Politiska partier

Nazister tågade genom Göteborg

2017-09-17 16:33 #0 av: Stockholmare

Förintelseförnekarna i nazistiska SMR genomförde en demonstration i Göteborg.

http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/nazister-marscherar-i-centrala-g%C3%B6teborg-1.4642426

MVH Markus

Anmäl
2017-09-17 16:38 #1 av: Carmarino

Tydligen är det fritt fram att demonstrera utan tillstånd numera.

Trots att de inte hade tillstånd och inte lydde polisens order, valde polisen att inte ingripa. 

– Så länge de inte stör den allmänna ordningen gör vi ingenting.

Vad krävs det för att ni ska göra något?

– Ja, att de stör ordningen eller bryter mot någon annan lag. Just nu verkar det inte så, säger Jenny Widén.

Det bekräftade en polisman på plats för GP:s reporter. 

– Vi vill inte gå fram och prata med dem. De blir bara provocerade och vi vill inte orsaka bråk, säger polisen. 

Undrar om det gäller alla, eller bara nazister?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-17 17:08 #2 av: Stockholmare

Det är tillåtet att demonstrera utan tillstånd så länge man inte bråkar.

Men polisen skriver alltid en anmälan om brott mot ordningslagen.

Här i Stockholm så har man skrivit anmälan varje kväll mot arrangören av demonstrationen som hålls utav flyktingbarnen från Afghanistan efter som deras tillstånd inte gäller nattetid.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-17 17:21 #3 av: [Carpinus]1

Olustigt att ha de där på gatorna, oavsett tillstånd eller ej...Kräks

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-17 17:42 #4 av: Carmarino

#2 Jo, jag vet. Det är synd att det är så. Tydligen räcker inte "ett mindre bråk" för att polisen ska avbryta demonstrationen. De bara "lugnar ner situationen".

Det utbröt ett mindre bråk mellan en motdemonstrant och några ur tåget vid Ullevi men polisen ingrep snabbt och lugnade ner situationen. Kort därefter uppstod det tumult när en demonstrant grep tag i en polisman.

Å andra sidan är det inte konstigt att det inte blev så mycket bråk.

Polisen omringade hela demonstrationståget: tre polisbilar framför och fyra bakom. Dessutom går poliser till fots på båda sidorna av gruppen. Även en polishelikopter deltog i insatsen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-17 22:18 #5 av: Martin

Om man skall vara paragrafryttare, så är det inte tillåtet att demonstrera utan tillstånd, eller genomföra någon form av annan allmän sammankomst för den delen heller. Däremot krävs det mycket för att man skall upplösa en sådan, vilket är en helt annan sak.

Däremot kan man ingripa mot enskilda individer i en allmän sammankomst eller demonstration som gör sig skyldig till brott, och om alla gör det och om man ingriper mot alla så har man fortfarande inte upplöst den (även om kontentan är densamma).

Utöver budskapet som är ett helt annat med dagens demo i Göteborg så är det ganska vanligt med icke tillståndsgivna demonstrationer som man låter hållas, man kan jämföra det med gemensamma marscher/samlingar för t.ex. fotbollsfans, motdemonstrationer mot SD är inte alltid tillståndsgivna men tillåts i princip alltid ändå.

Så som politikerna har skrivit lagen räcker mycket riktigt inte mindre bråk eller trafikstörningar (ganska omfattande) för att upplösa den demo. För egen del tycker jag det hade varit enklare att hade man inte tillstånd så skulle man kunna upplösa den. Men, jag ser också vinsten med att alla och envar kan få demonstrera även utan tillstånd så det är inte helt enkelt det där. Men enklast hade som sagt varit att ha det svart på vitt.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-09-18 03:44 #6 av: [Carpinus]1

Lite pinsamt att Lööf (och andra politiker) av okunnighet och/eller populism ifrågasätter polisen istället för otillräckliga lagar, stiftade av folkvalda som hon själv.

Expressen: 

"Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd", skriver till exempel Annie Lööf (C) på Twitter. 

"Annie, vem ska kunna den svenska lagstiftningen om inte ni som stiftar den?" svarar Erik Nord, polischef i Storgöteborg, i samma forum."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 06:10 #7 av: kamera0710

Ur inledningen till artikeln, apropå tillstånd:

"Nu utreder polisen lagbrott. – Det är en förundersökning inledd gällande brott mot ordningslagen för att det är en icke-tillståndsgiven demonstration, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region Väst."

Anmäl
2017-09-18 07:27 #8 av: [Carpinus]1

#7 Snarare avslutningen. Närmare inledningen i Expressensartikeln står det: "Om det blir störningar i den allmänna ordningen eller om det begås brott så ingriper vi, men inte annars. Just nu finns inga tecken på oroligheter, sa Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst."---

Detta stöds av  Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke  i en artikel i SvD:

"– Om någon utövar sina demokratiska fri- och rättigheter och det inte stör på sådant sätt att ordningen åsidosätts eller trafikstockning sker så ska polisen låta det fortgå, säger Nils Funcke.

– Så fort det begås ett brott kan polisen ingripa. Om man under en demonstration exempelvis uttrycker en åsikt som kan vara brottslig så kan polisen ingripa. Då kan det gå under hets mot folkgrupp, säger Eva-Maria Svensson.

Var går gränsen för ordningsstörande?

– Enda anledningen till att polisen kunde ha stoppat dem är om det uppstod trafikstockning eller allmän störning av betydelse. Lite småirritation och bilar som tutar är inte tillräckligt, säger Nils Funcke."---

https://www.svd.se/experter-lagligt-med-nazimarsch-utan-tillstand

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 07:33 #9 av: Magi-cat

""Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd", skriver till exempel Annie Lööf (C) på Twitter. "

Bra och rakryggat av Annie Lööf m.fl.!

Det är hög tid att ta avstånd från nazismen! Vi ser ju här hur de breder ut sig på gator och torg och vet att ingen ingriper, bara tittar på.

Hur tror ni det känns för de som var med förra gången det hände? När människor bara står och tittar på, polisen står och tittar på och en del verkar betrakta risken för eventuella motdemonstranter som den verkliga faran?

NÄR är det dags att säga att det är nog? Nu anser jag, absolut nu. Tur att i alla fall Lööf bland de borgerliga hade kurage nog.

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-09-18 07:55 #10 av: [Carpinus]1

#9 Att ta avstånd från nazismen är en sak, en annan sak är att tillse att det finns tillämpning i lagen för ingripande - lagar som Lööf med flera stiftar.

"Alla människor i Sverige omfattas av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna om yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet."

Måste man ha tillstånd för att demonstrera? 

Nej, men det krävs tillstånd för att arrangera en demonstration. Den som arrangerar en demonstration utan tillstånd riskerar böter eller fängelse i högst sex månader."---

Polisen

"Demonstrationsrätten är så starkt skyddad i grundlagen att det ska väldigt mycket till för att polisen ska stoppa en sammankomst som genomförs utan tillstånd."---

SR

Med andra ord är grundlagen så stark att den underordnar ordningslagen. 

"Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm, säger till P4 Gotland att han jobbat sedan 1970-talet, utan att någon som anordnat en olaglig demonstration eller sammankomst dömts för det.

– Jag har inte varit med om att någon blivit dömd för att ha anordnat en demonstration utan tillstånd. Det visar också hur stark demonstrationsrätten är i vårt land."---

SR

Så därmed får Lööf jobba för att det blir ändring i grundlagen.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 07:57 #11 av: Stockholmare

#9 Eller så använder man det man har innanför skallen som kallas hjärnan och läser på om hur lagen fungerar.

Lagen ser ut såhär så länge politikerna själva inte ändrar lagen kan inte polisen göra så mycket. 

Sluta att gnälla på polisen, ställ krav på politikerna. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-18 11:23 #12 av: [Carpinus]1

Erik Nord uttrycker idag i GT sin förvåning över vissa politikers reaktioner kring Polisens agerande.

"Nu bemöter Nord kritiken och påhoppen – och förklarar varför demonstrationen fick hållas:
– Det är bättre att skylla på polisen och säga att det är polisens fel, att vi borde ha slagit ner dem. Men då får ni ge oss mandat, säger han."---

"Han valde i går kväll att inte svara på några frågor, men nu, på måndagsförmiddagen, säger han:
– Jag är förvånad över att politiker, både i kommun- och riksdagspolitiken, har så låg kunskap i ett så väsentligt område som den fria åsiktsbildningen. Det är ett av de ben som demokratin vilar på. Jag är bekymrad över den faktaresistens som jag tycker mig kunna iaktta, när man inte ens vill försöka förstå när vi förklarar hur lagstiftningen ser ut."---

"– Jag har full förståelse för att en politiker av Annie Lööfs kaliber inte kan ha koll på all lagstiftning i alla frågor. Men den här frågan har motionerats så många gånger och i så många år."---

http://www.expressen.se/gt/polischefen-slar-tillbaka-ar-battre-att-skylla-pa-oss/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 12:38 #13 av: [Ipomea]

Ni som vill ändra grundlagen. Vilka fler än national-socialisterna ska man slå ner???

Ska man slå ner anarkister,kommunister, muslimer,vanliga nationalister också, det vill säga om de går en olaglig demonstration? Slå ner dem även om de inte gör annat än skriker slagord. Ska man ens ge såna tillstånd att demonstrera???

Många har släktingar som utrotats av kommunisterna. Ska kommunister få härja på våra gator och knyta näven i luften? Vifta med hammaren och skäran, denna blodbestänkta symbol?

Hur många har inte mördats i Allahs namn? Ska man förbjuda muslimer att samlas på gator och torg i demonstartionståg???

Om man börjar tumma på grundlagarna så är risken stor att vi får det fascistiska totalitära  samhälle vi inte ville ha. 

Vänligen

/ Ipomea

Anmäl
2017-09-18 18:51 #14 av: [Carpinus]1

Annie Lööf får på moppo på Expressens ledarsida. Välförtjänt...

"Centerledaren Annie Lööf kände sig kallad att rycka ut och förklara att "nu räcker det".
Talande nog är de argaste kritikerna ofta samma personer som i andra sammanhang varnar för hårda tag och en för stark polismakt.

Kunskapsläget verkar också vara minst sagt svajigt. Att en demonstration saknar tillstånd är i sig inget skäl för polisen att upplösa den. Det borde en partiledare, tillika juristutbildad, som Annie Lööf känna till. Om polisen ska ingripa måste det finnas en saklig grund, såsom att demonstrationen orsakar trafikstockningar, kraftiga ordningsstörningar eller att enskilda gör sig skyldiga till brott, exempelvis hets mot folkgrupp."---

"Om Annie Lööf inte är nöjd med dagens situation borde hon ta initiativet till en intelligent diskussion i stället för att rikta en slapp spark mot polisen."---

http://www.expressen.se/ledare/gor-inte-polisen-till-slagpase-annie-loof-c/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 20:33 #15 av: Sarafiaklara

Intressant artikel från 2014 om polisens lagliga möjligheter rörande protesterande nazister: http://www.dagensjuridik.se/2014/01/tveklos-avsikt-med-lagskarpning

Enligt artikelförfattaren skedde en tillskärpning av lagstiftningen rörande hets mot folkgrupp 1988 som gav polisen möjligheter att i hög grad begränsa nazisters demonstrationer och spridandet av nazism i offentligheten. Detta efterlevdes först och ex. en person greps för att han hade burit märken med kopplingar till nazismen. Enligt artikelförfattaren skedde en förändring i polisens tolkning av denna lag under 2000-talet efter 9/11. Så enligt artikelförfattaren finns lagstiftningen redan sedan 1988 men den efterlevs inte av polisen. Sen är ju det en persons tolkning men man kanske kan det vara så att precis som politiker vill skylla ifrån sig så vill även polisen skylla ifrån sig.

Anmäl
2017-09-18 21:23 #16 av: [Carpinus]1

#15 Nord tar i en skrivelse till Göteborgs kommunalfullmäktige upp aspekten på hets mot folkgrupp och skriver: "...av de fotografier och filmsekvenser som jag tagit del av ser jag inte att de med självklarhet nådde upp till en nivå där enskilda deltagare vid en samlad bedömning gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Här är viktigt att påpeka att iakttagelsen måste ske när brottet inträffat och bevisningen ska kunna kopplas till varje enskild person man vill rapportera för brottet."---

Inför den demonstration som NMR sökt och beviljats tillstånd för har Nord tidigare sagt: "Uppmaningen till de som demonstrerar är att om du inte vill bryta mot lagen så uppträd inte i uniform, marschera inte taktfast och ropa inte gemensamma hälsningsfraser. Vi kommer gripa de på plats som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp. En demonstration är ingen frizon, säger Erik Nord, polisområdeschef Storgöteborg, till SVT Nyheter Väst."---

(Personligen tycker jag att den enhetliga klädseln nazisterna bär är uniform, men jag uppfattar att de juridiskt skolade tycker annorlunda.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 21:36 #17 av: Stockholmare

#15 Fast nazisterna bär inga märken som är förbjudna, deras märke är ju Livets träd som inte faller under hets mot folkgrupp.

Artikelförfattaren  är ju ingen jurist utan en pensionerad polis som väljer tolka lagen på sitt sätt. Polisen har ju anmält nazisterna efter Folkets marsch, då dömdes tidigare ledaren för talet han gjorde, och polisen granskar nazisterna efter varje demonstration. Kärrtorp känner ju alla till då dömdes flera nazister till fängelse. Och flera ur SMR har under åren 2000 till 2017 dömts för våldsamt upplopp, misshandel, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen så att polisen inte skulle jobba mot nazisterna är felaktigt.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-18 21:57 #18 av: Zepp

Eh, nej man behöver inte tillstånd för att demonstrera!

Utan tillståndet handlar mer om att man vill gå en viss väg och avsluta på en viss plats för sin manifestation!

Får man då det tillståndet så har man första tjing på detta.. dvs motdemonstranter kan avhysa av polisen.

Oså kan polisen stanna trafik och annat, under tiden man passerar vissa gator.

