmännen har inte försökt att dölja det. Vid tidigare fall har skjutningar oftast skett vid någon gränd eller bakom något bostadskvarter. I min värld handlar det om en motiverad gärningsman eller motiverade gärningsmän. Det visar på en råhet."

HD/Sydsvenskan

Anmäl
2018-06-20 07:33 #111 av: Hayabusa

"Inne på Rättscentrum håller Malmös polismästare Stefan Sintéus en presskonferens. Han betonar:

– Polisen i Malmö har en slagkraftig organisation.

Men polismannen i yttre tjänst har en annan uppfattning.

– Vi har skrikit om fler poliser i yttre tjänst i flera års tid. Och så läser man i tidningen om att polisen nu har ökat bemanningen. Men vi undrar: Var är dem? Vi är på tok för få. Vi räcker inte till, säger han.

En Malmöbo passerar. Han har tillbringat natten på Stadsmissionens härbärge intill Rättscentrum. Bara ett stenkast från skjutningen.

– Det var en jävla salva. Jag vaknade till. Det måste ha varit 20-25 skott, säger han.

– Det stämmer nog ganska bra, säger polismannen.

– Jaja. Ha det så bra, säger Malmöbon."

HD/Sydsvenskan

Anmäl
2018-06-20 07:33 #112 av: Farwuq

Vid klart väder är det inga problem att se stadssiluetten där borta i sydväst precis som han kan ana Köpenhamn där borta i väst.

Malmö är ett träsk, Landskrona är nog på väg dit. 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-06-20 07:47 #113 av: Hayabusa

#112 Som väl är slipper jag ens skymta eländet...

Nå, det finns de som har en annan syn på saken:

" Och alla dödsskjutningar då? Det där som sägs vara en verklighet på grund av de våldsamma förortsgängen med invandrare. Ja, de minskar rejält. Under perioden januari-april 2017 skedde det nästan en halvering av det dödliga våldet. I både Stockholm och Malmö kan man se en påtaglig minskning av det gängrelaterade våldet"

Andreas Magnusson 18/6-2018

Anmäl
2018-06-20 07:50 #114 av: Farwuq

Önsketänkande.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.