Utan demonstrationer räknas in i vår grundlags åsikts och yttrandefrihet.

I övrigt gäller vanlig lagstiftning.. polisen kan kräva att man går en annan väg och avslutar på en annan plats.. på grund av trafikstörningar eller någon annan närliggande demonstration.. eller liknade.

Nu så är jag inte såå förtjust i att Nasister demonstrerar.. helst såg att de gjorde det hemma i sina egna garderober.

Men lagstiftningen gäller för alla, som håller sig inom lagens råmärken, och man skiljer på åsikter och handlingar.

Och alla individer som bryter mot någon lag kan gripas av polis.. oavsett om de går i en demonstration eller ej.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-18 21:57 #19 av: Sarafiaklara

#16 Fast pilen på SMR:s flagga har väl ganska tydliga kopplingar till historisk nazism och skulle då utifrån artikeln jag länkade till möjligtvis kunna tolkas som hets mot folkgrupp. Sedan är det ju svårt hur "kopplingar till nazism" ska/bör tolkas men det är ju inte bara en fråga för politiker utan även domstol och poliser. Så förhoppningsvis behövs inte en ändring i lagstiftningen utan snarare att man följer intentionen för den lagstiftning som finns genom polisinsatser och domar.

Anmäl
2017-09-18 22:05 #20 av: [Carpinus]1

Nord säger i artikeln ovan att "åklagare vill ha klara och tydliga fall", underförstått att några sådana inte fanns igår. Polisen vet nog vad det är lönt med att komma till åklagare med. Men en förundersökning av brott mot ordningslagen har ju påbörjats.

http://nsd.se/nyheter/polisen-utreder-nazistmarsch-i-goteborg-nm4645056.aspx

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 22:14 #21 av: Sarafiaklara

#20 Men på diskussionen om det behövs en lagändring eller inte för att kunna stoppa nazistdemonstrationer verkar inte svaret vara så entydigt . Så ansvaret ligger kanske inte enbart på politikerna att ändra lagarna. Sedan skulle det vara intressant att se en fördjupning kring vart problemet ligger, om lagarna som finns inte kommer åt problemet, om domstolarnas tolkning av lagarna är bristfällig eller om polisen brister i sitt arbete.

Anmäl
2017-09-18 22:24 #22 av: [Carpinus]1

#21 Nu är väl inte Rönnegård något givet rättesnöre, även om han var synnerligen aktiv en period med sin tolkning. När det gäller tolkning av grundlagarna t.ex. är nog Nils Funcke en väl så stor auktoritet.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 22:26 #23 av: Zepp

Jag tror/menar att det är rätt enkelt, alla har rätt att demonstrera och uttrycka sina åsikter, det gäller således även nasister.

Och jag är nog inte heller för lagstiftning som ger polisen rätt att stoppa obekväma demonstration.

Inget annat än om de bryter mot lagen i något som helst avseende.. och där finns det lagstöd.. tex hets mot folkgrupp!

För nästa gång är det tänkbart att det är jag själv som vill framföra mina obekväma åsikter på gator och torg.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-18 22:36 #24 av: Sarafiaklara

Jag menar inte heller att Rönnergårds tolkning är den enda rätta (det var därför jag skrev att det var hans tolkning) utan tog främst upp artikeln för att visa att det är möjligt att det finns flera sidor på myntet och att det kanske inte bara är politikerna som är ute och cyklar. Enligt mig finns det troligtvis motiv hos både polisen och politiker att skyffla över ansvaret på andra.

Anmäl
2017-09-18 22:53 #25 av: Zepp

Mm.. lagstiftningen är egentligen glasklar, vi har rätt att demonstrera och uttrycka obekväma åsikter på gator och torg.. så länge det inte ställer till för många problem för övrig allmänhet.

Oså på det så skall polisen upprätthålla allmän ordning.. således skall de oxå skydda demonstranterna, mot folk som vill dem illa.. oså skall de ingripa vid lagbrott, fast de skall heller inte göra enskilda incidenter till mer än vad de är samt ta hänsyn till polisernas arbetsmiljö.. dvs de skall inte onödigtvis tvingas ingripa vid ringa förseelser om det uppstår mer oordning på grund av detta eller om de riskerar att skadas.

Såå.. i fortsättningen vill jag helst att nasister håller sina demonstrationer hemma i sina egna garderober.. men det är väl bara ett önsketänkande?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-18 22:56 #26 av: [Carpinus]1

#24 Fast när det gäller dispyten politikerna (i första hand Lööf) så var det ju de som skyfflade över ansvaret på Polisen, och då är det väl rimligt att Polisen i sin tur får förklara sig och ge sin tolkning, vilket åtminstone jag tycker att de gjort på ett tydligt och bra sätt. De får ju dessutom stöd från rätt sakkunnig expertis.

Jag instämmer med Sakine Madon, som på ledarplats i VLT skriver i riktning Annie Lööf "Försvara demonstrationsrätten i stället för att skälla på polisen."

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-18 23:05 #27 av: Zepp

Mm.. politiker.. framförallt riksdagspolitker är lagstiftare.. men de behöver oxå synas i media och ta ställning för och emot olika företeelser/händelser.. framförallt så behöver de synas i rubrikerna.. gärna med något bra budskap.. som gör att de vinner sympatier.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-18 23:15 #28 av: Sarafiaklara

#26 Och jag håller fast vid att jag anser att både politikerna och polisen ger en enkelriktad bild, spelar ingen roll vem som började. Kritik borde väl leda till lite självgranskning och inte bara försvar, särskilt med tanke på den kris som polisen är i just nu. Sen håller jag med om att politikerna ska se till sin egen roll som lagstiftare och om det behövs någon skärpning eller något förtydligande och om polisen behöver mer resurser för att hantera detta (vilket är troligt). Det behövs ju inte heller en begränsning av demonstrationsrätten utan snarare att man efterlever/skärper lagstiftningen rörande hets mot folkgrupp.

Anmäl
2017-09-18 23:31 #29 av: [Carpinus]1

#28 Så mycket längre kommer vi inte i den debatten, min avslutning på den får bli att återupprepa det som Expressen skriver i sin ledare: "Om Annie Lööf inte är nöjd med dagens situation borde hon ta initiativet till en intelligent diskussion i stället för att rikta en slapp spark mot polisen."---

I mina ögon verkar Lööfs utspel vara ett typexempel på populism. Hon visste givetvis vilka som skulle hugga på den kroken: "Talande nog är de argaste kritikerna ofta samma personer som i andra sammanhang varnar för hårda tag och en för stark polismakt", för att åter citera Expressen. 

Och att Polisen kollar efterlevnaden av lagen mot hets mot folkgrupp framgår av #16.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-19 06:53 #30 av: Carmarino

Ytterligare en intressant artikel i ärendet:

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-18/hur-kan-nazister-fa-komma-undan

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-19 08:26 #31 av: Stockholmare

#19 Man har ju provat om deras pil är hets mot folkgrupp och kommit fram till att så inte är fallet.

Jag vet att polisen har önskat en bättre lagstiftning men politikerna inte velat. Hur anser du att polisen ska göra när politikerna anser att den lag som finns nu är tillräcklig? Polisen kan ju inte göra mer än vad lagen säger det är ju politikerna som måste ge polisen verktyg i lagen för att kunna stoppa otillåtna fanor. 

Även om man skärper hets mot folkgrupp kommer dom inte sluta marschera på gatorna, dom har alltid anpassat sig, det har man sätt efter domar mot deras ledare.

Nu ska man prova i domstol deras slagord som "hell seger".

MVH Markus

Anmäl
2017-09-19 08:35 #32 av: Hayabusa

Personligen hade jag mer än gärna sett en mer "distinkt" lagstiftning som gett polisen större utrymme för handling. Dock kommer det med ett pris.

Anmäl
2017-09-19 21:06 #33 av: Zepp

Mah.. lagstiftningen är bra som den är.. i princip och för närvarande!

Blir det förbjudet att ha "pil" på fanor så ändrar de bara till något annat.

Polisen vill alltid ha större befogenheter.. lagstiftarna är de som ser till att de får lagom.

Jag vill inte att vi skall ha en polis med oinskränkta befogenheter.. så då får jag väl acceptera att även Nazister får lov att demonstrera?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-20 14:28 #34 av: Carmarino

”Demonstrationen har ju bara ett enda syfte: att hetsa mot svanslösa katter?”

Konstapel Tusse Batong har kritiserats för beslutet att låta Svanska Motståndsrörelsen, det vill säga Elake Måns och Bill och Bull, demonstrera utanför Pelle Svanslös hem på Kyrkogårdsgatan i Uppsala.

Konstapel Batong tillbakavisar kritiken kattegoriskt.

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-20/demonstrationen-har-ju-bara-ett-enda-syfte-att-hetsa-mot-svanslosa-katter

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-20 14:39 #35 av: Hayabusa

Kattastrof Förskräckt

Anmäl
2017-09-21 11:49 #36 av: [Ipomea]

#33 Håller helt och hållet med dig!!

#23 "Inget annat än om de bryter mot lagen i något som helst avseende.. och där finns det lagstöd.. tex hets mot folkgrupp!

För nästa gång är det tänkbart att det är jag själv som vill framföra mina obekväma åsikter på gator och torg."

Det är så jag tänker jag med.

Anmäl
2017-09-24 08:31 #37 av: [Carpinus]1

Hur mycket jag än avskyr dessa nazister så kan jag samtidigt inte låta bli att tänka att de som nu motdemonstrerar i mångt och mycket är de samma som släppte den onda anden ur flaskan. Jämför vad som sägs i samband med det tyska valet av Siegfried Walch  (politiker i CSU, Merkels systerparti i Bayern, och högste ansvarige för flyktingpolitiken i regionen Traunstein) :

"Före flyktingkrisen var det högerextrema partiet AfD på väg att självdö. Nu kan de plötsligt bli tredje största parti i valet. Det hade aldrig hänt om vi inte så okontrollerat släppts in alla dessa flyktingar. Före flyktingkrisen var Tyskland förskonat från den högerpopulism som vi ser överallt i Europa och USA. Nu har vi blivit ett land som alla andra.

Siegfried Walch  sätter sig längst ut på fåtöljen innan han förklarar vilken läxa han tycker att Tysklands politiker ska lära sig.

– Det är alltid farligt när delar av befolkningen känner att ingen lyssnar på deras oro. Vi måste lära oss att ta människors oro på allvar."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4M91g/efter-flyktingstrommen--invandringen-hetaste-valfragan-i-tyskland

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-24 09:06 #38 av: landsbygdsbo

Polisen har under många år valt att inte ingripa om det inte varit alldeles nödvändigt. Detta för att minska risken för eskalationen.  Detta var ngt man lärde sig under Vietnam demonstrationerna. Det är bättre med en fredlig olaglig demonstration än en kraftig polisinsats om man vill bryta upp demonstrationen.

En erfarenhet man använder mot såväl bruna som röda socialister idag.

Problemet idag är nog egentligen inte själva demonstrationerna utan de grupper som olovligt vill störa ut och eller stoppa lagliga demonstrationer.

Polisen hamnar då ofta mellan grupperna och tvingas försvara grupper vars åsikter man inte delar.

Att gå in och störa ut eller stoppa ett lagligt utlyst möte/manifestation/demonstration ska rendera i en kraftig reaktion från samhället (hård) EFTERSOM DET ÄR ETT ANGREPP PÅ VÅR DEMOKRATISKA PROCESS!

Oavsett vilket parti eller grupp som angrips.

Anmäl
2017-09-24 16:40 #39 av: Zepp

#37

Mnjaeä.. klart att folk som är främlingsfientliga får mer att tycka illa om ju fler sk främlingar som kommer till våra länder!

Men det är knappast själva orsaken.. utan det är snarare att de själva knappast är särskildt väl etablerade i samhället.

Såå nu får de trängas med folk från andra länder på socialkontor och arbetsförmedlingen!

Hur vore det om de själva utnyttjade alla fördelar med våra västerländska välfärdsstater och läste in någon attraktiv utbildning på arbetsmarknaden?

Dvs de har i princip samma problem i Tyskland som i Sverige.. högkonjunktur men brist på kvalificerad utbildad arbetskraft.

Dvs det är inget problem med arbetstillfällen, utan brist på kvalificerad arbetskraft.. främst utbildade hantverkare.

Såå.. numera lika i Sverige och Tyskland.. vårt nya samhällsbygge främst av bostäder anlitar arbetskraft från Polen och Baltikum.

Och skall vi få ordning på våra järnvägar så fattas det folk även där som underhåller dessa, de finns inte att finna inom landets gränser.

Och rätt mycket handlar om att all numera bor i ett fåtal regioner dit allt lefr koncentreras.. i storstäder.. medans vår infrastruktur ligger ute i landet.. utspritt!

Hela grejen med att flytta och koncentrera stora delar av befolkningen till storstäder har i övriga länder oxå lett till Gentryfiering och Ghettoisering!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-24 16:43 #40 av: landsbygdsbo

sedan kommer ju problemet (detsamma som BRD upplevt) att många människor tas upp i välfärdssystemet utan att ha bidragit till det. Liknelsen med Tyskland är ju att deras system belastas ju idag av pensionärer från socialismens konkurs i DDR. Många människor som inte har ngt på sina pensionskonton men trots det får ut pension och sjukvård. Vi har även här stora grupper som inte betalt in och ändå får ut både pension, bostadsbidrag, vård o omsorg. Personer som ej är medborgare här sedan födseln.

Anmäl
2017-09-24 17:00 #41 av: Stockholmare

Gissar det blir en våldsam lördag. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-24 19:48 #42 av: Zepp

#40

Japp, japp.. just så.. grejen är att främlingsfientligheten verkar vara störst i de före detta Östtyska bundesländerna.. trots att de får mer av kakan trots att de inte bidragit med något.

Deras projekt gick i konkurs som du nämnde.. västra bundesländerna tog över hela ansvaret!

Och i Sverige belastas vi utav köttberget.. dvs av föregående generationer som vägrar dö och skall ha pensioner, åldringsvård, sjukvård, trots att de inte betalade in till systemet i motsvarande grad

Och då har jag inte ens nämnt Japan.. där snart en majoritet av befolkningen är gammal och skall leva av de andra.

Med andra ord.. det vore bättre om de högerextrema tog hand om sina föräldrar.. utan att belasta staten?

Menna.. så kan vi ju inte ha det.. gamla sossar/liberaler som tas omhand av nassarpå sin ålders höst!Tyst

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-24 20:21 #43 av: landsbygdsbo

#42 Nu ska vi se, om jag inte har helt galen uppfattning så har man ingen trygghetspension i Tyskland. Man betalar in sin egen pension till olika kassor antingen via arbetsgivare eller som egen företagare. När Östtyskland kollapsade så övertog man alltså betalningsansvar för individer som inte betalat in.

Individer majoriteten var positivt inställda till (ett inbördeskrig hade förmodligen varit alternativet.)

Hade vi haft ett liknande system här hade de flesta pensionärer själva betalt in sina pensioner även i Sverige.

Den stora belastningen är väl att den offentliga sektorn inte tvingas att betala in för sina anställda så pensionsskulden växer oavbrutet. Till detta kommer nu stora grupper som överhuvudtaget inta har ngr tillgångar i form av pensioner och inte heller lär få det.  Där har du de 2 stora tärande grupperna i samhället.

Anmäl
2017-09-24 20:42 #44 av: Hayabusa

#43 Ja.

Anmäl
2017-09-24 20:54 #45 av: Zepp

I Sverige betala alla in till sina egna pensioner.. även om de kallas för arbetsgivaravgifter

Dvs arbetsgivaren betalar in en viss pocent av lönen till pensionsfonder som adminstreras av staten.. förutom det de betalar i form av tjänstepension.. som administreras utav antingen kollektiva företag (AMF) eller privata!

Nu så har jag ingen koll på det tyska systemet.. däremot litta mer på det i USA och Japan.. där är det företagen som behåller och administrerar pensionerna till de anställda.

Går då ett företag i konkurs så blir de anställda utan pension.. därav så blir det himla svårt att lägga ner större olönsamma företag i USA.. och numera så är det bilarbetarnas pensionsfonder och USAs stat som är storägare i USAs bilindustri.

Rena socialismen altså  i USA!

Riktigt hur det ser ut i Japan är jag inte säker på.

Iallafall så föredrar jag det svenska systemet.. pengarna betalas ut när företaget är aktivt och lönsamt till fonder som står utanför företagets kontroll.

Menna.. så har vi forna DDR, lägger man ner den staten så upphör ju i princip tillgångarna?

Det är ju litta samma som om vi lade ner Sverige.. fast vi har våra fonder hur som helst och de är investerade i främst aktier och räntepapper.. på börsen.

Fast i sverige så har varken stat, kommun eller landsting betalat något särskildt till olika fonder, de beräknas ta dessa utgifter själva och betala pensioner till sina anställda via vanlig budget?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-24 21:29 #46 av: landsbygdsbo

#45

Nej , alla betalar inte. De som inte är egna företagare eller anställda med andra ord inte tjänar pengar, betalar inte. Dessutom betalar inte kommunalanställda in heller därför att kommunerna betalar ut pensionerna när de faller ut. Därför en stoooooor dold pensionsskuld hos de flesta kommuner.

Det Tyska systemet är rätt stabilt. instiftades på slutet av 1800talet. Överlevde 2 världskring, ett antal valutareformer och hyperinflation så...

Men det är betydligt tuffare att få pension..den som inte betalt in får antingen suga på ramarna, skaffa sig extraarbete och leva på soc. Oftast en kombination av allt.

Anmäl
2017-09-24 21:52 #47 av: Stockholmare

Det kommer komma antirasister/AFA från Malmö/Danmark som inte tvekar att ställa till med bråk. Samtidigt väntas 5-800 nazister komma.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-24 21:56 #48 av: Zepp

Lika som i Sverige då altså?

Din pension utbetalas i förhållande till vad du betalat in?

Trodde det var lika i stat och Landsting som i kommuner?

Dvs de (kommunerna) gör avsättningar varje budgetår för sina pensionsåtagande.

'Den skulden växer om inte folk har vett i att dö i rätt ålder.

Nämenaltså köttberget växer.. allt fler skall försörjas av allt färre.. som dessutom saknar utbildning för att söka jobben på arbetsmarknaden.

Och det är en av anledningarna till att vi nu är beroende utav arbetskraft från Polen och Baltikum.

Och då talar jag inte om personal till McDonalds!

Oså får vi se om de nyanlända från mellanöstern lär sig språket och kulturen så¨de blir anställningsbara?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-24 22:15 #49 av: landsbygdsbo

#48 jag är skyldig att betala in till min pension, anställer jag ngn är jag förbannat skyldig att betala in...varför då inte den offentliga sektorn?

Avsätter till sina pensionsåtaganden?  Varför då den stora pensionsskulden?

Men jag förstår varför...man slipper lyfta fram kostnaden för pensionerna till allmän beskådan...

Att vi är beroende av inflöde av arbetskraft, speciellt kompetent arbetskraft är inget nytt.

Vad som är nytt är att vi har ett inflöde av icke kompetent, icke kompatibel personal i stora antal.

Den gruppen går direkt till vad du kallar "köttberget" utan att passera betala...

Där har du problemet...inte att Ungraren som kom 56 och har jobbat sedan dess nu inte dör vid 75 utan väntar till 90.

Anmäl
2017-09-25 07:47 #50 av: Hayabusa

#49 Sant.

Anmäl
2017-09-25 15:59 #51 av: [Carpinus]1

Förvaltningsrätten i Göteborg har ändrat nazisternas gångväg på lördag, så att de inte passerar i närheten av synagogan eller når fram till bokmässan. NMR säger att de troligen inte kommer att rätta sig efter det, och då lär det förhoppningsvis bli helstopp för dem.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-25 16:02 #52 av: Carmarino

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att drastiskt korta nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrationsväg den 30 september. Men NMR uppger att de inte accepterar beslutet.

Förvaltningsrätten nästintill halverar demonstrationsvägen. I beslutet skriver man att vägen "av hänsyn till ordning och säkerhet ska kortas".

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) rasar mot beslutet.

– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet, säger Pär Öberg, en av de ledande inom Nordiska Motståndsrörelsen, till TT.

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-25/nmr-hotar-att-trotsa-beslut-om-demonstration

(Min fetstilsmarkering.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-25 17:14 #53 av: Carmarino

Två krönikor av Expressens kulturchef Karin Olsson:

Nazisterna prövar vårt demokratiska tålamod

Den liberala mötes-och demonstrationsfriheten är resultatet av bittra erfarenheter av en konservativ stat och poliskår.

Karin Olsson påminner om vilka värden det är som står på spel när grundlagen ifrågasätts efter NMR:s polistillstånd.

Rimligt beslut om ändrad nazirutt i Göteborg

Nu kan vi räkna med att nazisterna går där de vill ändå. Men jag önskar att förvaltningsrättens beslut åtminstone gör att debatten kring mötes- och yttrandefriheten sansar sig.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-26 14:18 #54 av: Carmarino

Här finns en sammanställning över vad NMR vill:

https://www.sydsvenskan.se/2017-09-25/bakgrund-det-har-vill-nazisterna

Ruggigt, men intressant.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-27 10:08 #55 av: [Carpinus]1

#51 Inte oväntat har NMR överklagat förvaltningsrättens ändrade rutt. Själv tror jag inte att de kommer fram till slutmålet, oavsett vilket det än är.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 10:41 #56 av: Hayabusa

Personligen vill jag inte se eller uppleva dylika tåg/marscher, men kanske har Magnus Betnér en poäng? (även om YouTube-klippet inte handlar om marschen i sig utan mer samhället i stort).

Anmäl
2017-09-27 11:46 #57 av: kamera0710

54 Ur artikeln:

• Demokratin ska avskaffas och ersättas av ett elitistiskt styre med en stark ledare på toppen.

• Folket får välja lokala representanter till ett parlament.

Tvetydigt minst sagt...

Anmäl
2017-09-27 13:49 #58 av: [Carpinus]1

Fullsatta bussar med utländska vänsterextremister sägs ha ställt in destinationen mot Göteborg, bland annat anordnar AFA resor från Köpenhamn. Den som föreställt sig värdiga motdemonstrationer kan nog glömma det - om inte de här bussarna stoppas vid gränserna...

"Nazimarschen: Utländska vänsterextremister i bussar till Göteborg" (GP)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 13:55 #59 av: [Carpinus]1

#58 Några av laguppställningarna:

"Enligt Säkerhetspolisen är AFA en av de ledande organisationerna i den autonoma vänstermiljön som med revolution vill avskaffa den rådande samhällsordningen. Enligt en egenskriven aktivisthandbok anser AFA det befogat med våld för att exempelvis stoppa en nazistdemonstration.

"Satsa på att slå mot ansiktet i stort, solar plexus och, om du slåss mot en kille, kuken" skriver AFA i boken."---

"ARNA är ett aktivistnätverk som står för Autonomous revolutionary nordic alliance. På Facebook mobiliserar man stort och uppmanar anhängare från hela världen att sluta upp i Göteborg. Det är samma grupp som stod bakom en "Välkommen till helvetet"-kampanj under G20-mötet i Hamburg tidigare i år, där hundratals poliser skadades och flera hundra demonstranter greps efter våldsamma kravaller."---

 ARNA uppmanar........ sina anhängare att inte samarbeta och avslutar med orden "fuck the police"."---

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 15:22 #60 av: Hayabusa

"När högerextremisterna inte fick vara i centrala Lund kastade de in handduken och dök aldrig upp.

Däremot kom BZ-huliganer i bussar från Köpenhamn, rustade till tänderna. Men Holger Radner var förberedd.

– Jag hade bestämt mig för att vi inte skulle lida av resursbrist och fått med mig rikspolischefen Björn Eriksson. Vi var femtonhundra poliser från hela landet.

Eftersom högerextremisterna lämnat walk over hade vänsterhuliganerna inga givna motståndare. Så det fick bli polisen.

När hundratals BZ-aktivister och skånska vänsterextremister drog upp längs Stora Södergatan möttes de av mångdubbla led med kravallutrustad polis.

– Demonstranterna hade ju gjort sig skyldiga till skadegörelse på vägen. Så då beslutade jag mig för att upplösa demonstrationen, berättar Radner.

Det blev en hård drabbning. När krutröken skingrades över Lund hade 450 aktivister gripits.

– Det var det största frihetsberövandet man haft i Lund, minns Holger Radner."

Saxat från HD/Sydsvenskan 25.09.2017

Anmäl
2017-09-27 15:47 #61 av: [Carpinus]1

#60 Flera fältherrar som Holger, tack! Skämtar

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 16:53 #62 av: [Carpinus]1

Även Svenska Fotbollförbundet har nu överklagat den nya marschrutten, med anledning av att demonstrationen upplöses vid Gamla Ullevi, där det skall spelas en match strax efter.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-27 17:21 #63 av: Carmarino

#57 Förmodligen får folket bara välja lokala representanter parlamentet av de personer som ledningen utsett. Det är väl ungefär som de länder som har "fria val", men där det bara finns ett parti och alla är tvingade att rösta på det partiet.

Här är en liten sammanställning över vad den högerextrema rörelsen, och dess gelikar, har för bakgrund egentligen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-27 22:53 #64 av: Zepp

#49

Stat, kommun och landsting är sina egna försäkringsbolag.. de anlitar inte externa.. förutom tjänstepensionerna.

Tex så saknar de flesta statliga fordon trafikförsäkring.. iomed att staten står för den delen-.. dvs det tas direkt ur kassan.. utan mellanhänder.

Oså till det andra.. vad är det som säger att flyktingarna från Syrien inte skulle acklimatisera sig som Jugoslaverna, Chilenarna, Grekerna, Sydamerikanerna, Ungrarna, Vietnameserna.. för att nämna några?

Alla var de flyktingar.. inte alla var högutbildade/eftertraktade direkt när de kom.

Och då talar vi oftast tyst om alla Norrlänningar och Skåningar som flyttat till storstadsområden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-28 06:56 #65 av: kamera0710

#64 Hör själv till de norrlänningar som emigrerat från Norrlands inland till Stockholmsregionen. En del fördomar får man bekräftade, andra inte. 

Bland det "jävligaste" var att en äldre kvinna, boende några mil från centralstationen, var helt övertygad om att en järv tagit hennes försvunna katt...

Bilden tagen på Skansen i helgen.

Anmäl
2017-09-28 07:29 #66 av: [Carpinus]1

#65 "Järvligaste" menar du väl?Glad

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-28 11:29 #67 av: kamera0710

#66 Ibland stavar man fel som bekant!Skrattar

Anmäl
2017-09-28 11:35 #68 av: [Carpinus]1

#67 Stavar fel? Det gör jag aldirg!

Okej, åter till den dystra verkligheten! Det kommer inte att bli någon rolig lördag i Göteborgs centrala delar...

http://www.expressen.se/gt/sa-lamslas-goteborg-av-demonstrationerna/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-28 11:46 #69 av: kamera0710

Känns lite gruvsamt att min tjej är på bokmässan genom jobbet, men hon ska ju i alla fall inte ut och demonstrera. 

Anmäl
2017-09-28 12:11 #70 av: [Carpinus]1

#69 Nej, väl inne på Mässan är det nog lugnt, möjligen bortsett från närområdet kring Nya Tiders monter...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-29 07:45 #71 av: [Carpinus]1

Jag har en känsla av att diskussionen på söndag inte kommer att gälla de  nazister som samlades på Göteborgs gator under lördagen , utan den våldsvänster som få såg komma (eller kanske inte ville se?).

Min önskan är att det blir en (ur alla aspekter) begränsad skara nazister som bemötts med värdigt förakt av en stor mängd motdemonstranter. På söndag har vi facit över hur det blev...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-29 07:56 #72 av: Hayabusa

#71 Ja, du...hur det än går så blir diskussionen uppdelad i olika läger. Jag är glad att jag slipper vara på plats i Gbg. 

Anmäl
2017-09-29 11:09 #73 av: [Carpinus]1

Kammarrätten har efter Fotbollsförbundets överklagande beslutat att nazidemonstrationen skall upplösas kl. 15.00 istället för 16.00. Detta för att risken att den sammanfaller med publiktillströmningen till den fotbollsmatch som börjar klockan 17.00 skall minska.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-29 17:19 #74 av: [Carpinus]1

#71 En annan som tycker att orosmolnen hopar sig...

"De senaste dagarna har vänstergrupperna Göteborgs Antifascistiska Front och Gatorna, som benämner sig som en revolutionär infoportal, samlat in pengar till de kostnader som kan uppstå i och med demonstrationerna den 30:e september samt spridit en karta på NMR:s demonstrationsväg, något som journalisten och författaren Magnus Sandelin ser som oroväckande."---

"– Det tyder på att man är inriktad på konfrontation med polisen på något sätt. De kommer ju inte åt nazisterna eftersom polisen står emellan, så då går man på poliserna istället, säger han."---

"Att det är en nazistisk organisation som vänstergrupperna vänder sig mot är ingen ursäkt att ta till våld, anser Magnus Sandelin.
– Jag tycker inte våld är ok någonsin. Av erfarenhet vet vi också vilken typ av våld de autonoma vänstergrupperna brukar ta till och det drabbar oftast tredje man. Butiker, företagare, privatpersoner och polisen. Man kastar gatsten och förstör, säger han."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/vansterextrema-grupper-forbereder-for-valdsamheter

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-29 17:45 #75 av: Hayabusa

Nej, vänsterföljet gillar inte polisen...

Anmäl
2017-09-29 17:47 #76 av: Hayabusa

...men våld desto mer.

Anmäl
2017-09-29 18:01 #77 av: Carmarino

Lösa gatstenar plockas bort från innerstan

Sådant som uppgrävd gatsten och byggmaterial riskerar att användas som tillhyggen vid demonstrationerna den 30 september. Nu har Göteborgs stad uppmanat entreprenörer att städa upp vid stadens byggprojekt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/losa-gatstenar-plockas-bort-fran-innerstan

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-29 19:19 #78 av: [Carpinus]1

Tankar för dagen:

"Nationalsocialismen och bolsjevismen – det är ungefär som två skräcködlor i kamp med varandra", skrev den då okända Astrid Lindgren i sin dagbok under andra världskriget. Dagböckerna kom ut 2015 i en volym, Krigsdagböcker 1939-1945."---

"Bolsjevismen är död. Men den nationalistiska högerextremismen steg som en ful fågel Fenix ur askan. Dagens andra skräcködla är islamism med jihadism. På samma sätt som nazismen och bolsjevismen tar dessa två fram det sämsta i varandra. Men en fiende har de gemensamt: den liberala världsordningen.
Väst måste stå upp mot dem. Då krävs hårdhandskar från polisen, respekt för rättsstaten och stora portioner civilkurage."---

Heidi Avellan Sydsvenskan/HD nyår 2016/2017
https://www.hd.se/2016-12-30/i-skrackodlornas-tid-mot-2017

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-29 22:44 #79 av: mackztr

Vilka tror du orsakar mest skada och våld imorgon? Jag är helt säker på att extremvänstern river hela Göteborg imorgon. Jag ställer mig inte bakom någon och försöker vara så neutral som möjligt, kärlek till alla. Jag tycker inte om riktiga nazister eller kommunister,  förnekar inte förintelsen. Självklart är alla lika värda och  homosexuella ska få vara detta ifall dom vill o.s.v. Jag skiter i vilket, jag vill bara leva i fred. Men är man inte mentalt efter märker man hur kraftigt massmedian stinker vänster. Ni som förnekar detta får gärna ställa er upp. Hur ställer ni er till att extremvänstern står och kastar sten och annat bråte på demonstranter? Majoriteten av svenska folket ser ju rakt igenom fingrarna för vänsterextremism idag. Jag kan intyga er om att massmedian kommer vrida morgondagens händelser som om att nassarna har ställt till med allt, och det värsta är att en stor andel av folket tror på all skit som massmedian slänger ur sig idag. Visste ni att en stor andel av svensk massmedia idag ägs av Bonnier? Vilka är Bonnier och vad står dom för? Sök du vidare min vän.  Folk måste våga utveckla sig själva mera,  ta reda på egen information för i helvete. Vi kan skrota massmedian fullständigt. Vi har Internet idag och kan sprida information på mycket bättre sätt. Var inte rädda för förändring och våga hitta egen information och egna lösningar i livet. Informationsåldern är här, och är här för att stanna! Sträva ständigt efter att utvecklas, det är livets mening.  

Ursäkta ifall detta låter vasst, men ifall du faller för massmedians lögner idag, 2017, har du mycket att lära. Du måste våga se saker ifrån andra perspektiv. Te.x kan du testa söka efter samma nyhetsartikel och läsa på hos flera olika tidningar och hemsidor. Samla så mycket information du bara kan. Granska informationen du läser, och sedan överväg SJÄLV vad du tror/tycker om saker. 

Du skall våga ställa frågor. Våga stå emot majoriteten. Väcka diskussion. Annars utvecklas vi inte.

Anmäl
2017-09-30 09:02 #80 av: Stockholmare

#79 Samma argument att det är medias fel som SMR dom läser ju media trots att SMR gnäller att Bonnier äger flera medier. 

Om nu media är så hemska varför läser SMR media själva och länkar till dessa?

90% av deras artiklar bygger på medias uppgifter. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 09:18 #81 av: [Carpinus]1

#79 Vet inte om det är mig du avser med "du"? I så fall är det bara att du läser tidigare inlägg, där jag befarar att motdemonstranterna kommer att vålla de värsta skadorna. I övrigt instämmer jag med #80. 

Och du, vill du att andra verkligen skall bilda sig sin egen uppfattning så avstå då från att försöka påverka dem.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 10:13 #82 av: Carmarino

Heidi Avellan skriver idag om Känn ingen sorg, Göteborg. Stå upp. Gå ut.

På lördag prövas demokratin. Nazisterna får inte marschera den väg som de först ville och inte heller intill bokmässan och nära synagogan där judarna firar jom kippur, men väl i centrala Göteborg. Om de håller sig till detta är tveksamt. När förvaltningsrätten visade juridikens muskler och ändrade rutten var beskedet att NMR tänker strunta i det.

Risken är också uppenbar att de inte heller tänker följa polisens anvisningar om beteende och symboler. Och att det blir bråk på riktigt, när vänsterextremister inte heller drar sig för att gripa till våld.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-09-30 10:39 #83 av: Stockholmare

Nazister har blivit gripna vid deras samling. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 10:46 #84 av: [Carpinus]1

"Polisen uppger nu att man har förstärkt sin bevakning vid vissa av landets gränser med anledning om uppgifter om att aktivister från andra länder planerar att komma till Göteborg i syfte att störa ordningen i samband med dagens demonstrationer. Polisen skriver också på sin hemsida att man begärt förstärkning från polisen i Norge vid gränsövergångar mellan Sverige och Norge. Polisen uppger också att man aktivt kommer att göra så kallade inre utlänningskontroller i Sverige under dagen när det finns utrymme för det enligt svensk lag."---

GP Liveflöde

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 11:50 #85 av: [Carpinus]1

Polisens hemsida Kl. 10.39:
"I samband med fordonskontroller i Helsingborg har följande ingripanden gjorts:
En utländsk medborgare har gripits ombord på en buss misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha sparkat en polis i ansiktet. 

Nio utländska medborgare har hämtats till förhör med stöd av utlänningslagen.

En utländsk medborgare har avvisats från Sverige med stöd av utlänningslagen. "

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 12:12 #86 av: Zepp

Utan att ha hela scenen.. menna, det verkar som vår polismyndighet inom sina befogenheter har litta koll?

Nämenaltså.. jag har oxå deltagit i demonstrationer och vi gick inte alltid den väg som polisen anvisat.. vid något tillfälle kastade vi stenar på IBMs skyltfönster!

Det var under Vietnamkrigets fas!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-09-30 12:40 #87 av: Stockholmare

Nu rör sig nazisterna mot samlingsplatsen från en parkering. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:12 #88 av: [Carpinus]1

SVT Nyheter sänder direkt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/stora-demonstrationer-i-centrala-goteborg

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 13:19 #89 av: Stockholmare

Nazisterna just nu i bråk med polis.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:22 #90 av: Stockholmare

Flera nazister har tvingats ner på marken, jag ser minst en gripen av polis.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:24 #91 av: Stockholmare

Polisen tog på sig hjälmar nyss, nazisterna ropar slagord. Spänt på platsen.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:28 #92 av: Stockholmare

Polisen tar av sig hjälmarna, än så länge blockerar polisbussarna vägen, dialog mellan SMR och polis.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:31 #93 av: Stockholmare

SMR har bildat en mur med sköldar kan jag se. Fortfarande sitter det mellan 10-20 st på marken från SMR som polisen har tagit. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:40 #94 av: Stockholmare

Jag ser inte vad som händer framför SMR men hör vänsteraktivister ropa slagord. Polisen har en mur med polisfordon framför SMR. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:40 #95 av: [Carpinus]1

Enligt Polisens presstalesperson är orsaken till att demonstrationståget stoppat är att motdemonstranter kastat föremål på SMR:arna, och att de senare försökt bryta sig ut och gå till motattack. Det har då uppstått konfrontationer med Polis. (SVT direkt.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 13:42 #96 av: Stockholmare

#95 Tack, jag såg bara rusningen från min plats men missade att det kastades saker. Polisen ber oss backa. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:49 #97 av: Stockholmare

Polisen går nu i attack mot vänsteraktivisterna för att få bort dom, smällare kastas och rök.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:52 #98 av: Stockholmare

Spänt läge mellan antirasister och polis, smällare och stenar kastas. Jag kan se nazisterna som står bakom polisbilarna.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 13:53 #99 av: [Carpinus]1

Man lär inte nå fram till Gamla Ullevi före 15.00. Tveksamt om man kommer fram till Korsvägen (200 meter kvar.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 13:57 #100 av: Stockholmare

Väldigt stökigt på plats just nu. 

#99 Du har rätt det kommer nog inte avslutas i tid som det ser ut just nu.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:01 #101 av: [Carpinus]1

Enligt SVT:s reporter har AFA försökt att göra en inbrytning och kastat bangers, men att de nu har avvikit. Obekräftade uppgifter om att Polisen kommer att lotsa  demonstrationen en annan sträcka,.

Motdemonstranter har vält kravallstaketen vid Heden och rört sig mot Lisebergshållet. Polisen har svarat med busskedjor i riktningen. (SVT Nyheter direkt.)

Polisen säger till SVT att man överväger att avbryta demonstrationen. (Ej bekräftat.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 14:02 #102 av: Stockholmare

Polisen har lyckas trycka bort vänsteraktivisterna ca 30-50 m. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:04 #103 av: Stockholmare

Dom nazister som greps under tumultet har man nu börjat visitera osäker om dom kommer gripas.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:13 #104 av: [Carpinus]1

Hundratals människor har kommit förbi busspärren och rör sig mot den plats NMR befinner sig. (SVT direktsändning.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 14:14 #105 av: Stockholmare

Vet inte vad man väntar på, läget är rätt lugnt just nu.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:18 #106 av: Stockholmare

Ser att polisen vid nazisterna har tagit på sig hjälmarna. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:22 #107 av: Stockholmare

Enligt en jag pratade med är några nazister gripna för våldsamt motstånd. Nazisterna vill även gå en annan väg.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:29 #108 av: Stockholmare

Någon här sa att nazisterna kan bussas bort.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:29 #109 av: [Carpinus]1

#107 Ja, enligt GT är ledaren Simon Lindberg en av de gripna.

Enligt Aftonbladet har Polisen börjat evakuera nazister i bussar. Om det är gripna, eller om man utrymmer är oklart.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 14:37 #110 av: [Carpinus]1

Polisen har bildat mur mot motdemonstranterna och har uppmanat reportern att flytta på sig "för att det kommer att hända saker". En banger kastades mot en polishäst i bild.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 14:41 #111 av: Stockholmare

Jag har lyckas tagit mig närmare nazisterna där står nazisterna med sköldar mot polis. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:47 #112 av: Stockholmare

Polisen tog av sig hjälmarna vid nazisterna för en stund sen o ingen vet vad som kommer hända.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:50 #113 av: [Carpinus]1

Man väntar nog in treslaget för att avblåsa det hela.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 14:52 #114 av: Stockholmare

#113 Så kan det vara, jag ser även folk på taken som tittar ner oklart vilka det är.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 14:53 #115 av: Stockholmare

Nazisterna talar just nu.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 15:14 #116 av: Stockholmare

Vad händer vid Liseberg? Folk säger det är upplopp där.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 15:28 #117 av: Stockholmare

Man har kört fram bussar här i närheten.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 15:31 #118 av: Stockholmare

Någon sa att vänsteraktivisterna var i bråk med invandrargäng.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 15:39 #119 av: [Carpinus]1

Har kollat annat en stund så jag vet hur det utvecklats, men reportern vid Liseberg se lugn ut. Man har stängt entréerna till Liseberg eftersom det är så mycket folk framför ingången.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 15:43 #120 av: Stockholmare

Lugnt här med just nu.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 15:50 #121 av: Stockholmare

Nazisterna vägar lämna platsen innan deras vänner släpps. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:05 #122 av: [Carpinus]1

Det går nog inte att ropa "hej" ännu, det finns risk för fortsatt stök under kvällen. Men hittills har det ju inte varit så mycket skador, varken på folk eller byggnader.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 16:08 #123 av: Stockholmare

Nazisterna ropar att det ska bli allsång nu.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:09 #124 av: Stockholmare

Bråk mellan nazister och polis.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:11 #125 av: Stockholmare

Just när nazisterna skulle börja sjunga händer det något mellan dom och polisen.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:14 #126 av: Stockholmare

Poliser bildar 2 led just nu, det är spänt mellan poliserna och nazister.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:21 #127 av: Stockholmare

Nazisterna snackar med polisen igen. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:47 #128 av: Stockholmare

Jag lämnar området nu och tar mig till mitt hotell.

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 16:53 #129 av: [Carpinus]1

#128 Tack för rapporter! Trodde du skulle gå och titta på GAIS-Brommapojkarna...Glad

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 17:47 #130 av: Stockholmare

Nej, jag har varit i Göteborg för bokmässan kom till stan redan i torsdags. Meningen var att kolla in demonstrationen en stund idag och sedan shoppa men efter som jag hamnade mellan nazister och vänstern blev jag kvar.

Åker hem i morgon vid lunchtid. 

MVH Markus

Anmäl
2017-09-30 19:11 #131 av: [Carpinus]1

Polisen löste uppgiften bra, som det ser ut nu. Lovar gott inför EU-toppmötet 17 november, då nästa körare kommer...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 20:40 #132 av: Hayabusa

Olle Lönnaeus, HD/Sydsvenskan:

"Det är då det händer: Vänsterextremisterna byter fiende.

När nazisterna är besegrade går maskerade svartklädda män plötsligt till attack mot polisen.

På Örgrytevägen som löper mellan Svenska Mässan och Liseberg har flera tusen motdemonstranter samlats. Längst fram finns det svarta blocket. De kastar knallskott och rökbomber mot polisen. Flaskor och tunga stenar. Jag ser en man med grön sjal för ansiktet vräka iväg stenar med slunga med enorm kraft. En civilpolis träffas i huvudet och släpas blödande bort. Röken ligger tung, det smäller och kraschar av krossat glas.

Först när polisen gjort chocker med ryttare och kravallpolis skingras så småningom antifascisterna.

På sajten Nordfront konstaterar nazisterna: "Återtåget är inlett" och publicerar bilder på aktivister med blåmärken och blesyrer.

Slaget om Göteborg är över.

Vem vann?

Knappast nazisterna, som inte ens fick hålla sina nationalsocialistiska tal vid Ullevi som tänkt.

Inte vänsterextremisterna som lyckades med konststycket att framstå som lika sugna på att slåss som nazisterna.

Kanske polisen och det öppna samhället? Insatsen vid kravallerna var nog så effektiv. Och det var ju nazisterna själva som sjabblade bort sin grundlagsfästa mötes- och yttrandefrihet."

Anmäl
2017-09-30 21:36 #133 av: [Carpinus]1

#132 Kan vara de här herrarna som Lönnaeus såg:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/har-kastar-motdemonstranter-sten-mot-polisen
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hor-brakar-valdsamma-demonstranter

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-09-30 21:51 #134 av: Hayabusa

#133 Sannolikt. Sjukt agerande. 

Anmäl
2017-09-30 22:17 #135 av: Stockholmare

Nazisterna är vinnarna. Från nu kommer dom inte söka tillstånd. Det innebär att dom kommer ordna demonstrationer utan kontakt med polis.

Enligt media stoppade polisen nazisterna för att säkerheten inte kunde garanteras efter stenkastning och rusning av rasisterna.

Grattis vänstern ni gjorde bort er totalt.

MVH Markus

Anmäl
2017-10-01 04:41 #136 av: mackztr

https://www.youtube.com/watch?v=IxD5pV6dVs8

Anmäl
2017-10-01 08:06 #137 av: [Carpinus]1

Om man skall tillåta sig att försöka summera det hela är att det med facit i hand skönt att det slutade utan ännu värre kravaller, med svåra personskador och egendomsskador som följd. Det som inte var bra var velandet med tillstånd, där flera olika instanser ville ha tolkningsrätten. Bra är det heller inte att en utlyst demonstration inte kunnat äga rum, oavsett hur illa man än tycker om nazisterna. Där fick sig demokratin en törn och pöbelväldet på respektive sida en poäng.

Skildringarna i svart och vitt efteråt var väl tämligen väntade, Aftonbladet slog väl  igår nästan något av rekord i glorifierandet av motståndarna, men även SVT travade i liknande spår i sändningarna igår kväll när de ville ge bilden av en idyllisk folkfest.

Lokalt har dock SVT givet en mer nyanserad bild av vad som faktiskt tilldragit sig, och även SR visar i sin summering en mertydlig bil d av det som hände. Idag rapporterar man bland annat följande :  

"Antalet motdemonstranter var många gånger fler än nazistdemonstranterna och vissa grupper av motdemonstranterna var väldigt våldsbenägna och attackerade vid flera tillfällen polisen med stenar och knallskott.

Det skedde i området utanför Liseberg och nära Svenska Mässan där årets bokmässa just nu pågår.

När det var som stökigast utanför så uppmanades besökare att inte lämna mässan innan läget hade lugnat ned sig."

SR

Visst kan man glädjas över att nazisterna stoppades, men man måste se med vilka metoder det skedde, utöver Polisens goda arbete.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-01 09:10 #138 av: Hayabusa

#137 Att kasta sten & knallskott mot Polisen är aldrig OK. Det kan åtminstone inte jag ha överseende med. Men...inte alla håller med:

 "This victory shows that it is by staying together, being militant and uncompromising while remaining diverse that we are capable of victory. We did this. It is not a victory of the state and liberal democracy, but a victory of the movement – against the state and fascism.

With this said we do believe we can do even better in the streets. We need to develop and organise a militancy which to a greater extent prevents harm against comrades, includes more people and manages to hold lines against police better and longer. Practice makes perfect."

Engelsk text, jodå jag vet, men saxat från sidan gatorna.info 

Uppmaning till kamp mot stat & polis. "Organize a militancy..." Låter det inte som nazister?

Anmäl
2017-10-01 17:06 #139 av: Hayabusa

Ennio Flaiano: "In Italia i fascisti si dividono in due categorie: i fascisti e gli antifascisti".

Översatt till svenska:

"I Italien delas fascisterna in i två kategorier: fascisterna och antifascisterna".

Anmäl
2017-10-01 18:23 #140 av: Stockholmare

Allahu akbar! ropades det igår. 


MVH Markus

Anmäl
2017-10-01 18:27 #141 av: Stockholmare

Sätt massa klipp nu men interna bråket mellan antirasisterna var komiskt. 

MVH Markus

Anmäl
2017-10-01 20:55 #142 av: [Bermudas]

#140 Har media rapporterat om hur de sk "motdemonstranterna" betedde sig? 

Dom kastar ju verkligen på ett sätt som kan döda. Livsfarliga typer!

Anmäl
2017-10-01 22:42 #143 av: JonasDuregard

#135 "Grattis vänstern ni gjorde bort er totalt."

Fast, handen på hjärtat, så hade du väl sagt oavsett vad som skedde? 

Min bild är att både media och högerpopulister är besvikna över att det inte var mer våld från motdemonstranter efter så "höga förväntningar".

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 08:07 #144 av: Hayabusa

Skulle tro att det finns ett tämligen brett ogillande av vänsterhuliganerna. Våldsromantik, militarism, anarki etc är naturligtvis ett dilemma för vänsterflygeln. 

Anmäl
2017-10-02 09:29 #145 av: Stockholmare

#143 Har jag skrivit det va?

Handen på hjärtat, så gillar du stenkastarna som skadade poliser med stenarna?

Skönt att se polisen ta hand om våldsvänstern och nazisterna. Hoppas även idioterna som kastade stenarna även lagförs. 

MVH Markus

Anmäl
2017-10-02 10:34 #146 av: JonasDuregard

#145 Det var menat som en (retorisk) fråga, inte något du skrivit. Håller du med om att det var mindre våldsamheter från motdemonstranter än vad man kunde vänta sig? Tycker du det är rimligt att hålla hela vänstern ansvarig för det fåtal som beter sig illa? Håller du i så fall hela högern ansvarig för det nazisterna gör? Värt att fundera på. 

"Handen på hjärtat, så gillar du stenkastarna som skadade poliser med stenarna?"

Nej, verkligen inte. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 10:54 #147 av: Hayabusa

Någon skrev:

"...en vänster som står upp mot rasism i 95% av fallen och misslyckas i 5% än en höger där siffrorna är närmare det omvända..."

= Står du till höger om S så är du...ja, vad? Rasist? Nazist?

Anmäl
2017-10-02 12:14 #148 av: JonasDuregard

Facit efter demonstrationen verkar vara två lindrigt skadade varav en polis (enligt uppgift i samband med nazisternas försök att bryta sig fram till svenska mässan). 

Det måste väl betraktas som ett mycket begränsad omfattning på våldsamheterna jämfört med vad som förväntades. Högst positivt. Jag vet inte om det är meningsfullt att jämföra med en vanlig lördagskväll i Göteborg men jag gissar att det är minst lika illa då. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 12:16 #149 av: JonasDuregard

#147 "= Står du till höger om S så är du...ja, vad? Rasist? Nazist?"

Nej, att misslyckas med att stå upp mot rasism är inte samma sak som att vara rasist!

Superbra formulering du citerar för övrigt, kunde inte sagt det bättre själv Skrattar.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 12:39 #150 av: Stockholmare

#146 Det var våldsamt i parken där jag stod, om det räknas som mindre våld när extremvänstern kastade saker mot polis så som smällare, rökbomber och stenar. Dom slog sönder en papperskorg och försökte bryta upp gatstenar. Polisen klassade det som våldsamt upplopp då är det väl illa?

På vilket sätt har jag anklagat alla vänsteraktivister som var på plats?

Jag hörde folk ropa att dom maskerade skulle sluta kasta saker på polisen.

Nazisterna försökte tränga sig förbi polisen men stoppades effektivt av polisen.


MVH Markus

Anmäl
2017-10-02 12:58 #151 av: JonasDuregard

#150 Tur att ingen(?) blev skadad där då. Hur polisen benämner olika saker är jag inte insatt i, men representanter för polisen verkar nöjda med våldets begränsade omfattning. 

"På vilket sätt har jag anklagat alla vänsteraktivister som var på plats?"

Alla på plats vet jag inte, men du skrev ju "Grattis vänstern ni gjorde bort er totalt".

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 13:13 #152 av: Martin

Jag tror inte att någon är nöjd med varken skadade allmänhet, poliser, eller demonstranter (deltagare i tillståndsgivna eller inte, oavsett sida). Eller ja, någon är ju säkert för av alla som var i Göteborg denna dag så var ju någon promille där för att ställa till bråk och jag antar att skadegörelse och personskador stod på någras agenda utifrån deras beteende. 

Men däremot tror jag att alla med tanke på vad man räknade med och hur media hausade att det skulle bli är mycket nöjda. En handfull skadade personer, lite skadegörelse och i vart fall för egen del - av vad jag känner till - i avservärt mindre omfattning än jag trodde. 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-10-02 13:16 #153 av: Stockholmare

#151 Dom slogs ju med varandra med då gör man väl bort sig? Jag trodde dom var där för att protestera mot rasism inte kasta sten, slåss och skrämma slag på vanliga göteborgare? 

MVH Markus

Anmäl
2017-10-02 13:23 #154 av: Martin

#150 Det du beskriver i parken var rätt stökigt, onekligen. 23 av NMR:arna greps och anhölls för våldsamt upplopp.

Men det var som sagt en del bangers och rök från vänstern också, så stökigt och våldsamt var det.

Men som skrivits tidigare i tråden, tror de allra flesta är överens om att det på det hela taget gick mycket lugnare till än vad många trodde på förhand, sedan är såklart alla våldsamma upplopp ett upplopp för mycket.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-10-02 13:29 #155 av: JonasDuregard

#153 Men förstår du problemet med att tillskriva "vänstern" det beteendet utan reservationer?

Jämför med om någon skulle säga "grattis borgare/högern, ni gjorde bort er totalt när ni kom till Göteborg för att haila och förneka förintelsen". Det vore inte särskilt rättvist eller hur?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 13:29 #156 av: Hayabusa

#149 Slutsatsen blir då att en klar majoritet (95% ?), på den politiska skalan inte är rasister. Återstår då en liten grupp (5% ?) som fördelas på vänsterhuliganer & nazis. 

Anmäl
2017-10-02 13:41 #157 av: Hayabusa

En annan sak som jag funderat över - hur var det på Bokmässan? Lugna gatan? Själv fick jag närmast uppfattningen att Nya Tiders deltagande skulle leda till våld & hotfull stämning inne på själva mässan. Det verkar inte ha blivit så stor dramatik?

Anmäl
2017-10-02 13:49 #158 av: JonasDuregard

#156 Jag vet inte var du härleder den slutsatsen från, det är inte en slutsats man kan dra från något jag skrivit i alla fall. 

Att 5% av befolkningen är rasister och att dessa 5% utgörs helt av nazister och vänsterhuliganer låter inte trovärdigt. Det finns ju strukturell rasism som inte är våldsam alls till exempel. Att vänsterhuliganer i regel är rasister tror jag inte heller stämmer. 

Men frågan om vilka som är rasister och inte låter ganska långt från trådens ämne 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 13:59 #159 av: Hayabusa

#158 Vi lär väl aldrig få 100% klarhet i den frågeställningen. Vänsterhuliganers rasism liknar kanske inte den stereotypt västerländska heller? Men likt förbaskat rasism och obehagliga är de i vilket fall som helst.

Sedan vore det intressant att se exakt vilka som deltog i den fredliga delen av motdemonstrationen. Gissar på en blandning från höger till vänster.  

För övrigt vet jag inte vilken slutsats man ska dra av det du skriver.

Anmäl
2017-10-02 14:03 #160 av: Hayabusa

För att tangera ämnet:

https://www.etc.se/nyheter/ung-vanster-vi-har-hotats-av-afa

Anmäl
2017-10-02 14:13 #161 av: Stockholmare

#155 Så vad ska jag beskriva AFA och Kommunisterna som uppmanade sina anhängare att komma dit? Huliganer brottslingar, eller nazister dom med efter som dom brukar våld som nazisterna gör?

Media kallar dom för vänsteraktivister med?

MVH Markus

Anmäl
2017-10-02 15:00 #162 av: Hayabusa

Vänstern argumenterar:

Anmäl
2017-10-02 15:15 #163 av: [Carpinus]1

Enligt Göteborgspolisen var det bara en generalrepetition vi fick se - lite kostsam visserligen, men ändå...Ballong

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-02 15:16 #164 av: Hayabusa

#163 Jo, det här var nog "lugnet före stormen". 

Anmäl
2017-10-02 15:18 #165 av: JonasDuregard

#162 Roligt att du fortsätter utmåla olika människor som representanter för vänstern helt utan motivering. Vad är det för snubbar du hittat nu? Nån slumpmässig person på Twitter?

#161 Du får kalla dem vad du vill, men jag tycker inte du ska benämna dem kollektivt som "vänstern" eftersom de är en så obetydligt liten del av den. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 15:21 #166 av: Hayabusa

#165 Tja, nog är det vänstersnubbe allt. 

Anmäl
2017-10-02 15:24 #167 av: JonasDuregard

#162 Högern argumenterar:

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 15:29 #168 av: Hayabusa

#167 Vit medelålders man född i Sverige...

Anmäl
2017-10-02 15:44 #169 av: [Bermudas]

#167 ,En extrem åsikt helt klart, men den var inte dödlig som en sten slungad mot tinningen.

#162 Den sista repliken där är typiskt smygfascistisk. Vänstern har en förmåga att bli ljumma och undanglidande inför våldet från vänsterextrema, på samma sätt som man sällan hör vänstern tala om kommunismens folkutrensningar. Hyckleriet är häpnandväckande. Men jag kan förstå det, är man inbiten vänstermänniska så ser man inte de dubbla måttstockarna lika lite som en fisk ser vattnet han simmar i.

Anmäl
2017-10-02 15:52 #170 av: Hayabusa

#169 Så klart. Självfallet är vänsterhuliganerna en sten i skon för vänsterflygeln. Att våldet, anarkin och föraktet mot staten följer vänsterns blodslinje är svår att hantera för dem.

Anmäl
2017-10-02 16:46 #171 av: JonasDuregard

#169 "En extrem åsikt helt klart, men den var inte dödlig som en sten slungad mot tinningen."

Nej? Och de okända snubbarnas twitterkommentarer var inte heller dödliga, bara lite korkade. 

Snubben i min bild är för övrigt engagerad i NMR så han är minst lika vålds-positiv som de okända twittersnubbarna vi av någon anledning diskuterar. Jag tror du får svårt att hitta något moraliskt övertag i att nazister i alla fall inte vill döda någon... 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 18:10 #172 av: [Bermudas]

#171 Tror vi är VÄLDIGT överens om att kommentarerna är fysiskt ofarliga. . Men du drar upp ett gammalt uttalande från 2015 som handlar om KVINNLIG RÖSTRÄTT och inte om det dödliga ( kunde varit) våldet vi talar om i denna tråd eftersom det var vad som hände i lördags.

Det där uttalandet på Twitter ( som däremot handlar om det som hände i Göteborg i lördags , dvs samtalsämnet) försvarar våldet från vänstern.
I övrigt försöker jag inte " hitta ett moraliskt övertag för nazister" utan bara diskutera faktiska händelser och åsikter kring dessa händelser.

Anmäl
2017-10-02 18:16 #173 av: Hayabusa

En vänsterhuligan behöver, i sig, inte vara representant för vänsterpartiet - men representerar en del av vänsterflygeln som sådan.

Anmäl
2017-10-02 20:20 #174 av: JonasDuregard

#172 "Tror vi är VÄLDIGT överens om att kommentarerna är fysiskt ofarliga. . Men du drar upp ett gammalt uttalande från 2015 som handlar om KVINNLIG RÖSTRÄTT och inte om det dödliga ( kunde varit) våldet vi talar om i denna tråd eftersom det var vad som hände i lördags."

Du missförstår mig om du tror att jag "drog upp" citatet för att diskutera det eller för- och nackdelar med mannen som sa det (han är nazist för tusan). Jag tog upp det för att visa hur tokigt det blir om man håller hela högern ansvarig för nazisternas handlingar och åsikter. Jag tog första bästa bild på en nazist som säger något tokigt (precis på samma sätt som jag förmodar att Hayabusa tog första bästa tweet från en förmodad vänstersnubbe som sa något tokigt). Vill du ha en nazist som hyllar våld istället är det lätt att hitta. 

#173 "En vänsterhuligan behöver, i sig, inte vara representant för vänsterpartiet - men representerar en del av vänsterflygeln som sådan."

Ser du på samma sätt om nazister och högern? Vad kan man dra för slutsatser från att det är som du säger? Betyder det att fredlig vänster ändå är lite skyldig? Och är i så fall varje borgare är lite skyldig för nazism?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-02 20:49 #175 av: Hayabusa

Vänsterhuliganerna är ett problem, eller en utmaning om man så vill, för vänsterflygeln. Precis som de högerextrema är för exempelvis SD. 

Anmäl
2017-10-02 23:19 #176 av: Zepp

Jag är vänster och Göteborgare och jag var inte ens där och jag är därmed en representant för vänstern!

Fast mest för mig själv faktiskt!

Eh.. nu när de samlade Nazisterna framträder.. varför inte sätta dem bakom lås och bom.. när de själva vill visa vem de är?

Jaja, jag vet vi har ont om fängelseplatser och de kostar massor av pengar.. fördelen är att det ger jobb i glesbygden.. varför tas inte den fördelen upp mer?

Oandrasidan så lever stora delar av de ledande nazisterna på samhällstöd redan.. så frågan är hur mycket mer det skulle kosta?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-10-03 01:35 #177 av: mackztr

https://www.youtube.com/watch?v=BAJy9MKUzDE

En kille går undercover hos AFA i Göteborg, sevärd.

Anmäl
2017-10-03 08:38 #178 av: [sanna70]

Det känns som att flera grupper extremister tagit tillfälle i akt vilket visar på splittringen i Sverige. Där fanns Islamister, Nazister och inte minst AFA. Alla dessa tar gärna tillfällen i akt att ge sig på polisen och demokrati som dem säger sig försvara. Vilken dubbelmoral..

Här får AFA utskällning av en dam.

https://youtu.be/xmSFi1nyWP8

Anmäl
2017-10-03 18:33 #179 av: [Carpinus]1

Polisen har börjat gå igenom filmupptagningar, och först ut (efter de 23 nazisterna) att särskådas är en motdemonstrant som nu har häktats. Han sägs vara en av dem som använt sig av stenslunga. Häktningstiden har förkortats på grund av hans uppgivna ålder, men åldern har redan tidigare ifrågasatts i samband med att han sökt uppehållstillstånd här.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-04 08:24 #180 av: Magi-cat

Ett antal personer hängdes ut på nazistplakat med bild och texten "Förbrytare" .

"I kölvattnet av Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i helgen har en rad polisanmälningar lämnats in. Det rör sig i första hand om de privatpersoner som hängdes ut på plakat med texten ”förbrytare”."

En del har anmält, men inte alla. Minst en har skrämts till tystnad av nazisterna.

https://www.etc.se/inrikes/hangdes-ut-pa-nazistplakat-anmaler-nmr-fortal

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-04 08:44 #181 av: Hayabusa

"...inte att dela upp mänskligheten i onda och goda och därmed friskriva oss själva från ansvar."

Anmäl
2017-10-05 10:21 #182 av: [Carpinus]1

#179 Den person som sitter häktad för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman kan inte knytas till någon politisk gruppering, uppger Polisen.

"- I nuläget tyder ingenting på att han skulle ingå i en politisk falang eller att han tagit ideologisk ställning i det här sammanhanget, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.
Utredarna tror snarare att 17-åringen uppehållit sig i centrala stan, tillsammans med kompisar, enbart för att störa ordningen."---

"17-åringen är bosatt på ett hem för ensamkommande i Göteborg och anklagas, liksom ett par av övriga i gänget, för att ha kastat sten mot polisen.
Det råder fortfarande en stor osäkerhet om hans definitiva ålder. Detta har betydelse för straffmätningen efter en eventuell framtida rättegång.
Därför har polisen beställt en medicinsk åldersbestämning i ärendet",
skriver Göteborgs-Posten.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-05 18:30 #183 av: [Carpinus]1

Göteborg förbereder sig för EU-toppmötet den 17 november.

http://politik.ifokus.se/discussions/59d653ff8e0e7418fb000651-eu-toppmote-i-goteborg-den-17-november-2017?discussions-1

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-11 06:23 #184 av: kamera0710

Jan Scherman har lite tankar i ämnet.

”I Göteborg mötte Nordiska motståndsrörelsen starkt motstånd och avsky förra helgen. Många goda demokratiska krafter i samhället stod upp. Bokmässan genomfördes. Och en viktig diskussion om hur nazism och högerextremism bäst bekämpas har nu tagit fart. Men det finns en besvärande tystnad. Varför säger det annars så pratglada privata näringslivet ingenting?”

”Anser svenska näringslivet att man inte ska lägga sig i just denna samhällsfråga? Eller, är detta rent av ett ställningstagande som näringslivet tycker är svårfångat?

Det vore på sin plats att annars så självsäkra och pratglada direktörer uttalar sig, om just synen på dagens nazism. Fortsatt tystnad föder tvivel.”

http://www.aftonbladet.se/kultur/a/n8kRL/direktorer-tiger-om-nazismen--igen

Anmäl
2017-10-11 08:16 #185 av: Hayabusa

*

Anmäl
2017-10-11 14:12 #186 av: [Carpinus]1

Otack är världens lön. Eller vänta, skall det vara "attack"?

"Nu har en motdemonstrant, en man i 25-årsåldern, åtalats misstänkt för brott mot knivlagen i samband med demonstrationen."---

"Motdemonstranten förnekar brott men vidgår att han bar kniven, enligt förundersökningen. Han uppger i polisförhör att en annan person hade tappat kniven. Han tog upp den från gatan och tänkte lämna tillbaka den till dess ägare. Men innan dess hann han alltså polisen beslagta kniven från honom.

Enligt polisens anmälan befann sig den misstänkte i en större folkmassa som protesterade mot NMR. Han ska ha varit "kraftigt ordningsstörande" och kontrollerades därför. Då upptäcktes kniven."---

https://www.expressen.se/gt/motdemonstrantens-forklaring-hittade-kniv/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-10-11 15:03 #187 av: Hayabusa

#186 En sann demokrat. 

Anmäl
2017-10-11 15:37 #188 av: Carmarino

#186 Undrar om de inte har haft en genomgång innan där de fått veta vad de ska säga om de blir ertappade av polisen. Funderar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-11 15:49 #189 av: Hayabusa

#188 Jodå, de har info om hur de ska bete sig och vad de ska säga. 

Anmäl
2017-10-26 13:46 #190 av: [Carpinus]1

Fler aktivister utanför nazistskaran har nu hämtats in, samtidigt som "den 23:e mannen" (en av stenslungemännen) sitter fortsatt häktad.

"Polisen griper nu fler personer misstänkta för brott i samband med nazistdemonstrationen i Göteborg i slutet på september. Under de senaste dagarna har polisen hämtat in sex personer.
– Fler gripanden är att vänta, säger åklagaren Mats Ihlbom till TT.
Polisen började hämta in fler personer i starten på veckan. Ingen av de nu gripna har någon anknytning till nazisterna.
– Jag vill inte kalla dem för motdemonstranter. Men de är misstänkta för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman eller försök till våld mot tjänsteman, säger Mats Ihlbom."---

"Den 23:e mannen häktades bland annat för att han sakande fast adress och åklagaren menar att det finns risk att han avviker.
De nya gripandena innebär att åtalet mot mannen som suttit häktad sedan demonstrationen kommer att dröja ytterligare. Mannen är misstänkt för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Brottet ska ha skett på hållplatsen utanför Lisebergs huvudingång.
Åklagaren vill inte gå in på vilken bevisning som ligger till grund för de nya gripandena."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fler-gripna-efter-nazistdemonstrationen

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-01 10:43 #191 av: [Carpinus]1

#190 Fler stenkastare inplockade (utan större mediauppmärksamhet):.

"Utredarna har identifierat ytterligare misstänkta för våldsamheterna i samband med den nazistiska demonstrationen i Göteborg den 30 september. Totalt handlar det nu om tio personer som befann sig bland motdemonstranterna utanför Liseberg och bland annat misstänks för att ha kastat sten mot polisen.
Åklagaren Mats Ihlbom räknar med att väcka åtal inom kort.
– Förhoppningen är att åtalet ska komma under nästa vecka. Det är min prognos i dag, säger han till TT."---

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-02 09:55 #192 av: Martin

Lokal media skrev lite om det förra veckan

http://www.gp.se/nyheter/sverige/fler-gripna-efter-nazistdemonstrationen-1.4769464

Som med de flesta stora grejor blir det nationellt och internationellt i media i 2-3 dagar, i bland i en vecka. Sedan där nyhetsvärdet ut och det är bara lokala notiser fram tills det möjligen är dags för åtal och rättegång, då blir det ofta någon eller några notiser igen. Lite trist att det är så. Samtidigt kan jag tycka att det ibland är bra med att mediedrevet uteblir fram till rättegång i alla fall så att saker och ting kan få rulla på i lugn och ro.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-11-02 10:11 #193 av: [Carpinus]1

#192 Egentligen skrev ju inte lokala medier själva om det, såväl Västnytt (#190) som GP (#192) återgav samma artikel från TT, men gott så!

Javisst är det kort hållbarhet på vissa nyheter. Det kändes bra att nazisterna delgavs misstanke om brott inför öppen ridå, det skall dom givetvis ha! Mindre bra kändes det att se hur  sabotörer på den andra sidan kastade sten och smällare på poliser, hundar och hästar utan att det ledde till samma omedelbara åtgärder, vilket var helt naturligt då de kunde försvinna in i en (delvis välkomnande?) folkmassa. Då känns det bra att vissa ur pöbeln kunnat identifieras, och det vore välförtjänt om även de fick schavottera till allmän beskådan. Men så långt räcker inte alltid allmänintresset...

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-02 22:20 #194 av: Martin

#193 Förstår din poäng men håller inte helt med. 22 eller 23 från högern anhölls för våldsamt upplopp. 1 från vänstern anhölls. Ingen från högern häktades. Den från vänstern häktades. Såklart av olika anledningar att det blev så, lagen är som den är. Men våldsamt upplopp är ju tyvärr inte per automatik häktningsgrundande, utan det blir väl aktuellt utifrån andra parametrar.

Visst är det intressant med hur olika man kan uppmärksamma saker beroende på vem som gjort dem (det ser vi ju inte minst med sexualbrotten diverse medieföreträdare och andra nu misstänks för / beskylls för).

Intressantast blir det tycker jag rättegångarna drar igång, se vad som får folk dömda respektive friade, hur det t.ex. påverkar om en ensam utan någon grupptillhörighet (mer än "vänster/autonom") gör någon än om en grupp homogena (NMR) gör något. Och också för att anknyta till din vinkling, se vem som får mest uppmärksamhet i media.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-11-02 23:56 #195 av: [Carpinus]1

#194Jag blir inte riktigt klar över hur du skulle vilja se fördelningen, vad jag förstår anklagas de inhämtade ur båda grupperna för våldsamt upplopp (bl.a.) Den ende som häktades blev det ju av särskilda skäl (saknar fast adress med risk för avvikande). Anser du att samtliga skulle ha häktats eller bara de ur den ena gruppen?

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-03 21:57 #196 av: Martin

#194 Kanske jag som misstolkade dig. Du skrev att vänstern inte fick omedelbara åtgärder. Inser nu att du kanske menade media, och inte i rättsväsendet?

Jag har ingen åsikt om hur grupperingarna häktas eller inte häktas, menade bara att det blev omedelbar åtgärd i form av både anhållande och häktning för vänstern medan NMR inte häktades. Har för mig att jag såg en sammanställning på de gripna och att någon var dömd för våldsamma upplopp sedan tidigare, men kan ha varit en "vanlig" lista över NMR-medlemmar och inte bara de nu anhållna. Jag vet att praxis rent allmänt inte innebär att två gånger är en gång för mycket (recidiv alltså) men jag tycker ju att blir man anhållen och misstänkt för våldsamt upplopp och är dömd eller misstänkt för det med aktiva misstankar bör man ju i alla fall fundera på häktning på recidivfara. Men som sagt, väl medveten om att det i princip aldrig räcker med två gånger.

Så för att göra en slutkläm: Jag anser inte att tillhörighet till ena eller andra gruppen skall vara häktningsgrundande. Det är brottets art och eventuellt då kollusion, flykt eller recidiv man skall bedöma. Det är min absoluta uppfattning. Det innebär att de NMR-anhängare som var anhållna och inte tidigare är misstänkta eller dömda för liknande brottslighet samt att man vet var de bor osv anser jag skulle släppas, precis som det blev. Däremot tror jag som sagt mig ha läst någonstans att några av de förekommer med den här brottsligheten sedan tidigare och då anser jag att de skulle häktats om så var fallet - men som sagt med risk för att upprepa mig; Också väl medveten om att man inte tillämpar recidiv på två gånger (generellt sätt i alla fall).

Sedan, helt utan belägg, tror jag att det är större sannolikhet för en hårdare påföljd för NMR då de anses tillhöra en extrem organisation jämfört med om man inte kan koppla en gärningsman till en extrem gruppering. Såklart, väger handlingen in också. Ju mer våld eller skadegörelse man idkat under våldsamma upploppet ju hårdare bör straffet vara. Men om två personer begått jämförbara handlingar tror jag att den med koppling till extrem grupp riskerar hårdare straff. Men som sagt, inga belägg för det.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-11-03 22:15 #197 av: [Carpinus]1

Ja,. jag avsåg media. Det var nog hopplöst att ingripa och lagföra stenkastarna i mängden, men polisen lovade ju att jobba vidare, vilket de också gjort och det gav ju resultat. Den som greps snabbast häktades ju, men av speciella orsaker.

Tror vi är överens.

(Just nu förmodar jag att man arbetar med att identifiera tänkbara problematiker inför den 17 november.)

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-11 13:48 #198 av: [Carpinus]1

Ännu en nazistdemonstration i Göteborg har upplösts.  Denna gång med ett fyrtiotal deltagare, varav ungefär hälften gripits för brott mot ordningslagen och ohörsamhet mot Polisen. Undrar vad de håller på med - är de så korkade att de tror att de vinner anhängare eller sympatier genom att tåga omkring och heila för sin führer? Puckon! Arg

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polis-avbrot-nazistdemonstration

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-11 22:41 #199 av: Martin

Jag undrar om det är rätt i nyheten, att den verkligen upplöstes (inte alltid media har rätt begrepp i förhållande till lagtext). Skall bli intressant att följa. Den i Göteborg 30/9 upplöstes inte. (Med upplösa avser jag att polisen tog beslut om att upplösa den).

Det skall väldigt mycket till för att upplösa en allmän sammankomst, oavsett om den inte är tillståndsgiven.

Angående om de vinner anhängare.... tja, de verkar ju ha folk med varje gång de tågar i alla fall. Jag kan inte se hur det skulle öka solidariteten med dem men samtidigt så skapar det rubriker och uppmärksamhet, och sådant brukar ju locka folk som tycker att det är orättvist. 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-11-11 23:57 #200 av: [Carpinus]1

Polisen hade nog lämnat de uppgifterna, de kom från deras presstalesperson. Däremot har de på sin hemsida senare rättat uppgiften att de avbröt den del av demonstrationen som stod stilla.

https://polisen.se/Vastra_Gotaland/Aktuellt/Handelser/Vastra-Gotaland/2017-11-11-1157-Ordningslagen-Goteborg/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-12 12:00 #201 av: [Carpinus]1

#200 Polisens prersskontakt Ulla Brehm  förklarar sig i dagens GP:

"– Formellt så avbröt vi inte demonstrationen den här gången heller, men om man inte söker tillstånd kan man inte räkna med att få gå över Göteborgs mest trafikerade gator, säger Ulla Brehm.

– Vi gjorde därför ett stopp för att de skulle få gå till en annan plats eller fortsätta att demonstrera stillastående. Vi avbröt alltså inte demonstrationen, men stoppade tåget."

GP

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-12 20:53 #202 av: Martin

Japp, lite som jag anade att det var felaktiga uppgifter även om de kom från polisen själv. Demonstrationsfriheten är väldigt stark i lag och och att helt upplösa en demonstration kan jag inte påminna mig om när jag läst.

Däremot ger inte demonstrationsrätten eller allmänna sammankomster i sig rätt att begå brott så att ingriper man enskilt mot personer i den allmänna sammankomsten som begår brott så kan det i sig leda till att demonstrationen upphör (men inte upplöses). Och såklart får man ha i beaktande vad det är för brott man ingriper mot då kontentan kan bli en upphörd demonstration vilken i sig skall ha ett högt skyddsvärde.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2017-11-12 22:27 #203 av: [Carpinus]1

#202 Läser man Brehms uttalande så var en av förklaringarna till att tåget skingrades på olika sätt  att det skedde brott, bland annat i form av hot. Dessutom försökte demonstranterna ta tättrafikerade gator i anspråk, vilket inte polisen accepterade. Däremot godtog man demonstatrationen när den skedde stillastående.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-14 07:28 #204 av: [Carpinus]1

Elva motdemonstranter vid nazisttåget den 30 september åtalas idag i Göteborg. Först fanns en något romantiserande föreställning av demonstranterna som förortsungdomar som dragit till stan för att "uppleva lite action", men snart framträdde en delvis annorlunda bild. GT skriver:

"En häktad yngre man som påstår sig vara 17 år, men som åklagaren kommer åtala så som vuxen kom till exempel till Sverige som ensamkommande och har inga kända kopplingar till någon organisation eller nätverk.
Men det finns också andra personer i gruppen.
– Senare har vi också ett par som tillkommit med lite andra motiv, mer åt politiskt håll, säger Mats Ihlbom.

Bland de som polisen ingrep mot i motståndarlägret den 30 september fanns personer som genom året har kunnat föras till Antifascistisk aktion, AFA. Däribland en man som dömdes för de våldsamma EU-kravallerna 2001.
Han kontrollerades i en grupp där också en man med vänsterextrema sympatier som dömts för våldsamt upplopp flera gånger också ingick.
På sig hade männen kniv och knogjärn, maskeringar. Mannen som tidigare dömts för brott i samband med EU-mötet 2001 hade också 40 ägg med sig."---

https://www.expressen.se/gt/motdemonstranter-atalas-for-brott-vid-upplopp/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-11-15 11:41 #205 av: Stockholmare

Meritlista hos dom 11 åtalade vänsteraktivisterna. Skadegörelse, narkotikabrott, rattfylla, bedrägeri, brott mot knivlagen, olovlig körning, klotter, misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, snatteri. Och en av dessa har tidigare överfallit 12 kvinnor och våldtagit en av dessa.

MVH Markus

Anmäl
2017-11-15 13:39 #206 av: JonasDuregard

Jag tycker det är intressant att alla som demonstrerar mot nazister automatiskt betraktas som vänsteraktivister. 

Aktivister OK, men hur långt till vänster måste man egentligen stå för att vara mot nazism? Det finns säkert en och annan borgare som också tycker det är fel med dödsläger Cool.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-11-15 13:56 #207 av: [Carpinus]1

#206 Var har "alla som demonstrerar mot nazister automatiskt betraktats som vänsteraktivister"? Vad jag kan se gäller diskussionen att bland de som åtalats för att ha kastat bangers och sten på poliser finns ett antal vänsteraktivister.  Och att kasta sten och bangers är inte att demonstrera.

Normala antinazistdemonstranter är inte enbart vänstersympatisörer, de anfaller inte polis och de ger heller inte våldsverkare skydd i massan.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-11 18:38 #208 av: landsbygdsbo

# 206

"Det finns säkert en och annan borgare som också tycker det är fel med dödsläger"

En av anledningarna till att jag betraktar både internationella och nationella socialister med yttersta misstänksamhet..deras dödsläger...

Anmäl
2017-12-12 06:36 #209 av: kamera0710

#208 "En av anledningarna till att jag betraktar både internationella och nationella socialister med yttersta misstänksamhet..deras dödsläger..."

Gäller detta även om de inte dömts i domstol (eller kanske inte ens åtalats), med tanke på hur du argumenterat i andra trådar? 

Anmäl
2017-12-18 11:36 #210 av: [Carpinus]1

#204 Domarna mot motdemonstranterna utföll som följer, enligt Aftonbladet:

* En man döms till fängelse i nio månader för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till fängelse i tre månader för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till fängelse i sex månader för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, olovlig körning, grovt brott, rattfylleri, ringa narkotikabrott, brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till fängelse i tre månader för försök till våld mot tjänsteman, olovlig körning, grovt brott och brukande av falsk urkund.

* En man döms till villkorlig dom med samhällstjänst för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och skadegörelse.

* En man döms till skyddstillsyn för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

* En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, Försök till våld mot tjänsteman, Brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till skyddstillsyn för våldsamt upplopp, Försök till våld mot tjänsteman, Brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

* En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, Försök till våld mot tjänsteman, Brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1aLn4/motdemonstranter-doms-efter-upplopp-vid-nazistmarsch

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-18 11:43 #211 av: kamera0710

Enligt länkad artikel i #210 var det omkring 10 000 motdemonstranter. Vet någon om de åtalade promillen kan bevisas ha vänsteranknytning, med tanke på den tidigare diskussionen? (Sedan tycker jag fortfarande att varje våldsverkare är en för mycket.)

Anmäl
2017-12-18 11:45 #212 av: [Carpinus]1

#210 På NMR-sidan har åtalet om våldsamt upplopp lagts ner. Däremot pågår utredning om ohörsamhet mot ordningsmakt samt ett fall av våld mot tjänsteman.

Källa.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-18 11:48 #213 av: [Carpinus]1

#211 Hänvisar till inlägg #204 och #207. Vill du ha utlåtande om politiska sympatier för var och en av de åtalade så väntar ett jättearbete. Enligt uppgift har inte utredarna grävt speciellt djupt i de åtalades eventuella politiska engagemang, så något svar går kanske inte att få, annat än lösa konstateranden om att man inte hittat några kopplingar till autonom miljö. ( I #204 finns uppgifter som säger annat.)

Edit.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-18 12:04 #214 av: Stockholmare

#211 Dom ingick i en demonstration som hölls av en vänsterextrem grupp då är man väl vänsterextrem om man sluter upp vid en icke tillståndsgiven demonstration där man uppmanade till våld? Alla lagliga demonstrationer mot SMR hölls en bra bit från nazisterna.

MVH Markus

Anmäl
2017-12-18 17:38 #215 av: [Carpinus]1

Nu har det kommit fram fler uppgifter om en del av de dömda:

"De elva åtalade har inga kända kopplingar till politiska rörelser. Men stenkastningen delar extremvänstern. De allra flesta betonar de stora folkliga manifestationerna några hundra meter därifrån som en seger över nazisterna som inte fick hålla sin demonstration.

Men den anarkistiska fängelseorganisationen Anarchist Black Cross Raven, som samlar in pengar till den av slungmännen som suttit häktad har haft en radikalare linje. På sin hemsida har organisationen gått till de elva åtalades försvar:
"Händelserna i Göteborg har av vissa beskrivits som en seger. Men vem var det som ”vann”? Talet om vinst bygger på en förenklad analys av repressiva och fascistiska mekanismer. Det osynliggör det våld som nu riktas mot dessa 11 personer, och som varje dag drabbar vissa mer än andra"."---

Dessa namnges i Expressen:
• Abdiwale Abdulle, 19. En av slungmännen som döms till nio månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbud,
• Ahmed Hussein, 18. En av slungmännen som döms till fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman, brott mot maskeringsförbud.
• John Andersson. Pekades ut av åklagaren som anförare. Döms som vanlig deltagare i upploppet till fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om maskeringsförbud.
• Michael Åkesson, 29, som enligt tingsrätten överlämnat någon form av föremål åt slungmännen innan de kastar i väg sina projektiler mot polisen. Fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbud.
• Falah Fahed, 29. Sex månaders fängelse för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott samt brott mot maskeringsförbud.
• Simon Misgna, 23. Fem månaders fängelse våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, brott mot maskeringsförbud."-.--

https://www.expressen.se/gt/poliser-attackerade-vid-liseberg-nu-faller-domen/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-20 17:55 #216 av: [Carpinus]1

Motdemonstrant häktad i mordutredning.

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2017-12-22 12:06 #217 av: Stockholmare

En ur SMR greps i onsdags.

https://www.expressen.se/nyheter/manifestation-mot-antisemitism-stors/

MVH Markus

Anmäl
2018-01-13 15:01 #218 av: [Carpinus]1

Konfrontationer mellan nazistiska flygbladsutdelare och motdemonstranter i Göteborg idag.

http://www.gp.se/nyheter/femton-nazister-omhändertagna-efter-bråk-1.5046048

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-01-16 11:28 #219 av: Stockholmare

Hört ett rykte att Nordfront kommer fortsätta med att dela ut flygblad i Göteborg så länge polisen gör sina gripanden av deras medlemmar. Dom ser det som en kamp mot "förtryck" av Nordfront

MVH Markus

Anmäl
2018-03-02 10:48 #220 av: [Carpinus]1

I spåren efter demonstrationståget:

"En grupp på 17 personer med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen misstänks för brott i samband med demonstrationen den 30 september 2017.
Personerna misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, skriver polisen i ett pressmeddelande."---

https://www.expressen.se/gt/17-nazister-misstanks-for-brott/

"Kom alltid ihåg att du är helt unik. Precis som alla andra."                                                            (~Margaret Mead, amerikansk kulturantropolog.)


Anmäl
2018-04-06 10:25 #221 av: Stockholmare

SMR syns mer ute på gatorna nu under valåret. Dom har ansökt om två demonstrationer under 1 maj. 

MVH Markus

Anmäl
2018-04-10 08:30 #222 av: Göstage

#221  Tyvärr är deras tågande den 1 maj redan en tradition på något håll...Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-10 10:45 #223 av: eskils

#215 Av de 6 namngivna som dömdes till fängelse för våldsamt upplopp m.m. i Göteborg i höstas noterar man att 4 st har icke-svenska namn.


Anmäl
2018-04-12 08:22 #224 av: Stockholmare

SMR har börjat synas mer i Ludvika som är ders starkaste fäste.

Boden och Ludvika är två städer som det kan bli våldsamt under 1 maj. 

MVH Markus

Anmäl
2018-04-12 19:07 #225 av: Martin

SMR heter väl numera NMR.

De lär väl dyka upp lite överallt under året.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-04-13 06:55 #226 av: Farwuq

Här i söder har jag sett både höger och vänsterextremisters och deras framfart.
De är av samma ull, bägge grupperna.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-04-13 08:16 #227 av: Hayabusa

#226 Instämmer!

Anmäl
2018-04-13 21:28 #228 av: Stockholmare

#225 Det stämmer jag är van att skriva SMR. 

Läste att dom siktar på att komma in i kommunen i Ludvika under valet i höst. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/nmr-okar-sin-narvaro-i-ludvika

MVH Markus

Anmäl
2018-04-14 15:21 #229 av: Göstage

Stökigt vid Slussen i centrala Stockholm idag, där NMR-medlemmar och motdemonstranter drabbat smman. Genrep inför första maj?

https://www.expressen.se/nyheter/stokigt-i-centrala-i-stockholm-efter-sammandrabbningar-tva-omhandertagna-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-14 21:44 #230 av: Martin

#228 Har för mig att Ludvika har en i kommunfullmäktige redan på ett SD-mandat, eller så var det någonannanstans i trakterna det blev så med en "politisk vilde".

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2018-04-15 17:57 #231 av: Stockholmare

#229 Enligt uppgifter så blev deras nästeschef Anders Rydberg  gripen efter ha knuffat polis. Släpptes några timma senare.

#230 Du tänker på Pär Öberg som kom in tack vare SD-mandat.

MVH Markus

Anmäl
2018-04-16 21:34 #232 av: Stockholmare

NMR stod vid USA:s ambassad och höll ett tal i söndags och sedan kastade smällare över staketet. 

https://www.expressen.se/nyheter/stockholm/nmr-kastade-bengaler-mot-usas-ambassad/

MVH Markus

Anmäl
2018-04-18 14:44 #233 av: Göstage

 Plakat som bars i nazistleden var förtal, har en jury fastslagit.

"En tryckfrihetsjury vid Göteborgs tingsrätt kom på onsdagsmiddagen fram till att den tidigare journalisten Willy Silberstein utsattes för förtal vid höstens nazistdemonstration. Nu ska rätten avgöra om plakatet ska konfiskeras."---

"Efter onsdagsförmiddagens timslånga förhandling i tingsrätten, dit ingen motpart var kallad, drog sig tryckfrihetsjuryn tillbaka för överläggning. Ett par timmar senare kom juryns beslut: plakatet var förtal i tryckfriheslagens mening.
– Nu börjar rättens överläggning. Vår dom kommer den 2 maj, säger rådman Cecilia Hennig.

Rätten ska ta ställning till om plakatet är att betrakta som tryckt skrift och om det ska konfiskeras.
– En konfiskering innebär att plakatet ska förstöras och att den som framöver bär ett liknande kan gripas av polis, säger Robin Enander, en av Willy Silbersteins tre ombud från den ideella föreningen Juridikfronten, som specialiserat sig på att granska nazistisk och högerextrem brottslighet.
– Detta är ett pilotfall. Vi har kontakt med ett antal andra personer som också förekom på plakaten vid demonstrationen i september. Om utgången av det här målet går vår väg, kan de också ansöka om konfiskation, säger Robin Enander."---

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/förbrytare-plakaten-var-förtal-1.5653089

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-19 11:14 #234 av: Göstage

#232 En ambassadtjänsteman uppges ha skadats vid den händelsen, enligt TT.


Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-04-23 08:32 #235 av: Stockholmare

Antirasister i Stockholm hade möte i förra veckan vid kulturhuset Cyklopen. vad exakt det diskuterades vet jag inte mer än att man kunde få hjälp att ordna boende i Boden.

MVH Markus

Anmäl
2018-04-23 09:59 #236 av: Farwuq

I Boden? Där får extremistern gärna stanna.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-04-27 09:12 #237 av: Stockholmare

Poliser från hela landet kallas in till Boden samt Ludvika 1 maj med anledning av NMR. Specialfordon och PL 24* kommer att gälla längs vägen som NMR tågar.

24 § I samband med allvarliga störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten får Polismyndigheten, om det är nödvändigt för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas, förbjuda tillträde till ett visst område eller utrymme. Detsamma gäller om det finns risk för sådana störningar.

MVH Markus

Anmäl
2018-05-01 11:53 #238 av: Stockholmare

NMR från Finland ska ha stoppats strax utanför Bålsta av polis, det genomfördes ID-kontroll samt fordonskontroll. 

MVH Markus

Anmäl
2018-05-01 12:12 #239 av: Stockholmare

NMR sänder live för dom som vill se från Ludvika samt Boden.

SVT för dom som inte vill se nazisternas sändning. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/1-maj-demonstrationerna-i-ludvika-folj-utvecklingen-har

MVH Markus

Anmäl
2018-05-01 16:54 #240 av: Stockholmare

En vänsteraktivist gripen efter våld mot tjänsteman i Boden.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/en-omhandertagen-i-boden-i-samband-med-nazistdemonstration

Trots maskeringsförbud så maskerad sig flera vänsteraktivister sig. 

MVH Markus

Anmäl
2018-05-01 16:59 #241 av: Stockholmare

Även i Ludvika blev vänsteraktivister omhändertagna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/1-maj-demonstrationerna-i-ludvika-folj-utvecklingen-har

NMR kan ju bara tacka och ta i mot, vänstern skämde ut sig. Trots att NMR lockade få aktivister vinner dom tack vare dårar inom vänstern inte kan låta bli våld. 

MVH Markus

Anmäl
2018-05-02 09:04 #242 av: Stockholmare

Dom var knappt 600 totalt i Ludvika och Boden. 

Tack vare vänstern och media så fick dom gratis mediaexponering som är värt väldigt mycket varför ge dom så mycket värdefull reklam? Hade man låtit dom gått på tomma gator så hade det varit ett misslyckande för deras propaganda.

MVH Markus

Anmäl
2018-06-01 10:20 #243 av: Göstage

Ny rättegång:

"Två personer som deltog i NMR:s demonstration i Göteborg i fjol åtalas, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten."---

"Sedan tidigare har en av ledarna inom NMR dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationen den 30 september förra året. Dessutom har elva personer bland motdemonstranterna dömts för bland annat våldsamt upplopp."---


TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-06-01 17:00 #244 av: Göstage

#215 Tre av elva åtalade motdemonstranter överklagade tingsrättens domar, men dessa fastslogs av hovrätten. 

"Tingsrätten dömde elva motdemonstranter för bland annat våldsamt upplopp efter NMR-demonstrationerna i Göteborg september.
Tre män, däribland Abdiwale Abdulle och Fala Fahed, överklagade domen.
Nu har hovrätten kommit med sin dom.
– De gjorde samma bedömning som jag, säger åklagare Mats Ihlbom."---

 "Abdiwale Abdulle, 19, har medgett att de använt en hemtillverkad slunga som gav projektilerna extra kraft, men utan att erkänna brott. Han var en av de tre män som valde att överklaga tingsrättens dom.
Han döms till nio månaders fängelse även i hovrätten och Falah Fahed döms till sex månaders fängelse, precis som i tingsrätten.
Den tredje mannen döms av hovrätten för våldsamt upplopp samt för försök till våld mot tjänsteman."--- (Påföljd?)

https://www.expressen.se/gt/hovrattens-dom-mot-motdemonstranterna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-20 15:51 #245 av: Göstage

"Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera i Stockholm i helgen. NMR håller möte på Kungsholmstorg för att sedan gå en förutbestämd väg på Kungsholmen. Tillståndet gäller att 30 till 3 000 personer kommer att kunna delta. På sociala medier har det annonserats om en motdemonstration där över 1 900 personer anmält att de kommer och ytterligare 7 500 att de är intresserade.

Även Revolutionär kommunistisk ungdom (RKU) har ansökt och beviljats tillstånd för en demonstration på Norra Bantorget med en efterföljande marsch för omkring 50 personer. Polisen känner sig dock väl förberedda."---

TT

Förmodar att det kan bli en stökig dag...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-22 16:38 #246 av: Göstage

#245 Polisen i Sthlm tycks förvänta sig en stökig helg, med en mängd evenemang, demonstrationer, politiska sammankomster med mera. Kanske blir det en egen tråd av det hela om det vill sig illa...

https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/augusti/stort-antal-evenemang-i-stockholm-den-25-augusti/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-08-22 16:46 #247 av: Jimmy.L

Ett nytt Göteborg med avbruten demonstration? 

Eller får vi se vänstern blockera deras färdväg?

Kravaller blir det säkert kring deras samling. 

Över 10.000 har anmält sitt intresse att störa  nazisterna på lördag.

Är glad att man inte är i stan då. .

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-08-22 16:49 #248 av: Göstage

#247 Ja, man kan befara det värsta...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 05:41 #249 av: Göstage

#215 #244 En av motdemonstranterna som dömdes men som inte omnämndes då gjorde sig vid tiden kring rättegången  skyldig till allvarligare brott, vilket framkommit nu, ett år senare.

"Beväpnade med stenar, asfaltsbitar och knallskott gick de maskerade motdemonstranterna till våldsam attack mot poliser utanför nöjesparken Lisebergs entré i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september 2017.

Totalt dömdes elva personer för delaktighet i våldsamheterna. En av dem är Immanuel Etcheverry Malan, 20.

I tingrätten dömdes han för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering. I hovrätten dömdes han för de två första åtalspunkterna.

Tingsrättens dom föll den 18 december i fjol. Då hade han en dryg vecka tidigare – den 6 december – rånat, fört bort och mördat Magnus Natschki.

Det har domstolen slagit fast: ”Sammantaget är bevisningen gentemot Immanuel Etcheverry Malan övertygande.”

Han är dömd till 12 års fängelse för mord, människorov och rån."---

"Hans mamma intervjuas av polisen om den kvällen – och hans personlighet:

Det här är inte likt honom. Vi kontrollerar Immanuel, han är aldrig ute på nätterna, han brukar aldrig resa själv eller med vänner utan det är alltid med mig. Vi köper kläder och cigaretter till honom och han är aldrig full/påverkad, han går till kyrkan på söndagar och han är aldrig ute och ränner.

Men i belastningsregistret, där han förekommer under fyra avsnitt, framkommer en annan bild. Han har flera gånger dömts eller varit under utredning för olika sorts brottslighet.

I maj 2017 döms han till dagsböter för skadegörelse efter att ha krossat 12 fönsterrutor och förstört en dörrkarm på en skola. Han överklagar domen, men hovrätten tar inte upp målet.

En månad senare åtalas han för rattfylleri och ringa narkotikabrott – vilket han döms till ungdomstjänst för.

Under hösten samma år åtalas han för det våldsamma upploppet vid Liseberg, som han döms för en vecka efter att Magnus Natschki berövats livet."---

https://www.expressen.se/gt/mordarens-mamma-han-gar-till-kyrkan-pa-sondagar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.